uskoplje

29.10.2007., ponedjeljak

Mercedes s krivim registracijama

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 28.10.2007. godine, istražitelji kriminalističke policije Policijske uprave Jajce i istražitelji Policijske stanice Jajce izvršili su provjeru registarskih oznaka 572-J-323, koje su se nalazile na vozilu marke “Mercedes”, a pripadaju vozilu marke “Ford Fiesta”, registriranom u Banja Luci.
U mjestu Lučina, općina Jajce, oko 21,00 sati, ophodnja policije zaustavila je spomenuto vozilo kojim je upravljao I. J. iz Kupresa. Na mjestu suputnika nalazio se J. A. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja i J. P. iz Jajca. Prilikom pregleda vozila pronađeno je: poluautomaska puška tzv “vojni snajper”, oko jedan gram zeljaste tvari koja asocira na cannabis, te rizla papir i kombinirani alat. Istraga je u tijeku.

- 13:40 - Komentari (12) - Isprintaj - #

26.10.2007., petak

Koncert za Biljanu

U njihovim grudima kuca Uskoplje...


Hrvatski dom iz Linza i Zavičajni klub Uskoplje organiziraju 17. studenog 2007. godine u 19.00 sati u dvorani Hrvatskog doma Linz - Friedhofstr 25, zabavu na kojoj će nastupiti poznati PARTY BAND. Sav prihod s ove zabave namijenjen je za pomoć našoj teško oboljeloj sugrađanki Biljani Šain iz Dobrošina.
Ovo je tko zna koja u nizu akcija pomoći što su ih za potrebite u Uskoplju organizirali Uskopljani iz Linza. Ostaje nam za nadati se da će njihov primjer slijediti i drugi i u ovom konkretnom primjeru svojim prilozima pomoći da Biljana nastavi s normalnim životom.

Biljana Šain, rođena 1990, nastanjena u Dobrošinu, općina Uskoplje – G. Vakuf, još od djetinjstva ima problema sa zdravljem. Njezino se stanje prije dvije godine drastično pogoršalo, kada su joj potpuno otkazali bubrezi. Dugo je vremena bila u kritičnom stanju, dok nisu uspostavljene vitalne funkcije organizma. Vrijeme nakon toga obilježili su njezini višestruku boravci na klinici Koševo (Sarajevo), gdje se inače liječila.
Biljani je trenutno potrebna stalna dijaliza, koju obavlja tri puta tjedno na klinici u Travniku, a konačno rješenje bila bi transplantacija bubrega. Cijena te operacije u Grazu (Austrija) iznosi 60.000 KM, a u ostalim zemljama zapadne Europe još je i viša. Situacija je teža ako se ima u vidu da su oba Biljanina roditelja, otac Petar i majka Nevenka, nezaposleni.
Molimo Vas da nam pomognete da naša Biljana napokon nastavi s normalnim djetinjstvom, koje joj je na ovako drastičan način uskraćeno.
Svi koji mogu i žele pomoći, svoje novčane priloge mogu uplatiti na sljedeće račune:

devizni račun: 5061120-40-28-02945-1, Swift cod: ZABA BA 22, kod Unicredit Zagrebačke banke, d.d. Mostar

konvertibilni račun: 3382802503020815 25-28-03020-8, kod Unicredit Zagrebačke banke, d.d. Mostar
Unaprijed zahvalni roditelji Biljane Šain: Nevenka i Petar Šain


