uskoplje

30.06.2007., subota

Spomendan fra Stjepana Skopljanina

Čudo iz lita na 1610....


Uz Gospin oltar u crkvi na otočiću Visovcu nalazi se grob i u kamenu bosančicom urezan natpis:
"Nek se znade. Ovde leži m.p.o.f. Stipan Skopljanin, vikario g biskupa Bosne, lita na 1610".
Riječ je o fra Stjepanu, mučeniku iz Uskoplja, koji je ubijen na Visovačkom jezeru, a priča o njemu ostala je do danas živa.
1609. godine, kaže ona, Turci su došli u samostan na Visovcu, gdje su ih fratri morali pogostiti jelom i pićem, a na odlasku poveli su sa sobom fra Stjepana, "redovnika vrlo kreposna i obdarena mnogim darovima pobožnosti i dobrote kršćanskog života", te još jednog fratarskog momka. Kada su došli do sredine Visovačkog jezera Turci su obojicu ubili i bacili u vodu.
No, kaže dalje priča, fra Stjepanovo mrtvo tijelo nije potonulo, nego je u istom molitvenom, uspravnom stavu, držeći krunicu i brevijar u ruci, došlo do obale. Svi koji su vidjeli taj prizor, čudili su se i o tome pripovjedali po provinciji. Njihova priča sačuvala se do danas.
Spomendan fra Stjepana Skopljanina je 30. lipnja.
- 22:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.06.2007., utorak

Uskopaljski ministranti na susretu u Travniku

U sportskom dijelu Toni Šekerija iz župe Bistrica pobjedio je u tenisu


U organizaciji Vrhbosanske nadbiskupije od 18. do 21. lipnja pod motom „Učitelju, gdje stanuješ? – Dođite i vidite“ održana je već tradicionalna duhovna obnova za ministrante u sjemeništu „Petar Barbarić“ u Travniku. Oko 120 ministranata iz cijele nadbiskupije, među kojima i ministranti iz uskopaljskih župa, radosno je kroz molitvu i pjesmu, upoznavanje sebe i drugih u svjetlu Božje prisutnosti, sudjelovalo u pravom duhovnom spektaklu, piše Katolički tjednik.
Ovi doista sadržajni susreti bili su, grubo rečeno, podijeljeni na dva dijela: nakon molitve, radionica i plenuma, kako to i priliči ministrantima, uslijedila su sportska natjecanja , na kojima su uskopaljski ministranti opet postigli zapažene uspjehe. Toni Šekerija iz bistričke župe pobjednik je natjecanja u stolnom tenisu, a ekipa iz Kandije pobjednik je turnira u nogometu.... Uostalom, pogledajte...
(foto: Katolički tjednik)
- 22:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

23.06.2007., subota

Vitez i vjetrenjače

Interesira Vas kako je teklo snimanje filma Živi i mrtvi i kakve su sve prepreke trebale biti prijeđene da bi se on napokon dogotovio? O tome saznajte sve iz teksta koji slijedi, a kojega je napisao najzaslužniji za ovaj film - Miro Barnjak:


Snimanje filma velika je avantura. Film “Živi i mrtvi” za mene je bio posebno važna avantura, prije čijeg sam snimanja sam sebi obećao da ću redovito pisati dnevnik o njegovu nastajanju. Naravno, ne baš pravi dnevnik, nego više kao zabilješke vlastitih dojmova o jednoj velikoj avanturi. Ipak, sad kad se osvrnem na to svoje obećanje, jasno mi je da bi većina stranica tog “dnevnika” bila preplavljena ogorčenjem, nemoći i ljutnjom. Možda bi se tek ponegdje našla koja stranica ispunjena radošću i pozitivnošću, stranica koja bi se odnosila na entuzijazam na početku snimanja filma i olakšanje koje slijedi nakon završetka filma. Ali, sve što se događa između toga, navodi me da dođem do općeg zaključka da je snimiti film jako, jako teško.

Više...
- 23:30 - Komentari (20) - Isprintaj - #

"Vozači vjerskih blagdana"

MUP u svojim "saopštenjima" na najgrublji način krši propise BiH...


