07.06.2009., nedjelja

Priručna sredstva za čišćenje – II dio

Ocat
Ocat se primjenjuje u čitavom domaćinstvu – od kuhinje i kupaonica, pa do čišćenja kućnih ljubimaca. Ocat ubija bakterije, te neutralizira i otklanja neugodne mirise.
Za slijedeće postupke koristiti klasični, alkoholni ocat.

Otopinom octa očistiti aparat za kavu kako bi otklonili naslage kamenca i mrlje od vode, te osvježili unutarnji mehanizam. Napuniti posudu aparata za kavu sa octom, te je usuti u rezervoar. Uključiti aparat i pustiti da „odradi“ pola ciklusa. Isključiti i ostaviti 10-ak minuta. Ponovo uključiti aparat i završiti ciklus. Baciti ocat, te napraviti dva ili ti ciklusa sa čistom, hladnom vodom. Ponoviti jednom mjesečno, ili svaki put kada primijetite da vam aparat radi slabije.
Da bi očistili čajnik, zakipite jedan dio octa i jedan dio vode, te ostavite u čajniku preko noći. Isperite s vodom.

Ocat uspješno otklanja neugodne mirise iz stroja za pranje rublja. Perilice kojima se sprijeda stavlja rublje posebno su podložne tom problemu. Dodajte približno 150 grama octa prilikom pranja (posebno pogodno za tekuće deterdžente) rublja ; to će ujedno otkloniti i neugodne mirise u rublju.

Poznato je da se ocat koristi za čišćenje hladnjaka. Nakon što otopite i očistite vaš hladnjak (ili ledenicu), nalijte malo octa krpicu ili spužvu te istrljajte unutrašnjost hladnjaka. Na taj način se eliminiraju svi neugodni mirisi i bakterije.

Mrlje od vode koje ostaju na staklu ili kristalu se također mogu otkloniti pomoću octa. Pomiješajte jednu šalicu octa i tri šalice tople vode, te u toj otopini operite vaše čaše. Ostavite ih da se osuše na zraku.

Kantu za otpatke očistite pomoću smrznute otopine vode i octa (u jednakim dijelova, smrznuto u posudi za led), a za odstranjivanje smrada, ulijte jednu šalicu octa u kantu, te isperite vodom.

Na isti način se čisti i odvod sudopera, a ako je odvod začepljen, pomiješajte jednaku količinu sode bikarbone i octa, te tu mješavinu izlijte u odvod. Smjesa će se zapjeniti i ukloniti začepljenje.

Ocat se koristi i za čišćenje kupaonice, pogotovo za otklanjanje kamenca i ljepljivih mrlja. Da bi pročistili začepljenu glavu tuša, odvijte je i potopite u zdjelu sa octom. Ujutro isperite i vratite nazad.

Uz odčepljivanje, ocat u kupaonici služi za čišćenje odvoda, toaleta i cijevi jer ubija plijesan i bakterije, te sprečava njihov razvoj. Namočite ili pošpricajte kupaonicu sa octom, pustite da odstoji malo, izribajte i isperite. Ulijete ocat u zahodsku školjku, ostavite sat vremena, izribajte sa četkom, te isperite. Možda će vam kuća „zaudarati“ na ocat i „farbanje jaja“, ali taj smrad ispari nakon nekoliko minuta.

Desi li vam se nezgoda sa kućnim ljubimcem, opet možete posegnuti za bocom octa. Izliti mješavinu octa i vode (pola-pola) na mrlju od urina koja će tada neutralizirati smrad, ali će i spriječiti vašeg ljubimca da se ponovo vrati u ovaj „priručni“ toalet

- 14:10 - Komentari (3) - Isprintaj - #

< lipanj, 2009 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Ožujak 2010 (8)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (3)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (3)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (7)
Svibanj 2009 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Uređenje doma, kuće, dvorišta, savjeti, trendovi...




Dom je sigurna i mirna oaza i stoga je veoma bitno kako ćemo ga urediti, te koji su sve načini koji će nam omogućiti da to napravimo što ekonomičnije i povoljnije. Ne živimo svi u skupim četvrtima i nemamo na dohvat ruke poznate dizajnere ili savjetnike za uređenje interijera.
Srećom, danas postoji Internet kao moćno oružje koje nam uz malo volje i vremena može podariti mnogo korisnih savjeta i originalnih ideja. Ne moramo uvijek kopirati ono što vidimo da je aktualno u inozemstvu, bolje je takve zamisli prilagoditi našim prilikama, te ih na taj načini učiniti još zanimljivijim i upečatljivijim.
Mogućnosti su nebrojene, a mi jedino što moramo učiniti je uključiti naše osobno računalo, te krenuti u virtualni svijet uređenja našeg doma.



Free counter and web stats


















Page copy protected against web site content infringement by Copyscape


Hrvatske Web Stranice








Blogerica.com