stefica cvek u raljama nyc

< siječanj, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Siječanj 2008 (2)
Prosinac 2007 (7)
Studeni 2007 (5)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (2)
Srpanj 2007 (4)
Lipanj 2007 (2)
Travanj 2007 (6)
Ožujak 2007 (3)
Veljača 2007 (1)
Siječanj 2007 (8)
Prosinac 2006 (5)
Studeni 2006 (6)
Listopad 2006 (3)
Rujan 2006 (2)
Kolovoz 2006 (3)
Srpanj 2006 (3)
Lipanj 2006 (2)
Svibanj 2006 (5)
Travanj 2006 (6)
Ožujak 2006 (8)
Veljača 2006 (6)
Siječanj 2006 (11)
Prosinac 2005 (12)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
Ako ste zeljni znanja, gladni informacija, novih spoznaja,i iznad svega volite ucit...ovde ce vam bit dosadno.


"There are many things to think about,
but nothing to worry about”
MK


Rodena u Splitu, ne zivim u Splitu, a jos sam ziva
ovo sam negdi vidila,i mislim da je steta da se ne salje dalje

Linkovi
Slobodna
Radio Dalmacija
Za Split
Voice of America
Economist
NYTimes

ako ti nije dosta, emajliraj me
pazivamo@yahoo.com



Ako zelis vidit koliko si udaljen, priblizen ili povezan
sa drugim blogom klikni ovde

25.01.2007., četvrtak

Sta ce nama soferima kuca..


Neki dan sam vidila u Vecernjem kako 80% americkih vozaca radi jos nesto dok vozi. Mene ovaj podatak niti malo ne cudi niti se pitam kako sve to uspiju, mene fascinira kako oni nemaju i vise sudara s obzirom koliko su im kriteriji za polaganje voznje niski. Aj dobro nije bas da su toliko niski, ali za nekoga ko' dolazi iz zemlje di se za vozacku mora dat livi bubreg i obecat prvorodenog sina, jesu niski.

Kad sam ja polagala voznju doma,a sram me i rec koliko godina vec vozim, tribalo je prvo ic na prvu pomoc, pa polozit prvu pomoc i znat previt slomljenu nogu u kuku, pa na predavanja, cini mi se da su trajala dvi sedmice, pa polagat test, pa onda ici na 30 sati voznje, e tek onda se moglo izac na polaganje voznje. Naravno da sam prva dva puta pala. Prvi put zato jer nisam gledala previse u ogledalo u autu?? mislim kako je on zna koliko puta ja gledam?? Drugi put zato jer mi se auto ugasilo u prometu.(op.a. trebala sam krenut sa uzbrdice pod kutem od 83). Treci put je bila treca sreca zahvaljujuci mom instruktoru kojemu je valjda dosadilo gubit vrime sa mnom po ispitima. Naime ispitivac (valjda se tako zovu ti iz HAK-a) je reka da sam mu malo zestoka na gasu i da nije bas siguran da nisam opasnost za promet (nije ima pojma koliko se moj otac i dan danas slaze s njim), ali je dragi instruktor reka da je to zato jer imam velike take, a on mi je sto puta reka da ih ne nosim, ali da on zna kad ja vozim u papucama da sam smirenija. Nakon ovog briljantnog objasnjenja, hakovac se smilova i pustija me.

A pazite polaganja voznje ovde, ne tribate nista radit, samo odete u DMV ,ekvivalent nasem HAK-u i policiji skupa, jer ovde se ispiti polazu kod njih, a ne po auto skolama, platite 50$ (je dobro ste procitala, polaganje testa je samo $50, u moje doba je bilo jos i manje; cijelih $20), polozite ili padnete. Naravno prije ispita oni preporucuju da malo ucite, a knjigu mozete besplatno downlodirat sa njihovih stranica . Nije da ovde nema auto-skola, ali ja ne znan nikoga ko ih korisit. U stvari znam, jednom sam cula da je neko uzea 5 sati voznje, jer nije vozija sto godina, pa da se malo podsijeti.