MUP naše županije u povodu predstojećeg održavanja vjerskih skupova u Podmilačju i Pruscu izdao je (pazi sad!!!) SAOPŠTENJE ZA JAVNOST - Upozorenje vozačima vjerskih blagdana (Inače, poznato je: "vozači vjerskih blagdana" su vozači automobila, ali svi vozači automobila nisu samim tim i "vozači vjerskih blagdana" - op.a.), koje smo PREPRIČALI u prošlom postu.
U rečenom nemuštom "saopštenju" ne odveć pismeni autor, pored niza velikih pogrešaka, čini i jednu na koju su stanovnici naše općine jako osjetljivi: on, naime, za našu općinu koristi nepostojeće ime "Gornji Vakuf" i na taj način, iako službenik Ministarstva unutarnjih poslova, dakle onaj koji bi ih prije svih trebao štititi, na najgrublji način krši propise države u kojoj živi i od koje živi. Iako će mnogi smatrati da je riječ o nebitnom pitanju, odnosno propustu, porezni obveznici s područja naše upćine koji, između ostalih, plaćaju i autora "saopštenja" zaslužuju odgovor o ovom skandaloznom "saopštenju" (uostalom, zar nikome u MUP-u nije palo na pamet da je uputiti "saopštenje" u povodu vjerskog blagdana "vozačima vjerskog blagdana" u Podmilačju u najmanju ruku nepristojno, pogotovo, ako se zna što je Podmilačje u nedavnoj prošlosti doživjelo od jednih drugih pisaca "saopštenja"!), odnosno, zaslužuju odgovor o sankcioniranju ovog i sličnih, nonšalantnih i bahatih, postupaka svojih pripadnika, ali i objašnjenje kako je uopće bilo moguće da u javnost izađe ovakvo skandalozno "saopštenje", koje bi trebalo odražavati službeni stav MUP-a, bez ikakve mogućnosti manipuliranja javnošću, a upravo je obrnuto.
Na taj odgovor i na ta objašnjenja odgovorne u MUP-u obvezuje i ozakonjeno demokratsko načelo o dostupnosti informacija, pa smo uvjereni da ćemo ih dobiti. Čekamo!
- 07:00 - Komentari (33) - Isprintaj - #

Vozači oprez!

MUP naše županije izdao je u povodu održavanja vjerskih skupova u Podmilačju i Pruscu, priopćenje za vozače. Prepričavamo ga:


Obavještavamo vas da se 23. i 24. lipnja 2007. godine održavaju vjerski skupovi: u povodu blagdana svetoga Ive u mjestu Podmilačje, općina Jajce, te Dani Ajvatovice u mjestu Prusac, općina Donji Vakuf, te se mole vozači da se pridržavaju sljedećih upozorenja:
- Zbog poremećaja u normalnom odvijanju prometa na području općina Jajca i Donji Vakuf, odnosno na svim putnim pravcima koji gravitiraju ka ovom području, potrebno je prilagoditi vožnju uvjetima i stanju na putevima.
- U planiranim aktivnostima policije u kontroli uspostavljanja odvijanja prometa vozači će biti upozoravani na korištenje alternativnih pravaca:
- Novi Travnik – Rostovo – Bugojno,
- Novi Travnik – Pavlovica – G. Vakuf - Uskoplje
- Banja Luka – Kneževo – Travnik – Lašva – i obratno
- Upozoravaju se vozači da se od 10.00 sati 23.06. 2007. godine do 24.00 sata 24. 06. 2007. godine zabranjuje promet na putu M16 za teretna motorna vozila preko 3,5 tona i promet eksplozivnih materija.
Molimo sve sudjelovatelje u prometu da se pridržavaju uputstava policijskih službenika na području Županije Središnja Bosna, da blagovremeno prijave zastoje i poremećaje na prometnicama, te da se zbog toplih vremenskih prilika uzdržavaju i na put ne kreću bez potrebne opreme.


