uskoplje

30.06.2008., ponedjeljak

Zaređen Hrvoje Kalem

Kratka vijest...


Jučer, 29. lipnja, na svetkovinu sv. Petra i Pavla, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić zaredio je sedmoricu đakona za svećenike, među njima i Uskopljanina Hrvoja Kalema.
U svečanom misnom slavlju i obredu ređenja sudjelovali su apostolski nuncij u BiH mons. Alessandro D'Errico, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Mijo Džolan, profesori i odgojitelji dviju bogoslovija u Sarajevu, župnici župa iz kojih dolaze mladomisnici, te dvadesetak drugih svećenika kao i rodbina ređenika. Nakon euharistijskog slavlja nastavljeno je druženje oko obiteljskog stola u dvjema bogoslovijama.


- 15:20 - Komentari (11) - Isprintaj - #

Novi napad seksualnog manijaka

Nedžad Grižić i u petak je pokušao silovati dvadesetdvogodišnjakinju...


Dvadesetdvogodišnja I. V. iz G. Vakufa - Uskoplja preživjela je stravičnu životnu dramu nakon što ju je u petak oko 20.30 sati u toaletu kafića «Bolero» pokušao silovati seksualni manijak, 37-godišnji Nedžad Grižić. Monstrum je djevojku teško pretukao, nanijevši joj brojne i teške povrede po glavi, rukama i drugim dijelovima tijela, a samo zahvaljujući sretnim okolnostima uspjela je izbjeći silovanje i mnogo teže posljedice po život. Slučaj, koji je potresao G. Vakuf - Uskoplje, prijavljen Policijskoj stanici, koja je pokrenula istragu, a napadač je vrlo brzo pronađen i uhapšen. Djevojci je ukazana prva pomoć u Domu zdravlja, nakon čega je prebačena u bolnicu u Bugojno, odakle je, nakon zbrinjavanja, puštena na kućno liječenje.
Nedžad Grižić od ranije je poznat policiji. Za manje od dva mjeseca ovo je drugi njegov napad na žene. Naime, 6. svibnja ove godine uhapšen je zbog sumnje da je istog dana, dok je čuvao ovce u mjestu Brda kod Kupresa pokušao da siluje i čobanicu S. P. (26) iz Zenice, nastanjenu na Kupresu. Prije 20-tak dana je izašao iz pritvora gdje je proveo mjesec dana tokom istrage tog slučaja.
Iako teško traumatizirana I. V. je uz dosta napora uspjela iznijeti svoju tešku ispovijest za «Dnevni avaz». Kako kaže, želi uz pomoć javnosti pokušati spriječiti da spomenuta osoba napravi novo zlodjelo, da nađe nove žrtve..

- U petak navečer, kao i obično, sa prijateljicom sam izašla u grad. Svratili smo do kafića «Bolero». Odmah po dolasku primijetila sam da me taj muškarac čudno gleda, praktično da bulji u mene. No, nisam previše pažnje obraćala na to. Oko 10-15 minuta po dolasku u kafić otišla sam u toalet. Nakon samo nekoliko minuta, primijetila sam da je neko ušao za mnom. Krenuo je u ženski dio WC-a. Mislila sam da je neka djevojka, pa sam rekla da je zauzeto. No, neko je ponovo krenuo na vrata. Ja sam glasno ponovila da je zauzeto i da se odmakne od vrata. Ali, tada je muškarac, kojeg sam nešto prije vidjela kako bulji u mene, bukvalno lupio vrata i naglo ih otvorio, udarivši me njima –
sjeća se I. V. Njenu bolnu ispovijest prekidaju povremeni teški jecaji i suze.
Još u velikom šoku, kaže, da će se cijelog života sjećati tog luđačkog pogleda kojim ju je gledao dok je tog trenutka ulazio u ženski WC u namjeri da je siluje.
- On ništa nije rekao. Samo me je šakom udario u lice. Ja sam se srušila na pod. Pogledala sam u njega, ali on je ponovo počeo da me udara po glavi. Mnogo puta me je udario. Govorio je: «Šuti, tiho, nemoj da te neko čuje...». Ja sam pokušala vikati, dozivati u pomoć, ali svaki put kada bih to pokušala ponovo bi me udarao po glavi... Niko me nije čuo, niti došao pomoći. Pokušala sam se da mu se oduprem, ali uzalud. On je stajao iznad mene i samo me tukao –
kaže nesretna djevojka. Bojala se da će je manijak ubiti.
- Nisam mogla vjerovati da se to dešava meni... Mislila sam da sanjam, da se svakog trena trebam probuditi. Ali, vidim da se to dešava i shvatam da moram doći sebi... Samo sam sebi govorila: «To se dešava tebi, to se dešava sada, moraš reagirati. Sada ili nikada. Ako sad ne regiraš bit će kasno. Davala sam sve od sebe. Ali, najednom mi je glasa nestalo. Nisam se mogla ni vikati, ni plakati. A kada mi je stavio ruku na usta i nos, mislila sam ka da je to moj kraj –
ističe I. V. i dodaje:

