16

petak

rujan

2016

Najava - Obilježavanje 6. obljetnice osnutka Planinarskog društva Uroboros - Roštilj i druženje na Jarunu

Obilježavanje 6. obljetnice osnutka Planinarskog društva Uroboros - Roštilj i druženje na Jarunu

Zagreb, Jarun - subota 17.09.2016. od 10 sati

Više informacija i dogovori : Facebook PD Uroboros

19

utorak

travanj

2016

Proljeće na Medvednici

Medvednica 3.04.2016.
(Foto JĐ)


Eto 3.04. smo se penjali po Medvednici. Išlo nas je osmero. Na vrhu su nam se pridružile još četiri djevojke. Bilo nam je baš lijepo. Uživali smo u prirodi i suncu. Posjetili smo Medvedgrad, ručali u domu Grafičar, uspeli se na Sljeme, došli smo do rudnika Zrinski, pili u Zlatnom medi, u povratku došli do doma Risnjak pa se veseli i umorni spustili do Mikulića. Druženje smo dovršili u centru na pivi.


02

srijeda

ožujak

2016

Skradski vrh i okolica

Skradski vrh - Hribac - Hlevci - Kicljev vrh - Kicljeve jame - Javorova kosa - Ravna Gora
31.10.2015.

(Foto VO)

Izlet naše riječke podružnice.

14

srijeda

listopad

2015

100-ti izlet našeg planinarskog društva!!!

Medvednica - Lipa i Gorščica, 4.10.2015.
(Foto MS)

Vjerovali ili ne, PD Uroboros održalo je svoj 100-ti planinarski izlet!
Išli smo istim putem kao i kad smo išli na našem prvom izletu prije više od četiri godine - od Čučerja gore na istočnu Medvednicu, prema planinarskim domovima Lipa i Gorščica.16

srijeda

rujan

2015

Proslava 5. obljetnice osnutka PD Uroboros

U nedjelju 13. rujna 2015. Planinarsko društvo Uroboros proslavilo je 5. obljetnicu osnutka.

Druženje koja je održano i ove godine na Jarunu započeto kavom je u ranim jutarnjim satima, nastavljeno roštiljanjem a završilo kasno navečer pjesmom i veselicom na obalama jezera.

Sudjelovalo je 18 planinara i prijatelja.


Foto TZ Grada Zagreba

18

subota

srpanj

2015

Izlet na Samoborsko gorje

Izlet na Samoborsko gorje - Oštrc 21.06.2015.
Foto ALH

Samobor - Veliki dol, dom "Ivica Sudnik" - Dom "Željezničar" - Oštrc (752m)

10

srijeda

lipanj

2015

Osvajanje Bjelolasice

Izvješće sa izleta na Bjelolasicu 1534m, 26.04.2015. (MV)
Foto (MV)


