Ovaj blog pokrenula je Sanela Mallory.

********************
Blog možete pretraživati pomoću tzv. Googleove tražilice (nemojte očekivati preglednost i točnost - ipak je to samo jedna najobičnija Googleova tražilica); ali uz to možete pregledavati Arhivu bloga po mjesecima i dolje navedeni Abecedni popis recepata.

wave

Loading




fino Arhiva - pregled po mjesecima

Siječanj 2012 (4)
Prosinac 2011 (5)
Studeni 2011 (4)
Listopad 2011 (4)
Rujan 2011 (5)
Kolovoz 2011 (5)
Srpanj 2011 (4)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (5)
Travanj 2011 (3)
Ožujak 2011 (5)
Veljača 2011 (4)
Siječanj 2011 (4)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (5)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (4)
Srpanj 2010 (4)
Lipanj 2010 (5)
Svibanj 2010 (5)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (4)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (5)
Rujan 2009 (4)
Kolovoz 2009 (4)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (3)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (5)
Veljača 2009 (19)
Siječanj 2009 (24)
Prosinac 2008 (22)
Studeni 2008 (18)
Listopad 2008 (19)
Rujan 2008 (28)
Kolovoz 2008 (32)
Srpanj 2008 (80)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (40)
Travanj 2008 (53)
Ožujak 2008 (57)
Veljača 2008 (39)