-
On je samo ponavljao: «Ustani, naguzi se...».. Govorio mi je i: «Budi tiha, niko neće znati, šuti...».
Krajnjim zalihama snage uspjela ga je udariti nogom.
- Kada sam to uradila kazao je: «Kučko, vidi što si uradila». I onda me je opet nogom udario u glavu. Potom me je uzeo za kosu i udarao od pločice. Povikao je: «Ušutjet ću ja tebe». Tražio je nešto po džepovima, vjerovatno nož, ali srećom, nije ga bilo –
sjeća se naša sugovornica.
U tom trenutku voljom sudbine pojavila se jedna djevojka, koja je željela ući u toalet. Ona će se pretvoriti u velikog spasioca žrtve I. V. jer čula njen posljednji jauk i upitala šta se događa. Napadač se u tom trenutku odmaknuo od žrtve, nastojeći odglumiti kako je sam u toaletu, budući da zbog vrata spomenuta djevojka iz tog ugla nije mogla vidjeti pretučenu vršnjakinju. No, žrtva je iskoristila te djeliće sekunde i uspjela istrčat iz WC-a.
- Bila sam sva u krvi. Nakon što sam istrčala počela sam vikati u kafiću, puštati krikove, drhtala sam ... Niko nije mogao vjerovati da sam u WC otišla normalno, a vratila se takva krvava. Svi su gledali u mene, prilazili i pitali šta je bilo. Pitali su ko me je napao, a ja sam samo pokazala prema vratima WC. Manijaka su, kako sam kasnije čula, i našli tamo -
ispričala je I. V. za «Avaz». Manijak kojeg je policija odmah uhapsila negira da je napastvovao djevojku. Tvrdi da ne zna ništa o tome.

SRAMNO: Tužitelj priznao da je pustio manijaka!
Dežurni tužilac Srednjobosanskog kantona Senad Hadžiabdić potvrdio nam je da je Nedžad Grižić saslušan u PU G Vakuf - Uskoplje, no da je privremeno pušten na slobodu. On je kratko izjavio da je istraga još u toku, dodavši da se radi o neuračuljivoj osobi, koja je višestruki povratnik u vršenju krivičnih dijela.

Manijak na slobodi?
I. V. je u PS Gornji Vakuf dala izjave na okolnosti pokušaja silovanja. Tamo su joj kazali da je napadač Grižić ima krivični dosje, te da je do sada na sličan način seksualno napastvovao tri ili četiri djecojke, te da je tek nedavno izašao iz zatvora. U međuvremenu je saznala da je nakon saslušanja manijak Grižić pušten na slobodu. - Zgrožena sam odnosom pravosudnih tijela koje su manijaka pustili na ulicu. Dok ja ne mogu da dođem sebi od bolova i šoka, on se slobodno šeće po gradu kao da se ništa desilo nije. To je užas. Strah me je – kazala je žrtva manijaka.


Identičan metod napada žrtava Čobanicu 26-godišnju S. P. iz Zenice Nedžad Grižić je napao na način da ju je
najprije fizički, a potom i seksualno napao. - Srušio ju je na zemlju, a potom pokušao da siluje – izjavioje portparol MUP-a Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak
Vrdoljak je rekao da je djevojka uspjela da se obrani, a onda je mobilnim telefonom pozvala pomoć, nakon čega je osumnjičeni pobjegao, ali su ga policajci ubrzo pronašli, uhapsili i predali Kantonalnom tužiteljstvu u Livnu, koje mu je odredilo mjeru pritvora od 30 dana. To pokazuje da Grižić ima gotovo identitčan metod napada svojih žrtava.

(preuzeto sa: kliker.info)


- 12:00 - Komentari (13) - Isprintaj - #

29.06.2008., nedjelja

Tko nam se to nudi?

U susret izborima...


Središnje izborno povjerenstvo BiH okončalo je postupak ovjere političkih subjekata za sudjelovanje na lokalnim izborima 2008. godine. Do 7. srpnja 2008. godine ovjerene političke stranke i koalicije imaju rok da podnijeti Povjerenstvu kandidacijske liste za načelnike/gradonačelnike i vijećnike.
Prema rečenoj ovjeri na predstojećim izborima za povjerenje Uskopljana borit će se ukupno 16 stranaka, odnosno koalicija (broj ispred naziva lstranke označava kod stranke):
001 BOSANSKOHERCEGOVACKA PATRIOTSKA STRANKA SEFER HALILOVIC
004 STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU
005 HRVATSKA KRŠCANSKA DEMOKRATSKA UNIJA BiH
008 SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BOSNE I
HERCEGOVINE
018 SRPSKA DEMOKRATSKA STRANKA
028 DEMOKRATSKA NARODNA ZAJEDNICA BIH
036 BOSS - BOSANSKA STRANKA-MIRNES AJANOVIC
047 HRVATSKA NARODNA ZAJEDNICA
090 STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
366 HSS - NHI
440 PARTIJA DEMOKRATSKOG PROGRESA
502 NARODNA STRANKA RADOM ZA BOLJITAK
515 SAVEZ NEZAVISNIH SOCIJALDEMOKRATA
734 HRVATSKA STRANKA PRAVA BOSNE I
HERCEGOVINE - DAPIC - DR. JURIŠIC
882 STRANKA DEMOKRATSKE AKTIVNOSTI ZA
EVROPSKU BIH A-SDA
K11 KOALICIJSKA LISTA HDZ BiH I HDZ1990

- 23:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #

27.06.2008., petak

Grad Slučaj: ni mrtvi nemaju mira

U bugojanskom groblju Sultanovići proteklih dana oštećeno više od 150 nadgrobnih spomenika


