uskoplje

30.07.2007., ponedjeljak

Općina nije prijavila oporezivu imovinu

Porezna uprava zatražila je podatke o vlasnicima vikend kuća i stanova za odmor i rekreaciju, poslovnih prostora, garaža i dr...


Porezna uprava Federacije i županijski porezni uredi su, s ciljem otkrivanja novih poreznih obveznika u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH i županijskim poreznim zakonima, uputili općinskim načelnicima zahtjeve za dostavljanje podataka o vlasnicima vikend kuća i stanova za odmor i rekreaciju, poslovnih prostora i garaža koje se izdaju pod zakup.
Zahtjevi za dostavljanje podataka su upućeni s ciljem sređivanja i kompletiranja popisa te otkrivanja neprijavljene imovine koja je prema županijskim propisima oporeziva.
Od 11 općina na području Srednjobosanske županije podatke nisu dostavili Donji Vakuf, Gornji Vakuf-Uskoplje, Jajce, Novi Travnik, Vitez i Busovača, dok su općine Travnik, Kiseljak, Fojnica i Kreševo, poduzele aktivnosti u suradnji s poreznim tijelima na sređivanju i kompletiranju popisa vlasnika imovine koja se oporezuje.

- 22:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #

29.07.2007., nedjelja

Odnos Hrvata i Bošnjaka u Uskoplju stvar je dnevne politike

Uskopaljski književnik Josip Mlakić u današnjem Večernjaku govori o filmu Živi i mrtvi, o pulskom filmskom festivalu, hrvatskim književnicima iz BiH, ustašama, partizanima i još koječemu. Mi, dakako, izdvajamo onaj dio u kojemu govori o Uskoplju:


- Jesu li inspiracija za roman i scenarij bili ratni događaji u Uskoplju, u kojemu živite i u kojemu je bjesnio krvavi rat između Hrvata i Bošnjaka?

- Nisu. Htio sam napisati priču koja bi jednako razumljiva bila u Bosni kao i bilo gdje drugdje. Za pisanja sam se držao načela kojim sam priču imao pod kontrolom. Jednostavno bih svojim likovima mijenjao uniforme, mijenjao bih mjesto i vrijeme radnje te pokušao sagledati funkcioniraju li u tom slučaju. Tek kada bih bio zadovoljan, išao sam dalje. To je bio ključni moj korektiv.

- Odnosi pripadnika tih dvaju naroda u Uskoplju ni danas nisu puno bolji od onih prikazanih ma filmu.

- Ne bih na odnos Hrvata i Bošnjaka danas gledao iz te perspektive. Taj je odnos više stvar dnevne politike - onakav je kakav politici treba. Loša politika, loš odnos i obrnuto. To treba vidjeti, i doživjeti uoči izbora. Uvijek se ponavlja ista priča, po istoj matrici, ali uvijek iznova upali.
- 00:20 - Komentari (32) - Isprintaj - #

28.07.2007., subota

Udario u betonski stup i poginuo

Iz policijskog izvješća:


Dana 26.7.2007. godine, oko 16,50 sati, na raskrižju ulica M. B. Stočanina i F. A. Zvizdovića u Gornjem Vakufu/Uskoplju dogodila se prometna nezgoda u kojoj je Zuhdija M. iz mjesta Odvode, općina Gornji Vakuf/Uskoplje sa vozilom marke “Golf-2”, registarskih oznaka 543-E-912 sletio sa kolovoza i udario u betonski zid. U nezgodi je Zuhdija M. smrtno stradao.
Očevid su obavili istražitelji OKP-a Policijske uprave Bugojno, doktor mrtvozornik i dežurni Kantonalni tužitelj. Istraga je u tijeku.