- 22:30 - Komentari (23) - Isprintaj - #

23.10.2007., utorak

Živi i mrtvi u Uskoplju

Preksinoć su počele 11. uskopaljske jeseni


Preksinoć je, kako smo već javljali, u prepunoj dvorani uskopaljskog Doma kulture načelnik općine Marinko Krajina svečano otvorio 11. Uskopaljske jeseni. Svečanost otvaranja svojim nastupom popratio je crkveni zbor Marije Petrović, nakon čega je uslijedila svečana uskopaljska premijera filma Živi i mrtvi.
Uskopaljska publika je burnim pljeskom pozdravila ekipu filma predvođenu redateljem Kristijanom Milićem i scenaristom Josipom Mlakićem. Uz njih Uskopljanima su se predstavili i glumci Izudin Bajrović, Ljubo Jurković, Robert Roklicer, Slaven Knezović, Miro Barnjak i dr..
Zbog obveza - jer, svi pobrojani trenutno rade na drugim projektima - u Uskoplju su se zadržali samo nekoliko sati i nakon premijere su odmah krenuli nazad što je Uskopljane posebno oduševilo, jer bilo je dosta onih koji nikako nisu vjerovali da će samo zbog prikazivanje filma, dobitnika 8 Zlatnih Arena, poznati glumci doći u malo Uskoplje i dvoranu koja prima tek oko 300 gledatelja.
Također, publika je posebno pozdravila statiste Ljubu Hercega i Žarka Luketinu, a veliki pljesak dobio je i Ivica Perić – Maradona, bez kojega bi, kako je rekao producent i glumac Miro Barnjak, bilo teško zamisliti uspješno snimanje filma.
Publika je s posebnim emocijama odgledala film pokušavjući dokučiti tajanstvenu vezu filma sa stvarnim događajima u kojima su mnogi Uskopljani i sami sudjelovali.
Sinoć su Uskopaljske jeseni nastavljena programom učenika Osnovne škole Uskoplje. Aula osnovne škole bila je premala da primi mnogobrojne gledatelje koji su s velikim oduševljenjem odgledali gotovo sat i pol programa u kome je sudjelovalo 100 učenika svih razreda. Uz pjesmu, ples, igrokaze i recitacije mladi Uskopljani su pokazali da HKD „Napredak“ ne treba brinuti za nove članove.

- 22:00 - Komentari (27) - Isprintaj - #

22.10.2007., ponedjeljak

Pitaj načelnika

www.artinfo.ba prosljeđuje načelniku vaša pitanja...


Vjerojatno ste barem jednom u životu željeli izravno i javno postaviti pitanje načelniku ili nekome iz općinskih struktura vlasti o problemu koji vas tišti.
Zahvaljujući www.artinfo.ba od sada možete izravno uputiti pitanje uskopaljskom načelniku Marinku Krajini. Potrebno je pomoću obrasca priloženog na rečenim stranicama uputiti pitanje, a ako ga u uredništvu budu smatrali najboljim u roku od tjedan dana dobit ćete načelnikov odgovor. Dakle, kliknite ovdje i pitajte načelnika: šta je s javnom rasvjetom, kada će se pokrpati asfalt, zašto kasne stipendije, hoće li biti još donacija, zašto neki uredi u općini ne rade iako je radno vrijeme, zašto, kada, kako, gdje ...
- 08:00 - Komentari (48) - Isprintaj - #

21.10.2007., nedjelja

137409 riječi, 1150 postova, 13812 komentara, 276.450 posjeta...

Tri godine uskoplje.blog.hr


Datum i vrijeme prvog posta:21.10.2004. (22:25)
Ukupno postova:1150
Prosjek postova po tjednu:7.5
Prosjek postova po mjesecu:32.4
Ukupno riječi u svim postovima:137409
Prosjek riječi po postu:118
Ukupno komentara ostavljenih na vašem blogu:13812
Prosjek komentara po postu:11.8
Najviše komentara po postu:178
Datum i vrijeme kreiranja bloga:21.10.2004. (21:00)

- 22:25 - Komentari (9) - Isprintaj - #

20.10.2007., subota

"Stručno vojno mišljenje" o sukobu u Uskoplju

Sa suđenja bivšim čelnicima HR Herceg Bosne


Na kraju svjedočenja Raya Lanea, bivšeg šefa Promatračke mislije EZ u Širokom Brijegu, Mostaru, Uskoplju i Prozoru, na sušenju bivšim čelnicima Herceg Bosne, obrana se suprostavila zahtjevu tužiteljstva da se u dokaze uvede izjava koju je svjedok ranije dao istražiteljima.
Za obranu je naime veći dio te izjave "sporan", te su branitelji tražili da, ukoliko izjava bude uvrštena u dokazni materijal, ponovo unakrsno ispitaju svjedoka o dijelovima koje smatraju spornim. Podržavši stav obrane predsjedavajući sudac Antonetti podsjetio je tužiteljstvo da se unaprijed opredijelilo da svjedok svoj iskaz da uživo, te da sada ne može imati i "ovce i novce" budući da, prema pravilima postupka, ne postoji obveza uvrštavanja njegove izjave u spis.
Kompromisno rješenje ponudio je tužitelj, predlažući da se u dokaze uvedu samo oni dijelovi izjave u kojima su branitelji ispitivali irskog časnika. Vijeće će se o tome naknadno izjasniti.
Zapovjednik Irskih obrambenih snaga Ray Lane je tijekom unakrsnog ispitivanja od strane optuženog Slobodana Praljka izjavio da je sukob u Uskoplju krajem 1992. godine započeo HVO. Na Praljkovo pitanje da li se tada uopće pitao zašto je došlo do sukoba između Armije BiH i HVO, Lane je odgovorio da ga to "u tom trenutku nije interesiralo". Objasnio je, naime, da je njegov prioritetni zadatak bio osigurati poštovanje i održavanje primirja među sukobljenim stranama. Na zahtjev suca Antonettija da iznese svoj stav o uzrocima i karakteru sukoba u Uskoplju, Lane je rekao da je sukob započeo HVO zato što mu "nije odgovaralo primirje" i dodao da je to njegovo "stručno vojničko mišljenje".