Hrvati Bugojna i dalje nemaju mira i sigurnosti, nailaze na brojne probleme i prepreke, doživljavaju čak i fizička nasilja, a samo zato što su Hrvati, što su se vratili iz progonstva, što hoće živjeti na svojim posjedima u svome Bugojnu.
Za to je niz potvrda u poratnom vremenu, a i iz proteklih nekoliko dana kada su bili žrtve oni i njihova imovina samo zato što su zdušno, s hrvatskim nacionalnim obilježjima, navijali za nogometnu reprezentaciju Hrvatske.
A ljubav prema “vatrenima” platili su pretrpljenim uvredama, fizičkim nasrtajima, razbijenim vjetrobranskim staklima i drugim oštećenjima na automobilima, demoliranim kafićima (“Amadeus”, “Nukleus”, “Actros”)…!
No, na žalost, mira nemaju ni mrtvi na bugojanskom gradskom groblju “Sultanovići”, gdje je proteklih dana oštećeno više od 150 nadgrobnih spomenika.
Istina, sve govori da su oštećenja i devastacije izvršene iz koristoljublja jer su sa spomenika otrgnuti brončani križevi, vaze, ležišta za svijeće, brončane ručke s nadgrobnih ploča….
Međutim, kada se zna što sve Hrvati u ovome gradu doživljavaju i proživljavaju, onda ni drugi razlozi nisu isključeni. Također treba znati da je ovo groblje i prije, nekoliko puta, vandalski oštećivano i devastirano, a razbijani su i lampioni koji osvjetljavaju spomen-obilježje palim braniteljima Bugojna podignuto na ovomu groblju.
Osim toga, prosto je nevjerojatno da može biti devastirano više od 150 grobišta (prosječna šteta je minimalno 100 eura) na gradskom groblju a da sve to prođe neprimijećeno i da počinitelji ne budu otkriveni. No, kada je Mlaćino Bugojno u pitanju, sve je moguće!
(slobodnadalmacija / uskoplje.blog.hr)

- 23:55 - Komentari (11) - Isprintaj - #

26.06.2008., četvrtak

Sanacija školskih prostorija

Iz rada Vlade...


Na jutros održanoj 27. sjednici Vlada Županije Središnja Bosna, između ostaloga, dala je suglasnost za pokretanje procedure javne nabavke za potrebe Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa, za sanaciju prostorija u SŠ ''Uskoplje'' – Gornji Vakuf-Uskoplje i za nabavku i ugradnju stolarije u OŠ ''Voljevac'' – Gornji Vakuf-Uskoplje, kao i za sanaciju učionica u MSŠ Gornji Vakuf - Gornji Vakuf- Uskoplje.
Pored toga, prihvaćen je i prijedlog odluke o isplati sredstava za izvršenje poslova nadzora u OŠ “Voljevac” po prijedlogu istoga Ministarstva.
- 14:30 - Komentari (32) - Isprintaj - #

25.06.2008., srijeda

Obljetnica skupine Feniks 1972.

Posjećena i rodna kuća Ilije Glavaša...


U nedjelju, 22. lipnja 2008. godine, povodom obilježavanja 36. obljetnice skupine Feniks 1972., služena je u župnoj crkvi u Skopaljskoj Gračanici sv. Misa. Nakon sv. Mise posjećena je rodna kuća pripadnika skupine Feniks 1972. Ilije Glavaša u Gornjim Lužanima, te izmoljena molitva u mjesnom groblju. Istoga dana u "Hrvatskom domu" u Bugojnu ponovno je upriličena je promocija knjige ""Bleiburg - tragedija i nada".
Dan ranije, 21. lipnja, u nazočnosti rodbine poginulih i hrvatskih domoljuba na planini Raduši održana je komemoracija za pripadnike skupine "Fenix 1972.". Nakon otpjevane hrvatske himne i podizanja stijega skupu se obratio don Anto Jelić, predsjednik HKDD-a i župnik sarajevske župe sv. Luke Evanđeliste, gosp. Ante Sarić, predstavnik kluba povratnika iz iseljeništva - Zagreb te gospodin Ivan Bagarić, zastupnik u hrvatskom saboru. Nakon komemoracije prisutni su se uputili ka mjestu pogibije Adolfa Andrića na Raduški kamenu.

- 23:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.06.2008., utorak

Ređenje vlč Hrvoja Kalema

Najava...


Na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja tijekom svečanog Misnog slavlja u u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova u 10.30 sati nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić za svećenike će zarediti sedmoricu đakona od kojih četvoricu za Vrhbosanske nadbiskupije, a trojicu za franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu.
Za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, između ostalih, bit će zaređen i Uskopljanin Hrvoje Kalem.
Vlč. Hrvoje Kalem, sin Ljube i Mire Kalem, r. Cvrtak, rođen je 11. prosinca 1982. u Uskoplju, dolazi iz župe sv. Terezije od Djeteta Isusa – Bistrica.
Vlč. Hrvoje je svoj đakonski praktikum vršio u katedralnoj župi Srca Isusova u Sarajevu.

- 13:10 - Komentari (6) - Isprintaj - #

23.06.2008., ponedjeljak

Uskopljanin s dvije titule svjetskog prvaka u kickboxingu

Gdje su i što rade: Pero Gazilj


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Uskopljanin kojega danas predstavljam svjetski je prvak i to dvostruki...

Pero Gazilj rođan je 1981. godine u Uskoplju. Karate trenira od osme godine, a s deset odlazi u izbjeglištvo na otok Krk gdje živi do 1997. godine. Težak život u izbjeglištvu uz petero braće i sestru probudio je u njemu želju za uspjehom, pa tako, kad ga otac odvodi na trening karatea, u sportu pronalazi pravi put ka tome. Njegov prvi trener bio je Predrag Znaor koji je začetnik i osnivač kickboxa u Hrvatskoj. Predrag Znaor prepoznao je u Peri potencijal te on stiče znanje smeđeg pojasa u karate full kontaktu.
1997. godine obitelj Gazilj seli se u Makarsku, gdje Pero završava srednju Hotelsko turističku školu. U Makarskoj nastavlja naporne treninge sam kako bi stekao crni pojas i položio majstorski ispit. To mu i polazi za rukom tako da uz crni pojas osvaja i 7 medalja sa velikih turnira po čitavom svijetu.
Nakon niza uspjeha uz podršku Predraga Znaora 1999. osniva svoj klub u kojem
trenira s još par prijatelja. Uskoro počinje s upisom djece. Počeci su bili
teški, ali su djeca bila uporna. Posebno treba izdvojiti Romea Grbavca,
Jerku Loboju i Juru Beusa
koji su u klubu već 5 godina i sa svojim stavom prema treningu daju primjer ostaloj djeci.
Uz treninge s djecom Pero Gazilj nastavlja i s vlastitim uspjesima te tako
2005. osvaja najveću titulu (titulu svjetskog prvaka). U to je vrijeme imao
15 titula državnih prvaka, 14 medalja i jednu titulu sa svjetskih
prvenstava. Pero Gazilj obnašao je 4 godine i dužnost izbornika Hrvatske
Kickboxing reprezentacije za sve uzraste.
Od 2005. god. nastupa za splitski klub „Mornar" pod paskom trenera Stjepana Jurišića, koji je i direktor reprezentacije Hrvatske. Zahvaljujući upornom radu i kondicionom treneru Gogi Blaškoviću, Pero Gazilj po drugi put osvaja titulu prvaka svijeta u Coimbri ( Portugal ). Dvije su titule svjetskog prvaka kapital sa kojim se ne može pohvaliti niti jedan kickboxing borac u Hrvatskoj, ali znamo da su Peri Gazilju samo poticaj u budućem radu, a djeci koja kod njega treniraju motivacija u daljnjim natjecanjima.

