uskoplje

31.05.2008., subota

Lučić ponovo izabran, pa odstupio s mjesta predsjednika DHKHB

Uskopaljski književnik je i ovogodišnji dobitnik nagrade Antun Branko Šimić...


Na današnjoj redovitoj Izbornoj godišnjoj Skupštini Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne (DHKHB) za predsjednicu tog društva izabrana je Marina Kljajo Radić.
No, zanimljivo je da je tajnim glasovanjem za predsjednika Društva izabran dosadašnji predsjednik, uskopaljski književnik Antun Lučić sa 16 glasova (Marina Kljajo 12 , Zdravko Kordić 6), koji je zamolio članove Skupštine da odstupi s tog mjesta te predložio da predsjednica postane, druga po redu po broju glasova, što je Skupština usvojila aklamacijom, s 1 glasom protiv i 1 suzdržanim.
Lučić je, objavljeno je na Skupštini, i ovogodišnji dobitnik nagrade Antun Branko Šimić za knjigu Veze ljudi, životinja i stvari.


- 23:25 - Komentari (4) - Isprintaj - #

30.05.2008., petak

HDZ 1990 predlaže zajedničkog kandidata za načelnika G. Vakufa - Uskoplja?

HDZBiH i HDZ 1990 u Uskoplju zajednički idu na izbore?


Sastanak koji se danas održavao u Zagrebu i na kojemu je trebalo doći do ujedinjenja dva HDZ-a iz BiH neslavno je propao. Nakon četiri sata i 35 minuta pokušaja uspostavljanja konstruktivnog dijaloga između predstavnika HDZ BiH i HDZ 1990., HDZ Hrvatske i premijera RH Ive Sanadera nije došlo do najavljivanog ujedinjenja, ali su, čini se, razgovori o suradnji i koaliranju dva HDZ-a na predstojećim lokalnim izborima u BiH ipak dali određene rezultate.
Naime, obje stranke nedavno su odlučile da će ići samostalno na lokalne izbore, ali su ostavile mogućnost da imaju zajedničkoga kandidata za načelnike općina u onim sredinama gdje brojnost Hrvata ne jamči da će biti sigurno izabran načelnik iz reda hrvatskoga naroda, pa je tako, smatra se, već sada izvjesna koalcija HDZ-a BIH i HDZ 1990 u Vitezu, Žepču, Jajcu, Kiseljaku te G. Vakufu - Uskoplju.
Kako se neslužbeno saznaje, delegacija HDZ 1990 na sastanku u Zagrebu predložila je da HDZ BiH kandidate ponudi u Kiseljaku, Jajcu i Vitezu, a HDZ 1990 u G.Vakufu-Uskoplju i Žepču.

- 23:50 - Komentari (12) - Isprintaj - #

28.05.2008., srijeda

Proljetna korona za bugojansku i ramsku dekaniju

"Bibliju se može gledati dvojako – kao prozor i kao ogledalo"


Danas, 28. svibnja u župi Presvetog Srca Isusova u Prozoru održana je proljetna korona za Ramsku i Bugojansku dekaniju, u koju spadaju i sve uskopaljske župe. Uz veliki broj svećenika Ramske i Bugojanske dekanije Koroni je nazočio i preč. Ante Meštrović, arhiđakon Fojničkog arhiđakonata u koji spada i Ramska dekanija, inače, bivši bistrički župnik, te prof. dr. fra Anto Popović, profesor na Franjevačkoj teologiji, koji je ujedno bio i predavač. Više...

- 22:55 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Ahd-nama

Dogodilo se na današnji dan: 28. svibnja 1463.


