30.09.2009., srijeda

Mala kuhinja - velika briga...ili ne?

Mala kuhinja dosta često predstavlja veliki problem. U svojem kulinarkom boravištu želite što je moguće više slobodnog prostora, a ne nered, gužvu i kaos. Srećom, postoji mnogo načina i malih trikova da maksimalno iskoristite svaki centimetar u vašoj kuhinji, pa čak i kada se radi o uistinu malim kuhinjama.

Prvo što morate napraviti je organizirati se. Svi dijelovi kuhinjskog pribora koji koristite moraju biti na svom mjestu. Pospremanje kuhinjskog pribora je nešto što bi vam trebalo preći u naviku. Slaganje raznih kuhača ili hvataljki nije dekorativni imperativ, nego način na koji ćete olakšati korištenje i kretanje u maloj kuhinji.

Da biste što više povećali iskoristivost prostora u vašoj kuhinji, riješite se nereda i gungule. Nered ne stvaraju nužno dekorativni predmeti. Mali kućanski aparati zauzimaju dosta prostora, ali (htjeli mi to priznati, ili ne) većina tih uređaja završi skupljajući prašinu jer ih skoro uopće ne koristimo. Priprema tosta ili svježeg soka je nešto što nam u ovom užurbanom tempu života oduzima previše vremena (nažalost). Stoga, dobro razmislite koje predmete uistinu koristite u kuhinji – sve ono sa čega morate brisati prašinu, pospremite u ostavu kako bi oslobodili što više prostora u kuhinji.



Ako imate mogućnosti, naručite višu verziju visećih elemenata. To je malo skuplja investicija, ali ako to znači više reda u malom prostoru, onda se isplati. Prostor iznad gornjih elemenata je neiskorišten i najčešće ga upotrebljavamo samo kada brišemo prašinu ili stavljamo vaze (s kojih također moramo brisati prašinu).

Iako nije nužno, ponekad će vam i po koji trik sa bojom ili dizajnom pomoći da vaša kuhinja izgleda veće. Neka vaši kuhinjski elementi budu tamni, ali obratite pozornost da je radna ploha svijetla. Kao i u uređenju ostalih dijelova stana, tako će i u uređenju kuhinje reflektirajuća površina učiniti prostor većim. Visoki kuhinjski elementi izgledaju glomazno, ali ako ispod njih ugradimo rasvjetu, smanjit ćemo taj osjećaj nezgrapnosti.

Imati malu kuhinju nikako ne znači zanemariti, prije navedenu, dekorativnu stranu uređenja, samo što sada svoj umjetnički potencijal usmjerite na uređenje zidova (koji su slobodni), a pod i radne plohe ostavite slobodnima.

Najvažnije od svega je da kuhinju prilagodite sebi, a ne da nasjedate na „modne“ imperative koje diktiraju časopisi za uređenje doma. Ako želite u prvoj ladici kuhinjskog elementa držati kutiju prve pomoći, držite je – neka vas ne smetaju začuđeni pogledi vaših posjetitelja i prijatelja.


- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.09.2009., utorak

Plastik fantastik

Ne, nije ono što mislite, iako je i ovo pitanje uistinu „trendy“ u zadnje vrijeme, a odnosi se na ona, već legendarna 3R (Recycle (reciklirajte), Reuse (ponovo upotrijebite), Reduce (smanjite)).

Prva stvar koja upada u oči po tom pitanju je korištenje (i iskorištenje) ogromnih količina plastičnih vrećica koje nas okružuju (i koje će nas, ako ovako nastavimo, jednog dana ugušiti). Ne zastupam niti jednu stranu po pitanju razgradnje plastičnih vrećica (jer s jedne strane se navode činjenice kako za razgradnju PVC vrećice treba i do 1000 godina, dok na drugim mjestima navode podatke o samo nekoliko godina).

Bilo kako bilo, uvjerena sam da vam je poznat osjećaj kada otvorite ostavu ili neku kuhinjsku ladicu, a odande izleti hrpa naguranih i zgužvanih vrećica. Iako je „green IN“, današnji tempo života nam ne dopušta da se uvijek sjetimo ponijeti platnenu vrećicu u nabavku ili barem nekoliko puta iskoristiti plastičnu.

I što sad? Vjerujem da svi ipak dovoljno volimo našu planetu i da nam nije u interesu gomilanje nepotrebnog otpada (bez obzira na to koliko mu je potrebno da se razgradi), pa se onda postavlja pitanje kako izaći na kraj sa stotinama (a ponegdje i tisućama) plastičnih vrećica koje uveseljavaju našu svakodnevicu.