- 06:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #

27.07.2007., petak

Novac i vrtiću i školi

Detaljan popis svih prijavljenih programa i projekata


U prethodnom postu bilo je riječi o pomoći Vladi Republike Hrvatske programima i projektima Hrvata u BiH iz područja kulture, znanosti, obrazovanja i zdravstva. Pri tom smo uputili na tekst u Dnevnom listu u kojemu su navedeni samo oni programi i projekti iz kulture za koje je odobren novac, dok su programi i projekti iz zdravstva i znanosti i obrazovanja u rečenom članku tek spomenuti. Da ne bi bilo nesporazuma, upućujemo Vas na cjeloviti popis financiranih projekata i programa iz kojih je vidljivo da su, pored projekta uređenje okoliša crkve (iz područja kulture), za koji će župnom uredu biti isplaćeno 40.000,00 kn, iz Uskoplja financirani i projekt nabave opreme i slikovnica, za koji će Dječjem vrtiću Tratinčica biti isplaćeno 30.000,00 kn, te projekt nabave opreme za kabinet fizike, kemije i Tzk, nabava lektire (OŠ Uskoplje - 40.0000,00). Iz područja zdravstva neće biti financiran nijedan projekt u Uskoplju. Uostalom pogledajte...
- 23:30 - Komentari (16) - Isprintaj - #

26.07.2007., četvrtak

Župnom uredu 40.000,00 kn iz Hrvatske

Republika Hrvatska i ove godine izdvojila 27 milijuna kuna kao pomoć Hrvatima u BiH


Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, kulturnih i zdravstvenih programa i projekata Hrvata u BiH. Ovom odlukom raspodijeljeno je 27,300.000 kuna, i to 15.000.000 kuna za projekte iz programa kulture, zatim 10,800.000 kuna za obrazovanje i 1,500.000 kuna za projekte zdravstva. Odluka koju je potpisala potpredsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor stupila je već na snagu i u roku od sljedećih 15 dana počet će se s isplatom sredstava projektima koji su prošli na natječaju. Među ostalima, zavidan iznos, 40.000,00 kn stići će i na račun Župe Uznesenja BDM iz Uskoplja za programe i projekte iz područja kulture. Više...
- 07:00 - Komentari (23) - Isprintaj - #

25.07.2007., srijeda

Ponovo heroin

U policijskom izvješću ponovo se bilježi pronalazak droge kod jednog našeg sugrađanina...


Dana 24.7.2007. godine, oko 21,40 sati, ophodnja policije Policijske stanice Gornji Vakuf/Uskoplje je u ulici Branilaca grada u Gornjem Vakufu/Uskoplju zaustavila vozilo marke “Alfa Romeo”, kojim je upravljao G. R. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

Kod navedenog je pronađen paketić sivog praha, koji asocira na heroin.

Istraga je u tijeku.

- 21:55 - Komentari (5) - Isprintaj - #

24.07.2007., utorak

Pokraden alat

Iz današnjeg policijskog izvješća


Dana 23.7.2007. godine, oko 10,30 sati, prijavljeno je Policijskoj stanici Gornji Vakuf/Uskoplje, da je u posljednjih petnaest dana počinjena krađa provaljivanjem u radionicu srednje škole “Gornji Vakuf”, koja se nalazi u ulici K. Tomislava u Gornjem Vakufu/Uskoplju.
Tom prilikom je ukradeno: stolna bušilica, metalni nakovanj, 4 komada bravarskih čekića, 4 komada ručnih bušilica marke “Iskra”, ručna brusilica marke “Blecken Decker”, univerzalni kutomjer, pomićno mjerilo sa satom, razne vrste burgija, nareznica i ureznica, nosaći nareznica, kaseta sa alatom, protivpožarni aparat i 2 produžna kabla.
Očevid je obavio istražitelj Policijske stanice Gornji Vakuf/Uskoplje. Istraga je u tijeku.

- 12:15 - Komentari (2) - Isprintaj - #

23.07.2007., ponedjeljak

Grad Slučaj: Teroristički motivirani napadi na katolička groblja

Čak pet puta u posljednja dva mjeseca oskrnavljeno je groblje u Sultanovićima...


