uskoplje

30.06.2006., petak

Ukraden automobil

U protekla 24 sata, na području policijskih uprava MUP-a naše županije prijavljeno je 5 kaznenih djela, od kojih izdvajamo jedno, koje se desilo na području naše općine:


Dana 29.6.2006. godine, prijavljeno je PS Gornji Vakuf - Uskoplje, da je u noći 28/29.6.2006.godine, u mjestu Dražev Dolac, općina Gornji Vakuf - Uskoplje ukradeno pmv marke “VW-Bora, njemačkih registarskih oznaka, vlasništvo Azrudina B. iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja. Očevid su obavili službenici OKP-e PU Bugojno. Istraga je u tijeku.

- 14:45 - Komentari (13) - Isprintaj - #

29.06.2006., četvrtak

Hrvoje Kolak

Gdje su i što rade


Uskoplje.blog.hr želi, između ostalog, biti i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Danas podsjećam na jednog uskopaljskog, točnije ričičkog svećenika, odnosno prenosim tek nekoliko rečenica koje o Hrvoju pišu na stranicama Tehničke škole u Šibeniku, gdje predaje vjeronauk:

don Hrvoje Kolak

Vjeroučitelj. Rođen 1964.g. Završio Teološki fakultet 1990.g. u Sarajevu.
Radi u župi Srca Isusovog - Baldekin. U Tehničkoj školi radi od 2000. g.

- 08:00 - Komentari (18) - Isprintaj - #

28.06.2006., srijeda

Srce Marijino u Gračanici

Patron župe


«Ovo je dan što ga učini Gospodin…», tim psalmom počelo je 24. lipnja završno Misno slavlje proslave Srca Marijina – patrona župe u Skopaljskoj Gračanici. Trodnevnicu je predvodio župnik vlč. Franjo Ivandić na zadovoljstvo vjernika koji su dolazili u velikom broju.
Ova župna zajednica, kao i mnoge druge, pretrpjela je ratne strahote i nitko od župljana nije uspio opstati na svom ognjištu. Zahvaljujući Božjoj providnosti, zagovoru BDM i tadašnjem župniku vlč. Juri Gavraniću, velik broj vjernika vratio se na svoja ognjišta.
Na ovogodišnjoj proslavi došli su i vjernici iz susjednih župa, zbor župe Zavidovići, te gosti iz Livna. Misno slavlje predvodio je vlč. Anto Ćosić, profesor na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji u Sarajevu. Nakon Mise svečanost su uveličali članovi folklorne grupe HKD Napredak iz Uskoplja.
Zajedništvo molitve popraćene pjesmom pod ravnanjem s. Marinele Garić, katehetske suradnice, završilo je zajedništvom obiteljskog stola. (kta)

- 10:00 - Komentari (25) - Isprintaj - #

Susret ministranata

Kratka vijest


Proteklih dana, ministranti sedmih i osmih razreda iz župa Vrhbosanske nadbiskupije sudjelovali su na duhovnim vježbama u Nadbiskupskom sjemeništu „Petar Barbarić“ u Travniku. Među pedesetak ministranata na vježbama su sudjelovali i ministranti iz uskopaljskih župa, Bistrice i Skopaljske Gračanice.
Sva tri dana trajanja duhovnih vježbi bila su u potpunosti ispunjena bogatim programima, a osobito zanimljivo bilo je drugoga dana susreta kada su, između ostaloga, organizirana i sportska natjecanja, te biblijski kviz znanja i poznavanja povijesti mjesne i opće Crkve.
Na kraju, dodajmo i to da je prvo mjesto u nogometu osvojila ministrantska ekipa iz župe Kandija kod Bugojna, a drugo ekipa iz naše župe Skopaljska Gračanica.

