19.03.2010., petak

Engleski Vrt

Ako ste početnik u vrtlarenju (tu mislim na stil engleskog vrta – dizajn se pojavio u osamnaestom stoljeću, a odnosi se na neformalno uređenje vrta koje se javilo kao opreka formalnom, francuskom uređenju koje je simetrično i pravilno) morate se pažljivo pripremiti za izradu svojeg vrta jer pogrešku u projektiranju i sadnja loše odabranih biljaka će rezultirati neuređenim okolišem, te povećim novčanim izdacima.

Najvažnija stvar u uređenju krajolika je planiranje i ono mora obuhvatiti i najsitnije detalje. Prije nego što se natrpate idejama za dizajniranje vrta morate uzeti u obzir i stalne stavke koje se tamo nalaze, poput vaše kuće ili prirodnih elementa koje se nalaze na tom, određenom položaju. Vrt mora biti i lijep i praktičan, te se zato isplati potruditi da napravite idealnu kombinaciju elemenata koji će zadovoljiti estetsku komponentu, ali će vam također pružiti i prostor za odmor i rekreaciju.



Lijep vrt iziskuje mnogo planiranja vezanih za biljke koje ćete u njemu zasaditi. Ako niste sigurni što točno želite, ne oklijevajte, nego kontaktirajte profesionalca ili lokalnu vrtni centar. Veoma je važno odabrati biljke koje odgovaraju vašem klimatskom području. Planiranje mladica prema njihovim individualnim zahtjevima je također bitno za zdrav rast biljaka. Morate osigurati dovoljno sunčevog svjetla, prostor između biljaka mora biti dostatan da si one međusobno ne smetaju, te se mora obratiti pozornost na određene potrebe vode za određene vrste. Pripazite na smještaj biljaka (posebice drveća), jer ako ga posadite previše blizu kuće, kada se ono razraste, može vam se desiti da vam ono blokira sunčevu i dnevnu svjetlost .

Također, jako je važno gdje vam se nalazi izvor vode i da li vam je u blizini vrta. Pravilno zalijevanje je veoma bitno za uspješno vrtlarenje. Uređenom vrtu je potrebna vaša pažnja i vrijeme. To je ustvari investicija koja će, uz odgovarajuću brigu i rast rezultirati plodovima, a vama će priuštiti godine zadovoljstva jer ako vrtlarite s ljubavlju, biljke to „osjećaju“ i vraćaju istom mjerom, ako ne i više.


- 13:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

< ožujak, 2010  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Ožujak 2010 (8)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (3)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (3)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (7)
Svibanj 2009 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Uređenje doma, kuće, dvorišta, savjeti, trendovi...




Dom je sigurna i mirna oaza i stoga je veoma bitno kako ćemo ga urediti, te koji su sve načini koji će nam omogućiti da to napravimo što ekonomičnije i povoljnije. Ne živimo svi u skupim četvrtima i nemamo na dohvat ruke poznate dizajnere ili savjetnike za uređenje interijera.
Srećom, danas postoji Internet kao moćno oružje koje nam uz malo volje i vremena može podariti mnogo korisnih savjeta i originalnih ideja. Ne moramo uvijek kopirati ono što vidimo da je aktualno u inozemstvu, bolje je takve zamisli prilagoditi našim prilikama, te ih na taj načini učiniti još zanimljivijim i upečatljivijim.
Mogućnosti su nebrojene, a mi jedino što moramo učiniti je uključiti naše osobno računalo, te krenuti u virtualni svijet uređenja našeg doma.



Free counter and web stats


















Page copy protected against web site content infringement by Copyscape


Hrvatske Web Stranice








Blogerica.com