Općinski odbor HDZ BiH Bugojno je najozbiljnije zabrinut za sigurnosnu situaciju u Bugojnu i to ponajprije zbog ''teroristički motiviranog'' i učestalog skrnavljenja grobova na katoličkom groblju u Sultanovićima, na izlazu iz Bugojna u smjeru Uskoplja.
''Na izvanrednoj, proširenoj sjednici, OO HDZ Bugojno sa predstavnicima koordinacije Udruga HVO HB, proisteklih iz domovinskog rata, i predstavnicima vjerskih institucija, OO HDZ Bugojno u svezi novonastale situacije glede učestale devastacije pojedinačnih grobnih mjesta, oštećenja i devastacije spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima općine Bugojno traži od nadležnih općinskih, županijskih, federalnih i državnih organa te od predstavnika EUPM-a i Međunarodne zajednice žurno pokretanje istražnih radnji i privođenju pravdi počinitelja, skrnavljenja spomen obilježja i pojedinačnih grobova i RKT groblja 'Sultanovići' u Bugojnu''
- priopćeno je iz ove stranke.
''Ovi događaji se ponavljaju već peti put u posljednja dva mjeseca, a u subotu navečer je u necivilizacijskom obliku doživjelo kulminaciju skrnavljenja grobova i devastacije spomen obilježja palim hrvatskim braniteljima, što ima sve značajke planiranog i teroristički motiviranog napadaja na osjećaje Hrvata Bugojna i sve građane našeg grada bez obzira na vjeru i naciju''
- priopćeno je iz HDZ BiH.
Iz ove stranke su uvjereni kako će hrvatski puk Bugojna ostvariti svoja temeljna prava garantirana Ustavom i međunarodnim konvencijama i deklaracijama te da će ''OSTATI I OPSTATI'' na svojim stoljetnim ognjištima.
''Stoga tražimo posjetu svih naslovljenih čimbenika kako bi zajednički radili na narušenom osjećaju sigurnosti kako Hrvata tako i Bošnjaka, Srba i Ostalih građana Bugojna''
- zaključuju iz ove stranke.
Foto: Katoličko groblje u Čaušlijama takošer je bilo meta napada; foto: bugojanci.ch
- 23:00 - Komentari (7) - Isprintaj - #

21.07.2007., subota

Veliki trijumf Živih i mrtvih

Čak osam nagrada za film redatelja Kristijana Milića


U subotu, 21. srpnja 2007. održana je dodjela nagrada 54. festivala igranog filma u Puli.
Film Živi i mrtvi redatelja Kristijana Milića uz Veliku zlatnu Arenu za najbolji film dobio je Zlatne Arene: za najboljeg redatelja (Kristijan Milić), za najbolju sporednu mušku ulogu (Borko Perić), za kameru (Aren Dragan Marković i Mirko Pivčević), za montažu (Goran Guberović), za glazbu (Andrija Milić) za ton (Ivica Drnić, Damir Valinčić i Igor Fabris) i za specijalne efekte (Goran Rukavina i Branko Repalust).
O nagradama u nacionalnom programu odlučio je žiri kojeg su činili redatelj Arsen Anton Ostojić (predsjednik žirija), glumački veteran Tonko Lonza, snimatelj Branko Linta, filmska kritičarka Diana Nenadić te glazbenica Tamara Obrovac.
Pročitajte cjelovit popis svih nagrađenih i obrazloženja Ocjenjivačkih sudova nacionalnog programa i međunarodnog programa.
(Izvor:pulafilmfestival.hr)
Večernji list: Film Živi i mrtvi potukao konkurenciju na 54. pulskom festivalu
- 23:45 - Komentari (21) - Isprintaj - #

17.07.2007., utorak

Ivan Pilić i Mario Katušić obukli habit

U nedjelju, 15. srpnja u Visokom je proslavljen blagdan sv. Bonaventure, patrona samostana i crkve, te redovničko oblačenje petorice kandidata za Franjevački red, među kojima i dvojice Uskopljana: Ivana Pilića i Maria Katušića