- 00:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.06.2007., petak

Pokušaj krađe

Iz današnjeg policijskog izvješća


Dana 22.06.2007. godine u 00,43 Policijskoj Stanici Bugojno nepoznata osoba je prijavila da je u ulici Vrbas u Bugojnu izvršen pokušaj krađe vozila marke “Audi A6”, registarski oznaka 895-M-673, vlasništvo M.G. iz G. Vakufa - Uskoplja.
Uviđaj je obavio dežurni istražitelj Policijske Stanice Bugojno.
Istraga je u toku.

- 23:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.06.2007., četvrtak

Podmilačje

Raspored proslave svetoga Ive...


Pri spomenu pojma "hodočašće" velika većina Uskopljana i, dakako, ne samo njih, najprije će pomisliti na pješaćenje u šezdesetak kilometara udaljeno svetište svetoga Ive u Podmilačju. Naravno, odlazili su Uskopljani i još uvijek odlaze i u druga svetišta, od Rostova do Šćita, od Kandije do Uzdola i, u novije vrijeme do Međugorja, ali je pojam hodočašća u njihovoj svijesti ostao neraskidivo povezan baš s Podmilačjem. Svuda se ide, a samo se svetog Ivu u Podmilačju "hodom časti", samo se u Podmilačje, ako se ide, ide pješice.
Ni ove godine nije drukčije. Veliki broj Uskopljana cijeli dan će pješačiti do Podmilačja. Zato, ovom prilikom donosimo raspored proslave svetoga Ive u podmilačju:
23. lipnja – UOČNICA
16.00 Otvaranje proslave iznošenjem kipa sv. Ive u procesiji i prva sveta misa s pokorničkim bogoslužjem (fra Anto Kovačić)
18.00 Sveta misa i molitve za bolesnike (fra Ivan Šarčević)
19.45 Put križa uz brdo Grabež
22.00 Klanjanje pred Presvetim na vanjskom oltaru

24. lipnja – SVETKOVINA
6.30 Početak ispovijedanja
7.00 Sveta misa (fra Slavko Topić)
8.30 Sveta misa (fra Marinko Pejić)
11.00 Središnja hodočasnička misa s molitvama za bolesnike (fra Mijo Džolan, provincijal)

- 23:45 - Komentari (3) - Isprintaj - #

20.06.2007., srijeda

Uskoplje - sporna općina između hrvatske i bošnjačke federalne jedinice?

Paralelno s pregovorima i razgovorima o ustavnim promjenama, pojavili su se i prijedlozi teritorijalnog razgraničenja buduće - dakako, ako takva bude - federalne BiH. Ta činjenica, osim što govori o našem "mejničkom" mentalitetu, izaziva i veliki interes javnosti, znatno veći od onog kojeg izaziva razgovor o onim doista suštinskim ustavnim promjenama koje se predlažu i koje bi svakako trebalo sprovesti. Novinari www.bljesak.ba analiziraju moguće granice buduće hrvatske federalne jedinice, a u svojoj analizi, naravno, ne zaobilaze ni Uskoplje:


Pregovori o ustavnim promjenama morali bi se odnositi i na teritorijalni preustroj Bosne i Hercegovine - jednoglasno se slažu sve hrvatske stranke u BiH, znanstvene i kulturne institucije s hrvatskim predznakom te katolička Crkva. Među relevantnim hrvatskim političkim strankama: oba HDZ-a, pravašima, NHI-u, HSS-u, demokršćanskim strankama... postoji konsenzus i o federalizaciji BiH, a niti jedna od njih ne odbacuje mogućnost uspostave hrvatske federalne jedinice u sklopu Bosne i Hercegovine, koja bi imala višenacionalni karakter. Dakako sve te stranke odbacuju Dodikov prijedlog da se hrvatska i bošnjačka federalne jedinice protežu isključivo na prostoru današnje Federacije, dok bi RS u teritorijalnom smislu ostala netaknuta.
No osnovni problem pri mogućoj uspostavi hrvatske federalne jedinice svakako će biti teritorijalno „razgraničenje“ s ostale dvije federalne jedinice,
pišu autori, te dodaju da je sporna općina u razgraničenju s bošnjačkom federalnom jedinicom, pored Mostara, Viteza, Jajca i Novog Travnika, i Uskoplje, u kojemu bi se, prema mišljenju autora, mogli pojaviti problemi budući da je Uskoplje općina koja je tijekom bošnjačko-hrvatskoga sukoba doživjela velika stradanja.
Tu bi rješenje moglo biti ono koje se zateklo potpisivanjem Washingtonskog sporazuma, kao što je to slučaj i s općinama Kiseljak, Kreševo, Vitez, Novi Travnik i Busovača, Žepče, Usora i Jajce...
Više...