- 05:30 - Komentari (4) - Isprintaj - #

27.06.2006., utorak

Bistričani kod vlč Tade Ivoša

Hodočašće u Obre


Pored Podmilačja, Uzdola i "domaćeg" Dernečišća, vjernici iz Uskoplja ove godine blagdan sv Ive slavili su i u župi Obri, koja je posvećena Srcu Isusovu (čiji se patron slavio dan prije blagdana sv Ive), ali u kojoj svetkovina sv Ive ima izuzetno dugu tradiciju.. Naime, jedan autobus vjernika iz župe Bistrica došao je u Obre, a razlog njihova dolaska leži u činjenici da je župnik u Obrima Bistričanin vlč Tadija Ivoš.
U koncelebraciji s velikim brojem svećenika, misno slavlje predvodio je još jedan "Bistričanin" - bivši bistrički župnik Ante Meštrović, kanonik Prvostolnog kaptola vrhbosanskog.

- 23:45 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Sarajevo, dolaze Hrvati!

Hrvati u iseljeništvu koji potječu iz Bosne i Hercegovine pokreću akciju za sudjelovanje na predstojećim izborima u BiH...


Mi stojimo pod pritiskom iz domovine, ali radi se o pozitivnom pritisku. Hrvati u domovini nas gledaju sasvim drukčije nego što mi to mislimo, a mi isto one u domovini gledamo isto drukčije, nego sto oni misle. Ugled gledanja zujo jedni drugih se sasvim poremetio u negativnom smislu.
Imaju u domovini pravo kada kažu da se od nas osjećaju ostavljeni, što se tiče našeg interesa u Sarajevu i u Zagrebu. Ali isto tako oni nas ne smatraju ravnopravnim nositeljima hrvatskog interesa....

Više na Poskok Online
- 11:30 - Komentari (11) - Isprintaj - #

24.06.2006., subota

210.000 KM za ceste

Iz Općinskog vijeća...


Iz rada Općinskog vijeća G. Vakuf - Uskoplje izdvajamo donošenje dviju hvalevrijednih odluka koje će imati izravan utjecaj na kvalitetu svakodnevnog života žitelja naše općine.
Prva odluka odnosi se na izdvajanje iznosa od 210.000 KM iz općinskog proračuna za izgradnju i održavanje lokalnih puteva u toku ove godine. Iako ovaj iznos nije dovoljan i s njim će se, obzirom na stanje rečenih cesta, moći postići značajna poboljšanja.
Druga odluka izravno će utjecati na životni standard naših najsiromašnijih sugrađana. Naime, osobe sa područja općine G. Vakuf - Uskoplje koje primaju socijalnu pomoć rečenom odlukom oslobođaju se plaćanja naknade za komunalne usluge.

26.4.:Osigurano 900.000 KM za obnovu infrastukture u našoj županiji


Ministarstvo prostornog uređenja naše županije osiguralo je 900.000 KM za obnovu infrasrukture u povratničkim naseljima.
Predviđeni su popravci vodovodne i elektro-mreže, te uređenje punih komunikacija.
Ministarstvo je osiguralo i 100.000 KM za državni povratak.

- 19:30 - Komentari (6) - Isprintaj - #

Svinjska kuga

Kratka vijest


Područje središnje Bosne, čini se, iznimno je plodno tlo za pojavu i razvoj životinjskih bolesti. Nakon bruceloze koja je protekle godine harala ovim područjem, u nekoliko proteklih mjeseci bilježe se sve češći slučajevi svinjske kuge.
Na području općina Vitez, Busovača, Novi Travnik i G. Vakuf - Uskoplje, u posljednja tri mjeseca, registrirano je tako više od 400 životinja oboljelih od svinjske kuge, a od tog broja čak ih je 96 uginulo.

- 14:15 - Komentari (17) - Isprintaj - #

23.06.2006., petak

Na Raduškom kamenu...

Prenosimo s rama-prozor.info...


Prošlog vikenda Raduša kao da je bila oživjela. Naime, članovi PD „Stanko Kempny“ iz Zagreba, predvođeni predsjednikom društva Tomislavom Pavlinom, posjetili su njen najviši vrh. Ne znajući da je u isto vrijeme organizirana posjeta spomen-obilježju hrvatskim domoljubima, planinari su u Prodojnici sreli dosta poznatih ljudi iz Zagreba. Poslije polaganja vijenaca kod spomen-obilježja, služena je sv. Misa koju je predvodio prozorski župnik.
Nakon odmora i sklapanja novih poznanstava, krenulo se dalje prema Idovcu. Zbog velike vrućine, uspon je trajao dulje nego se planiralo. Nakon uspona, planinari su se spustili uskopaljskom stranom Raduše na Pidriš...Više
- 13:00 - Komentari (6) - Isprintaj - #