Misno slavlje predvodio je provincijal fra Mijo Džolan, uz suslavlje desetak svećenika, među kojima su bili prefekt visočkog sjemeništa, fra Josip Ikić, kao i meštar novaka, fra Marinko Pejić.
Habite su obukli:
Ivan Pilić, sin Mirka i Janje, r. Žuljević, rođen 1988. u Travniku, iz župe Uskoplje/Gornji Vakuf. Osnovnu školu je završio u Uskoplju, a FKG u Visokom;
Mario Katušić, sin Domina i Nevenke, r. Milić, rođen 1988. u Uskoplju/Gornjem Vakufu, iz istoimene je župe. Osnovnu školu završio je u Uskoplju, a FKG u Visokom.
Vernes Hodžić, sin Enesa i pok. Đule, rođen 1976. u Travniku. Sakramente kršćanske inicijacije primio je 2006. godine u župi Brajkovići. Osnovnu školu završio je u Gučoj Gori, a srednju u Travniku. Izabrao je redovničko ime Matej;
Velimir Frgić, sin Jakoba i Snježane r. Sabo, rođen 1987. u Somboru. Osnovnu školu završio je u rodnoj župi Kupusina, a Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom;
Davor Petrović, sin Dražana i Marice, r. Alilović, rođen 1988. u Travniku, iz župe Vitez. Osnovnu školu završio je u Staroj Biloj, a Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom.
Činom oblačenja franjevačkoga habita ovih petorica kandidata započinju godinu novicijata u Livnu, koja je prvi korak u ozbiljnijem pristupu Redu i Franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj.
(Izvor: bosnasrebrena.ba)
- 23:30 - Komentari (30) - Isprintaj - #

16.07.2007., ponedjeljak

Provaljeno u kuću na Paloču

Iz današnjeg policijskog izvješća:



Dana 14.7.2007. godine, oko 13,00 sati, prijavljeno je Policijskoj stanici Gornji Vakuf/Uskoplje, da je počinjena krađa provaljivanjem u kuću, vlasništvo Stipe K. u mjestu Paloč, općina Gornji Vakuf/Uskoplje.

Tom prilikom je ukradeno oko 1000 metara elektro kabla i bakarne cijevi za centralno grijanje.

Očevid je obavio istražitelj Policijske stanice Gornj Vakuf/Uskoplje. Istraga je u tijeku.

- 23:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

15.07.2007., nedjelja

Optužnica protiv desetak bugojanskih Hrvata!?

Nezavisne (ponovo!!!) pišu o novim optužnicama za zločine u Bugojnu...


Tužiteljstvo BiH u naredna dva do tri tjedna podići će optužnicu protiv desetak Hrvata iz Bugojna za ratni zločin nad Bošnjacima počinjen prije 14 godina u naselju Vrbanja, saznaju "Nezavisne".
U ovom naselju, koje je prije dva dana posjetila ekipa "Nezavisnih", u srpnju 1993. godine ubijeno je 45 mještana starosti od 19 do 87 godina. Više...
(izvor: nezavisne.com)
- 23:40 - Komentari (8) - Isprintaj - #

14.07.2007., subota

Živi i mrtvi u Puli 20. srpnja

Najava...


Kako smo već pisali, dugoočekivani "uskopaljski" film Živi i mrtvi bit će premijerno prikazan pred hrvatskom publikom 20. srpnja na 54. festivalu igranog filma u Puli:
petak, 20. srpnja
6. ŽIVI I MRTVI
redatelj: Kristijan Milić, ratna drama, 87 min.