- 14:30 - Komentari (18) - Isprintaj - #

19.06.2008., četvrtak

HDZ BiH u Uskoplju odbio koaliciju s HSP-om

U susret izborima...


HDZ BiH i HDZ 1990. podnijele su na ovjeru koalicijsku listu za predstojeće lokalne izbore u Uskoplju, a tu koalicijsku listu na svojoj današnjoj sjednici i ovjerilo je Središnje izborno povjerenstvo. No, kako se čini, stvaranju ove koalicije prethodili su dugi pregovori. Najprije je, ako je suditi po riječima predsjednika HSP-a BiH Zvonke Jurišića u Dnevnom listu, bio dogovoren zajednički nastup na izborima svih hrvatskih stranaka, ali je u HDZ-u BiH odlučeno drukčije, pa je rečena koalicija propala
U Uskoplju je koalicija bila dogovorena, da bi HDZ BiH odlučio ići samostalno ili samo s HDZ-om 1990.,
rekao je Jurišić.
- 23:30 - Komentari (13) - Isprintaj - #

Tko su navijači Turske u BiH?

Priopćenje za javnost MUP-a Županije Središnja Bosna povodom nogometne utakmice Hrvatska - Turska


Nevjerojatno je koliko se je prašine podiglo oko utakmice Hrvatska - Turska, a još je nevjerojatnije da su, pri tome, izostale analize ponašanja navijačkih skupina, osobito one navijačke skupine za koju cjelokupna javnost, od medija do policije, pretpostavlja da po nekoj čudnoj i nakaradnoj logici stvari predstavlja tursku navijačku skupinu. Ovakva pretpostavka, a zapravo, kako to pokazuje i policijsko priopćenje koje donosimo u nastavku, činjenično stanje, direktna je i gruba negacija ne samo bošnjaštva kao takvog, nego i Bosne i Hercegovine kao države, odnosno proklamiranih temelja na kojima bi ona trebala počivati.
Rečene dublje razloge ne može riješiti policija (to je pitanje, rekli bismo, za širu društvenu zajednicu); ona tek nastoji ublažiti posljedice takvog stanja. Nadamo se da će ovaj put i uspjeti:
Upozoravaju se građani Županije Središnja Bosna, da se u vrijeme održavanja utakmice Europskog prvenstva između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Turske, odnosno prije i poslije utakmice ponašaju korektno, sukladno civiliziranom i dostojanstvenom načinu ponašanja, da ne narušavaju Javni red i mir i da ne čine druga nezakonita djela.
Ministarstvo unutarnjih poslova Županije Središnja Bosna će 20.06.2008. godine, na dan održavanja navedene utakmice angažirati sve raspoložive policijske snage, a uz nazočnost Specijalnih Jedinica za potporu sa drugih Županija, zbog održavanja povoljnog stanja Javnog reda i mira i spriječavanja činjenja kaznenih djela, u a sve u cilju osobne zaštite, ličnog integriteta i života građana kao i njihove imovine.
Svi eventualni sudionici u narušavanju Javnog reda i mira, kao i činjenju drugih nezakonitih ponašanja i kaznenih djela bit će odmah sakcionirani sukladno pozitivnim pravnim propisima.
Ovom prilikom policijski službenici će poduzeti više operativnih i operativno -taktičkih mjera i radnji kako bi očuvali povoljno stanje sigurnosti, te će se u vrijeme odigravanja nogometne utakmice, kao i po završetku zabraniti odvijanje prometa određenim putnim komunikacijama, kao i pristup na određene prostore i površine. Stoga se svi građani upozoravaju da se pridržavaju ovih i drugih zapovijedi koje će izdavati policijski službenici.
Isto tako apeliramo i na druge institucije vlasti kao i vladine i nevladine organizacije da u okviru svog djelokruga rada poduzmu sve potrebne aktivnosti , kako bi se očuvala povoljna sigurnosna situacija koja će garantirati sigurnost svih građana i njihove imovine.
Ovim putem Ministarstvo unutarnjih poslova Županije Središnja Bosna još jednom poziva sve dobronamjerne građane da predstojeći sportski događaj proprate u sportskom duhu uvažavajući naprijed navedene apele i upozorenja, s napomenom da navijanje za bilo koju nogomentnu reprezentaciju protekne na jedan kulturan, civiliziran i dostojanstven način kojim se ne vrijeđaju osjećaji bilo kojeg naroda.