Nas četvorica planinara je prošlu nedjelju osvojilo Kulu, najviši vrh Bjelolasice (1534 m), a ujedno i najviši vrh Gorskog kotara. Krenuli smo iz sunčanog Zagreba oko 7 sati. Kako smo se približavali Gorskom kotaru, tako je i nebo postajalo sve oblačnije. Kad smo izašli iz auta u Begovom Razdolju, svježina zraka i jačina vjetra su nas nemalo iznenadili. Nakon kraće pauze i popijene kave u Planinskom raju, krenuli smo prema Matić poljani. Tamo smo vidjeli spomenik partizanima koji su se smrznuli u snježnoj oluji 19./20.2.1944. Uz cestu se nalazi 20-tak kamenih obeliska koji označavaju pale borce. Slijedeća značajnija postaja nam je bila planinarska kuća Jančarica. Tu smo napravili pauzu za ručak i zabrinuto gledati skroz oblačno nebo.Poslije Vrbovske poljane, krenuo je strmiji uspon prema vrhu. Došavši do zadnjeg križanja prije vrha, odlučili smo ipak prvo posjetiti planinarsko sklonište J. Mihelčić. Staza je cijelo to vrijeme bila prava planinska, dosta strma i skliska, a često smo prelazili snijeg kojemu još nitko nije javio da je proljeće davno stiglo i da mu je krajnje vrijeme da se otopi. Samo sklonište nas je ugodno iznenadilo. Manje je od Ratkovog skloništa, ali slične opremljenosti. Nakon još jedne pauze za ručak, krenuli smo prema vrhu, a tu je već počelo biti veselo. Vjetar je povremeno jako puhao, povremeno je padalo nešto na granici rosulje i susnježice. Na samom vrhu smo se zadržali kratko, tek za pokoju fotku i krenuli najkraćom stazom prema autu. To se pokazalo malo izazovnim, jer je ta staza rjeđe korištena, pa su markacije izblijedile, povremeno nepostojeće. Silazak je ispočetka bio dio po metar snijeg, a dio po stijenama. Sve smo to uspješno savladali uz pokoje padanje, propadanje u rupu i ogrebotine. Nakon sporijeg silaska zbog problema s orijentacijom, sretno smo dočekalo šumsku cestu (skoro pa smo ljubili tlo). Nakon toga je ostatak hodanja bila šetnjica po cesti koja je dijelom bila prekrivena snijegom. Iz njega se povremeno dizala maglica. U Zagreb smo se vratili oko 8 navečer. Planinarenje je trajalo oko 7,5h tj. oko 6,5h čistog hodanja s prijeđenih oko 20km. Nismo putem sreli medu ni vuka unatoč čestom zazivanju istih, ali smo vidjeli nekoliko srni, od kojih su dvije stale na desetak sekundi, taman za fotosešn. Priroda se još nije do kraja probudila na Bjelolasici. Visibabe, jaglaci (to je ono žuto, jelda), šafrani i ostali vijesnici proljeća još uvijek vladaju tim područjem. Bilo ih je lijepo vidjeti. Drveće većinom još spava. Mogli bi preko ljeta napraviti novo osvajanje ove planine, ali samo ako prognoza bude savršena.

09

utorak

lipanj

2015

Pohod na Dinaru - najviši vrh Hrvatske

Tradicionalni pohod na Dinaru - najviši vrh Hrvatske 6. i 7.06.2015.
(Izvještaj MV, foto HPS)


Dvojica naših planinara sudjelovala su u pohodu na najviši vrh Hrvatske Dinaru (1831m) kojeg je organizirao HPS. Kratki izvještaj našeg člana je u nastavku a na linku dolje pročitajte izvješće HPS-a i pogledajte par slika.

Uspješno smo savladali uspon na najvišu točku u Hrvatskoj, zajedno sa 170-tak drugih planinara. Prošle godine ih je bilo stotinjak, a godinu prije toga 50-tak. Slijedeće godine ćemo ih se opet pridružiti, ako obaveze i prilike dopuste. Hodanja je bilo ukupno oko 7.5-8 h i zapravo je bilo lakše nego što sam očekivao. Staza je ispočetka ugodna, povremeno kroz nisku šumicu, a sam teren je travnat. Kasnije teren postaje grublji, naporniji, a sjene nema ni za lijeka. Pogled s vrha nije bio očekivano spektakularan zbog sumaglice (nismo ni more vidjeli). Sve skupa je bilo izazovno, al odlično iskustvo. Jedini problem je ispalo Sunce. Uspjeli smo skoro izgorjeti po vratu skoro svi, unatoč višekratnom mazanju kremom za sunce. Spavali smo besplatno u školi, na madracima u učionicama. Danas smo doručkovali na izvoru Cetine, popeli se na Prominu, te na povratku u ZG otkrivali okolicu Knina u potrazi za izvorom Zrmanje. To je ispalo poluuspješno, jer smo sam izvor vidjeli s nekoliko stotina metara visine. Slijedeći put se spuštamo do samog izvora.

HPS - Uspješan pohod na Dinaru 6.06.2015.