22.06.2006., četvrtak

Preusmjeravanje prometa

Kratka vijest


Ministrastvo unutrašnjih poslova naše županije će, u skladu sa redovnim aktivnostima, 23.6.2006. i 24.6.2006 godine, vršiti osiguranje kulturno vjerskih manifestacija «DANI AJVATOVICE 2006» u Pruscu i proslavu blagdana svetog Ive u Podmilačju.
S tim u svezi poduzet će se i određene mjere koje će utjecati i na odvijanje prometa tijekom tih dana, a o njima detaljnije pogledajte ovdje...

- 23:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.06.2006., utorak

Idete li u Podmilačje?

Program proslave sv. Ive u Podmilačju 2006. godine


"U Podmilačje dolaze bogataši i siromasi, staro i mlado - bez razlike na vjeroispovijesti... Nitko se nikoga ne stidi, niti tko komu klanja, već svi skupa kao rođena braća ponizno mole, traže pomoć i zaštitu sv.Ive.."

A kako će biti ove godine? Pogledajte Program proslave...


24.6.2006.: U Podmilačju 50.000 vjernika...
- 22:45 - Komentari (13) - Isprintaj - #

"Prvi sukob"

Dogodilo se na današnji dan


Prva polovica 1992. godine, to jest počeci otvorenog rata u BiH, donijela je sa sobom cijeli niz promjena, koje su, a prije svega nedovoljno sudjelovanje muslimanskih postrojba u obrani zemlje (prema nekim analizama rađenim na osnovu podataka o dužini crta obrane u zoni odgovornosti uskopaljskog HVO i TO, te ukupnom broju angažiranih vojnika i MTS-a na toj crti, sudjelovanje muslimanskih postrojbi u obrani uskopaljske općine od srpskih snaga u 1992. godini, unatoč udjelu Muslimana u ukupnom stanovništvu (56,01%), nikako nije bilo veće od 20 %) i dolazak na područje općine velikog broja izbjeglica, među kojima je bio veliki broj za obranu sposobnih muškaraca, koji se, također, nisu uključivali u obranu, sve češće dovodile do izbijanja incidentnih situacija, koje su već krajem travnja zaprijetile prerastanjem u otvoreni sukob Hrvata i Muslimana u Uskoplju.
No, takav sukob je, na žalost izbio na današnji dan, 20. lipnja 1992. godine. U njemu je bilo nekoliko ranjenih i poginulih na obje strane, a grad je, slobodno se to može reći, već od toga datuma podijeljen na dva dijela. Ovaj sukob, kojega Uskopljani nazivaju Prvim sukobom Hrvata i Muslimana, u usporedbi s kasnijim događajima na području Uskoplja, trajao je veoma kratko: praktički samo jedan dan, budući da su predstavnici dvaju naroda uložili velike napore u pokušaju da, ne samo zaustave Prvi sukob, nego i da pronađu rješenje kojim bi se spriječili svi budući sukobi. No, na žalost, sukob između Hrvata i Muslimana na području naše općine nije bio prekinut, nego tek prigušen, pa je, kao takav, tinjao, povremeno se raspirujući sve do početka 1993. godine….

Istoga dana, 20. lipnja 1992. (tek!?) muslimanski Radio BiH objavio je da je u Bosni i Hercegovini proglašeno ratno stanje. Znakovito?

"Bez ispaljena metka..."


Stanje u međusobnim odnosima dvaju naroda na području uskopaljske i bugojanske općine veoma dobro oslikava i krilatica koja je u to vrijeme kružila među domaćim, kao i Muslimanima izbjeglim iz D. Vakufa i drugih mjesta.
“Ako smo Donji Vakuf izgubili bez ispaljena metka, na isti smo način, evo dobili Bugojno, a i G. Vakuf”, moglo se u to vrijeme često čuti na ulicama ovih dvaju gradova.(ob. 2005.)

