03.06.2009., srijeda

Kako izbjeći pogreške prilikom uređenja interijera

Ne morate biti profesionalni dizajner da bi vaš dom bio uređen sa stilom. Jednostavno se morate pridržavati nekoliko osnovnih pravila i uspjeh vam je zagarantiran.

Ne vješajte umjetnine previsoko
Jedna od najčešćih pogrešaka prilikom uređenja unutrašnjih prostorija je vješanje slika i ostalih umjetnina previsoko. Ne samo da će se posjetitelji i promatrači naprezati i izvijati da bi vidjeli sliku, nego će i prostorija izgledati glomaznije. Da bi to izbjegli, umjetnine uvijek vješajte u razini pogleda (očiju).
Okvir umjetnine također utječe na njen doživljaj stoga ga odaberite pažljivo i nemojte pretjerivati sa prejakim bojama ili veličinom okvira. Slika unutar okvira ipak mora disati, a onaj koji stoji ispred nje, treba promatrati umjetnost, a ne materijal u koji je uokvirena ta umjetnina. Stoga nećete pogriješiti sa bijelom ili nekom drugom neutralnom i laganom bojom.

Tepisi bi trebali biti odgovarajućih dimenzija
Premali tepih u sobi izgleda izgubljeno, a prostor u kojem se nalazi radi toga može djelovati razdvojeno. Idealna veličina tepiha je ona kada na njega stani svi komadi namještaja, ili, ako se radi o većim komadima, da na tepih stanu prednje noge većih dijelova namještaja. Neka vam ne bude teško izmjeriti i nekoliko puta prije nego što se odlučite na optimalan tepih.
Dekorirajte prostor udobnim namještajem
Nije važno koliko je neki komad namještaja poznat, skup, s potpisom – ako je neudoban, nitko na njemu neće sjediti.

Zavjese prikladne duljine
Prekratke zavjese nisu dobar izbor. Idealno bi bilo kada bi samo dodirivale pod, ili ako želite malo mekši izgled, neka se i malo gužvaju po podu. Svakako da je uvijek lakše kupiti dugačke zavjese, pa ih skratiti na željenu ili optimalnu duljinu, nego staviti prekratke zavjese.

Jastuci
Majušni jastučići na velikim foteljama i nisu neko idealno rješenje stoga vodite brigu o proporcijama između namještaja i dodataka koji će ga krasiti. U svakom slučaju nemojte pretjerivati s količinom jastuka na trosjedu ili stolici – ljudi koji žele sjesti na taj dio namještaja ne bi trebali micati suvišne jastuke. Jastuci trebaju naglasiti prostor, a ne ga pretrpati.

Osvjetljenje
Nemojte ignorirati osvjetljenje. Lampe ili zidne svjetiljke mogu oplemeniti prostor u kojem boravite. Ne samo da služe za osvjetljenje, nego su i važan dekorativni dodatak. Mogu usmjeriti pozornost na određen dio prostorije u kojoj se nalaze. Soba bez dodatnog osvjetljenja je poput lijepog odjevnog predmeta, ali bez nakita – i dalje lijepa, ali pomalo dosadna. Prostorija u kojoj se nalazi samo jedan luster može djelovati grubo, stoga je ponekad efektnije imati nekoliko svjetiljki sa žaruljama manje snage, nego jedno, centralno osvjetljenje na sredini plafona.

Od Nedavno ažurirano


Previše dodataka
Dodaci su uvijek važni prilikom uređenja interijera i oni domu daju osobnost. Ako stavite previše dodataka, soba će izgledati pretrpano i zbrkano. Stavite one dodatke koje ćete uistinu koristiti i u kojima uživate.

Uređenje sa usklađenim dodacima
Ponekad je uređenje prostora sa dodacima koji su u paru u redu (poput dviju identičnih lampi ili stolica), ali i s takvim pristupom se može pretjerati. Vremena kada se sve kupovalo na način da se slaže jedno s drugim su gotova jer prostor u kojem živimo i boravimo mora ipak odgovarati našoj osobnosti.
Ne mora se sve podudarati i biti spareno – ponekad je važnije da odgovara nama osobno i da prostor u kojem živimo učini još ugodnijim i toplijim.

- 11:10 - Komentari (4) - Isprintaj - #

< lipanj, 2009 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Ožujak 2010 (8)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (3)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (3)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (7)
Svibanj 2009 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Uređenje doma, kuće, dvorišta, savjeti, trendovi...




Dom je sigurna i mirna oaza i stoga je veoma bitno kako ćemo ga urediti, te koji su sve načini koji će nam omogućiti da to napravimo što ekonomičnije i povoljnije. Ne živimo svi u skupim četvrtima i nemamo na dohvat ruke poznate dizajnere ili savjetnike za uređenje interijera.
Srećom, danas postoji Internet kao moćno oružje koje nam uz malo volje i vremena može podariti mnogo korisnih savjeta i originalnih ideja. Ne moramo uvijek kopirati ono što vidimo da je aktualno u inozemstvu, bolje je takve zamisli prilagoditi našim prilikama, te ih na taj načini učiniti još zanimljivijim i upečatljivijim.
Mogućnosti su nebrojene, a mi jedino što moramo učiniti je uključiti naše osobno računalo, te krenuti u virtualni svijet uređenja našeg doma.



Free counter and web stats


















Page copy protected against web site content infringement by Copyscape


Hrvatske Web Stranice








Blogerica.com