petak, 13.04.2007.

PREMINULA PREDSJEDNICA UDRUGE OBOLJELIH OD KARCINOMA SISAK

Sa dubokom žalošću Vas obavještavamo da je Mirjana Glavnik, predsjednica Udruge oboljelih od karcinoma Sisak preminula sinoć, 12.04.2007. godine u svom obiteljskom domu u Galdovu u Sisku. U javnosti će zasigurno ostati zapamćena kao osoba koja je javno svjedočila o štetnim utjecajima industrijskih postrojenja na ljudsko zdravlje u gradu Sisku te je tim svjedočenjem podigla Sisak ali i cijelu Hrvatsku na noge.

U srijedu, 17. siječnja ove godine Mirjana Glavnik unatoč teškom zdravstvenom stanju i kempterapijama na konferenciji za novinare otvoreno je progovorila o problemu zagađenja iz industrijskih postrojenja koje uništava zdravlje stanovnika našega grada. Obratila se javnosti među ostalim riječima: „Ja sam prije četiri mjeseca oboljela od karcinoma pluća i liječim se na Jordanovcu gdje sam svjedok da mjesečno barem jedan novi pacijent iz Siska dolazi ovdje na lječenje. To je ono što nažalost vidim kad idem na kempterapije i što mogu na Jordanovcu saznati. Ti ljudi imaju karcinom pluća a da ne govorim o drugome - poput karcinoma mozga koji je prisutan u dijelu grada gdje ja živim, a to je Galdovo, i to posebno kod mlađe populacije. Također mislim da nije samo Rafinerija zagađivač, već i Herbos i Termoelektrana. Ja jesam za osnivanje Udruge građana grada Siska, ne samo oboljelih nego svih, s ciljem da se borimo za naše mlade Siščane koji dolaze iza nas.“ Velikim naporima bile su izgovorene te riječi jer je gospođa Glavnik na konferenciju za novinare došla vidno narušena zdravlja i pod temperaturom.

Tada najavljeno osnivanje Udruge oboljelih od karcinoma održano je 7. veljače u hotelu Panonija u Sisku. Mirjana Glavnik jednoglasno je izabrana za predsjednicu udruge. Ubrzo nakon toga opaka bolest je uznapredovala, naša predsjednica ponovo odlazi na kemoterapije i zračenja u Zagreb. Nažalost, u toj bitci za život nije uspjela.

Svojim odvažnim istupima Mirjana Glavnik otvorila je novu stranicu brige o zdravlju građana Siska a nama u Udruzi, ali i široj zajednici ostaju njene ideje i započeta djela da nastavimo borbu koju je ona započela. Svim raspoloživim sredstvima zalagat ćemo se za bolji život 901 novoobljele osobe od karcinoma u Sisačko-moslavačkoj županiji ali i svih Sisčana i usmjerit ćemo svu svoju snagu i znanje da osiguramo zdraviji život u ovom gradu - za nas, našu djecu i buduće naraštaje.

- 13:27 - Svjedoci i ti! (0) - Ispis - #