- 15:50 - Komentari (33) - Isprintaj - #

19.06.2006., ponedjeljak

Sve je stalo.... nezaposlenost raste

Kratka vijest


Prema posljednjim podacima u evidenciji Ureda za zapošljavanje naše općine evidentirana je 3.331 osoba i ovaj broj je u stalnom porastu. Primjerice prema podacima iz prosinca prošle godine u evidenciji Ureda bilo je ukupno 3.225 osoba.
Stanje ni u srednjobosanskoj županiji nije nimalo bolje. Broj nezaposlenih osoba na razini županije također je u stalnom porastu, a prema posljednjim podacima na području svih 12 općina bez posla je 38.735 osoba.

- 22:45 - Komentari (7) - Isprintaj - #

18.06.2006., nedjelja

Zadnja klapa filma "Živi i mrtvi"

Kratka vijest


Večeras je na Makljenu, gdje je još 5. prosinca 2004. godine snimanje i započelo, konačno pala zadnja klapa filma "Živi i mrtvi" redatelja Kristijana Milića, koji se snima prema motivima istoimenog romana uskopaljskog književnika Josipa Mlakića.
Dakako, završetkom snimanja nije završio i rad na filmu, pa sada slijedi postprodukcijski dio, montaža i obrada slike i tona, što će biti rađeno u studijima u Zagrebu i Beču. Prema riječima producenta filma, također Uskopljanina Mire Barnjaka izrada prve kopije filma očekuje se krajem jeseni.
- 22:00 - Komentari (8) - Isprintaj - #

16.06.2006., petak

Pomoć obitelji umrle učenice

Završena 86. sjednica Vlade...


Jučer, 15. lipnja u ranim popodnevnim satima, uz dodatnih deset točaka, završena je 86. sjednica Vlade naše županije, na kojoj je, između ostaloga, donesena odluka o odobravanju sredstava tekuće rezerve za pomoć obitelji umrle učenice Senade Hero. Iznos od 1.000,00 KM utrošit će se za pomoć obitelji navedene umrle učenice iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja.
Također, Vlada je donijela i odluka o korištenju sredstava tekuće rezerve Proračuna usmjerene na isplatu sredstava jednokratne pomoći vlasnicima stada za ublažavanje pretrpljene štete - napadima pasa lutalica, vukova ili naglih uginuća stoke i peradi iz nepozantog razloga. Ukupno odobreni iznos je 5.700,00 KM, a naš sugrađanin Muhamed Bešić, za četiri uginule krave dobio je 1.500 KM.
Na kraju, spomenimo i to da je, uz prihvaćanje Prijedloga Odluke o visina naknade za rad stručne Komisije za reviziju Studije izvodljivosti projekta izgradnje TE Bugojno (s restruktuiranjem RU Gračanica Gornji Vakuf/Uskoplje), Vlada donijela zaključak kojim obvezuje Ministarstvo gospodarstva da za narednu sjednicu pripremi detaljan izvještaj o tijeku procesa realizacije ovoga projekta radi daljnih aktivnosti Vlade.





- 00:10 - Komentari (11) - Isprintaj - #

15.06.2006., četvrtak

Ostao bez 800 maraka

Iz današnjeg policijskog izvješća


U protekla 24 sata na području naše županije prijavljeno je 10 krivičnih djela, od kojih policija izdvaja i jedno počinjeno na području naše općine:
Dana 14.06.2006. godine, oko 11,10 sati, PS G. Vakuf-Uskoplje obratio se Latif P. iz G. Vakufa-Uskoplja i prijavio da su mu tri NN osobe na lokalitetu buvlje pijace u G. Vakufu-Uskoplju ukrale oko 800 KM u raznim apoenima i udaljili su se u nepoznatom pravcu. Slučaj preuzeli istražitelji PS G. Vakuf-Uskoplje. Istraga je u toku.