- 22:15 - Komentari (29) - Isprintaj - #

19.06.2007., utorak

CIA je znala za logor Stadion u Bugojnu

U deklasificiranim dokumentima američke obavještajne agencije Bugojno se spominje u kontekstu najcrnjih ratnih epizoda, ubojstava, mučenja i zlostavljanja...


Pokušaj da razne bošnjačke armijske udruge speru krv s bugojanskoga zločina, ubojstva više desetaka Hrvata u toj općini, od kojih je najpoznatiji slučaj nestanka i likvidacije skupine 21 najviših časnika Hrvatskoga vijeća obrane, demantiraju deklasificirani dokumenti američke obavještajne agencije CIA-e.
U nekoliko izvješća Međuagencijske skupine za Balkan spominje se Bugojno u kontekstu najcrnjih ratnih epizoda, ubojstava, mučenja i zarobljavanja civila i vojnika. Taj dokument, koji sadrži nekoliko zatamnjenih i izbrisanih dijelova, nabraja velike zarobljeničke kampove i mjesta zatočenja, te navodi mjere koje su poduzimane protiv zarobljenika.
Nogometno igralište, u kojemu je bila zarobljena i bugojanska skupina, stavlja se u red velikih zatočeničkih kampova u srednjoj Bosni. Pouzdano se zna kako je u logoru na stadionu Nogometnog kluba Iskra bilo 292 zatočenika, gdje su mučeni, a sudbina 21 logoraša još nije rasvijetljena.
U Bugojnu je tijekom rata ubijeno više od 100 Hrvata, 15.000 je raseljeno a više stotina je bilo u ratnim logorima.
Zbog optužbi da su počinili zločine nad Hrvatima u Bugojnu te hrvatskim ratnim zarobljenicima tijekom 1993. i 1994. godine, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA-e su po nalogu Tužiteljstva BiH na području općine Bugojno slobode lišili bivšeg pomoćnika za sigurnost, zapovjednika 307. motorizirane brigade Armije BiH Enesa Handžića, i ratnog načelnika MUP-a u Bugojnu Senada Dautovića.
Prije toga uhićeni su bivši pripadnici Amije BiH Nisvet Gasal i Musaip Kukavica. Pred Haaškim sudom odgovornosti je za Bugojno oslobođen general Armije Enver Hadžihasanović. On je tražio prebacivanje skupine od 21 Hrvata u zatvor u Zenicu, čemu nije udovoljio ratni zapovjednik Grupe Zapad Selmo Cikotić, koji je imenovan državnim ministrom obrane. (Večernji list)
- 23:50 - Komentari (31) - Isprintaj - #

18.06.2007., ponedjeljak

Neka budu vode...

Poziv na izložbu...


Uskopljanka Branka Šenda Antonić amaterski se bavi slikanjem, ali je već izlagala u Knjižnici Dugave, Sv. Mateja br.7, u Zagrebu.
Slike je izložila pod zajedničkim naslovom Neka budu vode, a mi Vas pozivamo na posjet izložbi jednim klikom miša.
Više likovnih radova Branke Šenda Antonić pogledajte ovdje...




- 23:40 - Komentari (9) - Isprintaj - #

15.06.2007., petak

Knjige odličnim učenicima

Još jedna hvalevrijedna akcija Hrvatske uzdanice...