Kad ste polozili teoriju, prosli ste ocni pregled, koji se odma obavlja na istom mistu, dobijate permit da ste spremni izac na voznju. Zovete na telefon ili odete na net i zakazete test. Naravno oni vam daju puste opcije di cete odvozit test, a vi izaberete onu koja vam najvise odgovara ili koja vam je najbliza kuci (ka sta sam ja napravila). Dovezete se do tamo, aj dobro, sad se malo falim, ali ja sam vec imala cro vozacku kad sam dosla vamo, a sa njom se moze vozit ovde prvih par miseci pa sam se ja lipo dovezla na ispit. E zaboravila sam dodat, ovde polazete sa svojim autom, ako nemate, neko vam ga moze posudit.
Najbolji dio od svega je da se polaze u nekom zabitom kutku, i na nekoj cesti di auto prode svaka tri dana, tako da nema sanse da napravite sudar. Moram naglasit da malo pilaju sa paralelnim parkiranjem uz rub kolnika, ali nama od doma kojima je nocna mora paraleno parkiranje u rikverc izmedu dva auta bez servo volana, ovo je mila majka. Kad kazem da se polaze u nekom zabitom kutku, to je kada kazem da se kod nas doma polaze na Marjanu, a parkiranje na Poljudu. Ispit traje cirka 5 minuta.

Za kraj moram napomenut da se pismeni dio polaze na jeziku koji sami birate. Ja iz principa nisan tila polagat na srpsko-hrvatskome, jer taj jezik vise ne postoji, ali ajde vi objasnite birokraciji tu sitnicu. Tako je bilo u doba kad sam ja polagala, sad sam evo nasla uputstva za voznju na bosanskom , za one koji polazi voznju u drzavi Missouri. Jos samo moram pitat moje bosance jel se kod njih u Bosni kaze da se nesmi vozit pod "dejstvom alkohola".

- 17:50 - Komentari (16) - Isprintaj - #

23.01.2007., utorak

Sta rade nasi konzulati i ambasade??

Prije par dana kad sam radila top 5. listu zaboravila sam napisat da previse stvari svacam osobno. Ima tome par godina da je jedan Hrvat otea autobus i nozem ubija vozaca,a mene bilo sram sta sam i ja Hrvat, a covika i ne znam. Kad cujem nekog "nepametnog" iz Splita, uvik pomislim; ajme sramoti mi grad. Kad citam kako nam je CRO lipa ponosna sam kao da sam je sama pravila. Ili kad kao neki dan u NYT vidim nase zgodne momke...aj dobro probude se neki osijecaji koji bas i nisu majcinski.

Prije par dana izasa je clanak u Baltimore sunu, posto ne citam te novine, tribalo je par dana da dode do mene.

Ili jos bolje; zanemarite originalni clanak, procitajte ovaj di se pokusava svatit odakle ovoj novinarki ideje da pise tako nesto, a i volili bi znat sta je doticna "uzivala" dok je to pisala.

Novinarka koja je napisala ovo je "Julia Gorin is a 34 year old opinion-writer, well paid American Serbs'
propagandist and "stand-up comedienne" who lives with her pit bull
and a husband in Manhattan, New York City." ono sta je strasno je ovo: "Julia Gorin writes about the Balkans and serves on the advisory board of the newly formed American Council for Kosovo. Her e-mail is jegorin@erols.com."

Srica pa i na ovoj strani ima ljudi koji ne mogu ignorirat ovoliku kolicinu gluposti, i koji ne odmahnu samo rukom kad procitaju takve gluposti (a nemaju nikakvu funkciju u vladi).

I meni je savrseno jasno da neko pise gluposti, (il' kao sta kaze naslov protesnog pisma koji je poslan glavnom uredniku : "Everybody is entitled to their opinion but not to their facts" )ali da ih pise, a da niko od nasih ambasadora i konzula ne reagira mi nije jasno. Zasto se njih placa?

