Urbana kultura

srijeda, 15.10.2008.

O ovcama i pastirima

Na žalost ne slažem se da je ovo preguravanje. Cesta ima 2 regularna traka koja se u jednom trenutku stapaju u jedan. Naravno auto koji je u lijevom traku se mora prestrojiti i pri tome oni u desnom traku imaju prednost.. To su činjenice po prometnim pravilima .

Opcija koju autor bloga zagovara je da svi stanu odmah u desni trak, znajući da je tamo negdje ispred suženje. To je po mom mišljenju pogrešno jer zašto onda uopće imamo lijevi trak? Kad bi se svi ravnomjerno rasporedili po oba traka imamo dvije prednosti:
1) Ulica se neće zakrčiti sve do onog tamo prije semafora blokirajući eventualno dodatno promet
2) Pristojni vozači zanjući da je takva situacija naizmjence će se propuštati , jedan iz desnog, jedan iz lijevog traka i promet će biti protočan koliko taj jedan trak dopušta. Čak i više nego da je na cesti samo jedan trak jer se lakše uključivati dok su vozila u pokretu.

Komentar odaje tvrdoglavost i inzistiranje na pravu prvenstva u krivim situacijama tipičnu za zagrebačke vozače.

Prema tome ovi u lijevom traku nisu učinili ništa krivo, ako daju desni žmigavac i netko ih pusti to je njemu na čast. A nromalno da se pri tom guraju jer da se ne guraju ne bi vjerojatno ni bili pušteni. Kod nekih u desnom traku to ostavlja dojam da su ovce, ali zapravo im je krivo da se sami toga nisu sjetili. (tvrtko 15.10.2008. 09:21)


Molim komentatore da prvo malo podrobnije pogledaju o čem se ovdje zapravo piše. Dakle trudim se ne dokumentirati ljude koji ne rade prometne prekršaje već one koji to rade. Dakle ovi koji su na slikama su prije, za vrijeme fotografiranja ili neposredno nakon njega napravili prekršaj.

Točno je da vožnja do spajanja traka nije prekršaj kao i to da se na točke 1 i 2 moram složiti, no vožnja preko površina označenih kosim crtama ili preko pune crte je prekršaj i svi ovdje navedeni su to napravili. Dakle nisam slikao nikog tko je došao do spajanja traka, dao žmigavac i uključio se u promet u desnu traku. (Ovih 6 na slici je prošlo ravno preko iscrtane površine)

Osobno predpostavljam da oni koji voze u desnoj traci nisu nesposobni misliti pa da se nisu sjetili kako bi sve mogli proći brže, nego su im druge stvari na pameti.

Pravi karakter osobe možete vidjeti kad je za volanom u autu.

Htio bih još podsjetiti one u desnoj traci na još nekoliko životnih trikova ako se nisu sami sjetili:

- kad dođete u banku koja nema automat s brojevima i u jednom redu stoji 10 ljudi, dvije blagajne rade a nema velikog natpisa 'Jedan red za sve blagajne' lijepo idite do blagajne 2 i prvi ste u redu i niste napravili ništa nedozvoljeno

- kad dođete na odjel salame i sira u dućanu ako u redu stoji 10 ljudi tvoreći red s lijeva na desno, stanite ispred prvog. Time tvorite red s desna na lijevo i ako nigdje ne piše da red treba ići s lijeva na desno niste napravili ništa nedozvoljeno

Što se tiće fotografija, trenutno sam u fazi promjene sredstva za rad pa su iste izostale no već od sutra krećemo dalje.

Da ne bi bilo dosadno pohvaljujem vozača u plavom Passatu ZG-5631 AC koji je na istom mjestu kao i ovih 6 fantoma pretekao sve, prešao preko zebre, prugaste površine, tramvajske pruge i ugurao se ispred neke ovce iz desnog reda iza mene jer ga ja nisam pustio pod prijetnjom kaska.

- 12:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>