Kulturna udruga Hrvatska uzdanica Uskoplje i ove je godine nastavila s dugogodišnjom tradicijom, te je prigodnim knjigama nagradila sve odlične učenike od V. do VIII. razreda Osnovne škole Uskoplje.
Ovaj put Uzdanica je učenicima podijelila naslove iz vlastite naklade, pa su tako odlični učenici petih razreda, njih ukupno 32, dobili po knjigu "Ana Trepavičarka¨ uskopaljske književnice Janje Mikulić. Odlični učenici šestih razreda, njih 23, dobili su po knjigu ¨Magdalena popravlja svijet¨ iste autorice. U sedmim razredima odličan je bio 31 učenik, a svaki od njih dobio je po zbirku pripovjedaka Stjepana Džalte "Spaljeno ognjište", a 28 učenika osmih razreda dobilo je po zbirku pjesama Janje Mikulić ¨Pozdravi sve".
Podijeljene knjige, sigurni smo, bit će lijepa uspomena na školske dane, ali i poticaj nagrađenim učenicima za daljnje učenje i stjecanje novih znanja.

- 23:30 - Komentari (21) - Isprintaj - #

13.06.2007., srijeda

SKI arena na Raduši

Do kraja ove godine skijalište bi trebalo biti u funkciji...


Na planini Raduši, koja se nalazi u blizini Uskoplja, počeli su radovi na izgradnji modernog skijališta.
Dobijenom koncesijom omogućena je izgradnja na prostoru od 40 četvornih kilometara na kojima su idealni uvjeti ne samo za zimski nego i ljetni turizam. Najsuvremenija oprema za prijevoz skijaša takozvane gondole (novina u BiH) već se priprema za transport u Uskoplje, a dovest će je 30 velikih šlepera. Planirano skijalište bit će smješteno na "zelenoj livadi". Na kraju ove doline na cca 1300 m n.m visine počinju planine, koje su predviđene za staze. U podnožju tih planina izgradit će se početna stanica (u dolini), a završava istočno od raduškog jezera na nadmorskoj visini od 1800 m. U prvoj fazi gradi se jedan ski lift dužine 2,5 km na principu gondola kabina. Naravno cjelokupna infrastruktura, dakle asfaltni putevi i jedan hotel.
Druga faza obuhvatit će izgradnju još dva ski lifta - jedan šesterosjed i jedan dvosjed, te još dva objekta sa luksuznim apartmanima. Ako sve bude teklo prema planiranoj dinamici do konca ove godine skijalište bi trebalo biti u funkciji. Dakle, stvorit će se svi preduvjeti da još ove godine svaki turist može doći u ovaj moderni skijaški centar osobnim automobilom.
(Izvor:www.radusa-skiarena.com)





- 12:45 - Komentari (41) - Isprintaj - #

07.06.2007., četvrtak

Paketić smeđeg praha...

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 6.6.2007. godine, oko 19,30 sati, ophodnja policije Policijske stanice Gornji Vakuf/Uskoplje je na dijelu magistralne prometnice Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor/Rama, u mjestu zv. Ljubavna Stijena zaustavila i kontrolirala vozilo marke “Alfa Romeo”, registarskih oznaka ZG 1532 DB, kojim je upravljao G. R. i suputnik Z. G., oba iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja.
Prigodom pregleda, pronađeno je: paketić smeđeg praha, koji asocira na heroin, 4 igle, dvije šprice, svijeća i limenka za zagrijavanje.
Istraga je u tijeku.

- 22:20 - Komentari (12) - Isprintaj - #

06.06.2007., srijeda

17 godina uskopaljskog HDZ-a

Zajedno prvi i aktualni saziv OOHDZBiH Uskoplje...