Na današnji dan daleke 1463. godine u Milodražu, između Fojnice i Visokog, turski sultan Mehmed II. Osvajač izdao je fra Anđelu Zvizdoviću, upravitelju Bosanske franjevačke kustodije, inače podrijetlom iz sela Zvizda kod Uskoplja, koji je zatražio slobodu vjerskog rada i ispovjedanje vjere katolicima u Bosni, svečanu povelju – ahd-namu – kojom je franjevcima zajamčio slobodu rada u “mom carstvu”, te obećao da se izbjegli fratri mogu slobodno vratiti:
"Ni moje visoko Velicanstvo, ni moji veziri, ni moji sluzbenici, ni moji podanici, ni itko od stanovnika moga carstva neka ih ne vrijedja i ne uznemiruje. Neka nitko ne napada, niti vrijeda i ugrozava: ni njih, ni njihov zivot, ni njihov imetak, ni njihove crkve. Pa i to, ako bi iz tudjine doveli kojega covjeka u moju drzavu, da im je dopusteno..."
Ovaj čin padanja ničice fra Anđela Zvizdovića pred sultana nikako nije posebna milost udijeljena samo Hrvatima, niti je to individualan čin dobro raspoložena sultana, nego je to proizvod šerijata, čin udjeljivanja milosti za obećanu pokornost. Mnogi ovaj čin smatraju po sudbinu hrvatskog naroda jednim od najvećih povijesnih činova, ali je to, isto tako, čin kojega se nikako ne smije idealizirati: on je ipak Hrvate u BiH sveo na nivo raje.
Slobodu i mir obećanu ahd-namom franjevci i katolici u Bosni uživali su, relativno, do dvadesetih godina XV.st.
(05)
- 00:05 - Komentari (18) - Isprintaj - #

27.05.2008., utorak

Preminuo fra Ante Nedić, bivši uskopaljski župnik

Fra Ante je pokopan danas na groblju Kostrč


Bivši uskopaljski župnik fra Anto Nedić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene preminuo je 25. svibnja 2008. u bolnici u Orašju
Fra Anto je rođen 10. listopada 1933. godine u Tolisi. Osnovnu školu završio je u Tolisi, Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, filozofsko-teološki studij na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.
Godinu novicijata proveo je u Kraljevoj Sutjesci. Svečane zavjete položio je 8. prosinca 1955. u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1957. u Sarajevu.
Pastoralno je djelovao kao župni vikar u Dubravama, Barlovcima, Zoviku i Tolisi, a pored Uskoplja službu župnika obnašao je u Stratinksoj, Banbrdu, Tolisi, Tišini, Gornjoj Tramošnici, Ivanjskoj i Motikama.
Misa zadušnica slavila se u crkvi u Tolisi 27. svibnja 2008. u 14 sati, a nakon mise pokop obavio se je pokop na groblju Kostrč. (kta/uskoplje.blog.hr)
- 23:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Ukraden automobil

Već dugo u policijskim izvješćima naša se općina nije spominjala kao mjesto, zadnjih godina toliko popularne, krađe automobila. No, na žalost, to nikako nije značilo da su i krađe prestale. Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 26.05.2008. godine u 07,35 sati Policijskoj stanici Gornji Vakuf - Uskoplje prijavio je Lubar S. iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja da mu je tokom noći 25/26.05.2008. godine ukradeno vozilo marke “Passat”, registarskih oznaka 471-T-246, koje je bilo parkirano u ulici Glavica bb, Gornji Vakuf - Uskoplje.
Uviđaj su izvršili službenici Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno.
Istraga je u toku.

- 15:00 - Komentari (25) - Isprintaj - #

Novac školama i članovima Nadzornih odbora

Sazvana 26. sjednica županijske Vlade...


26. sjednica Vlade Županije Središnja Bosna održat će se u četvrtak, 29. svibnja 2008. godine u 9.00 sati. Članovi Vlade će, kako je predviđeno, na sjednici raspravljati o 31. točci dnevnoga reda, a neke od točaka tiču se izravno naše općine. Tako, je kao 16. točka dnevnoga reda predviđeno davanje suglasnosti za pokretanje procedure za javne nabavke za potrebe Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa i to za sanaciju prostorija u SŠ ''Uskoplje'' – Gornji Vakuf-Uskoplje, te za nabavku i ugradnju stolarije u OŠ ''Voljevac'' – Gornji Vakuf-Uskoplje.
Dnevnim redom predviđeno je i prihvaćanje odluke o isplati naknade za rad Nadzornog odbora i v.d. direktora po prijedlogu Ministarstva gospodarstva u nekoliko poduzeća, među kojima i u poduzeću ''CONSTANCA-mobl'', d. o. o., G. Vakuf-Uskoplje.


- 08:53 - Komentari (5) - Isprintaj - #

24.05.2008., subota

Pregršt medalja u Uskoplje

U Zanesovićima održano županijsko natjecanje sportskih ribolovaca...


