30.05.2009., subota

Školjke kao inspiracija

Svatko od nas je barem jednom donio školjke kao suvenir kada se vraćao s mora. Neke smo podijelili prijateljima, neke su se „izgubile“, ali većina ih leži u nekoj staroj kutiji koja skuplja prašinu ispod podesta ili u smočnici.
Samo nekoliko školjki na stolu u dnevnoj sobi može u potpunosti promijeniti izgled prostorije, a ukrasite li na staru krpenu torbu vašim morskim suvenirima, ona će postati originalni modni hit.

Ukrašavanje stola
Sredinu stola možete ukrasiti tako da u poslužavnik stavite jedan sloj pijeska i po njemu rasporedite školjke, svijeće i suhe morske trave (ili neki sličan materijal).
Ako imate običaj jesti na otvorenom (možda u dvorištu, a malo veći sretnici na obali mora) umjesto klasičnih držača za stolnjak upotrijebite školjke. Uzmite stare, otvorene školjke (spojene), provucite kroz njih nekoliko juteni konopac i svaku od njih zavežite (tako da jedna nit konopca na svakom svom kraju ima zavezane školjke),te ih rasporedite po stolu u ravnomjernim razmacima. Stolnjak vam neće više bježati radi vjetra, a imat ćete i pristojnu dekoraciju na stolu na kojeg možete (a i ne morate) staviti dodatni ukras – ponekad su dovoljni i bogati i šaroliko ispunjeni tanjuri.


Od Nedavno ažurirano


Osim držača stolnjaka, školjke mogu poslužiti i kao originalne posudice za sol i papar. Ipak, obratite pozornost da školjke nisu previše glatke i oble jer će se onda sadržaj prosipati. Najbolje se već malo okamenjene školjke, ili školjke poput kamenica.

Flickr

Ukrašavanje prostorije
Osim što se sa školjkama mogu kombinirati na tisuće različitih i jedinstvenih okvira za slike, stalaka za svijeće ili samo jednostavnih potpurija, školjke možete upotrijebiti i za izradu trakica za vrata. Jednostavno skupite sve svoje blago na jedno mjesto, odvojite one kojima je more već načinilo rupice, i na špagu (ili traku rafije(liko)) vežite školjke u ravnomjernim intervalima. Pričvrstite načinjene trake na komad letvice čija duljina odgovara širini vrata i objesite. Za tu namjenu vam može koristiti i letvica od starih trakica za vrata – s njom će rad biti još jednostavniji jer već posjeduje mjesta predviđena za vješanje na dovratak.

Ukrašavanje tekstila.
Bilo da se radi o stolnjaku, nad-stolnjaku, torbi ili marami, nekoliko pužića ili školjkica može učiniti čudo. Uzmite običnu, bijelu platnenu torbu (koju ste ionako mislili baciti jer se takve više ne nose) i, koliko je potrebno, priljepaka ili sličnih konusnih školjaka (one se većini slučajeva razbiju na takav način da su idealnog prstenastog oblika koji se lagano prišije na platno). Prije nego što zašijete školjke, rasporedite ih po torbi da vidite koji vam se dizajn najviše sviđa. Kada ste sigurni da želite određenu kombinaciju, prišijte školjke debljim, tapetarskim koncem. Stegnite ga čvrsto da školjke ne ostanu labave.

image hosting by http://www.99phost.com/

Ovo su samo neki od prijedloga u kojima možete pronaći inspiraciju za ukrašavanje vašeg svakodnevnog života, a osim što će te uljepšati dom, riješit će te se balasta koji godinama skuplja prašinu u nekim tamnim kutovima

- 10:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.05.2009., petak

Kuhinjski pod od papirnatih vrećica

U prvi mah kad sam pročitala ovaj naslov, mislila sam da je riječ o šali, no kada sam došla do kraja članka, shvatila sam da se radi o originalnom i inspirativnom uratku za koje vam je potrebno malo dobre volje, fizičke snage, nekoliko sati slobodnog vremena i po mogućnosti prazna kuća.
Nismo se jednom našli u situaciji da nam je muka gledati stari pod u kuhinji, bilo da je riječ o linoleumu ili pločicama. Recesiju neću spominjati jer i vrapci na granama pjevaju o tome kako nije vrijeme za nepotrebna ulaganja. I što učiniti? Oboružajte se hrpom starih papirntih vrećica ili s rolom klasičnog pak-papira (kojeg možete pronaći u skoro svakoj knjižari) i napravite novi kuhinjski pod.