UPDATE :

Dobila sma email od nekog malo ozbiljnijega od mene i vidite sta on kaze;

Draga Stefi ,

Ne vjerujem da su iz konzulata ista slali. Nije to njihov posao. Cak mislim da sluzbeno jedino smije to raditi ambasada. Za to je potrebna PR agencija koja se bavi ovakovim dopisima. Na zalost ja do sada nisam uspio uvjeriti zasukane sluzbene Hrvate u Zagrebu o potrebi PR agencije koja bi zastupala HR. Uvjiek odgovor isti: Puno je to novaca, mi cemo...i tako to ide iz godine u godinu.

Govorit cemo mi jos o tom. Budi pozdravljena,


E ako ovo nije ludilo ja ne znam sta je,TO NIJE NJIHOV POSAO!! zvala sam i Croatian office u NYC, a oni mi kazu, to nema veze s njima ?!?!?

IPAK SE KRECE :
Druz je posla demant , pa steta da se izgubi u komentarima.




- 01:40 - Komentari (18) - Isprintaj - #

22.01.2007., ponedjeljak

Opet smo u NY Times-u


Nije Travel, ali se isto mogu parit oci ;-))

"Take it from the Croatian national water polo league: this season, nothing beats a great pair of legs."


Posto nemam pojma kako stavit slide show na svoju stranicu morat cete kliknut dva puta, ovde pa otic na SLIDE SHOW; Spring Training.

I di su bili ovakvi kad sam ja rasla dole??



- 15:10 - Komentari (6) - Isprintaj - #

19.01.2007., petak

Dozivljaji iz ER-a


U zadnje vrime nam se potrefilo da vikende provodimo po hitnoj, a Visnjica nigdi.
Prvo je dragi naletija rukom na komad zeljeza i napravija rez koji su mu morali zasit sa ni manje ni vise nego 7 punata (savova za unutrasnjost Hrvatske).
Sami dio sivanja sam propustila jer je Z. to obavija bez mene u Queensu posto je u tom momentu bia tamo i to mu je bila najbliza bolnica . Nakon sedmicu dana su mu rekli da dode izvadit punte, a nama je sinula super ideja, ajmo mi to lipo obavit u subotu navecer posto svakako idemo na veceru u Queens, pa cemo posli vecere otic u ER i izvadit ih.
Racunamo, malo cemo cekat, ali vikend je, a vec je i prosla ponoc, sigurno nece bit tolika guzva.
Dodemo mi u ER, Z. se prijavi, i sidnemo cekat..i cekamo mi, cekamo... vec je jedan sat, pa dosla dva sata posli ponoci, a u cekaonici se nista ne desava osim sta sve vise svita dolazi.Kako mi strpljenje nije jaca strana, kazem ja Z.:
- Jel tebi ovo cudno?
- Sta?
- Pa niko ne dolazi vamo, nit' kog prozivaju, niti sestre dolaze....
- Pa na hitnoj smo, sigurno imaju posla?
- Kojeg posla kad ni jedan pacijent nije prosa kroz vrata u ordinacije? - ne mogu virovat da je njemu sve to normalno.
- Iden ja pitat?
- Nemoj pitat, pusti ljude da rade svoj posa i vidis da svi side i cekaju jedino se ti bunis? - z. je inace smirena osoba, ja sam ta koja se uvik nekog vraga buni.
- Iden vidit do saltera sta se desava - uostalom ako su svi ovce i side ne moram bit i ja.
Dodem ja onako pametno do saltera i kazem koliko vec cekamo, a niko niti da nam kaze sta se desava i di su doktori i sestre uostalom cilu noc.
Covik koji tu sidi me pogleda, vidi da nema smisla da se prepire pa kaze:
- Evo udite pa vidite sta rade!
I stvarno pusti on mene da prodem kroz famozna vrata, kad tamo opet salter i straznja vrata kroz koja ulaze oni pacijeniti koje dovezu i koji ne mogu dosetat do hitne. A te jadne koje dovezu samo poredaju jedan iza drugoga, ostave da cekaju na hodniku i prekriju lancunom koji je vec pocea krv upijat.
Lagana jeza me uhvatila, ali kvragu kad sam vec dosla do ovde, da bar pitam sta se desava.
Uvatim neku sestru u prolazu,a ona kaze da su svi doktori zauzeti jer imaju dvi traume.
- Ja nemam pojma sta vam te traume znace?
Ona me mrtva hladna pogleda i kaze :
-Gun shoot wounds, doktori operiraju na dvojici.
- Ups! a koliko ce to potrajat - ne zelim bit bezosjecajna ali vec je cetri ujutro i di su bas veceras ovi nasli pucat jedni po drugima.
- Ne zna se.
Samo sam izasla vanka i rekla z.
- Ajmo ca, nece ti ruka otpast do ujutro.
I lipo se dignemo sutra ujutro, popijemo kavu i odemo u nasu kvartovsku bolnicu izvadit tri punta koja su ostala od onih 7.