- 08:45 - Komentari (19) - Isprintaj - #

U Uskoplju za Sabor Republike Hrvatske

Kratka vijest


Za predstojeće parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj, koji će biti održani 25. listopada, jedno od glasačkih mjesta u Izbornoj jedinici broj 11 bit će otvoreno i u našem gradu, pa tako Uskopljani s pravom glasa, da bi glasovali, neće morati ići do Prozora, ili Tomislavgrada, već će svoje biračko pravo moći ostvariti na biračkom mjestu u uskopaljskoj osnovnoj školi.

- 00:05 - Komentari (3) - Isprintaj - #

19.10.2007., petak

"Bogu draga, a narodu korisna djela..."

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 19. listopada 1976. godine prve tri sestre Kćeri Božje ljubavi došle su u župu Bistrica. Bile su to s. Zvonimira Nikolić, katehistica i orguljašica, s. Anđa Bagarić, kuharica, i s. Sofija Romac, umirovljena sestra. S. Slavica Buljan u knjizi Ruža na vjetru (Hrvatska uzdanica, 2003.) piše: Raspoloženje župljana, čini se, najbolje je opisala Kroničarka:
"Sestre su s veseljem dočekala djeca i žene sa župnikom na čelu. (...) Tu sam imala priliku vidjeti kako su Bistričani s velikom čežnjom i ljubavlju dočekali sestre. Bio je to značajan događaj za župu, posebice za mlade i djecu. Kuća i zajednica stavljeni su pod zaštitu sv. Male Terezije, pa od tada tu kuću i zajednicu zovemo: samostan sv Male Terezije.
Uz pomoć žena, djevojaka i djece samostan sv. Male Terezije ubrzo je zasjao u cvijeću, a okruživali su ga i uređeni vrt i lijepi voćnjak. Samostanska vrata od prvog dana bila su otvorena svim dobronamjernicima. Ubrzo nakon dolaska sestre su počele poučavati vjeronauk djecu do šestog razreda, voditi crkveno pjevanje za vrijeme liturgijskih slavlja, uređivati crkvu i kititi oltar, te zvoniti i voditi župno domaćinstvo. Kasnije, sestre su prihvaćale i druga, Bogu draga, a narodu korisna, djela..."

Na fotografiji: s. Melanija Cvrtak iz Krupe, sestra Družbe kćeri Božje ljubavi
- 22:45 - Komentari (3) - Isprintaj - #

18.10.2007., četvrtak

Gle, tko to govori

Forum UHSU-a ponovo radi...


Forum Udruge Hrvatskih Studenata Uskoplje nije radio, kako nam je objašnjeno na njihovim stranicama, zbog promjene domene foruma. No, domena je valjda konačno promijenjena, pa je forum ponovo uspostavljen, te je vraćena cijela baza podataka zajedno s korisnicima. Ukoliko ste imali svoje korisničko ime i zaporuku ranije, oni vrijedi i sada.
U UHSU-u se nadaju da ćete biti aktivni i sudjelovati u studentskim i ostalim raspravama, a osobito se nadaju da će na forumu biti još više studenata. Link za forum se nalazi u glavnom izborniku stranice www.uhsu.net ili na linku http://uhsu.phpbb24.com/login.php

- 23:05 - Komentari (2) - Isprintaj - #

17.10.2007., srijeda

Glavni borbeni cilj mudžahedina bio je "oslobođenje Gornjeg Vakufa"