U nedjelju, 11. svibnja 2008.godine na jezeru Zanesovići održano je Županijsko natjecanje sportskih ribolovaca ŽSB, na kojemu je sudjelovalo 46 natjecatelja u svim kategorijama. Natjecali su se ribolovci iz G.Vakufa-Uskoplja, Bugojna, Donjeg Vakufa, Travnika, Novog Travnika i Busovače.
Nakon natjecanja i zajedničkog druženja proglašeni su rezultati i plasmani, a najuspješniji su dobili medalje, diplome i pehare.

SENIORI POJEDINAČNO
1.Šišić Halil....SRD G.Vakuf–Uskoplje
2.Kolak Ivica....SRD G. Vakuf-Uskoplje

3.Bišanović Sadik....SRD Bugojno
4.Čajić Ahmet....SRD Travnik
5.Hadžiarapović Sadik....SRD Travnik
EKIPNO SENIORI
1. SRD Gornji Vakuf-Uskoplje
2. SRD Travnik
3. SRD Bugojno
4. SRD Novi Travnik
5. SRD Busovača
SENIORKE
1. Orhana Bušatlija SRD Bugojno
JUNIORI POJEDINAČNO
1. Marić Marin....SRD Busovača
2. Hajdarević Amel....SRD Busovača
3. LJubas Dario....SRD Bugojno
4. Šupić Denis....SRD Bugojno
KADETKINJE
1. Gavranović Ivana, SRD G.Vakuf-Uskoplje
KADETI POJEDINAČNO
1. Bašić Fadil SRD Bugojno
2. Gavranović Ivo SRD G,Vakuf-Uskoplje
3. Kristo Nikola SRD Busovača

Natjecateljska komisija ŽSB preporučila je društvima i natjecteljima koji su prošli natjecnja na društvenom-općinskom nivou , a sada na županijskom, da se prijave na natjecanja koja organizira SRS Federacije BiH. Natjecanje je proteklo u veoma fair i korektnom ozračju, uz korektno suđenje, ponašanje natjecatelja i publike.
Slijedeće županijsko natjecanje održat će se u Fojnici, disciplina Fly fishing ( mušičarenje) prije Federalnog natjecanja.
(bistrobih (m. kučinski)/uskoplje.blog.hr)


- 23:00 - Komentari (9) - Isprintaj - #

21.05.2008., srijeda

Jurjevski trubači

Josip Soldo iz Donje Ričice najbolji je svirač trube od drvene kore u cijelom Uskoplju. I ne samo u njemu....


Običaj svijanja (svrćanja) trube od kore drveta seže u davna vremena, vjerojatno još u ona pretkršćanska. Taj običaj održao se je i u Uskoplju sve do naših dana, a on je povezan s blagdanom svetog Juraja (Jurjevom), koji se slavi 23. travnja.
U to, proljetno doba, kada se cijela priroda budi, i kora se najlakše odvaja od drveta, pa se svrću ili svijaju i trube koje ponekad znaju biti veoma duge.
Najprije se od liskovine napravi pisak, koji se, potom umeće u "kuzo", najveći dio trube sačinjen od kore vrbe ili ive. Na kraju dolazi glogov trn kojim se svijena kora pričvršćuje da se ne bi odmotala. Truba ne smije biti suha, pa ju je svakako potrebno čuvati u vodi.
I danas se u Uskoplju, osobito u Ričici o Jurjevu znaju okupiti momci i natjecati se u grupnom i pojedinačnom sviranju trube od kore drveta, koja se smatra i pastirskim instrumentom.
Već nekoliko godina uvjerljivo najboljim trubačem na natjecanjima na Jurjevo, koja su već, slobodno se može reći, postala ričička posebnost, smatra se Josip Soldo, čiju trubu možete i poslušati kliknete li ovdje...

- 05:20 - Komentari (17) - Isprintaj - #

19.05.2008., ponedjeljak

Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

O jednom od najpoznatijih Uskopljana u povijesti i sudbini njegove obitelji...