*********************

njami Abecedni popis recepata

Torte, kolači...
Afrikanac (bez jaja)
Alpske ruže
Anin kolač
Bijele oblatne
"Bingo" kolač-torta
Bomboni s višnjama
Bounty kocke
Breskve
Brownie s cappuccinom i čokoladom
Crne šnite
Crno-bijela mini-šahovska torta s pudingom
Crno-bijela šahovska torta s bananama
Crno-bijela šahovska torta s kokosom
Crno - bijeli kuglofi od bjelanjaka
Cvjetna torta s lubenicom
Čokoladni bomboni
Čokoladni (pakleni) kolačići
Čupava pita od maka i sira
Čupavci
Danski kolač
Dašak egzotike
Devetoslojna torta od kave
Devil´s food cake
Dizana gibanica s rogačem (orasima, makom,...)
Dizani kolač s lješnjacima
Dizano lisnata pita
Dvije šahovsko - mozaične torte
Firentinski voćni kolač
Gibanica od dunja, oraha i kupina
Gibanica od jabuka, rogača i bobičastog voća
Gibanica od kokosa, višanja i oraha
Gibanica od oraha, rogača i pekmeza
Gibanica od rogača, maka i jabuka
Gibanica s jabukama
Gibanica s pudingom
Gibanica s višnjama, šljivama...
Havajke
Hladni pas
Hrpice s trešnjama
Hrskava torta s marelicama
Integralna savijača
Integralni kolač/kruh od banana (bez jaja)
Irski kolač od jabuka
Izlazeće sunce
Jaffa kolač
Jaffa rolada na drugi način
Japanska torta
Jing kocke
Kakao kolač s pekmezom
Karamel pita
Kilimandžaro torta
Kinder pingvi
Klavir torta
Kocke "Boem"
Kocke od čokolade i đumbira
Kocke s dinjom i kremom od prošeka
Kocke s lubenicom
Kolač od banana i lješnjaka
Kolač od bjelanjaka s voćem
Kolač od čokolade i kave
Kolač od čokolade i kokosa u staklenci
Kolač od čokolade i suhih šljiva
Kolač od čokolade i ušećerenog đumbira
Kolač od jogurta i voća
Kolač od čokolade i kave u staklenci
Kolač od kokosa i ananasa
Kolač od maka s višnjama
Kolač od sira, maka i jabuka
Kolač od šljiva
Kolač od trešanja i maka
Kolač s Griottama
Kolač s jabukama (prelijani, čokoladni)
Kolač s kukuruznim pahuljicama (cornflakesom)
Kolač s rabarbarom i bademima
Kolač s tikvicama
Kolači/torte od bjelanjaka (varijacije na temu)
Kolač-torta
Košarice s breskvama
Krafne (dvostruke)
Krafne iz pećnice
Krafnice s kruškama i preljevom od meda i cimeta
Kremasta čokoladna torta
Kuglice od lješnjaka
Kuglof s čokoladom od kokosa
Kuglof s pekmezom
Kuglofi od kokosa i čokolade
Kupola od ananasa
Kupola s višnjama
Lagana čokoladna torta
Ledene kocke
Lijeno - lažna gužvara
Lumumba ploške
Ljubice
Mađarica moje bake
Mađarske tortice
Majmunski kruh od dizanog tijesta
Mak - sir kolač
Male čokoladne princes krafne
Marshmallow torta s lubenicom
Mars torta
Medeni pužići sa šljivama
Mekana pita s čokoladom
Mentolka
Milky Way torta s čoko obručem
Minhenska štrudla od jabuka i vrhnja
Mliječna čoko torta s čoko obručem
Motana torta od višanja i čokolade
Mramorna rum-punč torta
Mramorni kolač od banana
Mramorni kolač od čokolade i ruma
Mramorni kolač od sira
Mramorni kolač u staklenci
Mramorni kuglof od maka i banana
Mućkavac s trešnjama/višnjama
Nepečena jogurt-torta s voćem
Nepečena salamica od keksa i maka
Nepečene ploške od keksa
Nepečeni svitak od keksa
Noć i dan
Norveški komadići
Orahove štangice
Orehnjača, makovnjača (ili od rogača)
Parfe torta s makom i marelicama
Pećina torta s višnjama
Pita od dunja
Pita od jabuka (apple pie)
Pita od keksa i jabuka
Pita s pekmezom
Pješčane ploške
Ploške s malinama i mrvicama
Ploške s višnjama
Potonule banane
Preokrenuti kolač od ananasa
Preokrenuti kolač od višanja i marelica
Princes torta
Princes vijenac s jagodama
Rafaelo kocke
Rolada s čokoladicama
Rolada usred kolača (druga verzija)
Rustikalna voćna torta
Savijača od rabarbare
Savijača od trešanja
Savijača od trešanja i čokolade
Savijača od trešanja i pudinga
Savijača od trešanja i rogača
Savijača sa sirom i voćem
Savijača s korama od pirovog brašna
Složenac-kolač od višanja
Spužvasta torta od bjelanjaka
Susjedov san o višnjama i čokoladi
Šarlota od malina i čokolade
Šarlota od rolade i višanja
Šarlota-šaumrola
Šnite od ostataka biskvita za Mađarske tortice
Švedske kuglice od pahuljica
Tornjići s trešnjama
Torta Batida de coco
Torta "Miševi u siru"
Torta od banana i limuna
Torta od bjelanjaka s malinama i čokoladom
Torta od crvenog grejpa i rolade
Torta od čokolade i krem banana
Torta od čokolade, kokosa i banana
Torta od jabuka, ali bez jabukovače
Torta od jabuka s medenim trokutićima
Torta od krušaka i čokolade
Torta od krušaka s vinom
Torta od limuna
Torta od limuna sa šumskim voćem
Torta od maka
Torta od maka i višanja
Torta od marcipana i voća iz Rumtopfa
Torta od mlačenice i jagoda
Torta od sira i bijele čokolade
Torta od sira s voćem
Torta od višanja i čokolade
Torta od višanja i čokoladnih banana
Torta "Sirena" od banana i kokosa
Trešnja - torta od roladi
Uskršnja torta
Vatrogasni kolač
Vesela prugasta torta
Vienetta
Voćna baklava
Voćna zlijevanka
Voćni čajni kolač
Zebrasta šarlota za klince
Zebrasti kolači od keksa