Drugi put je bia moj red da zavrsim na hitnoj. Ne znan ni sama sta sam napravila, ali sta god bilo nije bilo dobro po moj vrat. Tako sam strucno ukljestila zivac, da ni doktori sebi nisu mogli doc kako sam to uspila bez iti' malo truda. I naravno da se to uvik desi preko vikend sta znaci nedilja ujutro od 6 do podne se provela u cekaonici.Ovaj put smo bili vec uigrani tandem jer je z, odma reka, ajmo na hitnu, blizu nam je, a i tamo ce ti dat one vruce inekcije koje ce ti odma opustit misic.
Na moju zalost, inekcije ovde ne daju, ne znan zasto, ali su mi zato dali tablete protiv bolova i valium (kod nas to zovu apaurin) i rekli z. da me vozi doma jer cu brzo zaspat.
A ja sam odma zvala moju rodicu medicinarku da joj dam izvijestaj i pitam za sta dalje;
- Ej V. rekli su mi da pijem dvi tablete valiuma od 5 mg svakih 8 sati, oce mi to pomoc ?
- Nece, ali ces bit smirena, pa te nece bit briga sta te boli.


- 18:49 - Komentari (9) - Isprintaj - #

16.01.2007., utorak

5 stvari koje niste znali, a niste nista ni propustili...

Pet stvari koje ne znate o meni, a saznat cete zahvaljujuci lorraine .

1.kad sam imalo sesnest..slusala sam skid row , ma sta slusala..obozavala sam Sebastian Bacha toliko da mi je dnevnik pocinja..”Dragi Sebastijane danas sam ….”

2.Rodena sam od mame bodulice I oca vlaja, I mislim da zivim u savrsenoj harmoniji jer nalazim slicnosti izmedu, Senoine “Budi Svoj’
Oj, budi svoj! Znaj, tvoja glava mlada
Nebolike ti zlatne sanke budi,
Ko sivi soko uzvini se nada,
Al svijet je svijet, i ljudi tek su ljudi
Da, zbilja goni s uzglavlja te meka,
U sebicni te zovuc svijeta boj;
Ma što te, brate, u životu ceka:
Ti budi svoj!


I Thompsonove; “Geni Kameni”
Čvrsta ruka i poštenje
Sveta voda i krštenje
Budi čovik to je dika
Budi roda svoga slika
Nedaj na se, nedaj svoje
Nemoj tuđe, prokleto je
Jer ko život tako prođe
Ponosan pred Boga dođe
Gdje god da te život nosi
Uvik moraš znati ko si


3. Procitala sam Gricku vjesticu 3 (slovima; tri puta)..prije nego sam krenula u osmi razred. Moji doma misle da su tu korijeni moga desnicarstva, posto su svi doma teski ljevicari.