18

subota

travanj

2015

XXIII Rusov pohod

Izlet na Medvednicu 18.04.2015.
(Izvještaj LĐ; foto JĐ)

Dan je započeo kišno. Malo iza 9 sati, 18. travnja 2015., nakon jutarnje kave na Mihaljevcu, petorica se revnih planinara zaputila na 23. Rusov pohod. Iako nam vrijeme, na prvi pogled, nije bilo sklono, atmosfera u grupi bila je više no dobra. Početak trase bio je kod potoka Bliznec gdje su nas dočekali organizatori pohoda i gdje smo ovjerili naše knjižice. Od tamo, krenuli smo na peto satno pješačenje kišnom Medvednicom. Prva kontrolna točka bila nam je na Njivicama, druga na Hunjki, a treća i posljednja u planinarskom domu Runolist. Gotovo cijelim putem padala je kiša, a najveće iznenađenje bio je – snijeg! Narnijevski krajolik nas je oduševio, a oduševljenje je bilo i veće kada smo spazili nekoliko srna u trku.Na Hunjki smo se odmorili, uživali domaću hranu, pivo i druženje. S Hunjke smo se, preko Puntijarke, uputili u Runolist. Ondje nas je dočekala vrlo živa atmosfera planinara i sudionika pohoda. Nismo se dugo zadržavali u gužvi, ali neki od nas dobili su priznanja za višegodišnje sudjelovanje na Rusovom pohodu, brončane značke. Tada se na povratku u grad pojavio i sjaj sunca koji je na naš put privukao jednog pjegavog daždevnjaka i jednog divovskog puža. Već smo oko 15 sati bili u gradu na popodnevnoj kavi, s mislima o sljedećem uspješnom planinarskom pohodu.

15

srijeda

travanj

2015

Postanite član planinarskog društva Uroboros

Sve što je potrebno za učlanjenje je popunjena pristupnica, jedna fotografija (3x2,5cm) i uplata članarine.

Članarina se uplaćuje jednom godišnje i za tekuću godinu iznosi 80,00 kuna za zaposlene ili
60,00 kuna za nezaposlene i studente.

Uplatu članarine možete izvršiti na sljedeći način:
Broj računa PD Uroboros u Volksbank : 2503007-1100072181
IBAN – HR8025030071100072181
OIB društva – 39145812448
Opis/svrha plaćanja : Uplata za godišnju članarinu

Popunite pristupnicu i postanite član PD Uroboros.
Pristupnicu možete zatražiti i e-mailom! Naša adresa je pduroborus@gmail.com
PRISTUPNICA / download

Potpisivanjem pristupnice dobrovoljno pristupate u članstvo Planinarskog društva „Uroboros“, prihvaćate Statut društva, pravila planinarske etike i ostale akte. Obvezujete se da ćete sudjelovati u radu društva, te da ćete poštivati pravila i smjernice društva.
Kao član Društva suglasani ste da se vaši podaci mogu koristiti isključivo za potrebe rada društva.

Potvrđujete da vaše zdravstveno stanje omogućuje da sudjelujete na izletima te da nemate zdravstvenih tegoba koje bi mogle ugroziti vaše psihofizičko stanje tijekom izleta, da pristupate izletima na vlastitu odgovornost te da ćete se pridržavati planova izleta i odluka i uputa vodiča.


Koje su prednosti učlanjenja u PD Uroboros?

PD Uroboros je član Hrvatskog planinarskog saveza (HPS).
Članovi Društva imaju brojne pogodnosti, prava i popuste od kojih ističemo najvažnije:


Članovi PD Uroboros:

- kao i svi članovi planinarskih udruga udruženih u HPS osigurani su posredstvom HPS-a za slučaj nesreće na planinarskim izletima u Hrvatskoj za slučajeve invaliditeta i smrti,

- mogu pri sudjelovanju na izletima u slučaju potrebe besplatno koristiti pomoć Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), dok svi oni koji ne bi bili članovi, a sudjelovali bi na izletima dobrovoljno i na vlastitu odgovornost, takvu bi pomoć morali platiti sami,

- u Hrvatskoj i Sloveniji imaju 50% popusta za noćenje u planinarskim domovima, kao i popust u drugim državama koje imaju sporazum sa HPS-om,

- mogu ostvariti popust na planinarsku literaturu koju mogu naručiti u HPS-u,

- imaju mogućnost pohađati različite tečajeve u organizaciji svog Društva ili u organizaciji HPS-a i komisija pri HPS-u,

- ostvaruju popust na kupovinu voznih karata za putovanja od 40% u vagonima 2. razreda za grupu od pet ili više polaznika, a što omogućavaju Hrvatske željeznice,

- članskom iskaznicom ostvaruju značajan popust na ulaznice u nacionalne parkove, parkove prirode i sl.,

