uskoplje

24.11.2006., petak

Igrač za sva mjesta u momčadi

Gdje su i što rade: Josip Lebo



Iako je svaki od Katoličkih školskih centara koji su nakon rata otvoreni u BiH skromno započinjao svoj rad, danas u 13 škola u sedam Katoličkih školskih centara ima oko 5000 učenika, a spomenute škole su ponajbolje u BiH i po opremljenosti i, dakako, po rezultatima obrazovanja i odgoja.
Ovakvom strelovitom razvoju katoličkog školstva doprinijeli su mnogi, a mi Uskopljani ne bismo bili mi kada ne bismo u svemu potražili "svoje i svoga" ("konda more brez nas, bora ti!").
I doista, Uskopljanin Josip Lebo uključen je u razvoj katoličkih školskih centara u BiH od samih početaka. Do ljeta ove godine bio je ravnatelj KŠC Sv Pavla u Zenici, a sada je ravnatelj KŠC Sv Franje u Tuzli, gdje, osim službe ravnatelja, predaje i Povijest religija.
Inače, Josip je rođen u Ričici u mnogobrojnoj obitelji. Nakon osnovne škole otišao je u sjemenište, a potom i na bogosloviju u Sarajevu. Mnogi ga se iz tog vremena sjećaju kao izvrsnog nogometaša koji je svoje umijeće znao pokatkad pokazati i na tada poznatom i cijenjenom malonogometnom turniru na Pavić Polju, pa i u Uskoplju, a i danas je ponajbolji igrač ekipe svećenika, kada se ova, u rijetkim prilikama, okupi kako bi odigrala koju utakmicu uglavnom u dobrotvorne svrhe.
Nakon završene teologije Josip je nastavio poslijediplomski studij u Rimu, gdje je i magistrirao, te je, osim spomenutog angažmana u KŠC Sv Franje u Tuzli, od ove godine i asistent pri katedri filozofije na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji u Sarajevu.
Nogometnim riječnikom rečeno: igrač za sva mjesta u momčadi!
Na fotografiji: Josip Lebo na danima kruha u KŠC u Tuzli
- 23:45 - Komentari (50) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Opis bloga

Linkovi

Lektira