29

utorak

travanj

2014

Klek - 140. obljetnica hrv. planinarstva

(Uvod JĐ, izvještaj HPS, foto AHL, HPS)
Izvještaj sa izleta 26.04.2014.

Članovi našeg PD Uroboros sudjelovali su 26. travnja 2014. na središnjoj svečanosti u povodu 140. obljetnice hrvatskog planinarstva koja je održana u Ogulinu nakon čega je slijedio uspon na Klek gdje je i naše društvo među tridesetak drugih primilo prigodnu spomenicu za sudjelovanje na ovom događanju. Na izletu je sudjelovalo devet naših planinara plus jedan pesonja. U nastavku prenosimo izvještaj sa stranica Hrvatskog planinarskog saveza.U Ogulinu održana središnja svečanost u povodu 140. obljetnice hrvatskog planinarstva

U Ogulinu je 26. travnja, u nazočnosti 1200 planinara održana središnja svečanost u povodu 140. obljetnice hrvatskog planinarstva. U jutarnjim je satima otvorena novouređena alpinistička zbirka u Zavičajnom muzeju u Ogulinu i održana atraktivna glazbeno-scenska priredba "Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva", a u poslijepodnevnim satima proslava je nastavljena usponom na Klek, a svim planinarskim udrugama koje su sudjelovale u svečanosti uručene su na Kleku za tu prigodu izrađene spomenice. Organizatori svečanosti u Ogulinu bili su, uz HPS, još HPD »Klek«, HGSS Stanica Ogulin, Grad Ogulin, Turistička zajednica Ogulina te Pučko otvoreno učilište Ogulin, a u organizaciji, izvedbi i osiguravanju cjelokupne svečanosti i pohoda na Klek sudjelovalo je još nekoliko desetaka dužnosnika planinarskih udruga, vodiča, pripadnika HGSS-a i drugih planinara.

Visoki pokrovitelj 140. obljetnice hrvatskog planinarstva predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović uputio je HPS-u i hrvatskim planinarima uoči proslave srdačnu čestitku, izrazivši najbolje želje za dalje uspješno djelovanje Hrvatskoga planinarskog saveza i planinarskih udruga. U čestitki predsjednika Josipovića naglašava se da su "hrvatski planinari uvijek bili istraživači i čuvari ljepota naših opjevanih planina i gora od Ivanščice do Velebita, od Učke do Mosora i Blokova, do Bilogore i zapadnih obronaka Fruške gore", te da je "njegovanje kulturnih tradicija krasilo i krasi rad naših planinarskih društava, koja su uvijek bila rasadnici zavičajnog i nacionalnog domoljublja, uspješno prenoseći bogatu baštinu svoga djelovanja na mlade naraštaje."

Obilježavajući 140. obljetnicu organiziranog djelovanja, vrijedi naglasiti da su hrvatski planinari od 1874. godine do danas postigli brojne zavidne rezultate u svim planinarskim djelatnostima – od alpinizma i sportskog penjanja do speleologije i zaštite prirode. Hrvatski su se alpinisti uspeli na najviše vrhove Himalaje i najviše vrhove svih kontinenata, a speleolozi su istražili neke od najdubljih jama svijeta. Školovanjem, uređivanjem planinarskih putova i kuća te djelatnošću Vodičke službe i Hrvatske gorske službe spašavanja planinari trajno unaprjeđuju razinu sigurnosti u hrvatskim planinama. U Hrvatski planinarski savez udružene su 323 udruge, s više od 28.000 članova. Savez danas upravlja sa 150 planinarskih domova, kuća i skloništa i brine o 6000 kilometara planinarskih putova. Izdavanjem časopisa »Hrvatski planinar« i brojnih drugih planinarskih izdanja hrvatski su planinari utkali svoju ljubav prema planinama u hrvatsku kulturu. Uz to što je naša planinarska organizacija jedna od najstarijih hrvatskih udruga, vrijedi istaknuti da su Hrvati bili deveti narod svijeta i prvi u ovom dijelu Europe koji je imao svoju planinarsku organizaciju. Hrvatsko planinarstvo od samih je početaka imalo europski značaj i išlo ukorak s razvojem planinarstva u Europi i svijetu. (www.hps.hr)

21

ponedjeljak

travanj

2014

PD Uroboros stranica

Link na web stranicu

Planinarsko društvo Uroboros

http://pduroboros.wix.com/pduroboros


07

ponedjeljak

travanj

2014

"Šetnjica" Medvednicom

Središnja Medvednica: Šestine - PD Risnjak - PD Grafičar - vrh - 500 Horvatovih stuba - pl.k. Hunjka - Brestovac - Kraljičin zdenac – Šestine

Izvještaj s izleta MT. Foto ALHNas 5 odvažnih planinara smo danas prešli oko 23km (sudeći po GPS trackingu) u ukupno oko 6 i pol sata hodanja (ukupno trajanje izleta oko 8 i pol sata). Ujutro je vrijeme djelovalo poluprijeteće. Medvednica je bila u oblacima i magli. Zbog takvog vremena je vidik bio jako ograničen. Povremeno je pokoja kap kiše prijetila da bi danas mogla padati kiša. Srećom po nas mokri smo bili samo od znoja. Na kraju nas je sunce ne samo grijalo nego malo i ispeklo po facama nenamazanima kremom. Krenuli smo ujutro iz Šestina uz Kraljevec potok.

Na pola puta do Kraljičinog zdenca smo prešli na zapadnu stranu potoka, pa preko asfaltne ceste iskoristili prečac do staze br. 11 prema Risnjaku. Na putu do tog doma smo povremeno imali potoke i blato. Tu smo vidjeli i prvog daždevnjaka. Inače smo ih danas vidjeli ukupno 4.

U PD Risnjaku smo se dobro i jeftino najeli, napili. Na kratko su nam se pridružili 2 iskusna Uruborovaca koji ipak nisu bili voljni pridružiti nam se na putu do Horvatovih stuba.Krenuli smo dalje prema Grafičaru, stali malo na vrhu, pa se počeli spuštati prema H. stubama. Vrh je na 1035m, a najniži dio H. stuba je na oko 600m nm. Spust od 400m je bio ispunjen razgovorima, uživanju u probuđenoj prirodi i tome sličnome. Uspon po Horvatovim stubama nije lak, al je zanimljiv i atraktivan. Put dalje prema Hunjki je još i strmiji povremeno i livadast. Kod Hunjke smo se opet fino najeli i napili. Krenuli smo zatim natrag prema Šestinama kako drugačije nego se opet penjujući prema vrhu. Išli smo zanimljivmo stazom br. 44 tzv. Sjevernom stazom (to je ona sjeverno tj. ispod grebenske staze).

Kod zadnje stanice žičare smo se konačno počeli spuštati, prvo prema ruševini Brestovac, pa smo zaobišli najviši vrh brda Brestovac hodajući po atraktivnoj HPD-ovoj stazi. Kod Kraljičinog zdenca smo imali posljednji kraći odmor. Oko 6 smo stigli živi, zdravi i nasmijani do auta. Izlet je bio odličan Tempo je bio dobar. Ukupna prijeđena kilometraža impresivna.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se