uskoplje

30.05.2006., utorak

Pohvala malom čovjeku

Janja Mikulić: Pozdravi sve (pjesme),Drugo izdanje, Hrvatska uzdanica, Uskoplje 2006.
Nedavno je svjetlo dana ugledala još jedna, trinaesta po redu knjiga u izdanju Hrvatske uzdanice. Riječ je o drugom izdanju knjige pjesama Janje Mikulić koja je pod naslovom Pozdravi sve 1998. godine već objavljena u Zagrebu. Pogovor ovoj knjizi napisao je književnik Stjepan Lice, pa njegove riječi kao najbolju preporuku, prenosimo ovdje u cijelosti:
I obična, posve obična riječ (bit će i prije svih riječi) umije biti poezija. Čini se da smo to pomalo zaboravili. No, upravo je običnost najpouzdanija čuvarica, najpostojanija darivateljica životnih dragocjenosti. Prije svega - ljudskog srca.
U svojim pjesmama, sabranima u zbirci "Pozdravi sve", Janja Mikulić progovara riječima posve jednostavnima i toplima. progovara zabrinutošću punom srca.
Njezine su pjesme tragovi njezinih osjećaja. Otuda njihova proživljenost. Otuda zauzetost za čovječnost koja nikoga i ništa ne izostavlja.
Janja Mikulić nimalo ne skriva svoju začuđenost pred zlom, a i svoju izranjenost tek blago i nevješto prikriva. Njezine su pjesme pohvala malom čovjeku, pohvala domu, iskaz njezina čovjekoljublja i domoljublja. Svoje čovjekoljublje i domoljublje janja Mikulić ne ubraja sebi u zasluge, nego ih doživljava kao obdarenost i obvezanost na životno zauzimanje za čovjeka (pustite ljude neka slobodno dišu...) i nadu (rast će stabla, rast će dobrota...).
I Bogu se Janja Mikulić obraća posve neposredno, posve osobno, s povjerenjem, jer zna da je njegovo mjesto među malim ljudima. Među nama koji još nismo ljudi, a braća bismo trebali biti. I kada kaže "...ljepše je kad smo skupa...", ona podjednako misli i na čovjeka i na Boga, i zato poziva ljude: "Bacimo maske, uzmimo baklje i spalimo sve, sve što nas razdvaja...".
Te riječi izgovara s povjerenjem u Boga i čovjeka, jer kao što u pjesmi "Ti možeš" kaže: "Ti možeš biti kvas, sol zemlje, ti možeš biti grad na gori, ako se svijeća vjere i nade nikada ne gasi...". I premda je to zahtjev koji i samoj sebi upućuje, ona za sebe traži samo jedno: "pusti me da volim, pa kako mi bude". A upravo to je ono najveće što uopće može biti dano čovjeku.

Na kraju, dodajmo i to da se knjiga prodaje po doista pristupačnoj cijeni, a svi oni koji se nalaze izvan Uskoplja, ako to žele, knjigu mogu naručiti ovdje

- 23:00 - Komentari (20) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Opis bloga

Linkovi

Lektira