Recikliranje vrećica otpada jer je to skup i neisplativ tehnološki proces, pa nam u ovom slučaju ostaju različite mogućnosti ponovne upotrebe, a njih je uistinu dosta.
Za početak evo nekoliko jednostavnih prijedloga (koji ne iziskuju peglu npr.,a ni znanje ručnih radova…)

1. Plastične vrećice uvijek možete koristiti i kao vreće za smeće (iako u „green“ vremenima to i nije previše popularno –ali bolje i tako nego da ih bacate u „za to predviđenu“ vreću za smeće).
2. Šaljete li paket, uvijek će dobro poslužiti za zaštitu predmeta koje planirate poslati.
3. Plastična vrećica može biti priručna „kanta za smeće“ prilikom putovanja u automobilu.
4. Ako morate raditi ili boraviti na blatnjavom terenu (ne mislim ovdje na profesionalne radnike), zaštite cipele vrećicama – idealno za vrtlare amatere.
5. Sačuvajte biljke od mraza i hladnoće tako da ih prekrijete vrećicom tijekom noći.
6. Plastične vrećice su idealne rukavice za sve ljepljive i masne predmete (ili otpad).
7. Dno kuhinjske ladice obložite vrećicom – izrežite po mjeri i jednostavno stavite unutra.


Osim ovih školskih primjera ponovnog korištenja vrećica, oni s malo vještijim prstima se mogu odvažiti, pa, npr. načiniti klupko za pletenje PVC vrećica ili spojiti peglom nekoliko slojeva vrećica u jedan čvršći i na taj način kreirati neke nove predmete u kućanstvu.

Prije nego što krenete u borbu s vrećicama, potrudite se, pa ih odvojite (one šuškave, od velikih i plastičnih). Oštećene stavite na posebnu hrpu. Možete uzeti nekoliko praznih koluta toaletnog papira, pa navući svaki taj kolut (kao prsten) oko određenih, (grupiranih) vrećica. To će smanjiti nered i olakšati daljnju upotrebu.

- 10:41 - Komentari (2) - Isprintaj - #

08.09.2009., utorak

Jesen u vrtu

Iako je ljeto polako na izmaku, to nije razlog da zapustite svoj vrt ili sobno bilje. Jesen će stići prije nego što se okrenete oko sebe, a zemlja će ogoljeti i smrznuti se.
Prije nego što se to desi, evo nekoliko natuknica koje će vam olakšati održavanje vrta prije dolaska zime.

Jesen je idealno vrijeme za sadnju ili presadnju raznog višegodišnjeg bilja, drveća i grmova. Zalijevajte ih sve dok se zemlja ne smrzne jer i nedostatak vlage preko zime može biti podjednako stresan za biljke kao i samo smrzavanje tla.

Što radi recesije, a što radi kraja sezone postoji velika vjerojatnost da će većina boljih trgovačkih centara ponuditi niz akcija ili sniženja bilja s početka proljeća – idealno za popunjavanje praznih rupa u vašem vrtu, cvjetnjaku ili balkonu.

Kalendarski je i dalje ljeto, no kako se živa u termometru spušta, približava se vrijeme za sadnju raznog „lukovičastog „ cvijeća (poput narcisa, tulipana, zumbula ili šafrana).



U rujnu unosimo većinu biljaka u teglama u zatvorene prostore. Presadite ih u nove posude, prihranite – uživat ćete još nekoliko mjeseci u njihovom cvatu.

Pograbljajte otpalo i suho lišće iz vrta te ga iskoristite za novu kompostnu hrpu. Pokrov od suhog lišća može ponekad otežavati dotok vlage i strujanje zraka oko biljaka.

Iščupajte i odstranite korov sada – manje ćete morati čistiti kada ponovo stigne proljeće.

Želite li ranu ljetnu žetvu češnjaka ili luka, posijte ga sad. Osim luka, možete posijati i zimsku salatu, crnu rotkvu (povrtnicu), matovilac, te mrkvu i peršin (njih ionako možete sijati tijekom cijele godine).




Ovo su samo neke od najosnovnijih crtica za uspješno prezimljavanje vašeg vrta i sobnog bilja, tek kao mala inspiracija u onim trenucima kada znamo da bismo nešto trebali napraviti, ali nismo previše sigurni od kud krenuti.


- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

< rujan, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Ožujak 2010 (8)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (3)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (3)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (7)
Svibanj 2009 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Uređenje doma, kuće, dvorišta, savjeti, trendovi...




Dom je sigurna i mirna oaza i stoga je veoma bitno kako ćemo ga urediti, te koji su sve načini koji će nam omogućiti da to napravimo što ekonomičnije i povoljnije. Ne živimo svi u skupim četvrtima i nemamo na dohvat ruke poznate dizajnere ili savjetnike za uređenje interijera.
Srećom, danas postoji Internet kao moćno oružje koje nam uz malo volje i vremena može podariti mnogo korisnih savjeta i originalnih ideja. Ne moramo uvijek kopirati ono što vidimo da je aktualno u inozemstvu, bolje je takve zamisli prilagoditi našim prilikama, te ih na taj načini učiniti još zanimljivijim i upečatljivijim.
Mogućnosti su nebrojene, a mi jedino što moramo učiniti je uključiti naše osobno računalo, te krenuti u virtualni svijet uređenja našeg doma.



Free counter and web stats


















Page copy protected against web site content infringement by Copyscape


Hrvatske Web Stranice








Blogerica.com