29.01.2010., petak

Majčina dušica (timijan)

Zadnjih dana je zaista hladno – sve je smrznuto, a ono malo preostalog raslinja je pokrio zaleđeni pokrivač snijega.

Među tim smrznutim nesretnicima našla se i moja majčina dušica. Cijelo smo ljeto uživali u njezinom slatkom i ugodnom mirisu, i zaista je bila prava blagodat oplemeniti biljni čaj s pokojim listićem svježe ubrane majčine dušice.

Majčina dušica (ili timijan, divlji bosiljak, lat – Thymus serpyllum) je manja, grmolika biljka koja ne naraste više od 30 cm. Voli suha i sunčana mjesta uz živice ili puteljke, a raste čak i po stijenama.

Cvate čitavo ljeto (od lipnja do listopada) i krasi je zaista je jak i ugodan miris.

Sabire se čitava biljka (bez odrvenjenih dijelova) te se suši na zračnom mjestu u hladu, npr. Na tavanu. Kada se suši, preporuča se da se okreće staklenim ili drvenim štapićima, a ne rukama.

Majčina dušica ima široku primjenu u narodnoj medicini. Koristi se za čišćenje dišnih putova, smiruje kašalj, hripavac i živce. Čaj od majčine dušice pomiješan s medom pomaže kod poroda. Također, pozitivno djeluje kod slabokrvnosti, bolesti bubrega, ženskih bolesti i reumatskih poteškoća.

Ako majčinu dušicu namočimo u maslinovo ulje ili rakiju, djelotvorno djeluje kod bakterijskih oboljenja pluća i crijeva.

Majčina dušica povećava fizičku snagu bolesnika, a u neka, ranija vremena, slabašna djeca su se kupala u kupkama s majčinom dušicom.

Jednostavan recept za čaj od majčine dušice koji pomaže kod kašlja, bronhitisa, nesanice, plućnog katara, migrene, astme, nadimanja , čira na želucu i proljeva je slijedeći :

Staviti 1 žlicu čaja na 3 do 4 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno između 10 i 15 minuta, te ocijediti i najbolje zasladiti s medom, te pomiješati malo soka od limuna.



Moj osobni recept za zaista okrepljujući i ukusan čaj, savršen za hladne, zimske dane se sastoji od mješavine nekoliko ljekovitih biljaka, a to su menta, komorač, neven, malo lista smokve i na kraju majčina dušica.

Jednu žlicu te mješavine staviti u 3 dl kipuće vode, poklopiti 5 minuta, te zasladiti medom. Jednostavan i zaista ljekovit dodatak za ove smrznute dane.


Post je preuzet sa jednog od mojih starijih blogova...
- 14:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

< siječanj, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ožujak 2010 (8)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (3)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (3)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (7)
Svibanj 2009 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Uređenje doma, kuće, dvorišta, savjeti, trendovi...




Dom je sigurna i mirna oaza i stoga je veoma bitno kako ćemo ga urediti, te koji su sve načini koji će nam omogućiti da to napravimo što ekonomičnije i povoljnije. Ne živimo svi u skupim četvrtima i nemamo na dohvat ruke poznate dizajnere ili savjetnike za uređenje interijera.
Srećom, danas postoji Internet kao moćno oružje koje nam uz malo volje i vremena može podariti mnogo korisnih savjeta i originalnih ideja. Ne moramo uvijek kopirati ono što vidimo da je aktualno u inozemstvu, bolje je takve zamisli prilagoditi našim prilikama, te ih na taj načini učiniti još zanimljivijim i upečatljivijim.
Mogućnosti su nebrojene, a mi jedino što moramo učiniti je uključiti naše osobno računalo, te krenuti u virtualni svijet uređenja našeg doma.



Free counter and web stats


















Page copy protected against web site content infringement by Copyscape


Hrvatske Web Stranice








Blogerica.com