- ostvaruju popust na kupovinu u trgovačkih radnjama sa planinarskom odjećom i opremom, uglavnom po 10%, ali ovisno od trgovine do trgovine,

- mogu koristiti planinarsku opremu i literaturu koju Društvo posjeduje,

- mogu sudjelovati u radu škola i tečajeva na kojima se kroz tematska predavanja i izlete stječu osnovna znanja i vještine iz područja planinarstva a koja priređuje Hrvatski planinarski savez, i drugo…

Sve ove i druge pogodnosti imaju isključivo članovi PD Uroboros koji su dostavili popunjenu pristupnicu i koji su platili članarinu za tekuću godinu !!

Postanite dio Uroborosa i osim sudjelovanja na izletima i aktivnog odmora i uživanja u ljepotama prirode u dobrom društvu, ostvarite pogodnosti koje takvo učlanjenje pruža!!!

14

utorak

travanj

2015

Aktivnosti riječke podružnice - veljača/ožujak 2015.

Naša riječka podružnica održala je nedavno tri izleta:
28.02.2015. - Lončeva griža 15km, pješačka staza
14.03.2015. - Krk, Mjesečev plato, 380m i Diviška, 471m
21.03.2015. - Mitsko-povijesna staza Trebišća-Perun; Perun, 881m

Donosimo vam nekoliko fotki10

utorak

veljača

2015

Doživljaj 100-tog centimetra snijega na Medvednici

Izvješće sa izleta na Medvednicu 8.02.2015. (JĐ)
Foto MS, IV, JĐ

Oko 10 sati krenuli smo od tumela na Mihaljevcu prema domu „Puntijarka“. Na izletu nas je sudjelovalo 8 + ekipa bajkera (njih 8-10) s kojima smo se razišli na pola puta jer smo nasjeli na prijedlog nekih naših iskusnih i avanturistički raspoloženih planinara. Tako smo nprema domu „Puntijarka“ krenuli sporednom stazom kroz dubok snijeg zaobilaznim putem do doma. Naravno da nas je na uhvatila mećava i olujni udari sjeverca (u vrijeme polaska, ujutro, na Medvednici je bilo 99 centimetara snijega, a s obzirom da nas je putem uhvatila mećava umišljamo si da smo uživo doživjeli 100-ti centimetar). Probijajući se kroz snijeg i radeći put prema domu gazeći dubok snijeg sreli smo i Vlatku Pokos. Nine Badrić nije bilo. U planinarskom domu smo otkrili „planinarsku sobu“, mjesto namjenjeno pravim planinarima, a ne šminkerima koji na Medvednicu dolaze autom ili busom, i tamo smo se jedva uspjeli izboriti za slobodan stol. Uz grah, pivu, čaj i čokoladu odmorili smo pa krenuli dolje klizavom stazom prema Mihaljevcu. Izuzetak su bila dva planinara koji su odlučili otići do vrha Medvednice. Bio je ovo još jedan uspješan ali naporan izlet.
19

srijeda

studeni

2014

Izlet na istočnu Medvednicu

Izlet 2.11.2014. Istočna Medvednica: Čučerje, PD Lipa, PD Gorščica
Foto HRS

27

ponedjeljak

listopad

2014

PD Uroboros predstavljeno na qSPORT Weekendu 2014

qSPORT Weekend 2014 održan je u Zagrebu 24.-26.10.2014.
Prezentacijom Četiri godine planinarskog društva Uroboros koju je 25.10.2014. u LGBT centru održao J.M. u sklopu diskusije o LGBTIQ sportu predstavljeno je naše planinarsko društvo. Prezentacijama i diskusiji nazočili su i predsjednik, zamjenik predsjednika i tajnik Društva.

Više : qSPORT Hrvatska


Foto: qSport24

petak

listopad

2014

Zadnji sunčani dan na Medvednici

Izlet Medvednica, 19.10.2014.
Izvještaj JĐ, foto ALH

Ovog puta nema izvještaja.
Iskoristili smo valjda zadnji lijep, sunčan i topao dan prije zime.
Dva-tri dana nakon izleta na Medvednici je pao snijeg.
BIlo nas je 14 i bilo nam je nam je baš dobro.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se