Iskaz Ali Ahmeda Ali Hamada, pripadnika postrojbe El Mudžahid


Pretresno vijeće Haaškog suda, koje zasjeda u predmetu protiv bivšeg zapovjednika Glavnog stožera Armije BiH generala Rasima Delića, u Sudu BiH u Sarajevu obavilo je prvi pretres izvan svog sjedišta saslušavanjem svjedoka Ali Ahmeda Ali Hamada zvanog Ubejda iz Bahreina, bivšeg pripadnika postrojbe El Mudžahid, koja se tijekom proteklog rata u BiH borila u okviru postrojbi Armije BiH.
U Ubejdinom iskazu mnogo je toga zanimljivog, a mi prenosimo dio iskaza u kojemu se spominje naš grad. Ubejda je na sudu, naime, precizirao da su mudžahedini u Travniku bili smješteni u kampu u Mehurićima i na frontu na Karauli, gdje je Tunižanin Abu Sead zapovijedao nad 18 Arapa i sedam Turaka, čiji su glavni borbeni ciljevi bili “oslobođenje Gornjeg Vakufa i obrana Travnika od srpskih snaga”. Na inzistiranje tužitelja Ubejda je naglasio da su mudžahedini primali naređenja samo od “svojih šefova”, ali, kako je objasnio, to ne znači da sve borbene akcije muslimanskih snaga nisu bile vođene isključivo u skladu s dogovorom stranih i domaćih časnika muslimanskih snaga. “Nijedan napad na srpske položaje mudžahedini nisu izveli bez suradnje s Armijom BiH”, potvrdio je Hamad.
Opširnije...

- 23:50 - Komentari (56) - Isprintaj - #

16.10.2007., utorak

Luca Milišić dopredsjednica županijskog odbora Mladeži HDZBIH

Kratka vijest


13. listopada 2007. godine u Travniku je održana konstituirajuća sjednica Županijskog odbora Mladeži HDZBiH Županije Središnja Bosna. Na rečenoj sjednici za predsjednika Županijskog odbora izabran je Ivica Kvasina iz Kreševa, dopredsjednik je Luca Milišić (Uskoplje), i dopredsjednik Bojan Domić (Novi Travnik), Tajnica je Tanja Vujica (Busovača), a rizničar Goran Lulić (Kiseljak).
- 20:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.10.2007., subota

Vesela Straxa

Dogodilo se na današnji dan


Sredinom 15. stoljeća u Uskoplju su se žestoko prelamali interesi hercega Stjepana Vukčića Kosače, nasljednika 1435. godine preminulog Sandalja Hranića Kosače i kralja Stjepana Tomaša (1443.-1461.). Veći dio Uskoplja kontrolirao je kralj Stjepan Tomaš koji se upravo na današnji dan, 13. listopada 1450. godine jednim pismom javlja Mlečanima iz Vesele Straže (Vesela Straxa), dakle, upravo iz one Vesele Straže, ostaci koje su prije dvije godine, 555. godina od Tomaševa pisma, vandalski uništeni i sravnjeni sa zemljom.

- 23:45 - Komentari (66) - Isprintaj - #

Program Uskopaljskih jeseni

Najava


Kako su nas izvjestili u HKD Napredak - Podružnica Uskoplje, poslovi oko organizacije ovogodišnjih, 11. po redu Uskopaljskih jeseni u punom su jeku, te će, unatoč velikom obujmu poslova, sve biti spremno do 21. listopada, kada započinje ova kulturna manifestacija.
Tog dana održat će se već tradicionalni pohod na Zekinu Grudu pod nazivom Šetnjom do zdravlja, kojega i ove godine organizira Planinarsko društvo Raduša. Istu večer, u nedjelju, 21. listopada u Domu kulture sa početkom u 19 sati svečano će biti prikazan filma Živi i mrtvi, a projekciji će nazočiti i autori i protagonisti ovoga "uskopaljskog" filma.
Bogat program pripremljen je i za naredne dane.
U ponedjeljak, 22. listopada u 19.00 sati, u auli Osnovne škole Uskoplje učenici osnovne škole izvest će program pod nazivom «Uskoplju s ljubavlju», a koncert učenika Glazbene škole Harfa zakazan je za srijedu, 24. listopada.
U četvrtak, 25. listopada u organizaciji kulturne udruge Hrvatska uzdanica bit će organizirana promocija djela uskopaljske književnice Janje Mikulić, a u petak, 26. listopada, učenici Srednje škole Uskoplje pripremaju druženje s književnicima.
U subotu 27. listopada u Sportskoj dvorani Osnovne škole Uskoplje pred uskopaljskom publikom nastupit će članovi Športsko-plesnog centra Let s dance forever, te mladi Uskopljani u programu pod nazivom Djeca pjevaju hitove.
U nedjelju, 28. listopada, očekuje se nastup brojnih kulturno umjetničkih društava. Da se «Uskopljske jeseni» smatraju jednim od najvećih kulturnih manifestacija Hrvata u Bosni i Hercegovini svjedoče i brojne prijave društava iz svih krajeva BiH, Republike Hrvatske i susjednih zemalja pa organizatori imaju ogromnih problema kako odabrati 10 do 15 društava za nastup. Neka društva jednostavno pošalju svoju prijavu uz napomenu «vi nas ne morate zvati, ali mi sigurno dolazimo». Ove godine bi trebali nastupiti :
KUD «Branimir» Muć (Dalmatinska Zagora); KUD «Uzdol» Rama, KUD «Zora» Piškorevci, KUD «Orašje», KUD «Josip Kozarac» Posavski Podgajci, KUD «Fra Mijo Ćujić» Tomislavgrad, KUD «Žutopas» Mokovljani (Dubrovnik), IFG «Guča Gora», KUD Hrastovačka Gora» Petrinja, Kud «Prenj» Stolac, HKD «Napredak» Sarajevo, HKD «Napredak» Bugojno, Mažoretkinje iz Tomislavgrada i, dakako HKD «Napredak» Uskoplje.