- 14:15 - Komentari (176) - Isprintaj - #

18.06.2008., srijeda

Utakmica visokog rizika

Na navijače hrvatske i turske reprezentacije u petak će u Uskoplju motriti jake snage MUP-a


Bečki četvrtfinalni ogled između Hrvatske i Turske policija u BiH već je podvukla “crvenom olovkom”. Nagomilani međunacionalni antagonizmi, podijeljene navijačke strasti između Hrvata i Bošnjaka, policijskim zapovjednicima u HNŽ i SBŽ, bili su dovoljan povod da početkom ovog tjedna upale “sirenu za uzbunu”.
Kako utakmica s bečkog Pratera na ulicama Uskoplja, ali i Mostara, Stoca, Viteza, Bugojna ne bi prerasla u ulično nasilje, međunacionalni sukob, na svojom radnim mjestima u petak se moraju pojaviti svi pripadnici specijalne i redovne policije iz spomenutih županija.
Zapovijed se, kako doznaju u Večernjaku, odnosi i na one redarstvenike koji su otišli na redoviti godišnji odmor. Opća policijska mobilizacija proglašena je zbog sprječavanja “reprize” uličnih nereda u gotovo svim spomenutim mjestima.
Policija je odredila kritične točke, na kojima bi moglo doći do fizičkog kontakta između zavađenih navijačkih skupina, pa će, tako, na navijače Hrvatske i Turske i u Uskoplju na kritičnim točkama, uz specijalce potpomognute oklopnim vozilima, motriti i njihovi kolege iz drugih županijskih MUP-ova.

- 13:20 - Komentari (85) - Isprintaj - #

Komuniciranje s javnošću

Na seminaru u Jajcu sudjelovali i predstavnici iz naše općine...


U proteklih pet tjedana u Jajcu se je održavao seminar „Komuniciranje s javnošću“ u organizaciji OSCE- a na kojem su, uz predstavnike još četiri općine, sudjelovali i predstavnici lokalnih vlasti, nevladinih organizacija kao i predstavnici medija iz općine G. Vakuf - Uskoplje.
Seminar je bio podijeljen u ciklus od pet modula, a njegov cilj je bio edukacija i pružanje osnovnih naputaka za izradu Strategije za komuniciranje s javnostima Općine G. Vakuf - Uskoplje.
Svaki od pet modula obuhvaćao je različitu tematiku ovisno o kojoj su se izmenjivali stručnjaci iz različitih oblasti. Na posljednjem modulu svim sudionicima su uručeni certifikati.


- 07:30 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Nadgledanje predizborne kampanje

U susret izborima


Misija OSCE-a u BiH organizira radionicu "Razmjena iskustva i prepremne aktivnosti za nadgledanje predizbome kampanje" danas od 11 do 14 sati, u Hotelu "Lipa" u Travniku, najavljeno je jučer iz OSCE-a.
Cilj radionice je mogućnost umrežavanja osam općina, koje uključuju Travnik, Vitez, Novi Travnik, Kiseljak, Bugojno, Donji Vakuf, Jajce i G. Vakuf-Uskoplje, s ciljem razmjene iskustva iz područja rada i implementacije Etičkog kodeksa za izabrane zvaničnike.
Predstavnici Etičkih odbora navedenih općina će razmatrati mogućnosti njihovog angažmana tokom predizbome kampanje - šta mogu učiniti unutar svojih ovlasti, i koje su to daljnje aktivnosti međuopćinske suradnje i razmjene dobre prakse
- 00:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obilježena 18. obljetnica utemeljenja HDZ-a BiH Uskoplje

Znači li 18 godina ujedno i punoljetnost?


06. lipnja 2008. godine obilježena je 18. obljetnica utemeljenja HDZ-a BiH Uskoplje. Obilježavanje ovoga datuma započelo je sv. misom u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, koju je za sve poginule pripadnike HVO-a i umrle članove HDZ-a predvodio fra Dominko Batinić.
Poslije svečanog polaganja vijenaca na Središnje spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima Uskoplja, svečanost obilježavanja 18. obljetnice utemeljenja HDZ BIH Uskoplje nastavljena je u naselju Ždrimcima, gdje je na spomen ploču postavljenu na kući Mate Perića položeno cvijeće.
Nazočnima, među kojima je bio veliki broj utemeljitelja i članova HDZ-a BIH Uskoplja i Bugojna, obratili su se predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BIH Uskoplje, Zrinko Tokić, prvi predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BIH Uskoplje, Pavo Sičaja, te predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BIH Središnje Bosne Nikola Lovrinović.


- 00:15 - Komentari (6) - Isprintaj - #

17.06.2008., utorak

Prodaja trupaca

Kratka vijest


ŠPD "Šume Središnje Bosne", Donji Vakuf, ul. 770 Slavne brdske brigade 20, oglasila je licitacijsku prodaju trupaca po Šumarijama. U Šumariji G. Vakuf - Uskoplje prodaja će se održati 27. lipnja 2008. godine u 10:00 sati.
Ponude je potrebno dostaviti najkasnije do 26. lipnja, to jest najkasnije dan prije održavanja licitacije.


- 23:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Spomen obilježje poginulim pripadnicima HVO-a u Humcu

Kratka vijest


U nedjelju, 15. lipnja, u župi Skopaljska Gračanica, u groblju u selu Humac, koje se nalazi na granici između općina G. Vakuf - Uskoplje i Bugojno, otkriveno je spomen-obilježje pedesetčetvorici poginulih pripadnika HVO-a iz ove dvije općine.
Spomenik je, uz članove obitelji, otkrila predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Borjana Krišto
- 23:10 - Komentari (1) - Isprintaj - #

16.06.2008., ponedjeljak

Zajedno na izbore

U Uskoplju dva HDZ-a zajedno izlaze na izbore...