Za ovaj eksperiment vam je potrebno dovoljno starih papirnatih vrećica ili rola papira da pokrijete površine u kuhinji koju pokrivate, a da vam se pritom slojevi koje ćete slagati preklapaju jedni preko drugih. Osim papira će vam trebati i škare, stare krpe, poliuretansko ljepilo, i po želji – boja za drvo, prirodne nijanse.

Prije nego što krenete trgati papir, važno je vam pod bude dobro oriban, tj., čist i suh. Sada možete početi trgati papir, škarama izrežite one dijelove papira koji će se nalaziti uz namještaj sa oštrim rubovima (poput peći ili donjih kuhinjskih elemenata). Kada ste natrgali dovoljno papira, zgužvajte ga, pa ga ispravite kako bi vam tekstura papira bila što izraženija.

Izlijte manju količinu poliuretanskog ljepila na pod gdje ćete postaviti svoj prvi komad papira, pa ga razmažite kistom (ili rukama, ako ste hrabriji). Stavite papir na pod, dodajte malo ljepila na vrh papira, i poravnajte sa kistom. Tehnika je ustvari dosta slična decoupage-u (decoupage – tehnika lijepljenja slojeva papira na površinu koja se koristi npr, za ukrašavanje predmeta ili dijelova namještaja). Nastavite postavljati komade papira na način da im se rubovi malo preklapaju. Izravnajte mjehuriće ispod papira.
Ako vam se pojave mjehurići kada se ljepilo počne sušiti, tada ih probušite iglom i još malo namažite ljepilom, te ponovo izravnajte. Površina koju obrađuje će se ustvari izravnati do kraja kada se skroz osuši i kada ljudi počnu hodati po njoj.

image hosting by http://www.99phost.com/

Kada ste pokrili željenu površinu s papirom, pričekajte da se ljepilo osuši. Želite li tamniju boju vašeg poda, obojite ga bojom za drvo, i utrljate boju uz pomoć stare krpe. Nanesite još 4 do 6 slojeva poliuretana (u intervalima od sat vremena), kako bi zaštita poda bila što bolja.
Ostavite da se osuši preko noći, iako bi bilo najbolje da se suši i do 24 sata.

Kada pod ponovo potamni ili se zaprlja, očistite ga i premažite ga novim slojem poliuretana. Nedostatke možete popraviti stavljanjem novih, papirnatih zakrpa, a kad vam dojadi krpanje, možda se i situacija oko nas stabilizira, pa ćete si lak

- 09:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.05.2009., četvrtak

Prozori – i što staviti na njih?

Odabir odgovarajuće zaštite ili zastora za prozor nije uvijek lagan. Obzirom da su vam dostupne mnoge okomite i vodoravne zavjese, rolo trake ili šalaporke, ipak trebate obratiti pozornost na neke osnovne detalje prilikom odabira željene zaštite za vaš prozor.

Područje za dekoraciju

Odredite točan broj prozora za koje trebate izraditi zaštitu (ili zavjese). Smjer, tj. pozicija vaših prozora ima veliku ulogu u odabiru željenih zastora. Prozori koji se nalaze na sjevernoj strani kuće se čitav dan izloženi sunčevoj svjetlosti, ali su i hladni tijekom hladnijeg perioda godine, stoga probajte uključiti neku vrstu zaštite koja će smanjiti potrošnju energije (skoro 40 % energije grijanja se rasipa kroz prozor).
Prozori koji se nalaze na istočnoj strani će biti obasjani suncem ujutro i prijepodne. Ne želite li da vam vrućina od jutra uđe u stan, možete koristiti obične, nabrane zavjese ili čak klasične zavjese – iako one nisu previše prikladne za prozore u ostalim dijelovima kuće.

?????? At site

Prozori koji su okrenuti prema zapadu su najproblematičniji jer oni dopuštaju ulaz štetnih, ultra-ljubičastog zraka. I ovdje treba obratiti pozornost na mogućnosti uštede energije kao i kod sjevernih prozora. Prozori smješteni na južnoj strani kući su ustvari optimalni jer tijekom čitavog dana propuštaju ravnomjerno sunčevu svjetlost. Hoćete li odabrati zastore koji propuštaju svjetlost ili ga blokiraju ovisi o tipu prostorije u kojoj se prozor nalazi.

Odabir dizajna

Odabir dizajna nije uvijek jednostavan, i nerijetko se desi da, kada odabere jedan stil i montirate ga, on izađe iz mode. Tu na vidjelo izlazi vaša moć prilagodbe i kombiniranja različitih trendova i stilova. Bilo da odabere neki ležerniji stil ,ili formalni ,ili konceptualni, neka on bude provjeren i pristupačan.