- 00:30 - Komentari (13) - Isprintaj - #

12.10.2007., petak

Stradale pješakinje

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 11.10.2007. godine, oko 19,00 sati, na magistralnom putu Gornji Vakuf/Uskoplje – Bugojno, u mjestu Duradbegović Dolac, općina Gornji Vakuf/Uskoplje dogodila se prometna nezgoda u kojoj je vozač Almir Lj. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, upravljajući vozilom marke “Golf II”, registarskih oznaka 475-J-785 ostvario kontakt sa pješakom L. D., rođena 1992. godine i Z. M., rođena 1992. godine, obe iz mjesta Duradbegović Dolac.
U nezgodi je teže tjelesne ozljede zadobila L. D., koja je nakon ukazane liječničke pomoći u Domu zdravlja u Gornjem Vakufu/Uskoplju prebaćena u bolnicu -Travnik, a potom na CUM «Koševo»-Sarajevo. Z. M. je zadobila lakše tjelesne ozljede. Očevid su obavili istražitelji Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.

- 14:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Nova bistrička crkva

Dogodilo se na današnji dan: 12.listopada 1941.


Na današnji dan, 12. listopada 1941. godine generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije dr Antun Buljan uz asistenciju župnika Alojzija Žagara i fra Stanka Bogeljića, blagoslovio je kamen temeljac nove bistričke crkve.
Prije izbijanja Drugoga svjetskoga rata u Bistrici je bila planirana izgradnja veće crkve prema nacrtima ing Pavline, a djelomice su joj bili i temelji udareni. Međutim, od tog projekta se, zbog financijskih razloga, moralo odustati. Župnik Žagar navodi da bi izvedba prvotnoga projekta koštala oko 2.000.000,00 dinara, a izvedba novog projekta, koji je zapravo bio projekt katoličke crkve u Žabljaku, koštala bi oko 136.000,00 dinara, što je znatna razlika. Nadbiskup Šarić složio se sa zamolbom župnika Žagara, sugerirajući mu da prvotni projekt ing Pavline ustupi drugima i time umanji troškove podizanja župne crkve.
Zanimljivo je spomenuti da je na području bistričke župe i tijekom Domovinskoga rata, baš kao i tijekom Drugoga svjetskoga rata, sagrađena jedna crkva: ona u Vilić Polju.
Fotografija: Detalj iz sela Bistrice, snimljeno 1938. godine; preuzeto sa www.bugojanci.ch

- 07:30 - Komentari (10) - Isprintaj - #
U prigodi Ramazanskog bajrama svim posjetiteljima uskoplje.blog.hr, vjernicima islamske vjere, upućujemo najiskrenije čestitke.
Uz želje da blagdanska radost pobudi slogu, pomirenje i međusobno poštovanje, neka vam je

Bajram Šerif Mubarek Olsun



- 00:10 - Komentari (17) - Isprintaj - #

11.10.2007., četvrtak

Alojz Bandić tajnik ŽO HDZ1990

Konstituiran Županijski odbor HDZ1990


U Travniku je 9. listopada u prostorijama Županijskog odbora HDZ1990 održana konstituirajuća sjednica Županijskog odbora HDZ1990 ŽSB.
Za predsjednika je izabran Rudo Vidović (Vitez), za dopredsjednike: dr.Ivanak Mađar-Šimić (Travnik), Zoran Marić (Busovača), Zvonko Marković (Kiseljak), Josip Bošković (Jajce), za rizničara Branko Brkan (Novi Travnik), a za tajnika Alojz Bandić (Uskoplje-Gornji Vakuf).
Izborna skupština održana je 5. listopada 2007. u prepunoj dvorani Hrvatskog doma Jankovići na kojoj su pored izaslanika koji su imali pravo glasa nazočili i gosti: zamjenik predsjednika HDZ1990 Martin Raguž, Predsjedatelj doma naroda FBiH i član predsjedništva HDZ1990 Stjepan Krešić, kao i federalni ministri Damir Ljubić i Perica Jelečević.
U Županijski odbor izabrani su: Rudo Vidović, Anto Bilić, Slavica Josipović, dr. Ivanka Mađar-Šimić, Vinko Vujica, dr. Nada Sušić-Sijerčić, Zoran Marić, Zvonko Marković, Alojz Bandić, Matija Lučić, Željo Petrović, Jozo Lučić, Branko Brkan, Željko Topalović Berija, Luka Šekerija, Anto Zlatunić, Jasna Jurišić i Mato Topić.
U Nadzorni odbor izabrani su: Dijana Štrkalj, Mirko Pavlović i Josip Udovičić.