HRVATSKA PREMIJERA

Produkcijska kuća: Mainframe Production, u koprodukciji s HRT-om i FTV BiH

Producenti: Igor A. Nola, Domagoj Pavić, Marijo Vukadin, Miro Barnjak

Scenarist: Josip Mlakić

Glavne uloge: Filip Šovagović, Velibor Topić, Slaven Knezović, Marinko Prga, Borko Perić, Miro Barnjak

Sporedne uloge: Božidar Orešković, Enes Vejzović, Izudin Bajrović, Ljubomir Jurković, Robert Roklicer, Zvonko Zečević, Dragan Šuvak, Nino Sorić, Nermin Omić

Kamera: Dragan Marković - Montaža: Goran Guberović - Scenografija: Kemal Hrustanović – Kostimograf: Vedrana Rapić - Glazba: Andrija Milić


Kratki sinopsis: Film Živi i mrtvi prikazuje dvije paralelne priče koje povezuju isto mjesto radnje i ratna zbivanja, no vremenski su udaljene razdobljem od pola stoljeća. Prva se priča odvija 1993. godine tijekom rata u Bosni i Hercegovini, dok je druga smještena u razdoblje Drugog svjetskog rata, u 1943. godinu. Obje se priče paralelno nadopunjuju tijekom filma, te se nakon mnogobrojnih uznemirujućih događaja konačno isprepliću na tajanstvenom bezvremenskom groblju.

Pogledajte galeriju fotografija iz filma i foršpan..
- 23:15 - Komentari (6) - Isprintaj - #

13.07.2007., petak

Do kraja mjeseca optužnica protiv Mlaće!?

Istražuje se i ratna uloga Selme Cikotića...


Tužiteljstvo BiH do kraja mjeseca podnijet će optužnicu protiv predsjednika Ratnog predsjedništva i poslijeratnog načelnika općine Bugojno Dževada Mlaće i još nekoliko osoba osumnjičenih za ratni zločin nad bugojanskim Hrvatima, saznaju "Nezavisne".
Prema njihovim saznanjima, Tužiteljstvo u istom predmetu vodi istragu i o ratnoj ulozi Selme Cikotića, aktualnog ministra obrane BiH. Cikotić je u vrijeme ratnih sukoba u Bugojnu između Bošnjaka i Hrvata obnašao dužnost zapovjednika Operativne grupe "Zapad" 3. korpusa ARBiH, kojim je, pak, zapovjedao haaški optuženik, general Enver Hadžihasanović. Više...
(Izvor: nezavisne.com)

- 22:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #

12.07.2007., četvrtak

Partizani prvi put zauzeli Uskoplje

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 12. srpnja 1942. godine, partizani su prvi put u Drugome svjetskome ratu zauzeli Uskoplje i taj dan je u bivšoj SFRJ slavljen i kao Dan oslobođenja grada.
Za ovoga, kao i za svih svojih kasnijih upada, partizani su u Uskoplju likvidirali po nekoliko ljudi - domaćih izdajnika - kako su ih oni nazivali. Na taj je način (te na Križnome putu neposredno nakon završetka rata), u Drugome svjetskom ratu i poginulo najviše uskopaljskih Hrvata. Naime, prema nekim podacima od ukupno 250 poginulih uskopaljskih Hrvata u Drugome svjetskome ratu, tek je 12 poginulo od četnika, a svi ostali (njih čak 238) su poginuli od strane partizana (od toga broja čak 145 na Križnome putu).
U srpnju 1942. godine sa svojom postrojbom u Uskoplju je boravio i poznati partizanski zapovjednik Sava Kovačević, kojemu je tadašnji bistrički župnik Alojzije Žagar spasio život sakrivši ga pred Nijemcima na tavan župne kuće u kojoj se Kovačević stjecajem okolnosti našao.
Kovačević je Žagaru «vratio uslugu» spasivši ga za vrijeme jednog od svojih kasnijih dolazaka u Uskoplje od sigurne smrti strijeljanjem na koje su ga poveli dalmatinski partizani.
Žagar je nakon toga, uz veoma veliki ugled koji je i do tada uživao i kod Hrvata i kod Muslimana, postao izuzetno cijenjen i od partizana, što je, opet, koristio za dobrobit svih, pa se slobodno može reći da je upravo on jedna od najsvijetlijih figura iz tamnog vremena Drugoga svjetskoga rata. (06.)
Foto: Sava Kovačević, partizanski zapovjednik, boravio je u srpnju 1942. godine sa svojom postrojbom u Uskoplju, gdje mu je život spasio vlč Žagar.
- 08:00 - Komentari (24) - Isprintaj - #