4. Kazu da sam tvrdoglava, al’ ja mislim da nisam ja kriva sta neko drugi nema bolji argument da me uvijeri u suprotno.

5. Davne 1989 otisla sam na utakmicu usprkos zabrani, psst to se ni do dana danasnjega nije otkrilo. Tad sam mislila da je to najvaznija stvar na svitu,a jedino ceka se dana sicam od cile utakmice je podatak da je padala kisa, i naravno da smo pobijedili.

A sad, kao sta bi BB Niksa reka "zenske necu nominirat"; da cujem sta ce pet musketira rec na ovo;

druz
zvone
cuvitar
pastir
lokalpatriot



- 16:09 - Komentari (10) - Isprintaj - #

11.01.2007., četvrtak

Jabuke i jabucice

Neki dan sam kod Druza koji je pisa o potrosackom drustvu, u komentarima morala rec kako je to normalan slijed prirodnog toka stvari, civilizacija napreduje, tehnologija se razvija, kineze proizvode, mi se debljamo, kapital se okrece….ma milina.

Danas sam mu rekla da sam totalno primijenila misljenje; en ti tehnologiju i koliko je.

Sta se desilo preko noci? iphone !! Pa ko ce to vise pratit..ah do jucer sam bila tako sretna sa svojim turbo nabrijanim ipodom , kojemu jos nisam ni sve funkcije otkrila, ( who the heck gleda filmove na onom malom ekranu?!?) a, oni vec iza kantuna sa novom stvari dolaze.Evo mi i potrosackog drustva izaslanik, vrazicak zeleni vice sa desnog ramene; kupi, kupi,kupi....
Ahh kako cu sad moc pogleda Z-u u oci I reci mu da bi ja ovo cudo takooo volila imat, kad sam njemu rekla nedavno, citiram: "Kog vraga ce ti novi dvd player sa blue rayom kad imas savrseno dobar sa high definitionom. I uostalom koja je tu razlika; gledas dvd na jednom i na drugom"?!?

Moram priznat da me isto zagolicala ideja, pa sam isla vidit koliko bi me doslo to zadovoljstvo.Prvo cu morat otkazat ugovor koji imam sa svojom sadanjom kompanijom. Iphone ce se moci kupit samo u paketu preko Cingulara , jedne od mreza ovde, a ja imam T-mobile. Super! Ali aj da stavimo racunicu na papir:
Otkaz ugovora $250
Iphone $499 to $599
Novi mjesecni plan oko $150
Zadovoljstvo zbog dizanja zivca sestri: priceless!!

- 02:26 - Komentari (11) - Isprintaj - #

08.01.2007., ponedjeljak

Split do Tokija

Koliko sam godina ovde, ali se nikad ko jutros nisam osjecala blize Splitu. Miris je isti kao i kad prolazim Rivom dok juzina puse, a cak i kisa pada. Veceras idem gledat film , a i molim vas da obratite paznju i sta me ceka sljedeca dva cetvrtka u istom kinu. Poceli su nam pokazivat i filmove u muzejima, i to ne bilo kojima, MOMA nam prikazuje dva
Eh dode mi da odma obucem majicu i prosetam po Times square.

Popodnevni update:
zanimljivo kako ja uvik mislim da ameri panicare, a ispadne da u stvari nasi panicno prenose vijesti sa ove strane. Skoro isti clanak, ali bitno razliciti naslov, jedino mi je bilo cudno koje je sad to ministarstvo domovinske sigurnosti, pa mi je sinulo..aha department of homeland security

I dok moji doma panicare, nama na poslu dan je prosa u smijehu i razonodi, naravno najvise na racuna nasih dragih pusaca.