Sutra istječe rok za predaju koalicijskih listi, uoči čega je postignuto na desetke pojedinačnih sporazuma uglavnom u općinama Srednje Bosne i Hercegbosanske županije, među kojima je i dogovor dvaju HDZ-a za zajednički nastup, doznaje Večernji list. U Republici Srpskoj dva HDZ-a, slovima i brojkama, nastupit će u 15-ak općina zajedno s HSS-NHI-jem te HSP-om i HNZ-om u Banjoj Luci, potvrdio je za Večernji list dopredsjednik RS-a i član Predsjedništva HDZ-a BiH Davor Čordaš. Istodobno, u Hercegovini će najveći broj hrvatskih stranaka samostalno nastupiti, jednako kao i u Posavini.
U Sarajevu, pak, HDZ BiH ide samostalno za Općinsko vijeće, dok će zajedno biti HDZ 1990. i HSS-NHI. U Srednjoj Bosni dva HDZ-a krenut će zajednički po glasove hrvatskih birača u Bugojnu, gdje će im se priključiti HSS-NHI te HKDU BiH. U Jajcu će se, pak, dva HDZ-a za načelnika i Općinsko vijeće također priključiti HKDU. U podijeljenome gradu Gornjem Vakufu-Uskoplju dva će HDZ-a također biti zajedno. Više...

- 23:15 - Komentari (13) - Isprintaj - #

13.06.2008., petak

Stećak sv. Ante

Povodom blagdana sv Ante: legenda o pidriškom stećku


Stećak iz groblja u BistriciU selu Pidriš, na planini između Prozora i Uskoplja, nalazi se veliki stećak kojeg zovu stećak sv. Ante. Ne zna se točno ko je pod njim ukopan ili šta se točno pod njim nalazi. Tude su ljudi oko njega osnovali groblje, u kojem je u zadnje vrime napravljena i crkva.
Ljudi tude dolaze 13. lipnja na zavit, radi razni bolesti. Od prija su neki znatiželjni tili da bi vidili šta ima pod stećkom, ali to nisu uspili privrnut ga i potkopat. To im nije uspilo jer bi se odma desilo nešto strašno - veliki stra i osip.
Otada niko ne smi to dirat iako se veliki stećak jednom rukom more ljuljat na dan sv Ante i zato svi smatraju da je svet i niko ga ne dira, samo dolaze tude k misi i na zavit.

Iz knjige Hrvatska usmena književnost Bosne i Hercegovine; Priredio Marko Dragić, Matica Hrvatska Sarajevo, 2005.
- 22:30 - Komentari (12) - Isprintaj - #

12.06.2008., četvrtak

Uskoplje, 12. lipnja 2008.

Hrvatska - Njemačka 2:1










(foto:uskoplje.info; više...)
- 22:45 - Komentari (83) - Isprintaj - #

11.06.2008., srijeda

Iz grobnice nestala lubanja župnika

U Uskoplju je danas izuzetno neugodno odjeknula vijest iz susjednog Bugojna, tko zna koja po redu:


U srijedu, 11. lipnja u Bugojnu je oskrnavljena grobnica u koju su sahranjena dva župnika. Nakon obavljenog uviđaja policija je utvrdila kako su kovčezi s posmrtnim ostacima župnika Ive Rajića i Andrije Jurčevića otvoreni, kosti razbacane izvan grobnice, te da nedostaje jedna lubanja.
Ovaj slučaj policiji je jučer prijavio župnik Ilija Mistić iz župe Sv. Ilije proroka iz bugojanskog naselja Kandija, koji je naveo kako su nepoznata lica pomjerila betonsku ploču grobnice, koja se nalazi ispred ulaznih vrata kapelice u ovom naselju.
U istragu koju vodi policija iz Bugojna, danas su se uključili i istražitelji MUP-a Srednjobosanske županije. (kta/uskoplje.blog.hr)
- 23:30 - Komentari (4) - Isprintaj - #

10.06.2008., utorak

Krizma u Dobrošinu

Dogodilo se na današnji dan: 10. lipnja 1736.


Prvi kanonski pohod katolicima u Bosni, a onda i u Uskoplju, nakon Bečkoga rata obavio je apostolski administrator biskup fra Mato Delivić 1736. godine. Upravo na današnji dan, 10. lipnja te, 1736. godine došao je krišom u Uskoplje, točnije u Dobrošin gdje je tri dana dijelio sakramenat sv krizme. U Uskoplju je tada bio župnik fra Pavao Lozić iz fojničkog samostana. On se po potrebi zadržavao i u skopaljskim i u kupreškim katoličkim selima. Njegovi župljani su kao nigdje u Bosanskom vikarijatu, bilježi Delivić, bili izmješani s inovjercima. U župi nije bilo nijedne crkve, osim ruševina crkve sv. Ivana Krstitelja u Dobrošinu, te ruševina crkava u Voljicu i Bistrici. U Bistrici su bile vidljive ruševine jednog, a u Voljicu čak dvaju samostana. Jedan od njih je po svoj prilici pripadao benediktincima, dok se za drugog ne zna komu je pripadao. Biskup Delivić je tada zabilježio da je jedan mladić iz Donjeg Vakufa, jer nije mogao platiti begovski hak, prešao na islam, a dvije pravoslavne djevojke, koje su se udale za Hrvate, prešle su na katolicizam. Biskup je bio zadovoljan stanjem Skopaljske župe. U ovo je vrijeme sjeverni dio Skopaljske doline s Pruscem bio u sastavu župe Pećine, dok je u sastavu skopaljske župe bilo područje Kupresa.