Slastice
Banane u pidžami
Bravarovi šegrti
Brze voćne knedle
Crvi u ružičnjaku
Čokoladna jaja u ljusci
Čokoladna juha sa žličnjacima od bjelanjaka i kokosa iliti šnenokle na čokoladnom umaku
Čokoladni špageti s umakom
Empanadas od banana i čokolade
Engleski "bread and butter pudding" s bananama i uz karamelizirane banane
Engleski "bread and butter pudding" s čokoladom
Engleski "bread and butter pudding" s kavom i šlagom
Engleski "bread and butter pudding" s kokosom
Jabuke u šlafroku
Jagode u čokoladnom mlijeku
Knedle sa šljivama (marelicama)
Knedle s makom
Lazanje s rogačem ili makom i vanilijom
Lazanje s višnjama
Musaka od jabuka
Pohana riža na mlijeku
Parfe špageti s umakom
Razlijevak u malom
Raznobojne palačinke
Riža na mlijeku s ananasom
Riža na mlijeku s kokosom
Riža na mlijeku s rumom i bananama
Rumtopf ili voće u rumu
Slatka palenta s voćem
Slatke lazanje sa svježim sirom
Slatke parene knedle s umakom od vanilije, voćnim medom ili suhim voćem na sirupu
Složenac od griza i krušaka
Složenac od jabuka i kruha
Složenac od krušaka i tjestenine
Složenac od palačinki i višanja
Složenac od palačinki, višanja i pudinga
Tjestenina s cimetom i kompotom
Umak od čokolade
Umak od jogurta i cimeta
Umak od vanilije
Umak od vanilije (bez škroba)
Wareniki (torbice) s višnjama
Zapečena riža na mlijeku s jabukama
Zapečene opijene jabuke
Zapečeni proso s voćem
Zapečeni rezanci s jabukama
Žele od crnog vina i višanja
Žele od mlačenice i bobičastog voća
Žele s voćem



Slatki "muffini"
Bounty muffini
Casali Pińa colada i Rum-kokos muffini
Casali Pińa colada i Rum-kokos muffini za odrasle
"Fontana" muffini
Ferrero Rocher muffini
Griotte muffini
Havajski muffini
Helena muffini
Legničke bombe (Liegnitzer Bomben)
Muffini-krafne
Muffini od banana i čokolade
Muffini od banana i meda
Muffini od banana i višanja
Muffini od banana, kokosa i bijele čokolade
Muffini od čokolade
Muffini od jabuka
Muffini od kokosa, čokolade i banana
Muffini od maka i voća
Muffini od vanilije, tamne i bijele čokolade
Muffini s bananama
Muffini s čokoladom i jogurtom od jagoda
Muffini s čokoladnim bombonima s mliječnim punjenjem
Muffini s namazom od nougata
Pinacollada muffini
Raffaelo muffini
Smarties/M&M muffini
Tiramisu muffini
Toblerone muffini
Twix muffini



Slani/pikantni "muffini"
Kukuruzne pogačice
Muffini od tjestenine i povrća
Pikantni meksički muffini
Slani muffini od krumpira



Suhi kolači
Američki chocolate chip cookies
Božićna šuma
Cappuccino kiflice
Havajske jelke
Keksi od lješnjaka
Keksi s pekmezom
Kokos kiflice s čokoladom
Košarice s breskvama
Kućica u snijegu
Kućica u snijegu II.
Limunove kiflice
Lincer prutići
Lincer šnite
Nugat kiflice
Poljupci od čokolade
Prhke tortice
Uskrsno životinjsko carstvo
Uskršnje košarice
Vanilin kiflice



Sladoled
Amor, amaro
Lažna lubenica
Ledena trešnja-bomba
Ledeni parfe od meda
Ledeni parfe s makom
Rascvjetani sladoled
Sladoled-grozd
Sladoled od nougata
Sladoled od vanilije i čokolade
Smarties sladoled