- 22:30 - Komentari (34) - Isprintaj - #

08.10.2007., ponedjeljak

Preminuo fra Franjo Mušura

Sahrana u utorak u 12.00 sati u Fojnici...


U Fojnici je 7. listopada, nakon duže bolesti, preminuo fra Franjo Mušura, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene.
Fra Franjo je rođen 3. studenog 1918. u Bugojnu. Osnovnu školu završio je u Bugojnu gimnaziju u Visokom, novicijat na Gorici kod Livna, a filozofsko-teološki studij u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 1942. Bio je kapelan u Kraljevoj Sutjesci, Plehanu, Zenici, Bugojnu, Petrićevcu i Uskoplju, župnik u Sivši, Ulicama, Tuzli, Bugojnu i Stratinskoj, te gvardijan u Beogradu i Fojnici.
Od kolovoza 1946. do prosinca 1949. bio je u zatvoru. Petnaestak godina (1973-1988) djelovao je u Zapadnoj Njemačkoj (Mönchengladbach-Krefeld), od 1991. do 1998. bio je duhovnik na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Poslije ove službe boravio je u Uskoplju (1998-2003), te od 2003. u Fojnici gdje je i preminuo.
Fra Franjo se bavio pisanjem. Svojim prilozima javljao se u Glasniku sv. Ante, Kalendaru sv. Ante, Hrvatskoj straži i Svjetlu riječi. Objavio je i četiri knjige: Proglas zakona ljubavi: analiza Isusova govora na Gori, Želim biti kršćanin, Suočenje s Bogom i Vrijeme za Boga.
Misa zadušnica i ukop fra Franje Mušure bit će u utorak, 9. listopada, u 12 sati u Fojnici.(kta/fia)

- 22:55 - Komentari (26) - Isprintaj - #

05.10.2007., petak

Optužbe na račun ministra policije Milanovića

1. Pismo NBS-a Ceriću i Lajčaku: mutevelija mu amidža


Narodna bošnjačka stranka uputila je pismo reisu-l-ulemi dr. Mustafi efendiji Ceriću i Miroslavu Lajčaku povodom saznanja da je ministar policije SBŽ-a Sedžad Milanović kao član Džematskog i Gradskog odbora (Medžlisa) IZ-a u Gornjem Vakufu i član Sabora IZ-a u BiH zloupotrijebio ovlasti, te nametnuo samovolju kojom onemogućava rad imama u džematima, rad glavnog imama u G. Vakufu, te rad samog Travničkog muftijstva," priopćeno je iz stranke.
"Ministar Milanović je posredstvom svojih najbližih rođaka i stranačkih kolega iz SDA, počeo progoniti imame, davati im otkaze, šikanirati neistomišljenike. Prema nekim pritužbama među običnim džematlijama zavladao je strah od ministrovih rođaka i kolega koji su i fizički napadali na njih. U džematu gdje je mutevelija ministrov amidža ljudi se boje ići na sabah,"
navodi se u priopćenju.
"NBS osuđuje postupke ministra Milanovića i traži njegovu suspenziju, jer se radi o nečuvenom presedanu da u demokratskim zemljama s multikonfesionalnim društvima ministar policije bude član organa vjerske zajednice"
, ističe se u priopćenju koje je potpisao predsjednik NSB-a Nedžad Latić.

2. Milanovićev odgovor: brat mu razriješen dužnosti imama


Ministar unutarnjih poslova Srednjobosanske županije Sedžad Milanović danas je za Pincom.info najavio podiznje tužbe protiv Nedžada Latića, predsjednika Narodne bosanske stranke (NBS) zbog klevete.