11.07.2007., srijeda

Nova vlada devet mjeseci nakon izbora

Kratka vijest


Dvotrećinskom većinom glasova zastupnici u Skupštini Srednjobosanske županije na prekjučerašnjoj izvanrednoj sjednici nakon više od devet mjeseci od izbora izabrali su novu vladu. U vlasti su HDZ BiH, koalicija HSP Đapić-dr. Jurišić i Nova hrvatska inicijativa, te Stranka demokratske akcije, dok su u oporbi ostali koalicijski partneri Stranka za BiH i HDZ 1990, te SDP i Narodna stranka Radom za boljitak.
Na sva tri ministarska mjesta koja su joj pripala u vladi SBŽ HDZ BiH imenovao je žene: ministrica zdravstva je Vlatka Komšić, financija Danica Križanović, te obrazovanja Greta Kuna, uskopaljska profesorica. Više...
- 09:45 - Komentari (5) - Isprintaj - #

10.07.2007., utorak

Sportske igre dragovoljaca i veterana

Kratka vijest


Sportske ekipe uskopaljskih dragovoljaca i veterana sudjelovale su na 3. športskim igrama Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Srednjobosanske Županije, koje je u subotu, 7. srpnja, u 11.00 sati u Vitezu svečano otvorila predsjednica Federacije BiH i ujedno pokroviteljica igara Borjana Krišto. Na igrama se, u više sportskih disciplina - mali nogomet, pikado, šah, stolni tenis i odbojka, natjecalo deset općinskih udruga dragovoljaca i veterana. Svoje ekipe na Športske igre u Vitez, pored Uskoplja, poslale su i udruge iz Jajca, Busovače, Novog Travnika, Bugojna, Travnika, Kiseljaka, Fojnice i Kreševa, a, dakako, sudjelovala je i UDVDR HB grada domaćina - Viteza.
Na otvorenju igara Nikica Tomić, predsjednik srednjobosanske UDVDR HB kazao je:
“Ovo nije dan kada se samo natječemo za osvajanje nagrada, nego je i dan kada ponovno iskazujemo zajedništvo kroz sport, te dan kada iskazujemo snagu ove udruge koja će uvijek ostati časna i služiti hrvatskome narodu, sukladno svome statutu”.

- 00:10 - Komentari (10) - Isprintaj - #

09.07.2007., ponedjeljak

Droga

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 7.7.2007. godine, oko 21,30 sati, ophodnja policije Policijske stanice Gornji Vakuf/Uskoplje je u mjestu Paloč, općina Gornji Vakuf/Uskoplje zaustavila vozilo marke “Alfa Romeo”, hrvatskih registarskih oznaka kojim je upravljao G.R. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja. U vozilu se nalazio i Z. G. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja.
Prilikom kontrole i pregleda vozila, kod navedenih osoba je pronađeno: dva paketića bijelog praha koji asocira na heroin, šprica i igla, te šprica sa iglom u kojoj se nalazio nepoznat sadržaj. Po izjavi G. R. i Z. G., u šprici se nalazio heroin pripremljen za uporabu.
Po nalogu javnog tužitelja G. R. i Z. G. su privedeni u Policijsku stanicu Gornji Vakuf/Uskoplje, a nakon toga u Policijsku stanicu Bugojno. Istraga je u tijeku.

- 15:10 - Komentari (13) - Isprintaj - #

08.07.2007., nedjelja

Praljak o Uskoplju

Na stranicama www.slobodanpraljak.com može se naći obilje podataka o ratu u BiH, ali je, isto tako, moguće pronaći i niz grešaka i netočnosti...