Predsjednik HDZBiH dr. Dragan Čović boravio je u srijedu, 6. lipnja 2007. godine u radnom posjetu Općinskom odboru HDZBiH Uskoplje.
Predsjednik HDZBiH razgovarao je sa članovima OO HDZBiH Uskoplje o aktualnim političkim prilikama u BiH i aktivnostima stranke u narednom razdoblju kada je riječ o provedbi unutarstranačkih izbora.
Nakon sastanka slavljena je sveta misa zadušnica za poginule pripadnike HVO i umrle članove HDZBiH u Crkvi Blaženog uznesenja Marije Djevice, te su položeni vijenci poginulim pripadnicima HVO na Uskopaljskoj bojišnici na Središnjem spomen obilježju u Uskoplju.
Na koncu posjeta Uskoplju, predsjednik HDZBiH dr. Dragan Čović nazočio je zajedničkoj svečanoj sjednici prvog saziva OO HDZBiH Uskoplje i aktualnog OO HDZBiH Uskoplje u kući Zvonke Perića u Ždrimcima.
Općinski odbor HDZBiH Uskoplje je dana, 6. lipnja 2007. godine, obilježio svoju 17. obljetnicu osnivanja. Prije 17. godina jedna skupina Hrvata Uskoplja, u selu Ždrimci-zaseok Perići, održala je inicijativni sastanak i utemeljila Općinsku organizaciju HDZBiH Uskoplje. I ove godine OO HDZBiH Uskoplje dostojanstveno je obilježio ovaj značajan dan u povijesnom nastanku naše stranke na području Uskoplja;

Ured za informiranje HDZ-a BiH


- 22:45 - Komentari (76) - Isprintaj - #

05.06.2007., utorak

Nastradao Tonko Rajić

Planinar iz Uskoplja okliznuo se na planinarskom putu i slomio potkoljenicu...


Dana 27. svibnja 2007.oko 600 planinara iz Hrvatske i BiH penjalo se na Biokovo na Dan planinarskih društava Dalmacije. Tom prilikom nastradao je Tonko Rajić (55) iz Uskoplja. Okliznuo se na planinarskom putu i slomio potkoljenicu.
Kolege planinari pozvali su u pomoc GSS Makarska. Nakon sto su mu imobilizirali nogu u pomoć su stigle i kolege iz Splita, te su nastradalog planinara helikopterom prevezli u bolnicu Firule-Split.
U ovoj akciji spašavanja sudjelovao i poznati hrvatski alpinist Stipe Božić.
(Izvor:makarska-hr.com)


- 11:50 - Komentari (5) - Isprintaj - #

04.06.2007., ponedjeljak

Mamurni tetak u Prozoru

Kratka vijest


U petak, 1. lipnja, u susjednom Prozoru svirale su čak dvije uskopaljske glazbene skupine: Mamurni tetak, kojima ovo nije bio prvi nastup u Prozoru, te jedan mlađi bend, koji još nema ni imena, pa su ga zato na prozorama.com, odakle smo skinuli ovu informaciju, nazvali jednostavno - Predgrupa. Prema rečenom izvoru bolji dojam ostavili su mlađi, budući da se Tetku zamjera - neuvježbanost. Nikakvo čudo ako je mamuran!
Osim na pozornici, Uskopljani i Bugojani dominirali su i u publici, pa su upravo oni najviše i zaslužni za uspjeh ovoga koncerta.

- 23:45 - Komentari (45) - Isprintaj - #

03.06.2007., nedjelja

Golf, dva

Intenzivna "robna razmjena" između Lašve i Uskoplja...


U petak, 1. lipnja 2007. godine, oko 07.00 sati, prijavljeno je Policijskoj stanici Vitez, da je u noći s 31. svibnja na 1. lipnja 2007. godine, u mjestu Mali Mošunj,općina Vitez ukradeno vozilo marke “Golf II”, registarskih oznaka 542-E-375, vlasništvo Zdravka B. iz Viteza. Očevid su obavili istražitelji OKP-a Policijske uprave Travnik.
Istog dana, oko 12.30 sati, prijavljeno je Policijskoj stanici G. Vakuf - Uskoplje, da se na lokalitetu Trnovača, općina G. Vakuf - Uskoplje, kod vikendice Kraljević, nalazi napušteno ukradeno vozilo. Očevid je obavio dežurni istražitelj Policijske stanice G. Vakuf - Uskoplje. Istraga je u tijeku.
Također 1. lipnja 2007. godine, oko 08.10 sati, policajac Policijske stanice Travnik je na lokalnom putu, u mjestu Nova Bila, općina Travnik pronašao vozilo marke “Golf II”, registarskih oznaka 617-E-226, na kom je bilo razbijeno bočno staklo i oštećena bosh brava. Provjerom je utvrđeno, da je vozilo ukradeno u noći s 31. svibnja na 1. lipnja 2007. godine na području G. Vakufa - Uskoplja, te da je vlasnik vozila Ilija B. iz G. Vakufa - Uskoplja. Očevid su obavili istražitelji OKP-a Policijske uprave Travnik. Istraga je u tijeku.