U isto vrijeme na podrčju naše županije dogodilo se i 10 prometnih nezgoda, u kojima su 4 osobe zadobile teže i 2 lakše tjelesne povrede. U jednoj je sudjelovali i naši sugrađani:
Dana 14.06.2006. godine oko 16,45 sati na magistralnom putu M-5 Donji Vakuf – Travnik, u mjestu Klade, općina Donji Vakuf, dogodila se prometna nezgoda u kojoj su sudjelovali: vozač Thomas H. iz Nizozemske sa pmv marke “Glof 5”, reg. oznaka ŠI-192-CS /HR/ i vozač Edin D. iz G. Vakufa-Uskoplja sa pmv marke “Golf 2”, reg. oznaka 491-K-023. U nezgodi teže tjelesne povrede zadobili su vozač Edin D. i suputnik Adnan A., a lakše tjelesne povrede vozač Thomas H. i suputnica Nataša M. Na vozilima pričinjena je veća materijalna šteta. Istraga je u toku.

- 23:15 - Komentari (4) - Isprintaj - #

14.06.2006., srijeda

A eto....

Obavijest blog.hr-a


Ispričavamo se korisnicima i posjetiteljima zbog nedostupnosti servisa. Problemi su uslijedili nakon nadogradnje primarnog poslužitelja dodatnom RAM memorijom, da bi se ubrzo ta nužna nadogradnja pokazala nestabilnom. Zamijenjen je kompletan stroj novim, no jučer tijekom jutarnjih sati ponovno je došlo do smrzavanja stroja. Sada su napravljene određene softverske izmjene u radu operativnog sustava, a server je pod 24-satnim nadzorom. Molimo za strpljenje i razumijevanje
.
- 23:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.06.2006., utorak

Sretan imendan

Ono što propustimo mi, učine naši posjetitelji: čestitka za imendan svim Antama stigla nam je iz Zadra, od našeg fra Tomislava Ćurića:


Spomeni se, sv. Antune, da si uvijek pomagao i tješio sve koji su se tebi utjecali u svojim potrebama.
S čvrstim pouzdanjem preporučam se i ja tvom moćnom zagovoru kod Boga. Ne odbij moje prošnje i svojim posredstvom kod Boga isprosi mi - ako je za dobro moje duše - milost... za koju te molim. Pomozi mi u ovoj mojoj potrebi i nevolji!
Blagoslovi mene, moj rad, moju obitelj i sve moje drage, čuvaj nas od bolesti i pogibli duše i tijela! Sve nas krijepi da u boli i kušnji ostanemo čvrsti u vjeri i ustrajni u ljubavi. Amen.
Svima koji slave sv. Antu, osobito onima koji nose njegovo ime od srca čestitam imendan i toplo pozdravljam Tomislav.


- 23:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

12.06.2006., ponedjeljak

Izvršene posljednje nadogradnje

Obavijest www.blog.hr


U posljednja 24 sata stranice bloga su, zbog nadogradnje, bile nedostupne.

Tijekom protekle noći uspješno su izvršene posljednje nadogradnje na poslužiteljima.

Ispričavamo se zbog nedostupnosti Bloga i zahvaljujemo na strpljivosti.
- 09:00 - Komentari (12) - Isprintaj - #

10.06.2006., subota

Privremeni popisi birača stavljeni na uvid građanima

U susret izborima


Privremeni popisi birača za predstojeće izbore, koji će se održati u listopadu ove godine, stavljeni su na uvid građanima naše općine.
Uvid u popise moguće je izvršiti na čak 20 lokacija, to jest na svim biračkim mjestima na kojima je za prethodnih izbora obavljeno glasovanje.