Tijesto: slatka i slana peciva, kolači, pletenice, pogače...
Bakina spužvasta pogača
Brza pogača od sira i ulja
Buhtle I, II i III
Buhtle s karamelom i kruškama
Crveno-zelena pizza-pletenica
Česnica
Ćuš
Danski kolač
Danski kruh (danish pastry)
Dizana gibanica s rogačem (orasima, makom,...)
Dizani kolač s lješnjacima
Dizano lisnata pita
Focaccia sendviči s namazom od mahuna
Focaccia s lukom
Gibanica od dunja, oraha i kupina
Gibanica od jabuka, rogača i bobičastog voća
Gibanica od kokosa, višanja i oraha
Gibanica od oraha, rogača i pekmeza
Gibanica od rogača, maka i jabuka
Gibanica od sira, blitve i jaja
Gibanica s jabukama
Gibanica s pudingom
Gibanica s višnjama, šljivama...
Harmonika pogača
Indijski kruh naan s pikantnim nadjevom
Kakao kruh s integralnim brašnom
Katmer pita (puž)
Krafne (dvostruke)
Krafne iz pećnice
Kruh od luka i slanutka
Kruh od sira
Kruh od sira i krumpira
Kruh s češnjakom i začinskim biljem
Kruh-pita od blitve i sira
Kruh s maslinama i sušenim rajčicama
Kruh s tikvicama
Lude gljive
Majmunski kruh od dizanog tijesta
Masna pogača
Masna pogača "cvijet"
Medeni pužići sa šljivama
Medeni pužići s kivijem
Mozzarella-buhtle
Norveški komadići
Obitelj Pauk na pikniku
Orehnjača, makovnjača (ili od rogača)
Pikantne buhtle
Pikantne buhtle s jajima
Pikantni zeleno-žuti kuglof
Pita od blitve i sira
Pita sa (kiselim) zeljem
Pita s mahunama i sirom
Pita s (pori)lukom i sirom
Pletenica s paprikom
Poderane gaće
Pogača "cvijet"
Pogača s kiselim vrhnjem
Puž s cimetom
Pužići s jabukama
Rezana pletenica s rogačem
Rol pogača s vrhnjem i sirom
Rolani kruh s blitvom
Ružičasto-zeleno-žuta pletenica
Sečenica
Slana osinja gnijezda
Slane parene knedle na krumpiru
Slane krafne
Slane nešaumrole
Slani biskviti od bjelanjaka
Slani majmunski kruh
Slatke parene knedle s umakom od vanilije, voćnim medom ili suhim voćem na sirupu
Sočna povrtna pita
Spužvasto pecivo
Suncokretovi pužići
Švapski šustarovi flekerli
Toskanska pita/pizza
Tzatziki kruh
Uskršnja košara
Zelena pita-pizza