Odbijene optužbe

Milanović je odbio sve navode NBS, koja ga optužuje da je kao član Džematskog i Gradskog odbora IZ-a u Gornjem Vakufu i član Sabora IZ-a u BiH zloupotrijebio ovlasti.
Naime, NBS je uputila pisma reisu-l-ulemi Mustafi ef. Ceriću i Miroslavu Lajčaku u kojem navodi kako je ministar unutarnjih poslova SBŽ-a Sedžad Milanović nametnuo samovolju kojom onemogućava rad imama u džematima, rad glavnog imama u Gornjem Vakufu, te rad samog Travničkog muftijstva.
''To su potpune neistine i ja ću svoju zadovoljštinu tražiti na sudu. Poptuno odbacujem optužbe na svoj račun. Brat predsjednika te stranke Muazren Latić je u redovnoj proceduri razriješen dužnosti imama u džematu iz kojega i ja dolazim. Ja nisam nikoga razriješio nikakve dužnosti, nego je to učinio džematski odbor,''
pojasnio je Milanović za Pincom.info.

Šikaniranje

Iz NBS stranke tvrde kako Milanović, inače član Medžlisa IZ Gornji Vakuf, preko svojih rođaka progoni imame i šikanira neistomišljenike.
Inače, Sedžad Milanović je nakon obavljanja dužnosti u federalnom Ministarstvu obrane, postao ministrom unutarnjih poslova Srednjobosanske županije od 2003. do 2007. godine, a na tu je dužnost izabran ponovno na izvarednoj sjednici županijske Skupštine u srpnju ove godine, devet mjeseci nakon izbora.
Za vrijeme njegova prošloga mandata, Srednjobosanska županija suočavala se s isplatama milijunskih odšteta u sudskim sporovima u kojima su građani tražili nadoknadu od društveno-političke zajednice za štetu nastalu izvršenjem krivičnih djela nasilja i terorizma, a čiji počinitelji nisu otkriveni.
Tada je županijski premijer Salko Selman iznio je teške optužbe na račun rada policije, izjavivši kako policija svoj posao ne obavlja dovoljno dobro.


- 23:00 - Komentari (46) - Isprintaj - #

04.10.2007., četvrtak

"Svakidašnjica Uskoplja - Ponovno punim plućima"

Svjetlo riječi u svom najnovijem broju iz pera novinara Borisa Divkovića donosi reportažu iz našega grada. "Gornji Vakuf - Uskoplje je grad čiji stanovnici svjedoče o tome kako se ipak može zajedno živjeti, bio to život jednih s drugima ili jednih pored drugih, pod istim nebom, u istoj državi, u istom gradu i u istom selu", kaže Divković...


O većini manjih gradova i mjesta u Bosni i Hercegovini, kojima nije palo u zalog da u poslijeratnom periodu budu središtem zbivanja i izvorištem top-tema u javnim medijima, rijetko se isprede koja pozitivna priča. Pa iako se neka od televizijskih kuća, kojih na našim prostorima ne nedostaje, odluči posjetiti neki kraj i donijeti o njemu neku vijest, ponajčešće je riječ o događaju koji svojim sadržajem podsjeća na razdoblje 1992-1995, bilo da je riječ o jednoj od mnoštva komemoracija (čije žrtve ni najmanje ne želimo podcijeniti) ili pak o nekoj anketi koja svojim pitanjima, poput pitanja hoće li se Bosna i Hercegovina raspasti, a na koja je odgovor redovito trodimenzionalnog tipa, ljudsku misao vraća u taj period. Jedan od takvih je i gradić Gornji Vakuf-Uskoplje o kojemu prosječno obrazovana populacija koja živi, recimo, u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, a kojoj je televizija glavni izvor informacija, zna kako je ondje buktio rat između Bošnjaka i Hrvata i kako i dan-danas vlada napeta situacija o kojoj svjedoče i nedavni sukobi navijača na ulicama toga grada ili pak tuča djece u osnovnoj školi. Ta su dva događaja medijski briljantno popraćena. Ipak, ovaj gradić o sebi priča drugu priču.

Povijesno ime i župa

Gornji Vakuf-Uskoplje je gradić u Srednjoj Bosni, smješten u jugozapadnom dijelu Skopaljske doline na izvorištu rijeke Vrbas. Povijesni naziv Uskoplje preuzeo je od istoimene župe koja se, prije dolaska Osmanlija, još u ranom srednjem vijeku, protezala „uskim poljem“, riječnom dolinom dugom 27 km, a širokom prosječno 2-3 km. Ime Gornji Vakuf poprimio je koncem 16. st. u vrijeme vladavine Osmanskog Carstva. Područje je nastanjeno već od vremena Ilira, o čijoj prisutnosti i danas svjedoči ime sela Batuša. Inače je cijela Skopaljska dolina područje na čiju bogatu povijest i višestoljetnu prisutnost katoličanstva u njoj danas podsjećaju imena. Tako uspomenu na brojne srednjovjekovne crkve u ovom kraju danas čuva veliki broj toponima: Crkvina, Crkvište, Križ, Misni dolac, Otarije, Otarine i dr. Prvi sačuvani povijesni spomen imena Uskoplje nalazimo u Ljetopisu popa Dukljanina iz 12. stoljeću, u kojemu je ovo područje nazvano Uscople, dok ugarsko-hrvatski kralj Bela IV. u svojoj povelji iz 1244. ovo područje naziva Vskoplem. Do druge polovice 19. st. ovo područje se naziva skraćenim nazivom Skoplje (Gornje i Donje), a zatim prevladava ime Gornji Vakuf. Današnje obostrano ime Gornji Vakuf-Uskoplje podsjeća na njegovu bogatu tradiciju i šaroliku povijest. Ostatak teksta pročitajte ovdje, ali tek nakon što se registrirate.
- 22:50 - Komentari (22) - Isprintaj - #