Redovi pred javnim kuhinjama u Sarajevu svaki dan postaju sve duži. Među onima koji čekaju u redu najviše je umirovljenika, no ima i bivših sarajevskih profesora, a povremeno u redu iza crkve sv. Josipa na Mirindvoru čeka i unuka Branka Mikulića, bivšeg najpoznatijeg i nekada visokopozicioniranog dužnosnika BiH iz doba komunizma, rođenog u Uskoplju.
O Branku Mikuliću, jednom od najpoznatijih Uskopljana u povijesti, i sudbini njegove obitelji čitajte više ovdje...
- 11:15 - Komentari (29) - Isprintaj - #

18.05.2008., nedjelja

Poništen natječaj za sanaciju ceste Voljevac - Pridvorci

Kratka vijest


Županijska uprava za ceste ŽSB poništila je postupak nabave, odnosno natječaj za sanaciju dionice ceste Voljevac - Pridvorci, lokalne ceste G. Vakuf-Uskoplje - Pridvorci u dužini od 3,2 km, koja je podrazumijevala izradu asfaltnog sloja na cijeloj dužini, te postavljanje potrebne prometne signalizacije.
Razlog poništenja ovog natječaja je, kako saznajemo, broj pristiglih ponuda manji od tri, te činjenica da su ponuđene cijene znatno veće od proračuna ugovornog organa planiranog za ove radove.
Naime, procijenjena ukupna vrijednost radova iznosila je 370.000,00 KM, a pristigle su ponude na 529.847,90 KM, odnosno na 580.833,25 KM.

- 23:20 - Komentari (1) - Isprintaj - #

17.05.2008., subota

Uskopljani na Bleiburgu

Obilježena 63. godišnjica bleiburške tragedije...


Na Bleiburškom polju u Austriji obilježena je 63. godišnjica bleiburške tragedije i pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora održana komemoracija bleiburškim žrtvama i žrtvama Križnoga puta. Spomen je to na dan kada su s Bleiburškog polja tisuće i tisuće hrvatskih vojnika i civila, među kojima i žena, djece i staraca, krenuli na dugi put stradanja i smrti, put kojega mnogi od njih nisu preživjeli. Sudionici tih događaja s kraja Drugoga svjetskoga rata, koji se, bez sumnje, mogu označiti najvećom tragedijom hrvatskoga naroda u njegovoj povijesti, bili su i brojni Uskopljani, Hrvati i Muslimani, od kojih su mnogi zauvijek ostali ležati u brojnim usputnim jarcima i jamama. Oni, pak, koji su preživjeli, dugo o svojim patnjama nisu, kako se to često zna reći, smjeli čak ni misliti, a kamoli govoriti. Ipak, koliko je autoru ovoga bloga poznato, dvojica Uskopljana ipak su zapisala i objavila svoja sjećanja na događaje s kraja Drugoga svjetskoga rata. Dijelove tih sjećanja pročitajte ovdje...
- 23:30 - Komentari (4) - Isprintaj - #

16.05.2008., petak

Dobrošin obnavlja vodovod unatoč opstrukcijama HDZBIH

Prema riječima Berislava Eleza čelnici HDZ-a BiH Uskoplja inzistirali su da se obustavi isplata sredstva namijenjenih rekonstrukciji vodovoda...


Mjesna zajednica Dobrošin, općina G. Vakuf - Uskoplje sa stopostotnim hrvatskim stanovništvom dugi niz godina bila je suočena s problemom vodoopskrbe. Stari rezervoar vode izgrađen 70-ih godina bio je nedovoljan za snabdijevanje stanovništva, čiji se broj iz godine u godinu povećavao
Da bi povećali količinu vode mještani su u stari rezervoar preusmjerili planinski potok koji je sa svakom kišom bio zamućivan te je prijetio ugrožavanju zdravstvenog stanja stanovništva.

Mještani pili neispravnu vodu

Prema riječima Berislava Eleza, predsjednika odbora za rekonstrukciju vodovoda i predsjednika Županijskog odbora HSP Đapić-dr. Jurišić, mještani su godinama pili vodu koja nije bila ispravna. Istaknuo je, da je sredstva za rekonstrukciju postojećeg vodovoda, u iznosu od 35 tisuća maraka, odobrilo županijsko Ministarstvo za prostorno uređenje na čelu s ministrom Antom Lozančićem, ali da vladajući HDZ BiH nije dozvoljavao da se ta sredstva iskoriste za rekonstrukciju istog. Elez smatra da HDZ BiH želi ubrati sve poene kako bi glasače ove mjesne zajednice pridobio za sebe te je tražio da se ta sredstva prenamijene u realizaciju projekta izgradnje kanalizacije iako ova mjesna zajednica već ima izgrađen kanalizacijski sustav.