Identificirajte svoje potrebe

Imate li djecu u kuću, tada vam je sigurnost na prvom mjestu, pa to uzmite u obzir i prilikom dekoriranja prozora. Prije nego što se odlučite za sam dizajn vaše zaštite za prozore, prvo obratite pozornost na zvučnu izolaciju i uštedu energije. Osim energetskih čimbenika, morate se informirati i o načinu održavanja, jer različiti zastori ili žaluzine iziskuju različito održavanje i čišćenje. Nikako nemojte zanemariti ni financijski dio i ne ulijećite u prvu trgovinu sa alu-žaluzinama ili zavjesama, nego se informirajte i proučite ono što vam se nudi u okolini. Kako god bilo, prozori su dio doma kojeg ćete gledati tijekom cijeloga dana – nemojte da vam pogled na njih ostavlja gorak okus ustima zato što ste masno platili nove trendi zavjese. Oboružajte se strpljenjem i hrabro krenite u istraživanje ponude. Iznenadit ćete se kada vidi koliko se može uštedjeti ako se malo strpite.

- 12:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Popravite „tvrdoglave“ ladice

Ladice koje zapinju i koje se savijaju ili „objese“ kada ih otvorite su sigurno trn u vašem oku. Srećom, noviji materijali poput plastike ili metala koji se koriste za proizvodnju klizača na ladicama rijetko kad zapinju, a ako se i desi nešto takvo, uvijek se može koristiti mazivo od teflona (za plastiku) ili mazivo za istiskivanje vlage (za metal) koje će u trenu riješiti taj problem.
Nažalost, drvene ladice nisu uvijek spremne za takvu vrstu suradnje. Postoji mnogo čimbenika koji uzrokuju probleme s drvenim ladicama. Npr., vlaga u zraku može dovesti do toga da se ladica napuhne i da se njene stranice saviju. Čavli ili spajalice koje drže ladicu mogu se otpustiti i veoma često nam se desi da nam se ladica jednostavno rastavi.
To ne znači da se problematične ladice ne mogu popraviti – evo nekoliko osnovnih stvari koje trebate za popravak drvenih ladica :

- Parafin ili pčelinji vosak
- Šmirgl-papir
- Sapun
- Vijci i odvijač
- Čekić
- Ljepilo za drvo


Popravljanje drvenih ladica koje zapinju

Različit dizajn namještaja i ladica uzrokuje različite razloge zapinjanja ladica. Prvo što trebati napraviti je izvaditi ladicu koja zapinje. Pregledajte ima li na njoj vidljivih mehaničkih oštećenja ili su se jednostavno spojni vijci otpustili, pa se ladica počela raspadati. Velika vjerojatnost je da vam probleme stvara vijak ili spajalica koja je popustila, osim toga, uzrok zapinjanju može biti i opuštena bočna vodilica ladice, potrgana kutna plastična vodilica ili čak komad krpe ili sličnog materijala koji je zapeo u traku ladice.

Otpušteni vijak izvadite i zamijenite ga novim, a potrgane kutne vodilice možete pronaći u svakoj, ,malo boljoj, trgovini kućnog materijala. Opuštene donje ili bočne vodilice ladice možete popraviti na jednostavan način. Prvo skinite vodilicu, zatim, pošpricajte (ili namažite) bočnu(ili donju) stranu ladice i vodilicu ljepilom za drvo. Ponovo zavijte vodilicu na bočnu(ili donju) stranu ladice i ostavite je preko noći da se ljepilo osuši. Slijedeći dan vaša nova/stara ladica je spremna za upotrebu.

Bez obzira na to što je uzrokovalo glavni problem, nije loša ideja da podmažete vodilice na ladici kada već nije upotrebi. Običan sapun (ali ne onaj koji u sebi sadrži dodatne ovlaživače kože) ili komadić ili štapić pčelinjeg voska ili parafina se utrlja na dno ladice. Na taj način se podmazuje površina i ladica klizi laganije nego prije. Podmažite sve dijelove ladice koji se dodiruju sa drvenim okvirom namještaja, poput donjih krajeva ladice ili bočnih utora za vodilicu.

Ako ne možete pronaći vidljiva oštećenja na ladici, a ona i dalje zapinje, tada je vrijeme za šmirgl-papir. Izvadite ladicu i okrenite je. Uzmite šmirgli-papir srednje granulacije (80 do 100) i stavite ga na ručnu brusilicu (ne električnu). Odstranite višak drveta brušenjem i često provjeravajte paše li ladica i da li se izvlači bez problema. Kada vidite da ladica lagano klizi, podmažite je s voskom ili sapunom.