- 14:30 - Komentari (10) - Isprintaj - #

Krizma u Dobrošinu

Dogodilo se na današnji dan


Prvi kanonski pohod katolicima u Bosni, a onda i u Uskoplju, nakon Bečkoga rata obavio je apostolski administrator biskup fra Mato Delivić 1736. godine. Upravo na današnji dan, 10. lipnja te, 1736. godine došao je krišom u Uskoplje, točnije u Dobrošin gdje je tri dana dijelio sakramenat sv krizme. U Uskoplju je tada bio župnik fra Pavao Lozić iz fojničkog samostana. On se po potrebi zadržavao i u skopaljskim i u kupreškim katoličkim selima. Njegovi župljani su kao nigdje u Bosanskom vikarijatu, bilježi Delivić, bili izmješani s inovjercima. U župi nije bilo nijedne crkve, osim ruševina crkve sv. Ivana Krstitelja u Dobrošinu, te ruševina crkava u Voljicu i Bistrici. U Bistrici su bile vidljive ruševine jednog, a u Voljicu čak dvaju samostana. Jedan od njih je po svoj prilici pripadao benediktincima, dok se za drugog ne zna komu je pripadao. Biskup Delivić je tada zabilježio da je jedan mladić iz Donjeg Vakufa, jer nije mogao platiti begovski hak, prešao na islam, a dvije pravoslavne djevojke, koje su se udale za Hrvate, prešle su na katolicizam. Biskup je bio zadovoljan stanjem Skopaljske župe. U ovo je vrijeme sjeverni dio Skopaljske doline s Pruscem bio u sastavu župe Pećine, dok je u sastavu skopaljske župe bilo područje Kupresa.
U Dobrošinu je, bilježi Delivić, bilo 12 katoličkih kuća sa 100 katolika od kojih je biskup krizmao 62 osobe. U kasabi G. Vakuf bilo je 9 katoličkih kuća s 50 duša od kojih je u Dobrošinu krizmano 30. Na Vrsima su bile 3 katoličke kuće i 30 katolika od kojih je ovom prilikom krizmano 16. U Grnici su bile 2 katoličke kuće s 24 duše od kojih je ovom prilikom u Dobrošinu krizmano 14. Na Paloču su bile 4 katoličke kuće s 30 duša (krizmano 9). U Voljicu je bila 1 katolička kuća s 30 duša, od čega ih je krizmano 8. U Bistrici je također bila 1 katolička kuća sa 7 duša, od kojih je krizmano 3. U Ričici su bile 3 katoličke kuće s 20 duša (krizmano 6). U Vilić Polju su bile 4 katoličke kuće s 35 duša od kojih je u Dobrošinu krizmano 15. Na Seocu je bila 1 katolička kuća s 8 duša, od kojih je Delivić krizmao 3. Na Pidrišu je također bila 1 katolička kuća sa 6 duša, od kojih je u Dobrošinu krizmano 2. U Odžaku je bilo 5 katoličkih kuća s 30 duša, od kojih je Delivić krizmao 15.
Nakon obavljene sv krizme u Dobrošinu, Delivić se preko Mračaja prebacio na Kupres gdje je sv krizmu nastavio dijeliti u Malovanu...

Mikulić


Na današnji dan, 10. lipnja 1928. godine u Podgrađu kod Uskoplja rođen je Branko Mikulić.
O njemu smo na ovome blogu već pisali, pa za "iscrpnije" kliknite ovdje...
- 10:00 - Komentari (3) - Isprintaj - #

09.06.2006., petak

Prometna nezgoda na Trnovači

U nezgodi su dvije osobe teže ozlijeđene, a dvije lakše...


Protekla 24 sata na području naše županije dogodilo se je čak 8 prometnih nezgoda u kojima su ozlijeđene četiri osobe. Najteža prometna nezgoda, prema policijskom izvješću dogodila se na području naše općine, točnije na Trnovači (koja se, dakako, ne nalazi na magistralnom putu Uskoplje - Prozor, kako to stoji u policijskom izvješću, nego Uskoplje - Bugojno):
Dana 8.6.2006. godine, oko 21,45 sati, na magistralnom putu Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor/Rama, u mjestu Trnovača, općina Gornji Vakuf/Uskoplje dogodila se prometna nezgoda u kojoj su sudjelovali: vozač Ljubo K. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja sa pmv marke “Golf”, registarskih oznaka 569-A-905 i vozač Ivo C. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja sa pmv marke “Mercedes”, registarskih oznaka 543-M-018. U nezgodi je teške tjelesne ozljede zadobio vozač Ljubo K. i suputnik Kristijan C. i prevezeni su u bolnicu Nova Bila. Suputnik Krešimir K. i vozač Ivo C. su zadobili lakše tjelesne ozljede. Na vozilima je pričinjena veća materijalna šteta. Istraga je u tijeku.

- 13:00 - Komentari (3) - Isprintaj - #

07.06.2006., srijeda

Vamos svi together nach Zadar!