HDZ BiH opstruirao isplatu sredstava

“Čelnici HDZ-a BiH ove općine inzistirali su da se obustavi isplata sredstva namijenjenih rekonstrukciji vodovoda, čak su čitavu županiju podigli protiv ovog projekta, a središnjem odboru OHR-a slali su pismo u kojem su tražili da se zabrani realizacija sredstava”,
kaže Elez i dodaje da mu nije jasno zbog čega su te opstrukcije vršene.
“Sam ministar Lozančić je posjetio naše naselje te se uvjerio u probleme mještana”,
kaže on, dodajući da je odmah nakon njegovog posjeta, unatoč neslaganjima, odobrena isplata sredstava i u tijeku je tender za nabavku materijala za vodovod. Elez je naglasio da ova mjesna zajednica pored problema s vodoopskrbom, ima problema i s nedostatkom asfaltiranih putova i rasvjete. Kaže da od općinskog proračuna od rata nisu dobili ni marku poticajnih sredstava.

(Dnevni list/uskoplje.blog.hr)


- 23:15 - Komentari (19) - Isprintaj - #

15.05.2008., četvrtak

Sufinanciranje troškova prijevoza učenika

Iz županijske vlade...


Vlada ŽSB je na svojoj 25. sjednici održanoj danas u Travniku na prijedlog Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa, donijela Odluku o sufinanciranju troškova prijevoza učenika osnovnih škola i načinu organiziranja prijevoza u Županiji Središnja Bosna za deset mjeseci u toku 2008.godine. Sredstva će se doznačiti u slijedećim mjesečnim iznosima:

1. Donji Vakuf 1.106,00 KM
2. Jajce 10.232,00 KM
3. Bugojno 6.665,00 KM
4. Gornji Vakuf - Uskoplje 11.903,00 KM
5. Travnik 18.148,00 KM
6. Novi Travnik 3.479,00 KM
7. Vitez 7.322,00 KM
8. Busovača 3.959,00 KM
9. Kiseljak 10.093,00 KM
10. Fojnica 4.588,00 KM
11. Kreševo 2.602,00 KM
12. Dobretići 904,00 KM

- 22:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Bruceloza - naš izvozni proizvod

Bolest u Hercegovinu došla iz naše općine...


Bruceloza je na području naše općine prisutna već duže vrijeme. Svako malo pojavi se kakva vijestica o ovoj bolesti od koje najčešće obolijevaju goveda, ovce i svinje, ali je sve češće riječ i o zarazama ljudi, što potvrđuje i primjer Draževa Dolca, gdje su zaražene četiri osobe.
No, malo je poznato da je bruceloza postala i naš "izvozni proizvod". Naime, iako veterinari preporučuju da se kupuju i prodaju samo one životinje za koje je potvrđeno da su zdrave, toga se naši stočari često ne pridržavaju, pa se bruceloza onda širi i na područja na kojima do tada nije zabilježena.
Tako je u maloj hercegovačkoj općini Gacko početkom ove godine zabilježen prvi slučaj bruceloze i to u stadu vlasnika Asima Bašića, koji je, kako je rekao, zaražene životinje kupio u - G. Vakufu - Uskoplju.
Veterinarski inspektori izašli su na teren i uništili devet oboljelih životinja, te poduzeli propisane mjere kako se ova bolest ne bi širila.
Uz veću savjesnost uskopaljskih stočara, te bolji i savjesniji rad uskopaljskih veterinara, intervencija gatačkih veterinara ne bi bila ni potrebna.
- 07:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Radio Kupres uskoro i na 107,50 MHz

Širi se čujnost "nebeskog radija"


Tehnička ekipa Radio postaje Kupres privodi kraju poslove oko puštanja u funkciju frekvencije 107,50 MHZ, na kojoj bi, pored postojeće frekvencije (89,70 MHz), koja je u funkciji od jeseni prošle godine, Uskopljani uskoro mogli pratiti program "nebeskog radija". Naime, Kupreški radio već duže vrijeme radi na proširenju čujnosti kako bi, između ostaloga, i na taj način zadovoljili uvjete dozvole za emitiranje, koju su dobili od regulatorne agencije za komunikacije BiH.
Ovaj projekt Kupreškog radija financijski je poduprla Vlada Republike Hrvatske, a i brojne druge ustanove i poduzeća.