U Dobrošinu je, bilježi Delivić, bilo 12 katoličkih kuća sa 100 katolika od kojih je biskup krizmao 62 osobe. U kasabi G. Vakuf bilo je 9 katoličkih kuća s 50 duša od kojih je u Dobrošinu krizmano 30. Na Vrsima su bile 3 katoličke kuće i 30 katolika od kojih je ovom prilikom krizmano 16. U Grnici su bile 2 katoličke kuće s 24 duše od kojih je ovom prilikom u Dobrošinu krizmano 14. Na Paloču su bile 4 katoličke kuće s 30 duša (krizmano 9). U Voljicu je bila 1 katolička kuća s 30 duša, od čega ih je krizmano 8. U Bistrici je također bila 1 katolička kuća sa 7 duša, od kojih je krizmano 3. U Ričici su bile 3 katoličke kuće s 20 duša (krizmano 6). U Vilić Polju su bile 4 katoličke kuće s 35 duša od kojih je u Dobrošinu krizmano 15. Na Seocu je bila 1 katolička kuća s 8 duša, od kojih je Delivić krizmao 3. Na Pidrišu je također bila 1 katolička kuća sa 6 duša, od kojih je u Dobrošinu krizmano 2. U Odžaku je bilo 5 katoličkih kuća s 30 duša, od kojih je Delivić krizmao 15.

Nakon obavljene sv krizme u Dobrošinu, Delivić se preko Mračaja prebacio na Kupres gdje je sv krizmu nastavio dijeliti u Malovanu...

- 00:20 - Komentari (6) - Isprintaj - #

09.06.2008., ponedjeljak

"Praškaste tvari"

Iz današnjeg policijskog izvješća:


U petak 6. lipnja 2008. godine, oko 19,20 sati, ophodnja policije Policijske stanice Bugojno je u Bosanskoj ulici u Bugojnu kontrolirala vozilo marke “Golf A-1”, registarskih oznaka 898-J-562, kojim je upravljao R. M., nastanjen u Bijeljini. U vozilu su se još nalazili J. H. iz Bugojna i M. Š. iz G. Vakufa - Uskoplja.
Prilikom pregleda, J. H. je dragovoljno predao 4 paketića u kojima se nalazila praškasta tvar, koja asocira na heroin. O navedenom događaju je upoznat dežurni Kantonalni tužitelj.
Istraga je u tijeku.

- 13:10 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Uskoplje, 8. lipnja 2008.

Austrija - Hrvatska 0:1










- 10:15 - Komentari (102) - Isprintaj - #

08.06.2008., nedjelja

Nogomet kao metafora rata

Ako će biti kao do sada, gornji dio grada preplavit će već danas navijači austrijske reprezentacije, u četvrtak sa sigurnošću možemo očekivati navijače Elfa, a u drugi ponedjeljak navijače Poljske...


Počeo je euro i do kraja mjeseca za europske muškarce (i ne samo njih) nogomet će biti najvažnija stvar na svijetu. Odrednicu „sporedna“ iz poznate definicije u ovom periodu možemo mirne duše pospremiti u koš u kojeg kakva ljutita supruga posprema limenke piva nakon odgledane utakmice muškog dijela svoje obitelji.
Za nogomet znaju često reći da je on metafora rata, a u prilog te tvrdnje ide svakako i ponašanje navijača: oni su u transu, sastav za kojega navijaju je svetinja za koju vrijedi ginuti, igrači su gotovo bogovi, svi drugi su protivnici koje valja poraziti, satrti..... U slučaju svjetskih i europskih turnira navijačka strast dobija još i snažnu domoljubnu dimenziju, koja nerijetko prelazi i na igrače, pa onda, u pravilu gledamo kako Cristiano Ronaldo zanosno pjeva portugalsku ili, pak, Luka Modrić hrvatsku himnu. S tisućama navijača, naravno.
I to nikome nikada ne izgleda nimalo neobično, zaostalo, nacionalistički.... I nitko se nikad, ama baš nikad, ne upita kako je moguće da jednom dvadesetogodišnjaku koji je k tome neizmjerno bogat i igra u najvećem klubu na svijetu poput Ronalda, toliko znači domovina, k tome jedan relativno zaostali i siromašni Portugal, da je za nju na terenu spreman dušu ostaviti
Ovaj kratki uvod bio je, čini mi se, potreban da bi se postavilo jedno jednostavno pitanje: kako će Euro proteći u našem gradu?
Hoće li se i po našim kafićima čuti navijački huk, kojega neće utišati ni gajbe ispijenog piva, ni miris roštilja? Hoće li i kod nas već ujutro pojaviti stanovita nervoza koja će rasti do početka utakmice u večernjim satima? Hoće li i kod nas navijači sa zastavama i svim potrebnim rekvizitima i uz zvuk automobilskih truba obilaziti grad i na taj način sa svim stanovnicima proslavljati pobjedu? Hoće li....
Pitanja je doista mnogo, a odgovor na njih nikako nije jednoznačan. Hrvatski navijači će zdušno pratiti svoju hrvatsku reprezentaciju ( ne zavaravajmo se, tako bi bilo da na EURU kojim slučajem nastupa i reprezentacija BiH!): kad budu igrali vatreni nikakve razlike neće biti između Uskoplja i Siska, recimo.
No kako će i za koga navijati bošnjački navijači? Hoće li, poput Engleza, na EURU navijati za neku reprezentaciju zato što u njoj igra neki njihov nogometni idol ili će se jednostavno prepustiti čarima nogometa i uživati u majstorijama nogometnih znalaca bez obzira u kojoj reprezentaciji igraju?
Voljeli bismo da je tako i vjerujemo da će veliki dio bošnjačkih zaljubljenika u nogomet u našem gradu upravio tako i odgledati ovo Europsko prvenstvo, ali, se bojimo, da će, kao i uvijek do sada, skupina posebno agresivnih mladaca i ovo prvenstvo gledati kroz prizmu one stare: neka susjedu crkne krava.
Ako će biti kao do sada, gornji dio grada preplavit će već danas navijači austrijske reprezentacije, u četvrtak sa sigurnošću možemo očekivati navijače Elfa, u drugi ponedjeljak navijače Poljske. Svi ti navijači, Austrijanci, Nijemci i Poljaci (a kasnije, nadamo se, i nekih drugih zemalja) doći će nakon utakmice do središta grada gdje će nastaviti utakmicu svojih ljubimaca protiv navijača Hrvatske, samo drugim sredstvima. U dosadašnjim susretima navijača Hrvatske i navijača Brazila, Australije, Japana itd iz gornjeg dijela grada bilo je najviše vrijeđanja i s jedne i s druge strane, psovki, ali i pokoja razbijena glava...
I sve je to, ko biva, samo zbog nogometa!
Za kojega mnogi znaju često reći da je on metafora rata?
Pa... nije li?

