27.05.2009., srijeda

Nekoliko savjeta o tome kako se riješiti ustajalog mirisa sa tepiha

Ponekad nismo u mogućnosti priuštiti si novi tepih, te smo prisiljeni iskoristiti ono što nam se u određenom trenutku nađe pod rukom, a to su često stari i prašnjavi tepisi iz kojih je jako teško istjerati ustajale mirise poput dima cigareta ili vlage. Najčešći uzrok takvih neugodnih mirisa je plijesan koja u tepihu ima idealne uvjete za razvoj i razmnožavanje.

Kad nam se tepih smoči radi poplave ili slične nesreće, vlakna upiju tekućinu, i nakon određenog vremena i na određenoj temperaturi, u našem tepihu se razviju plijesan i slični „stanari“ koji radi gustoće samog materijala os kojeg je sačinjen tepih imaju savršene uvjete za rast i razmnožavanje. Smrad koju plijesan otpušta je ustvari jedna vrsta plina koja je u većini slučajeva bezopasna, iako neki od njih mogu biti i toksični za ljude.
U većini slučajeva taj smrad ostaje iako se uspijemo riješiti samih uzročnika, tj. plijesni.

Za početak moramo odrediti da li u našem tepihu i dalje obitavaju nametnici. U tom slučaju smrad i plijesan se ne može očistiti bez obzira na to koliko puta smo prali tepih. Ujedno, moramo biti oprezni kada tražimo plijesan jer određene plijesni mogu biti opasne za naše zdravlje.

No, uz pomoć domaćeg recepta za čišćenje plijesni postoji način da se ipak riješite tog dosadnog i neugodnog mirisa. U zdjeli pomiješajte pola šalice sode bikarbone, jednu šalicu octa, dvije žličice arome vanilije i jednu šalicu vode. Miješajte dok se soda ne otopi. Ovo otopina će neutralizirati smrad i uništiti nametnike koji stanuju u vašem tepihu. Da bi što lakše primijenili ovu mješavinu, prespite je u raspršivač, te pošpricajte ravno mjerno po suhom i opranom tepihu. Ako je tepih vlažan, postoji mogućnost da se napravljena otopina ne apsorbira u tepih.
Tepih nemojte namakati, nego ga samo malo navlažite. Pomoću spužve utrljate smjesu, te isperite s vodom. Postupak ponavljajte dok ne očistite plijesan. Pospite dodatno sa sodom bikarbonom, a kada se osuši, usišite ostatke prašine i prljavštine.

- 09:52 - Komentari (1) - Isprintaj - #

  svibanj, 2009 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ožujak 2010 (8)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (3)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (3)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (7)
Svibanj 2009 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Uređenje doma, kuće, dvorišta, savjeti, trendovi...




Dom je sigurna i mirna oaza i stoga je veoma bitno kako ćemo ga urediti, te koji su sve načini koji će nam omogućiti da to napravimo što ekonomičnije i povoljnije. Ne živimo svi u skupim četvrtima i nemamo na dohvat ruke poznate dizajnere ili savjetnike za uređenje interijera.
Srećom, danas postoji Internet kao moćno oružje koje nam uz malo volje i vremena može podariti mnogo korisnih savjeta i originalnih ideja. Ne moramo uvijek kopirati ono što vidimo da je aktualno u inozemstvu, bolje je takve zamisli prilagoditi našim prilikama, te ih na taj načini učiniti još zanimljivijim i upečatljivijim.
Mogućnosti su nebrojene, a mi jedino što moramo učiniti je uključiti naše osobno računalo, te krenuti u virtualni svijet uređenja našeg doma.



Free counter and web stats


















Page copy protected against web site content infringement by Copyscape


Hrvatske Web Stranice








Blogerica.com