- 14:12 - Komentari (4) - Isprintaj - #

02.06.2007., subota

"Hrvati su bili naivni, Muslimani su znali igrati igru s međunarodnom zajednicom..."

Muslimani su željeli zadržati hrvatsko stanovništvo u Bugojnu kako bi od njih kasnije mogli “krasti” humanitarnu pomoć, rekao je nizozemski potpukovnik Rudy Gerritsen


U nastavku suđenja bivšim čelnicima hercegbosanskih Hrvata svjedoči0 je nizozemski potpukovnik Rudy Gerritsen koji se promatračima Europske zajednice u BiH u dolini Lašve pridružio sredinom srpnja 1993. godine, u vrijeme izbijanja sukoba između HVO i Armije BiH na tom području.
Gerritsen je tokom svoje misije nadgledao šire područja Uskoplja, Prozora i Bugojna. Tijekom glavnog ispitivanja je naveo da mu je na sastanku u Prozoru, krajem srpnja 1993. godine, optuženi Slobodan Praljak predstavljen kao glavni zapovjednik snaga HVO u BiH. Sa Praljkom ga je upoznao Željko Šiljeg, tadašnji zapovjednik "snaga HVO na području Uskoplja". Pripadnike vojne policije HVO u Prozoru opisao je kao “neobrazovane i nepristojne” i napomenuo da je stekao utisak da oni nisu bili pod Šiljegovom nadležnošću.
Rudy Gerritsen drugog je dana svjedočenja, tijekom unakrsnog ispitivanja, potvrdio konstatacije obrane kako su Hrvati bili “naivni” dok su Muslimani “znali igrati igru” sa međunarodnom zajednicom.
Michael Karnavas, američki odvjetnik optuženog Jadranka Prlića, tvrdi da je Armija BiH bila vješta u obmanjivanju javnosti kada su u pitanju njene stvarne namjere. U sklopu te, kako ju je Karnavas nazvao, “igre za javnost”, Muslimani su prevarili “naivnu” međunarodnu zajednicu uvjeriivši je da žele zaštititi Hrvate na području Bugojna. A zapravo su, tvrdi Karnavas, željeli zadržati hrvatsko stanovništvo kako bi od njih kasnije mogli “krasti” humanitarnu pomoć. Svjedok se složio sa svim Karanvasovim navodima.
Iako se tužiteljstvo protivilo ispitivanju svjedoka o zločinima koje je počinila Armija BiH nad bosanskim Hrvatima, Pretresno vijeće je odlučilo drukčije.
Optuženi Slobodan Praljak je u sudnici prikazao i video snimak na kojem su prikazane žrtve zločina počinjenog nad Hrvatima u Uzdolu 14. rujna 1993. godine. Svjedok je, kako se vidi na snimcima, dan kasnije obišao mjesto zločina.


- 22:25 - Komentari (14) - Isprintaj - #

01.06.2007., petak

Rekonstrukcija "ceste spasa"

Kratka vijest


Na današnjoj sjednici Vlade naše županije posebnom odlukom odobren je iznos od 200.000KM iz sredstava proračunskih rezervi za rekonstrukciju putnih pravaca: Novi Travnik-G.-Uskoplje, te Fojnica –Dusina i Dolac-Gostunj.
(foto: Detalj iz Bistričke Rike; foto: backpack.ba)
- 23:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga

Linkovi

Lektira