Gagh

04.12.2005., nedjelja

Horoskopalije

*****Sjedoh sinoć sa dvojcom frendova u krčmi u centru Zagreba ispijati pivu kad od stola do našeg začuh ženski glasić kako nekom objašnjava utjecaj Saturna na njegovu trenutnu životnu radnju, stanje i zbivanje te kako mu je u stvari za sve kriv Merkur…. Osvrnem se i ugledam dvije savršeno odnjegovane i uređene ženske osobe u srednjim tridesetima kako slušaju tumačenje treće, nešto starije, o tome kako im nebeska tijela suptilno raguliraju živote. Njih dvije uživljene i ozbiljne, kao sve one razumiju, a ova raspričana strašno važna i pametna jer ona ipak zna ono što one jadnice neznaju pa im sad to delikatno znanje superiorno priopćava te im za to vjerojatno uzima i masne pare – koliko znam cca 300 kn/sat.
******Šutim tri sekunde, a onda krenem svojim jaranima komentirati poantu horoskopa. Više-manje suvislo, kao i obično, filozofiram o tome kako je to savršena znanost kombiniranja riječi u rečenice, a rečenica u skupove koji na kraju posluže svrsi te savršeno čovjeku objasne kakav je u stvari on… onda malo raspravljamo oko upotrebe pojma «znanost»… onda se čudimo kako itko u to vjeruje… onda navodimo primjere kad su neke od tih informacija bile točne… onda saznam od frendova da je znanstveno dokazano da postoje tzv. «nedokazive istine» (dečki su inače fizičari na Ruđeru)… onda naručimo još po pivu… onda zaključimo da sve to skupa nije vrijedno rasprave i krenemo na drugu temu… i onda mi sine…!!!
******Jasno kao dan, savršeno, kristalno bistro kao dva jezera na brdu Gizeha!!! Ma šta planeti, šta horoskopi, magije, vrađbine, gledanje u kosti, kavu, grah, dlan, desnu sisu… Šta moj završen studij psihologije, sve dodatne edukacije, praksa i 28 godina u dupetu kad to sve do sada nisam skužio, a cijelo vrijeme mi je bilo pred nosom?! Valjda zato što se tek nakon svega toga čovjek može prestati pouzdavati u logiku i znanost i može jednostavno početi prihvaćati jednostavnu životnu istinu. U slućaju horoskopa ta je istina da LJUDI VOLE KAD IM NEKO LIJEPO GOVORI O NJIMA!!! Svaku pozitivnu informaciju o sebi naprosto upijamo, gutajuči ju nesažvakanu jer nam to neopisivo fali, a kad i ne fali ipak dobro dođe!!! (Naravno, nikada vam nitko nije rekao, proučavajući vaš horoskop, kavu, kosti, grah ili psihologijski test ličnosti, nešto poput: «Vi ste u stvari jedno obično egoistično govno koje bi vlastite roditelje prodalo za burek, a prijatelje za pol čevapa!»). Naravno da nam je lijepo čuti toliko lijepih stvari o sebi pa one koje i nisu baš sasvim točne vrlo lako zanemarimo, a one koje su slučajno točne – detalji koje se zaista ne mogu desiti baš nikome drugome osim nama kao npr. to da planiramo promjenu posla ili da ćemo se iznenada razboljeti od bolesti koja će pogoditi naš gornji dio tijela – neopisivo sretno naglašavamo kao dokaz da je to što je rečeno ima savršeno smisla i istine u sebi (Šta mislite, kolika je vjerojatnost da se u 3 kartice teksta o vama nađu bar tri iznenađujuće točne i detaljne istine?).
******Vrlo je teško odbaciti te lijepe emocije sreće koje nas obuzimaju kada nam netko govori tako lijepo o nama i hladno-razumski obrazložiti stvari te pronaći u njima pravi smisao i kontradikcije. Još je davno dokazano da se logikom i razumom ne mogu pobiti uvjerenja koja su usvojena emocijama (zato i stavljaju vjeronauk u vrtiće) i to ne samo trenutnim. Zamislite sebe kad imate neki problem kojega ne znate kako riješiti, a baš vam se nešto i neda. Sad zamislite tu neopisivu sreću i olakšanje koje bi vas obuzelo da vam netko kaže da vi osobno niste za to stanje ama baš ništa (ili bar samo djelomično) krivi već je ono došlo zato što vam je Pluton ušao u drugu kuću i da ćete biti u tom stanju sve dok se Pluton iz druge kuće ne udostoji izaći. Dakle što vam je činiti, osim sve četri u zrak i čekati te guštati u divotama raspodjele odgovornosti!!!
«Molim da uđe u zapisnik suda da se ne osjećam krivim za dekapitaciju moga sina. Kriv je Mars koji je ušao u treću kuću baš u trenutku dok sam gledao utakmicu, a dječak se došao igrati ispred televizora!»
******I za kraj, jedno objašnjenje koje sam uz tu pivu dobio od frenda s Ruđera: Zemlja se oko sunca kreće po blago elipsastoj putanju. Ako krug koji ta elipsa prođe u cca. 24000 godina podijelimo na 12 horoskopskih stupnjeva to znači da se svakih cca. 2000 godina ta putanja premjesti za 1 stupanj. Tumači horoskopa ne uzimaju u obzir taj pomak, već računaju horoskop onako kako se ga računali i onda kada je nastao – prije više od 2000 godina. Rezultat toga je da svi imamo uvjerenje da smo rođeni u jednom horoskopskom znaku po kojemu imamo jedna pravila/osobine/budućnost itd., a u stvari smo rođeni u jednom ili dva znaka pored.
******No, ipak, mislim da sve to nije bitno jer će i dalje svatko na ovome svijetu voljeti slušati hvalospjeve o samome sebi. Ipak bih uputio poruku muževima tih lijepih, dobro odnjegovanih, situiranih žena od sinoć: neće ona dijamante, suho zlato, briljante, ni safire, ni rubine, ni taj tvoj produžetak pimpeka od novog Passata već, glupane glupi, da joj pričaš, govoriš, smiješiš joj se, voliš ju, poklanjaš joj vrijeme… u protivnom možeš biti zadovoljan dok tvoje pare troši samo na drugu ženu i njene verbalne vještine…


Zagreb, 2.12.05.

<< Arhiva >>