- 00:30 - Komentari (5) - Isprintaj - #

14.05.2008., srijeda

Na HKC festu nastupila i predstavnica iz Uskoplja

Kratka vijest


Već četiri godine u okviru Dana Nove Bile održava se i festival popularne glazbe - HKC fest, koji je održan i ove godine, u nedjelju 11. svibnja.
Na festivalu je sudjelovalo 15 mladih izvođača iz Tomislavgrada, Livna, Uskoplja, Bugojna, Viteza, Novog Travnika i Busovače. Nastupili su: Ana-Marija Jozić, Dajana Dujmović, Martina Stanić, Marija Jurčević, Inga Čurčić, Toni Damjanović, Marko Matošević, Vanja Šušnja, Matija Solomun, Jelena Dujmović, Mirko Perić, Ana-Ivana Šarić, Vesna Mišković, Ena Marijanović, Ivona Gučanin.
- 22:30 - Komentari (6) - Isprintaj - #

Gasal i Kukavica privremeno pušteni na slobodu

Handžić i Dautović ostali u pritvoru


Sud Bosne i Hercegovine odobrio je puštanje na privremenu slobodu Nisveta Gasala i Musajba Kukavice, dvojice bivših časnika Armije BiH koji su optuženi za zločine nad Hrvatima u Bugojnu. Kako se navodi u priopćenju suda dostavljenom medijima u Sarajevu, uz odluku o privremenom oslobađanju Gasala i Kukavice određene su i posebne mjere nadzora nad njima čije će kršenje dovesti do ponovnog pritvaranja.
Njima je tako zabranjeno napuštati mjesto boravka bez dopuštenja suda, oduzete su im putne isprave te naloženo svakodnevno javljanje u policijsku upravu u Bugojnu uz zabranu posjećivanja ugostiteljskih objekata. Također im je zabranjeno kontaktirati s osobama koje bi mogle biti svjedoci u predmetu po kojemu su optuženi.
Nisvet Gasal je tijekom rata u BiH bio zapovjednik zarobljeničkog logora Armije BiH koji je bio uspostavljen na nogometnom stadionu u Bugojnu, dok je Musajb Kukavica bio zapovjednikom logorskog osiguranja. U tom logoru bilo je zatočeno oko 300 muškaraca hrvatske nacionalnosti.
Prema navodima optužnice, ti su zatvorenici držani u krajnje nehumanim uvjetima, služili su kao živi štit na crtama bojišnice, a velik broj ih je zlostavljan.
Trinaest zarobljenih Hrvata, za koje je utvrđeno da su boravili u tom logoru, nestalo je nakon mučenja i njihovi ostaci do danas nisu pronađeni. Kukavicu se izravno tereti za smrt najmanje šest od tih 13 osoba.
Suđenje Gasalu i Kukavici počelo je u veljači ove godine. Odlukom Suda BiH iz siječnja 2008. njihov predmet spojen je s onim koji je zbog sličnih zločina u Bugojnu pokrenut protiv Enesa Handžića i Senada Dautovića.
Dautović je bio zapovjednik svih postrojbi Armije BiH u Bugojnu kada su tamo počinjeni zločini nad Hrvatima, dok je Handžić bio načelnik za sigurnost u zapovjedništvu 307. brigade Armije BiH. Njih dvojica ostala su u pritvoru.

Foto: Izlazak zatočenika iz zloglasnog logora Armije BiH Stadion (foto:bugojanci.ch)

- 22:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Čoban pokušao silovati kolegicu - na radnom mjestu

Našem sugrađaninu Nedžadu Grižiću određen je tridesetodnevni pritvor...


Nedžad Grižić (37) iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja uhićen je zbog sumnje da je, dok je čuvao ovce u mjestu Brda, općina Kupres, pokušao silovati čobanicu S.P. (26).
MUP Livanjskog kantona podnio je protiv Grižića krivičnu prijavu Županijskom tužiteljstvu u Livnu zbog osnovane sumnje da je počinio ovo krivično djelo.
Glasnogovornik Uprave policije Hercegbosanske županije Ivica Vrdoljak potvrdio je Nezavisnim novinama da je Grižić 6. svibnja oko 12.30 u mjestu Brda, općina Kupres, najprije fizički, a potom i seksualno napao S.P. iz Zenice, nastanjenu u Kupresu, koju je srušio na zemlju i pokušao silovati.
Vrdoljak je rekao da se djevojka uspjela obraniti, a onda je mobilnim telefonom pozvala pomoć, nakon čega je osumnjičeni pobjegao, ali su ga policajci ubrzo pronašli, uhitili i predali Županijskom tužiteljstvu u Livnu, koje mu je odredilo mjeru pritvora od 30 dana.
Tijekom kriminalističke obrade osumnjičeni je priznao da je nasrnuo na djevojku, koja je izjavila da Grižića nikada nije vidjela, te da je u mjestu Brda ona čuvala stoku na jednom dijelu njive, a on na drugom.
(Pincom.info)