- 16:16 - Komentari (16) - Isprintaj - #

04.01.2007., četvrtak

Mali zeleni

Jedno jutro cu se zadavit svim pustim stvarima koje mi vise oko vrata, evo jutros, nisam mogla ni botun u liftu pritisnut koliko sam se zapetljala. Borsa mi visi na ramenu, oko nje mi se se zamotale slusalice koje mi vise iz uha, sal mi se zapetlja u slusalice, a slusalice mi se zapetljale oko vrata. Umrit cu tako neromanticnom smrcu, nece ljuti niti moc rec; otisla je ko' Isidora Duncan,glave ce mi doc slusalica, i to jos mini.
Onda se zamislim kog vraga ja nosim sal, kad ga nakon pet minuta ocu skinut od vrucine, i di je vise ta zima ?
Ovo je prva godina da je cekamo pripremljeni, nacipali smo drva, navukli ugljen, kupili termo donje rublje, a nje nema. Ovde cak i stabla procvijetala vec, ne znan jel ameri imaju onu "Veljaca je varljiva", a da mi kazem; "February is tricky"..Jel nam se vec desava ono o cemu Al Gore prica ? E napokon sam pogledala i taj njegov film . I ne svacam cemu tolika buka, ma ne oko teme, oko filma. S kim god pricas, svi vicu; moras taj film vidit! Nebi da je Al Gore u najmanju ruku izmislija globalno zatopljavanje, da ne kazem; toplu vodu. I ajde, pogledam ga i sta? Nista, film ko film, svaki drugi na science channelu je takav. Jedno mi nije jasno; jel ovaj film spada u politicke ili zeleno-modre dokumentarce? Mora on spomenit svoju slavnu politicku karijeru, a sve u stilu; lipo san in reka!
Po meni Al Gore nije reka nista sta vec ne znamo. Globalno zatopljavanje nam prijeti, nemoj zezat, moramo zaustavit ispustanje plinova u zrak, to cak i oni u Kastelima znaju ima vec 15 godina, otapa nam se Greenland, znamo i to...i sve tako u krug, pa jos cilih 90 minuta, da bi tek zadnjih par minuta reka sta mozemo ucinit, i to nije niti reka, nego je ko odjavna spica bilo napisano na kraju. Valjda zato jer bolje izgleda na ekranu nego kad on to kaze onim svojim njenjkavim glasom.
Mozda je film sasvim u redu, mozda ima ljudi koji nikad nisu culi za globalno zagrijavanja, i vole svu tu dramu vidit na tv, ono kad se odlamaju komadi leda pa plutaju po moru ? A mozda je kriv moj nacin razmisljanja? A mozda su u sumi?
Ja volim ljude koji mi idu odma to the point. Imamo problem, kako cemo to popravit, zasucimo rukave i na posa. Nemoj mi govorit sta je bilo i kako se desilo, ko je kriv, a ko nije, il' plakat za prolivenim mlikom...reci mi sad kako cemo to popravit i ajmo ucinit nesto. A Al Gore mi se cini kada cili film nesto place, pustija sam Busha da pobijedi, smrc, pa nije potpisa Kyoto, pa pahuljice nisu sta su nekad bile, smrc, a i Europa bi nam se mogla smrznut srmc...ahhh
Jedino pametno sta sam cula na filmu je da iako dragi predsjednik nije stavija svoj potpis u Kyotu, vecina gradova u USA je. Znaci nije sve tako crno ka sta izgleda. Nece taj crni dim tako lako u visine da se vine iz moga grada.
I ajde recimo da mi je doslo da kazem, ne moze to vise tako i da idem ucinit nesto koristo za majku zemlju,al' sta ? Nije da ja nebi sad isla sadit stabla okolo, ali nemam di u ovom asfaltu, a i zivo me zanima kako bi komunalci gledali da im ja sad motikom raskopam malo Central Parka da zasadim svoje stablo. Doduse kazem ocu da posadi jedno stablo u svom selu u dalmatinskoj zagori, u onom krsu di zemlje ni za pitar nema, a on mi posadi jabuku umisto sekvoje koje bi bile puno bolje za proizvodnju kisika. Kupim reciklirani toaletni papir, a dragi se buni da mu je tvrd, oce oni fini mekani, ocu kupit Toyotu na bateriju, al dragi se ne odrice svoga autica sa sest cilindara..i kako da ja budem dobri mali zeleni kad me svi sabotiraju?

- 15:49 - Komentari (17) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>