29

petak

lipanj

2012

Planinarenje po vrućini: kako ostati hladan i zadovoljan

Došli su vrući dani pa evo nekoliko stvari koje možete učiniti da ostanete hladniji i zadovoljni izletom kad planinarite po takvom vremenu:

* Nosite odjeću koja ne upija vlagu i drži je dalje dalje od tijela (izbjegavajte pamuk).
* Glavu i vrat zaštitite zaštitnom kapom širokog oboda. Koristite zaštitu od sunca - SPF 30 ili više je preporučeno.
* Namočite svoj rubac u hladnoj vodi i stavite ga na vrat ili glavu i isparavanje će vas rashladiti.
* Planirajte rani početak svojeg izleta, kada je dan hladniji i planirajte tako da hodate u više zasjenjenim područjima tijekom najtoplijeg dijela dana.
* Ostanite hidratirani. Pijte puno vode ili, ako ste na dugom planinarenju, uzmite sportski napitak s elektrolitima.
* Planinarite sporije. (Hej, vruće je vani! Usporite i uživajte u pogledu!)

Za vlastitu sigurnost i sigurnost onih s kojima ste na planinarenju, dobro je znati što je toplinska iscrpljenost i kako toplotni udar izgleda te znati što učiniti u takvim situacijama:



Toplinska iscrpljenost
Simptomi: blijedo lice, mučnina, povraćanje, hladna i vlažna koža, glavobolja, grčevi. Nemojte ignorirati glavobolju kada planinarite tijekom vrućina! Ovo je ozbiljna stvar. Stanite. Uzmite tekućinu! Odmorite u hladu.

Liječenje: piti vodu s elektrolitima, jedite visoko-energetsku hranu (s masti i šećerom), odmorite u hladovini 30-45 minuta, i ohladite tijelo uzimajući vodu. Ako mučnina ili povraćanje sprečavaju pijenje dosta tekućine, prekinite izlet i razmislite odlasku u bolnicu jer će tekućinu možda biti potrebno primjenjivati intravenski.

Toplinski udar - po život opasna situacija!
Simptomi: zarumenjelo lice, suha koža, slab i brz puls, visoka tjelesna temperatura, konfuzija, slaba presuda ili nesposobnost razumijevanja, nesvjestica, halucinacije, napadaji. Ponekad simptomi toplinskog udara mogu ličiti na one od srčanog udara ili drugih uvjeta.
Liječenje: kod toplotnog udara žrtva mora biti ohlađena odmah! Kontinuirano polijevati vodu na glavu i torzo, napraviti puhanje zrakom za stvaranje utjecaja isparavanja i za hlađenje. Uronite osobu u hladnu vodu ako je moguće. Premjestiti osobu u hlad i ukloniti višak odjeće. Osoba mora biti odmah na putu u bolnicu. Nazovite GSS!

preneseno sa: web HPD Japetić

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.