Kako spriječiti zapinjanje ladica

Možete koristiti sintetičke (najlonske) trake koje jednostavne zalijepite za dno ladice i više je ne morate podmazivati voskom ili sapunom, iako na našem tržištu i nema prevelike ponude takvih, najlonskih traka. Jedina mana korištenja tih traka što ćete možda morati odstraniti dio drveta na ladici pomoću šmirgl-papira kako bi dobili dovoljno prostora da postavite tu traku.

Image Hosted by ImageTitan.com

Ladice koje zapinju mogu biti jako frustrirajuće. Srećom, u vašem domu se sigurno nalazi potreban alat za popravak, jedino je pitanje da li ste dovoljno motivirani da se uhvatite takvog posla. Ipak, ne bi li bilo krasno kada bi se i ostali problemi u životu tako lako popravili.


- 10:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.05.2009., srijeda

10 trikova za brzo i jeftino preuređenje doma

Na svakom koraku slušamo o recesiji i njenim posljedicama, stoga i pomisao na veliko investiranje u uređenje doma zvuči u najmanju ruku kao izazov odlaska na Mjesec, no novi izgled doma ne znači uvijek i mnogo potrošenog novca. Evo nekoliko trikova koji će nam zasigurno donijeti osvježenje u domu, a samim tim i uljepšati pomalo turobnu svakodnevicu.

1. Prekopajte smeće

Možda zvuči malo degutantno, ali ljudi danas bacaju sve i svašta. Prošećite po kvartu oko kontejnera, možda naletite na staru stolicu ili ormarić, a ako nemate želudac za takvu avanturu, istražite tavane i podrume vaših susjeda ili rodbine. Naiđete li komad namještaja koji je u čvrstom stanju, a ima „sve noge na broju“, ne oklijevajte, nego dajte sve od sebe, te ga uredite (od čišćenja, preko brušenja, kitanja (u većini slučajeva se za manje popravke drvenog namještaja koristi smjesa kit kojom se krpaju manje pukotine ili oštećenja, te se onda brušenjem odstranjuje višak kita, a površina se boja). Živa boja ili cvjetni uzorak na takvom komadu namještaja mogu zaista učiniti čudo u prostoru u kojem živite, a i Vi ćete se svakako osjećati bolje znajući da ste to učinili svojim rukama.

2. Uokvirite

Sami kreirajte svoja umjetnička djela na način da uokvirite nešto što u normalnim okolnostima ne bi. Bilo da se radi o prešanom cvijeću, školjkicama, mozaiku od suhih drvenih grančica na podlozi od običnog papira za zamatanje poklona – sve to posatje malo umjetničko djelo kada ga uokvirite.

Image Hosted by ImageTitan.com

3. Mini police

Napravite mini police na način da zalijepite šper ploču s gornje strane kvadratne blok police, te ih nakon toga obojite. Možete načini i veću policu tako da spojite dva bloka polica na veći komad šperploče.

4. Vješalice

Svaka, malo bolja trgovina opremom za dom nudi bezbroj vješalica. Vaša mašta je jedina granica koja može odrediti raspored i dizajn tih vješalica, a samim tim i izgled vašeg doma.

5. Stol

Priuštite vašem stolu novi izgled tako da ga prekrijete materijalom, te ga pričvrstite tapetarskim čavlićima. Posložite vaše omiljene fotografije ili razglednice, te ih premažite s nekoliko slojeva bezbojnog laka kako bi ih zalijepili.

6. Dekorirajte jelovnik

U veliku zdjelu stavite sve namirnice koje ne moraju stajati u hladnjaku. Na taj način, vaše umjetničko djelo ujedno može inspirirati članove vaše obitelji da konzumiraju više voća i povrća. Budite kreativni, te upotrijebite nekoliko manjih zdjelica raspoređenih po prostoriji, prije će se pojesti, neće se početi kvariti (nekoliko jabuka, banana i marelica veoma brzo počnu reagirati jedne na druge što uzrokuje ubrzano truljenje i pojavu razbih mušica i sličnih gostiju).

7. Napravite novu svjetiljku

Najobičniju sjenku svjetiljke omotajte u papir za zamatanje ili suho cvijeće, pošpricajte ljepljivim sprejem. Pomoću markera nacrtajte pruge ili apstraktne oblike.

8. Poigrajte se s ogledalima

Uzmite staro ogledalo i uokvirite ga sa malim, dekorativnim pločicama. Iako su namijenjene za lijepljenje po površini, ipak se mogu iskoristiti i na ovaj način, te vašem ogledalu i domu podariti novi izgled.