- 00:10 - Komentari (35) - Isprintaj - #

07.06.2008., subota

Očevid u Bugojnu

Sudsko vijeće posjetit će mjesta zločina u Bugojnu...


Sudsko vijeće Suda BiH posjetit će lokacije koje se spominju u optužnici za zločine nad Hrvatima u Bugojnu. U srijedu, 11. lipnja, Sudsko vijeće koje zasjeda na suđenju Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću posjetit će mjesta koja se spominju u optužnici protiv ove četvorice bivših pripadnika Armije BiH optuženih za zločine u bugojanskim logorima.
Gasal i Kukavica su, prema navodima Optužbe, bili odgovorni za funkcioniranje logora formiranog na stadionu Nogometnog kluba “Iskra” u Bugojnu, dok se Enes Handžić i Senad Dautović terete za zlostavljanje, ubojstva i odvođenja zarobljenika na prinudni rad. U logoru je, smatra Tužiteljstvo, bilo zarobljeno oko 300 bugojanskih Hrvata.
(Justice Report / BIRN internet publikacija)
- 15:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.06.2008., petak

Obavijest blog.hr-a

Zašto je bilo poteškoća u radu bloga?


Nakon višetjednih remonta i nadogradnji obavještavamo sve korisnike da je Blog.hr uspješno migriran na kompletno novi sustav, odnosno novu bazu podataka, aplikaciju i poslužitelje. Zahvaljujemo se svima na razumijevanju i strpljenju, kojeg ćemo svi zajedno još ipak malo trebati. Prije svega, novi sustav omogućavat će nam daleko lakše održavanje ovog glomaznog servisa, kao i brži razvoj noviteta, dok neke vrlo važne na starom sustavu nije bilo niti moguće razviti. Kako je svaki novi sustav podložan propustima, sljedećih dana aplikaciju ćemo maksimalno popravljati i peglati. Trenutno su izvan funkcije dva featurea: prikaz komentara ispod postova na blogovima, te je uklonjen meni "Statistika" iz blogeditora. Ove opcije bit će ponovno u pogonu sljedeći tjedan. -
- 00:05 - Komentari (5) - Isprintaj - #

05.06.2008., četvrtak

Djeca slabijeg imovnog stanja na odmor u Nizozemsku

Kratka vijest...


Humantirane organizacije iz Nizozemske osigurale su odmor u zemlji tulipana za djecu s područja naše općine.
Kako javlja novinska agencija Onasa, riječ je o djeci slabijeg imovnog stanja, te djeci čiji su roditelji ranjeni u proteklom ratu ili su oboljeli od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).
Odmor će, saznajemo, trajati 20 dana.
- 22:35 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Ivo Juričević član predsjedništva CK FBiH

Kratka vijest...


U Novom Travniku je 03. 06.2008.godine održana Izvještajno – izborna Skupština Crvenog križa F BIH.
Osim usvajanja izvješća o radu za proteklu godinu, te mandatni period 2004. - 2008. godine, skupštinari su izabrali i predsjednika, te članove predsjedništva i nadzornog odbora CK FBIH.
Među 15 članova predsjedništva iz područja zdravstva, socijalne politike i obrazovanja izabran je i Uskopljanin Ivo Juričević.
Mandat svih izabranih traje četiri godine, tj. do lipnja 2012. godine.

- 22:25 - Komentari (4) - Isprintaj - #

04.06.2008., srijeda

Osnovana Udruga bosanskih studenata

Inicijativa uskopaljskih studenata...


28. svibnja o.g. u zagrebačkom studentskom domu na Cvjetnom naselju osnovana je Udruga bosanskih studenata, koja je stvorena na inicijativu nekoliko članova Udruge hrvatskih studenata Uskoplje.
Za predsjednika rečene Udruge izabran je Uskopljanin Marinko Batinić, a o svemu više čitajte, naravno, na UHSU

- 23:50 - Komentari (34) - Isprintaj - #

02.06.2008., ponedjeljak

Tandemi za mir

U znak sjećanja na talijanske humanitarce, pobijene od strane pripadnika Armije BiH, talijanski biciklisti vozili su rutu od Solina do Zavidovića...


U periodu od 26. do 29. svibnja grupa biciklista "Tandemi za mir" iz talijanskih općina Campi Bisenzo, Fiesole i Firenze, u znak sjećanja na talijanske humanitarce, dragovoljce Caritasa Fabia Morenia, Guida Pulettia i Sergia Lanu, ubijene u Bistričkoj rici od strane pripadnika Armije BiH u svibnju 1993. godine, vozila je počasnu rutu na potezu od Solina preko graničnog prijelaza Kamensko, te dalje kroz BiH, kroz općine Tomislavgrad – Prozor/Rama- Gornji Vakuf - Uskoplje – Novi Travnik - Vitez – Zenica do krajnjeg odredišta Zavidovići.
Tijela trojice talijanskih humanitaraca, zajedno s tijelom Mije Milića, pripadnika HVO-a iz sela Krupe, pronađena su upravo na današnji dan, 2. lipnja 1993. godine.
Idući rutom koju su prošli poginuli humanitarci grupa biciklista «Tandemi mira» u općinama kroz koje su prolazili posjetili su i predstavnike lokalne samouprave.

- 23:55 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga

Linkovi

Lektira