petak, 22.02.2008.

Završna akcija prikupljanja potpisa

Stranka Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke, u suradnji s udrugama Sisačka eko-akcija,Udrugom invalida rada iz Siska i Udrugom oboljelih od karcinoma Sisak, tijekom veljače je prikupljala potpise za Sisačku deklaraciju o klimatskim promjenama u mnogim mjestima diljem Hrvatske.


Pozivamo sve građane Siska i okolice da nam se pridruže u akciji potpisivanja spomenute peticije koja će se održati u subotu, 23.02.2008. godine na Gradskoj tržnici Kontroba u Sisku od 10 do 14 sati, a organizatori su: Zelena lista, Udruga oboljelih od karcinoma Sisak, Sisačka eko akcija i Udruga invalida rada Sisak.

Kad objedinimo sve potpise iste ćemo predati predsjedniku Vlade RH te Hrvatskom saboru sa zahtjevima za poduzimanje hitnih mjera za smanjenje emisije stakleničkih plinova i ostalih onečišćenja da se spriječi daljnji porast oboljelih u našem gradu.

Okupimo se u što većem broju, pokažimo da je Sisak, stari povijesni grad, grad heroj, sada nažalost grad zagađenog zraka, kršenja svih ekoloških standarda, grad sve većeg broja oboljelih, ali i grad svjesnih, savjesnih građana odlučnih i ustrajnih da se izbore za osnovno pravo čovjeka – pravo na život, zdravlje i zdrav okoliš.

- 14:53 - Svjedoci i ti! (0) - Ispis - #

ponedjeljak, 11.02.2008.

Udruga oboljelih od karcinoma Sisak dobiva prostor

Danas, 11. veljače, kada se obilježava Svjetski dan bolesnika, Udruga oboljelih od karcinoma Sisak obavještava Vas da će nam sutra, 12. veljače 2008. godine u 11,00 sati gradonačelnik grada Siska g. Dinko Pintarić uručiti ključeve prostora kojeg nam je dodijelilo Gradsko poglavarstvo na trajno korištenje.

Primopredaja ključeva biti će u našem novom prostoru u Rimskoj ulici br. 30 u Sisku.

- 14:28 - Svjedoci i ti! (0) - Ispis - #

petak, 08.02.2008.

INA traži izuzeće Općinskog suda u Sisku

Danas je pravni zastupnik INA-e zatražio premještaj suđenja s Općinskog suda u Sisku odnosno izuzeće istog zbog toga što su "sisački suci involvirani u cijeli slučaj jer su s područja Siska".
Moramo se upitati čega se čelnici INE toliko boje u Sisku da su čak tražili izuzeće Općinskog suda u Sisku. Jer njihova tvrdnja da svi koji žive na području Siska nisu objektivni glede slučaja u kojemu grad Sisak tuži Rafineriju i nekadašnjeg njenog direktora Branka Pastuovića je zapravo još jedan u nizu dokaza kako je INA odgovorna za veliki broj oboljelih na ovom području, a time i za veliki broja smrti uzrokovanih karcinomom.
Žalosno je da pravni savjetnici INA-e time zapravo kupuju sebi vrijeme, vjerojatno u pokušaju da uvjere javnost kako oni nisu krivi za onečišćenje u Sisku.
Postavlja se onda pitanje ako nisu oni krivi tko je?
Možda sami građani, zbog svoga načina življenja. Mnogo puta smo čuli optužbe kako većina oboljelih iz naše Udruge sama za takvo nešto kriva, kako se nisu pazili, zdravo hranili itd… Zanima nas onda, zašto ima toliko puno oboljele djece i mladeži na ovom području. Oni nisu stigli još toliko si upropastiti zdravlje svojim načinom života.
Naša Udruga u posjedu je mnogih podataka i medicinske dokumentacije oboljelih što marljivo prikupljamo i nadalje, te ćemo rado podastrijeti sve raspoložive dokaze bez obzira koji sud se odredi nadležnim za ovaj slučaj.

- 14:45 - Svjedoci i ti! (1) - Ispis - #

ponedjeljak, 04.02.2008.

4. veljača - Svjetski dan borbe protiv raka

Pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije 4. veljača obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv raka.
Na ovaj dan brojne međunarodne organizacije aktivne u prevenciji raka intenziviraju obraćanje javnosti i nastoje potaknuti interes za edukaciju stanovništva o načinima zaštite i unapređenja zdravlja putem reduciranja izloženosti faktorima rizika koji bi mogli izazvati ovu opaku bolest.
Udruga oboljelih od karcinoma Sisak nije bila u mogućnosti ovaj puta organizirati neku akciju, ali ipak ne sjedimo prekriženih ruku.
Naime prije nekoliko dana predsjednica udruge A. Katuša i zamjenica predsjednice I. Glavnik-Klobučar bile su na razgovoru kod gradonačelnika grada Siska, upoznale ga sa radom udruge i poteškoćama oko realizacije naših planova. Gospodin Pintarić obećao je da će na prvoj narednoj sjednici gradskog poglavarstva biti riješeno pitanje prostora i, prema neslužbenim informacijama, na današnjoj sjednici donesena je odluka da nam se dodijeli prostor u Rimskoj ulici br. 30. Narednih dana očekujemo i službenu obavijest o tome i, nadamo se, da ćemo uskoro imati svoj ured. Tada ćemo se moći ozbiljnije posvetiti radu i ostvarenju naših ciljeva.
Inače, Udruga se brojčano povećava što nas nimalo ne veseli, naprotiv, tužno je gledati te jadne, napaćene ljude, shrvane tako teškom, često neizlječivom bolešću, a pored toga mnogi nailaze na poteškoće kod samog liječenja, nabavke lijekova i slično.
Dat ćemo sve od sebe da nađemo načina da se pomogne oboljelima, ali i da dopre do svijesti odgovornima za zagađenje okoliša da se to zagađenje smanji na najmanju moguću mjeru jer sve te štetne emisije uvelike doprinose nastanku i razvoju karcinoma.

- 16:52 - Svjedoci i ti! (0) - Ispis - #