- 15:20 - Komentari (7) - Isprintaj - #

13.05.2008., utorak

Odlikovani uskopaljski lovci

Kratka vijest


Na sjednici upravnog vijeća Lovačkog saveza Herceg-Bosne održanoj 28. travnja 2008. godine, između ostaloga, donijeta je odluka kojom se Odličjem 3. reda odlikuju uskopaljski lovci Fabijan Medvidović, Ljuban Glavaš, Mirko i Stipo Cvrtak.
- 22:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.05.2008., ponedjeljak

Vrijeme u Bugojnu je već odavno stalo

Uz rub...


Prije nekoliko dana pisali smo o raspisivanju natječaja za izbor grba i zastave naše općine, te preimenovanju nekih ulica, kako bi one dobile većini prihvatljiva imena. U tu svrhu osnovana je i Komisija (Ako želiš da se neki problem ne riješi osnuj - komisiju, rekao je netko!) sastavljena od po četiri predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda, pred kojom nije nimalo lagan zadatak.
No, prije eventualnog donošenja velikog broja kompromisnih naziva, valja se upitati kako se općinske vlasti, politički predstavnici oba naroda, pa, evo sada, i članovi Komisije odnose prema do sada jedinom kompromisnom nazivu, tj. imenu grada i općine: Gornjem Vakufu - Uskoplju.
Koliko su puta i jesu li uopće gore pobrojani do sada reagirali na pogrešnu upotrebu imena našega grada i općine u kojoj živimo? Ima li smisla donositi daljnja kompromisna rješenja, ako se ni sadašnje, jedno jedino, ne poštuje? Hoće li se članovi Komisije, prije nego pristupe donošenju novih naziva ulica, obratiti našim susjedima u Bugojnu i upozoriti ih da za naš grad, odnosno općinu, koriste krivo ili, bolje reći, nepostojeće ime?
Jer, ako je, kao što pokazuje naša fotografija, vrijeme u Bugojnu već odavno stalo, to nije razlog da budilica kod nas ne zazvoni. Naprotiv!
- 23:45 - Komentari (89) - Isprintaj - #

04.05.2008., nedjelja

Sliškin grob

Na stranicama planinarskog društva Kamešnica iz Livna objavljena je fotografija, kako piše, "nekog groba" s Vranice. Posjetitelji su zamoljeni da ako znaju nešto o njemu, komentiraju. Javio se Branko Pilić iz Uskoplja, čiji nam se komentar učinio veoma zanimljivim:


Na ovom mjestu je sahranjen Sliško Stipo iz Dobrošina, Uskoplje krajem tridesetih godina prošlog vijeka. Pokojni Sliško krajem jedanaestog mjeseca oko svete Kate krenuo iz Fojnice noseći duhan i uputio se prema svom selu stanovanja Dobrošinu. Kako se niti do Božića iste godine nije pojavio kod svoje kuće krenula je potraga i trajala je u nekoliko navrata po više dana. Tek polovinom šestog mjeseca slijedeće godine našli su ga čobani iz Fojnice na putu Prokoško jezero(Fojnica) - Gornji Vakuf - Uskoplje na lokalitetu - prijevoju Sarajevska vrata ganica između dvije općine (Fojnica - G.V.U.) u podnožju Loćike gdje je i sahranjen. Grobište je prije ovoga rata bilo uredno ograđeno i obilježeno, ali rat je svoje učinio. I danas planinari, pastiri, prolaznici znaju reći da se odmarao kod "Sliškinog groba" i svima sa ovih područja bi bilo jasno o kojoj se lokaciji radi. Inače Stipo ima i danas u Dobrošinu bliže potomke - unuke...