S www.croatia.ch ponovo nam je pristigao poziv za sudjelovanje na hrvatskoj olimpijadi koja će se ove godine održati u Zadru. Krajnje je vrijeme da i uskopaljski sportaši pošalju svoje prijave...



Poziv svim hrvatskim sportašima diljem svijeta! Budite sudionici prve hrvatske olimpijade!
Sudjelujte na ovom jedinstvenom sportskom i zabavnom događaju i družite se sa Hrvatima iz preko 20 država.
Informacije i prijave: www.zadar2006.com


- 09:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.06.2006., utorak

Uspješna sezona uskopaljskih nogometaša

Čvrsto u sredini tablice...


Budući da je Sloga već davno riješila brige oko plasmana, svi u klubu su jedva dočekali kraj sezone, piše na slogauskoplje.blog.hr.
Unatoč porazu u zadnjem kolu od HNK Grude, opće je mišljenje da je iza Sloge jedna uspješna sezona. Pogotovo ako se ona usporedi s prethodnom. No, o svemu iscrpnije čitajte - a gdje drugo nego - na slogauskoplje.blog.hr
- 23:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Bojevo gađanje

Obavijest MUP-a:


Ministarstvo unutarnjih poslova SBK/KSB, u skladu sa redovnim aktivnostima, će u periodu od 03.06.2006. do 28.06.2006 godine, vršiti provjeru sposobnosti u rukovanju i gađanju bojevim streljivom iz službenog naoružanja.
Obavještavamo građane Srednjebosanskog kantona da će organizacijske jedinice Ministarstva po utvrđenom planu, na lokalnom području provoditi aktivnosti gađanja, te poduzimati mjere sigurnosti.
Upozoravaju se građani na pridržavanje mjera predostrožnosti, a za sve nejasnoće i zabrinutost da se obrate najbližoj Policijskoj stanici ili policijskom službeniku na terenu.

- 15:15 - Komentari (2) - Isprintaj - #

05.06.2006., ponedjeljak

Teška prometna nezgoda

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 3.6.2006. godine, oko 08,30 sati, PS Gornji Vakuf/Uskoplje se obratio Stipo B. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja i prijavio da mu je u mjestu Pavić Polje, općina Gornji Vakuf/Uskoplje počinjena krađa provaljivanjem u garažu. Tom prigodom je ukradeno: motokultivator marke “Labin Progres”, freza, kosilica, plug, tegovi i proširivać. Očevid su obavili službenici krim. policije PU Bugojno. Istraga je u tijeku.

Proteklog vikenda na prostoru naše županije dogodile su se 43 prometne nezgode u kojima je jedna osoba smrtno stradala, a 11 osoba je ozlijeđeno.
Prilikom kontrole, službenici policije su iz prometa isključili 16 vozila i 8 vozača, a najteža prometna nezgoda dogodila se na području naše općine:
Dana 3.6.2006. godine, oko 22,40 sati, na magistralnoj prometnici Gornji Vakuf/Uskoplje, u mjestu Dražev Dolac, općina Gornji Vakuf/Uskoplje dogodila se prometna nezgoda u kojoj je vozač Edin Milanović, rođen 1978.godine iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja sa pmv marke “Peugeot”, registarskih oznaka ZH 64503 sletio sa ceste. U nezgodi je vozači Edin Milanović smrtno stradao, a saputnik Nihad A. iz Bugojna je zadobio teže tjelesne ozljede. Očevid su obavili službenici krim. policije PU Bugojno. Istraga je u tijeku.




- 15:15 - Komentari (2) - Isprintaj - #

03.06.2006., subota

Šta kažu, oće l bit Herceg Bosne?

Ovo pitanje je tijekom rata, kad su se održavali brojni pregovori oko budućeg ustroja BiH, u Uskoplju bilo često ponavljano. Sada, dvanaest godina nakon rata, odjednom ga se sjetio londonski Times...


Ugledni londonski dnevni list Times objavio je tekst koji su potpisali diplomatski urednik Richard Beeston i novinar Jeremy Page, u kojem predviđa pojavu novih država u Europi do 2020. godine.

Times smatra da bi se kao novi međunarodni akteri na političkom planu mogle pojaviti Herceg Bosna i Republika Srpska, uz Kataloniju, Kurdistan, Wales i Ujedinjenu Irsku! Više...


