17.03.2010., srijeda

5 PUTA VOTKA

Prije nego što su je protresali ili miješali, votka se koristila kao sredstvo za ublažavanje boli i antiseptik. Votka je nastala početkom 15. stoljeća, a prvi zapisi o njenoj povijesti dolaze iz Poljske. U današnje vrijeme votka je puno kvalitetnija zato što je čišća nego što je bila u srednjem vijeku, no i danas, osim za pijenje, votka nam nudi nekoliko iznenađujućih namjena u domaćinstvu.

1 Čišćenje stakla

Nekoliko kapi votke čini odlično sredstvo za čišćenje stakla, a najbolje se primjenjuje za čišćenje naočala. Umočite rupčić ili krpicu u votku i istrljajte svoje naočale. Na taj način ćete ih i očistiti i dezinficirati. Votku možete koristiti i za čišćenje nakita, ali isključivo kristalnog – znači, možete očistiti dragulje i smaragde, ali nikako ne bisere.

2 Uništavanje korova

Alkohol u votki je odlično otapalo, znači da rastvara vosak i da ima svojstva brzog sušenja. Ako pošpricate votku po korovu koji je direktno izložen suncu, odstranite ćete vosak koji prekriva njihovo lišće. Korov neće moći zadržati vodu koja mu je neophodna za rast, te će se osušiti. To će vjerojatno potrajati dva ili tri dana, pod uvjetom da je korov (tj mjesto gdje je izrastao korov) direktno izložen suncu. No, ako ne želite koristi pesticide u blizini djece ili životinja, votka je odlična zamjena.



3 Održavanje svježine kod rezanog cvijeća

Rezano cvijeće počinje venuti zato što se dno njihove stabljike napuni bakterijama, pa ne mogu crpiti vodu i nutrijente u ostatak stabljike i cvijeta. Votka ubija mikrobe, pa ako umiješate jednu žličicu votke sa vodom u kojoj držite svijeće ono će zasigurno trajati duže. Osim votke, dodajte i jednu žličicu šećera kako bi vaše cvijeće dodatno živnulo.

4 Ekstrakt vanilije

Ovo je odlična ideja za poklon nekome; nabavite kvalitetnu mahunu vanilije, razrežite je uzdužno, te je stavite malu staklenku koja se može hermetički zatvoriti. Ulijte ľ šalice kvalitetne votke. Zatvorite staklenku, neka odstoji od 4 do 6 mjeseci. Protresite je jednom ili dvaput mjesečno. Nakon šest mjeseci, procijedite tekućinu kroz filter za kavu i ulijte dobiveni ekstrakt u dekorativnu staklenku ili bocu.

5 Otklanjanje naljepnica i traka

Pomoću votke možete odlijepiti naljepnice i trake. Pospite votku na mjesto gdje se nalazi naljepnica ili traka (neka su u potpunosti prekrije), pričekajte 5 minuta, te lagano povucite i odlijepite naljepnicu. Na isti način možete odstraniti ljepilo koje vam ostane na koži, a osim čišćenja, ujedno ste i dezinficirali to mjesto.

- 09:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

< ožujak, 2010  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Ožujak 2010 (8)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (3)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (3)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (7)
Svibanj 2009 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Uređenje doma, kuće, dvorišta, savjeti, trendovi...




Dom je sigurna i mirna oaza i stoga je veoma bitno kako ćemo ga urediti, te koji su sve načini koji će nam omogućiti da to napravimo što ekonomičnije i povoljnije. Ne živimo svi u skupim četvrtima i nemamo na dohvat ruke poznate dizajnere ili savjetnike za uređenje interijera.
Srećom, danas postoji Internet kao moćno oružje koje nam uz malo volje i vremena može podariti mnogo korisnih savjeta i originalnih ideja. Ne moramo uvijek kopirati ono što vidimo da je aktualno u inozemstvu, bolje je takve zamisli prilagoditi našim prilikama, te ih na taj načini učiniti još zanimljivijim i upečatljivijim.
Mogućnosti su nebrojene, a mi jedino što moramo učiniti je uključiti naše osobno računalo, te krenuti u virtualni svijet uređenja našeg doma.



Free counter and web stats


















Page copy protected against web site content infringement by Copyscape


Hrvatske Web Stranice








Blogerica.com