- 23:40 - Komentari (6) - Isprintaj - #

03.05.2008., subota

Drugi kanonski pohod iskupa Dobretića

Dogodilo se na današnji dan


Svoj drugi kanonski pohod, baš kao i treći (vidi par postova niže) biskup Dobretić otpočeo je iz skopaljske župe i to upravo na današnji dan, 3. svibnja 1776. godine. U skopaljskoj župi zadržao se je do 8. svibnja. U to vrijeme skopaljski župnik bio je fra Petar Skalj, koji je zbog osmanlijskih zlostavljanja u kolovozu iste godine morao pobjeći u Slavoniju.
Biskup je 3. svibnja slavio svetu misu na groblju na Paloču, gdje je krizmao 35 osoba. Slijedećeg dana ispitivao je tri u krivovjerju zastranile osobe, a 5. svibnja uputio se u Vilić Polje, gdje se potajno skupio katolički puk. Tamo je krizmao 88 osoba.
Nakon toga zaputio se u Voljice gdje se nalazila župna kuća u kojoj je prenoćio. Narednog dana služio je svetu misu u Voljicu, gdje je krizmao 17 osoba i gdje je odriješio nekog Iliju Ivankovića, koji je bio prešao na pravoslavlje. 7. svibnja krizmao je još 3 osobe, ispitivao svećenike, pregledao crkvene knjige i druge župne stvari. Istoga je dana rješavao slučaj nekog Mihaela Marinovića i Marije Miačević.

Dobretić bilježi i da je krajem ljeta 1776. godine počeo progon skopaljskih katolika i njihova župnika, koje su kajmekam Džafer-paša Čengić i Mustaj-paša Skopljak potvorili za pokrštavanje kćerke nekog skopaljskog spahije, koja je bila pobjegla s nekim Dalmatincem. Ovom prilikom bila su obješena četiri muškarca i jedna žena, a uskopaljski katolici morali su platiti i kaznu od 800 groša.
Uz Osmanlije, katolike i njihove pastire tada je progonila i Srpska crkva. Biskup Dobretić zapisao je da su predstavnici Srpske crkve u progonima katolika "nadmašili i samog đavla"... (Škegro)

- 22:30 - Komentari (9) - Isprintaj - #

01.05.2008., četvrtak

Općina donirala dva predajnika za FTV i BHT1

Kratka vijest


Menadžment RTV Federacije BiH potpisao je prekjučer, 29. travnja 2008. godine u zgradi RTV doma u Sarajevu ugovor s tvrtkom IMP Telekom iz Slovenije. Ugovor obuhvaća izgradnju predajnika kojim će signal Federalne televizije pokriti veći dio Bosne i Hercegovine.
Projekt vrijedan više od 700.000 KM većim dijelom financirat će Vlada Federacije BiH. Brčko Distrikt i Općina G. Vakuf - Uskoplje dali su svoj doprinos donacijama po dva predajnika za FTV i BHT1.
Preostala sredstva izdvojila je RTV Federacije BiH. Riječ je, pored naše općine, o još 37 lokacija.
RTV Federacije BiH i Vlada Federacije BiH ovakvu suradnju planiraju i u budućnosti. (Fena/uskoplje.blog.hr)


- 07:30 - Komentari (9) - Isprintaj - #

Musagić za prijevaru iznajmio i kino-salu

Devet osoba sa područja općine Gornji Vakuf - Uskoplje nasjelo i dalo novac za vize i navodni posao na Novom Zelandu...


Općinski sud Bugojno nepravomoćno je osudio Safeta Musagića (56) iz Tomislavgrada, nastanjenog u Sarajevu i u mjestu Deva u Rumunjskoj, na jednogodišnju zatvorsku kaznu za krivično djelo prijevare, te su na taj način potvrđeni svi navodi iz optužnice Kantonalnog tužiteljstva u Travniku.
Musagiću se stavlja na teret da je, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, sredinom prosinca 2004. godine u kinosali u Gornjem Vakufu - Uskoplju okupio veći broj mještana ove općine, te, lažno se predstavljajući, obećao da im može osigurati potrebnu dokumentaciju za odlazak na rad na Novi Zeland, uz novčanu naknadu.
Na ovaj način Musagić je doveo u zabludu više građana, pa su uvjereni da on to zaista može učiniti, izvršili uplatu naknada putem ABS banke u Gornjem Vakufu - Uskoplju.
Tako su 18. prosinca 2004. godine po 90 eura uplatili oštećeni Omer Čaušević, Zuhdo Ajanović, Muamer Čaušević, Đemal Hasanbegović i Selmir Čaušević. Azem Memić uplatio je 90 eura 20. prosinca, a isti dan je Fuad Topić uplatio 270 eura za sebe i oštećene Feriza i Fikreta Piljugara. Više...


- 00:25 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< svibanj, 2008 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Opis bloga

Linkovi

Lektira