- 18:00 - Komentari (41) - Isprintaj - #

Vodovod za Dobrošin, Boljkovac i Voljevac

Kratka vijest


U mjesnim zajednicama Dobrošin, Boljkovac i Voljevac počela je izgradnja vodovodne mreže, a planirano je da radovi budu završeni do 18. studenog ove godine, čime bi bio riješen problem vodosnabdijevanja za oko 900 domaćinstava, koliko ih živi na tom području (onsa).
- 15:30 - Komentari (10) - Isprintaj - #

"Prekucao" brojeve...

Dvije prijave županijskom tužiteljstvu...


Federalna uprava policije proteklog je tjedna županijskom tužiteljstvu u Travniku dostavila izvješće o S. S. rodenom 1963., iz G. Vakufa-Uskoplja, koji je prijavljen zbog postojanja sumnje da je počinio kazneno djelo krivotvorenja isprave.
Naime, on je, kako se pretpostavlja, na šasiju putničkog motornog vozila "golf" utisnuo brojeve šasije od drugog motornog vozila te ga kao takvog registrirao.

Federalna uprava policije dostavila je i izvješće o F. M. rođenom 1983., iz Bugojna. On je prijavljen zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare. Postoji, naime, osnovana sumnja da je prijavljeni putem interneta prodao robu osobi u Njemačkoj, a nije ju isporučio.
- 00:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

02.06.2006., petak

Pronađena tijela Mije Milića i trojice talijanskih humanitaraca

Dogodilo se na današnji dan


U popodnevnim satima 2. lipnja 1993. godine ophodnja UNPROFOR-a je na lokalitetu Rudnika Radovan pronašla tijela trojice dobrovoljaca Caritasa, inače talijanskih državljana: Fabia Morenia, Guida Pulettia i Sergia Lane. Zajedno s tijelima trojice na mučki način ubijenih Talijana pripadnici UNPROFOR-a pronašli su i tijelo pripadnika HVO-a iz sela Krupe, Mije Milića, kojeg su muslimanske snage zarobile 11. svibnja u Bistričkoj Rici, na putnom pravcu Uskoplje – Novi Travnik. Tijelo Mije Milića pripadnici UNPROFOR-a predali su u mrtvačnicu muslimanskih snaga, pravdajući se time da ga nisu mogli identificirati. Istovremeno, muslimanske snage kanile su, budući da se nalazilo u fazi raspadanja, tijelo odmah sahraniti. Brzom intervencijom operativca Brigade dr-a Ante Starčevića, liječničke ekipe Ratne bolnice HVO-a, zajedno s braćom ubijenog Mije, uz pomoć UNPROFOR-a, otišli su u mrtvačnicu muslimanskih snaga gdje je tijelo identificirano.
Inače, u Guseru, na “cesti spasa HVO-a” koja povezuje Uskoplje s Novim Travnikom grupa pripadnika muslimanskih snaga 29. je svibnja 1993. godine, u zasjedi, sačekala konvoj "Brešanske inicijative solidarnosti" i "Caritasa", koji su činili Mercedesov kamion sa prikolicom i vozilo lada niva. Petorica Italijana su prebačeni u prikolicu traktora, a Hanefija Prijić Paraga, za kojega preživjeli humanitarci Zanotti i Penocchio kažu da je bio “zapovjednik s polumjesecom i zvijezdom” kojega su svi drugi slušali, sjeo je u ladu nivu, a kamion skrenut na plato "Raskršće". Na platou je kamion djelomično istovaren, a Paraga je sa Rasemom Handanović u džipu krenuo prema planini Radovan. Za njim su se, na prikolici traktora, uputila petorica Talijana i dvojica pripadnika muslimanskih snaga.
Neposredno nakon toga strijeljana su trojica talijanskih humanitaraca, a Zanotti i Penocchio su se spasili bijegom. Prema njihovim riječima pripadnici muslimanskih snaga su prije strijeljanja od njih oduzeli vozila, sve dokumente, te tridesetak tisuća maraka…

- 08:00 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< lipanj, 2006 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Opis bloga

Linkovi

Lektira