službeni blog Revolucije

nedjelja, 22.01.2006.

1984.

Neka mi netko kaže koliko čovjek mora biti glup da bude izmanipuliran u mjeri u kojoj to biva! Najbolji primjer manipulacije su izbori i izborno vrijeme. Odjednom,na očigled naroda,svi političari počinju izlaziti na ulice i «družiti» se s «običnim» pukom.nikada ne viđate političare po televiziji u takvim ulogama, a kada dođu izbori svi to smatraju normalnim i nitko ih ne proglašava licemjerima.svi ih vole i iz nekog razloga im daju glas,a razlog se čini taj što su im dali obećanja za koja svi znaju da ih neće ispuniti.radi se samo o tome ko bolje može lagati,a što je najgore narod je toga svjestan.Koliko ti mora biti ispran mozak za to?!?!
Ispričat ću vam jednu crticu iz 1984. koja će biti dobra referenca za ovo sve: skup proslave zbog trijumfa u ratu ili tako nečega.na prepunom glavnom trgu neki partijski lider drži govor i sere tipične partijske parole,naravno.tada mu dođe tip i nešto šapne na uho.Na to ovaj nastavi govoriti kao da se ništa nije dogodilo,ali u govoru promijeni ime neprijatelja iz eurazije u orijentaziju(tada na svijetu postoje samo tri države:Eurazija,Orijentazija i Oceanija), a narod bez diskusije to prihvati i trenutku već zaboravi s kim je oceanija bila u ratu i sada smatra da je oceanija oduvijek bila u ratu s orijentazijom. Orwell je naravno osobine sustava podosta iskarikirao ,ali je smjer u kojem se krećemo točno pogodio. Rekao je također jednu misao koja savršeno opisuje ovaj svijet i objašnjava zašto ovaj sustav uopće funkcionira: «njima se može zajamčiti intelektualna sloboda jer nemaju intelekta».
Ljudima se od početka pere mozak lošim obrazovanjem koje stvara ljude koji mogu obaviti,ali ne i narediti.zatim im se daje potpuna sloboda mišljenja koja vlada u ova vremena,što je prihvatljivo jer oni nemaju o čemu razmišljati ionako.na taj način dobivaju ljude koji im izvršavaju zadaće i ljude koji su maksimalno sretni jer misle da žive u slobodnom svijetu.zar stvarno mislite da bi ljudske slobode bile ovolike da su ljudi u prosjeku zaista pametni.tada bi se revolucionarne ideje širile brže i uskoro bi propao ovaj sitem. zato mi, ako uspijemo povisiti stupanj prosvijećenosti, bez problema možemo srušiti poredak njihovim vlastitim oružjem-medijima.to je stoga što oni ne mogu odjednom ukinuti slobode medija kada shvate da su u opasnosti zbog njih jer će se na taj način dovesti u još teži položaj.
orwell također ukazuje na smanjenje privatnosti. Nedavno je naime lansiran špijunski satelit koji može pratiti bilo koga na zemlji.taj je satelit tobože lansiran da bi se moglo pratiti kriminalce,al je njegova svrha ipak očita.za neko vrijeme će nam pod izlikom obrane od terorizma zakonski početi ulaziti u domove i nadzirati svaki aspekt našeg življenja,a narod će to slijepo prihvatiti jer «ne može biti drugačije».
Jednostavno mi dođu suze na oči kad pogledam na ovaj svijet i shvatim da postaje sve sličniji Orwellovoj maštariji.ako ga pročitate shvatiti će da svaki dio života postaje sve sličniji životu iz 1984.ne želim svaki od tih dijelova elaborirati,jer mi vas se ne da gnjaviti s time pošto ćete i sami doći do toga ako pročitate knjigu.
Pročitajte 1984. jer ćete tada shvatiti koliko smo blizu toj katastrofi koju orwell proriče,pa ćete se možda i malo jače aktivirati jer se ipak nadam da volite ovaj svijet i život koliko i ja,makar bio odvratan (i svijet i život).stoga ga moramo i promijeniti.
Iden se sada trizniti…laku noć
Viva la revolucion

<< Arhiva >>