9. Osvjetljenje

Nije nužno da uvijek postavite klasične lustere ili visilice. Ponekad su mnogo efektnija reflektorska svjetla, LED rasvjeta ili ugradbene svjetiljke jer osvjetljavaju prostor na drugačiji način nego klasične rasvjeta.

10. Bojanje

Svaki se, malo stariji kućevlasnik, barem jednom u životu upustio u avanturu bojenja sobe ili čak cijele kuće ili stana. Na taj se način može uštedjeti pristojna svota novaca, a posao bojenja nije pretjerano zahtjevan. Ako nemate iskustva s bojenjem zidova, počnite s jednom prostorijom. Kad završite taj prvi korak, shvatit ćete da se uz malo truda može preurediti cijela kuća, a zadovoljstvo koje nastaje kao rezultat spoznaje da ste napravili svojim rukama je nemjerljivo u usporedbi s malo nereda i zaprljanih podova i hlača radi kapanja boje.

- 12:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Nekoliko savjeta o tome kako se riješiti ustajalog mirisa sa tepiha

Ponekad nismo u mogućnosti priuštiti si novi tepih, te smo prisiljeni iskoristiti ono što nam se u određenom trenutku nađe pod rukom, a to su često stari i prašnjavi tepisi iz kojih je jako teško istjerati ustajale mirise poput dima cigareta ili vlage. Najčešći uzrok takvih neugodnih mirisa je plijesan koja u tepihu ima idealne uvjete za razvoj i razmnožavanje.

Kad nam se tepih smoči radi poplave ili slične nesreće, vlakna upiju tekućinu, i nakon određenog vremena i na određenoj temperaturi, u našem tepihu se razviju plijesan i slični „stanari“ koji radi gustoće samog materijala os kojeg je sačinjen tepih imaju savršene uvjete za rast i razmnožavanje. Smrad koju plijesan otpušta je ustvari jedna vrsta plina koja je u većini slučajeva bezopasna, iako neki od njih mogu biti i toksični za ljude.
U većini slučajeva taj smrad ostaje iako se uspijemo riješiti samih uzročnika, tj. plijesni.

Za početak moramo odrediti da li u našem tepihu i dalje obitavaju nametnici. U tom slučaju smrad i plijesan se ne može očistiti bez obzira na to koliko puta smo prali tepih. Ujedno, moramo biti oprezni kada tražimo plijesan jer određene plijesni mogu biti opasne za naše zdravlje.

No, uz pomoć domaćeg recepta za čišćenje plijesni postoji način da se ipak riješite tog dosadnog i neugodnog mirisa. U zdjeli pomiješajte pola šalice sode bikarbone, jednu šalicu octa, dvije žličice arome vanilije i jednu šalicu vode. Miješajte dok se soda ne otopi. Ovo otopina će neutralizirati smrad i uništiti nametnike koji stanuju u vašem tepihu. Da bi što lakše primijenili ovu mješavinu, prespite je u raspršivač, te pošpricajte ravno mjerno po suhom i opranom tepihu. Ako je tepih vlažan, postoji mogućnost da se napravljena otopina ne apsorbira u tepih.
Tepih nemojte namakati, nego ga samo malo navlažite. Pomoću spužve utrljate smjesu, te isperite s vodom. Postupak ponavljajte dok ne očistite plijesan. Pospite dodatno sa sodom bikarbonom, a kada se osuši, usišite ostatke prašine i prljavštine.

- 09:52 - Komentari (1) - Isprintaj - #

  svibanj, 2009 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ožujak 2010 (8)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (3)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (3)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (7)
Svibanj 2009 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Uređenje doma, kuće, dvorišta, savjeti, trendovi...




Dom je sigurna i mirna oaza i stoga je veoma bitno kako ćemo ga urediti, te koji su sve načini koji će nam omogućiti da to napravimo što ekonomičnije i povoljnije. Ne živimo svi u skupim četvrtima i nemamo na dohvat ruke poznate dizajnere ili savjetnike za uređenje interijera.
Srećom, danas postoji Internet kao moćno oružje koje nam uz malo volje i vremena može podariti mnogo korisnih savjeta i originalnih ideja. Ne moramo uvijek kopirati ono što vidimo da je aktualno u inozemstvu, bolje je takve zamisli prilagoditi našim prilikama, te ih na taj načini učiniti još zanimljivijim i upečatljivijim.
Mogućnosti su nebrojene, a mi jedino što moramo učiniti je uključiti naše osobno računalo, te krenuti u virtualni svijet uređenja našeg doma.



Free counter and web stats


















Page copy protected against web site content infringement by Copyscape


Hrvatske Web Stranice








Blogerica.com