03.10.2007., srijeda

Ćiro

Dogodilo se na današnji dan: 3.10.1945.


Na današnji dan daleke 1945. godine otvorena je uskotračna pruga Bugojno - Uskoplje, duga 18,4 km.
Ova pruga nastavljala se na već postojeću uskotračnu prugu Travnik - Donji Vakuf - Bugojno, otvorenu 14. listopada 1894.. Ukupna duzina pruge Donji Vakuf - Bugojno - Uskoplje bila je 29,0 km.
Na ovoj relaciji vlak se zaustavljao na sljedećim stanicama: D. Vakuf - Kopčić - Bugojno - Crniče - Odžak - Pavić Polje - Trnovača - Uskoplje.
Ćiro, kako je vlak odmah popularno nazvan, kretao se je vrlo sporo, pa je putovanje njime do poznate stanice Lašva trajalo gotovo isto toliko dugo kao i putovanje od Lašve do Zagreba. Uzbrdicama se kretao toliko sporo da su putnici znali izići i prijeći pješice nekoliko stotina metara, te sačekati dok ćiro, zavijajući, konačno ne svlada uspon.
Putnički promet ovom prugom obustavljen je 28. svibnja 1972, a teretni 1974..
Foto: Ćiro na stanici u Bugojnu, 19.srpnja 1969.
- 23:30 - Komentari (38) - Isprintaj - #

02.10.2007., utorak

Kad te ne bude više

Nova pjesnička knjiga


Uskopljanka Ivanka Rajić nedavno je objavila svoju prvu zbirku pjesama pod naslovom Kad te ne bude više. Nadamo se da će ova knjiga, u kojoj je ukoričeno preko devedeset pjesama, biti početak uspješnog i dugotrajnog autoričinog druženja s čitalačkom publikom, osobito onom uskopaljskom, koja je, sudeći barem prema prvim reakcijama, ovaj pjesnički prvijenac već objeručke prihvatila.
Ivanka Rajić rođena je 11. listopada 1960. godine u Podgrađu, u uskopaljskoj općini. Završila je razrednu nastavu na Pedagoškoj akademiji u Mostaru. Radila je kao odgajatelj u dječjem vrtiću, te kao učitelj u O.Š. „Uskoplje“. Trenutno radi kao viši knjižničar u O.Š. „Uskoplje“ u Uskoplju.

Izvor: rodoslovlje.blog.hr

- 22:15 - Komentari (13) - Isprintaj - #

01.10.2007., ponedjeljak

Zabranjena gradnja na Vranici i Radovanu

Hoće li se konačno zaustaviti devastacija ovih dviju planina?


Služba za urbanizam, gradnju i prostorno planiranje Općine G. Vakuf - Uskoplje donijela je odluku kojom se zabranjuje izgradnja vikendica i koliba na planinama Vranica i Radovina. Ovaj potez (prekasno??) trebao bi označiti kraj stihijske izgradnje i doslovno barbarske devastacije ovih dviju planina, što je poprimilo doista ogromne razmjere vidljive osobito u području Prokoškoga jezera, dragulja prirode, koje se velikom brzinom pretvara u močvaru i još samo nekoliko godina ga dijeli od potpunog nestanka.
Uzrok tome je više od 250 nelegalno izrađenih vikendica kraj samog jezera, u nukleusu zaštićene zone.
No, područje oko Prokoškoga jezera nikako nije jedino područje koje je ugroženo na ovim dvjema planinama: na milost i nemilost pohlepnim pojedincima prepušteno je cijelo područje ovih ljepotica, koje danas prosjecaju nakazni putevi i nagrđuju kuće čudnih ljubitelja prirode. Hoće li im odgovorni u našoj i susjednim općinama uspjeti stati na kraj?

- 21:45 - Komentari (33) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Opis bloga

Linkovi

Lektira