"Mir se moze donijeti samo onda ako se na određenom području napravi pravda. Pravdu je moguće dobiti samo ako ispred sebe imamo istinu - a istina mora biti zasnovana na činjenicama". Uvodne su to riječi generala Slobodana Praljka na njegovim web stranicama, www.slobodanpraljak.com/, na kojima na hrvatskom i engleskom jeziku donosi obilje podataka, dokumenata i publikacija o ratu u BiH i Hrvatskoj.
Dakako, Praljak nikako nije mogao preskočiti Uskoplje, pa Vam ovdje donosimo nekoliko slika iz dijela koji govori o "zločinima koje su počinili neki pripadnici Armije BiH", a za sve ostalo kliknite na gornji link.





- 23:45 - Komentari (14) - Isprintaj - #

06.07.2007., petak

Planina nam je drugi dom

Prenosimo...


Kupreški radio, koji se sluša i u Uskoplju, na svojim web stranicama objavio je i crticu o uskopaljskim planinarima. Prenosimo ju u cijelosti.
Skupina zaljubljenika u planinske vrleti iz Uskoplja najviše svog slobodnog vremena provede u planinama uživajući u čistom planinskom zraku. Kažu da dok tamo borave, odmaraju duh i tijelo i ne mogu svoj život zamisliti bez odlazaka u planinu. Godišnja doba im ništa ne predstavljaju jer bez obzira na doba godine planina ima svoje čari uvijek iznova drugačija.
Svoju ljubav dokazuju čuvajući prirodu i označavajući planinarske staze. S planinarskim društvima, čija su duša, sagradili su brojne planinarske domove i sad kreću u novu akciju obnove planinarskog doma na lokalitetu Radovina na planini Vranici. Uz udrugu planinara «Raduša», tu su i brojni drugi zaljubljenici u planinu koji su im velika potpora. Družeći se Antom Šarićem Škiljom i Stipom Martinovićem Lejićem, postali su više od prijatelja. Ovo je dokaz da čovjek s našeg područja zna živjeti sa prirodom, baš kako nas u svom pismu američkom predsjedniku uči poglavica Seattle.

- 23:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

03.07.2007., utorak

Nova sportska dvorana

Ministarstvo financira izradu projektne dokumentacije...


Ministarstvo kulture i športa Federacije BiH financirat će izradu projektne dokumentacije za izgradnju športske dvorane u G. Vakufu – Uskoplju, potvrdio je agenciji Onasa član Inicijativnog odbora za realizaciju ovog projekta Dževad Dedić.
Potrebna sredstva za ovu namjenu predviđena su u proračunu Federacije BiH za 2007. godinu. Riječ je o programu sufinanciranja izgradnje, rekonstrukcije i opremanja športskih i športsko-rekreacijskih objekata, a u cilju stvaranja preduvjeta za razvoj sporta i rekreacije građana.
Za projekte po ovom programu u G. Vakufu – Uskoplju, te Neumu, Doboj-Jugu, Livnu, Lukavcu, Maglaju, Bugojnu, Kupresu, Mostaru, Konjicu, Ključu, Velikoj Kladuši, Bosanskom Grahovu, Sapni, Kladnju, Grudama,Odžaku, Goraždu, Trnovu, Općini Novi Grad u Sarajevu, Sanskom Mostu, Posušju, Bosanskoj Krupi, Živinicama i dr. predviđen je ukupan iznos od 1.000.000,00 KM.

- 12:00 - Komentari (18) - Isprintaj - #

01.07.2007., nedjelja

Sove

Imate li ponekad osjećaj da vas netko promatra...


Gotovo neprimjetno očima prolaznika, ali ne, dakako, i očima djece, na stablo bora u samom središtu Uskoplja naselilo se nekoliko, znalci kažu, malih sova ušara.
S visine, u svom karakterističnom stavu ove nove stanovnice Uskoplja promatraju okolicu – osobito glavnu uskopaljsku ulicu i prostor ispred crkve.
Male sove ušare vrlo su pitome i ne boje se ljudi, a i vrlo korisne, budući da love sitne glodavce, pa ih često nazivaju letećim mačkama.
Uz to, ne zaboravimo, sove se smatraju i simbolom mudrosti, pa je i to još jedan od razloga da ih ne uznemiravamo.


- 16:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga

Linkovi

Lektira