Slano...
Bešamel blitva
Bešamel - povrtni popečci
Bilo jednom u Meksiku: definicija tortilje, vrste, nadjevi, umaci...
Biscotti s parmezanom i bijelim paprom
Biscotti s parmezanom i maslinama
Bubamara-sendviči
Cikla punjena palentom i blitvom
Cikla u šlafroku
Curry od krumpira
Curry od krumpira i mahuna
Dizano lisnata pita
Družđice
Dvije juhe od graška
Engleski složenac s poklopcem
Etiopska grickalica Dabo kolo
"Francuska" i "Estonska" salata s majonezom od krumpira
Francuski složenac
Gladni neženja - torta za gospodu
Gljive od rajčica s tjesteninom
Gnijezda od povrća i špageta
Grah-salata za zimnicu
Grah ili grašak u vrhnju
Grah s kokosom
Grah s krušnim mrvicama
Grah s rezancima
Grah sa suhim šljivama
Gratin dauphinois
Gratin od tikvica (i patlidžana)
Gusto varivo od leće
Harmonika-krumpir/Hasselback krumpir/Švedski krumpir...
Hladna juha od cikle
Hladna juha od cikle i jogurta
Hladna juha od poriluka
Indijanski složenac od kukuruza i palente
Jaja u proljetnom umaku
Jastučići s kiselim zeljem
Jesenski gratin s krumpirom, ciklom i korabicom
Juha od kiselog vrhnja (s krastavcima ili tikvicama)
Juha od riže i slanutka s gremolatom od rajčica
Juha s tortelinima
Kelj galette
Kelj kaneloni
Kiselo zelje s krumpirom
Kiselo zelje s valjušcima
Kolač od luka
Korabice u šlafroku
Krastavci s vrhnjem u hrskavim zdjelicama
Krem juha od mahuna i parmezana
Krem juha od šampinjona
Kremasti prilog od krumpira i cikle
Kremasti složenac od krumpira i kelja
Krem juha od sira s makaronima
Krumpir na bijelom vinu
Krumpir na kiselo
Krumpir na pivu
Krumpir punjen jajima i sirom
Krumpir u umaku od vrhnja
Krumpir sa začinskim biljem i mahunama
Krumpir s lukom i vlascem
Krumpir s mlijekom i sirom
Krumpir s ružmarinom
Kuglof od tjestenine i svježeg sira
Kuhani svitak od krumpira
Kuhani svitak s blitvom (ili špinatom)
Kukuruzni klipovi s čilijem
Lazanje od blitve
Lazanje od paprike
Lazanje od tikvica (i patlidžana)
Lazanje s (kiselim) zeljem i umakom
Lazanje s (kiselim) zeljem i vrhnjem
Lažni riblji panirani štapići
Ligurijska salata od krumpira i tjestenine
Lisnata pita od špinata
Loptice od leće s umakom od kikirikija
Mahune s crvenim lukom
Mahune s prosom
Mahune s umakom od sira
Mahune s umakom od slanutka
Malfatti s crvenim umakom
Marinirana jaja
Meksički složenac od kruha
Meksički složenac s biskvitnim poklopcem
Meksičko-rastafarijanske lazanje
Mramorne uskršnje pisanice
Mungo grah by Miljana
Musaka od tikvica i riže
Namaz od slanutka
Njoki od cikle i sira
Okruglice od krumpira
Okruglice od sira
Palenta s rajčicama
Paneer (Panir - indijski sir)
Palak paneer (Panir sa špinatom)
Paprike punjene krumpirom
Paprike punjene kukuruzom
Paprike punjene kus-kusom ili bulgurom
Paprike punjene šampinjonima i rižom
Paprike punjene špagetima
Paprike punjene tjesteninom i mozzarellom
Pečene rajčice s jajima
Pečeni krumpir
Peršin-pesto sa špagetama
Pikantna torta od sira
Pikantna štruca od tikvica
Pikantni biscotti
Piroške/kroketi od tjestenine
Pita od blitve i sira
Pita od blitve s kuhanim jajima
Pita od krumpira i cikle ili krumpira i kelja...
Pita od krumpira i mozzarelle
Pita od pastrnjaka i mrkve s curryjem
Pita od prokulica
Pita od prokulica i tankih kora
Pita od rajčica
Pita od rajčica i paprika
Pita od starog kruha (slana ili slatka)
Pita od stabljiki blitve
Pita sa (kiselim) zeljem
Pita s mahunama i sirom
Pita s (pori)lukom i sirom
Pizza-pita od palente
Pohana jaja s tikvicama
Pohane stabljike blitve
Pohane tikvice sa sirom
Pohane zelene rajčice
Pohani kelj (ili zelje)
Popečci od blitve (ili špinata)
Popečci od kus-kusa i pahuljica
Popečci od quinoe i Popečci od prosa s koricom od sezama, kikirikija ili cornflakesa
Poriluk u kruhu
Povrće na mileramu
Povrće s mrvicama i sezamom
Povrtna pita
Povrtna salata sa slanutkom
Povrtni drobljenac
Povrtni "čili" s heljdinom kašom
Prigorska varijanta mediteranske terine od krumpira i maslina
Prilog od luka
Pržene loptice od riže
Prženi koluti luka
Prženi popečci od špageta
Prženi uštipci od krumpira (slani ili slatki)
Punjena glavica zelja
Punjena jaja sa špinatom i sezamom
Punjeni cvjetovi tikvica
Punjeni krumpir na meksički način
Punjeni šampinjoni u pivskom tijestu
Ragu od graha
Rajčice punjene bulgurom ili kus-kusom
Rajčice punjene krumpirom, blitvom i tikvicama
Rajčice punjene rižom i blitvom
Rajčice punjene rižom i sirom
Rajčice s pečenim jajima
Ravioli od cikle i sira
Raznobojno tijesto za lazanje i tagliatele
Rizi-bizi paprike
Riža na jogurtu s krastavcima
Rižoto s blitvom
Rižoto s ciklom
Rolada od blitve
Rolada od rezanaca
Rolada od slanutka
Rolada s nadjevom od slanutka
Rolice s kiselim zeljem
Ruska hladna juha
Ružice od lazanja
Salata od kus kusa (ili bulgura ili prosa)
Salata od kus-kusa s tikvicama i umakom od avokada
Salata od riže i tikvica
Savijača od blitve, poriluka i paprike
Savijača od kiselog zelja
Savijača od kiselog zelja s lisnatim tijestom
Savijača s mahunama
Schnüsch – varivo iz sjeverne Njemačke
Sendvič-gusjenica
Sendvič-kruh
Sirna pita s rajčicama
Slana pita od riže, sira i poriluka
Slane parene knedle na krumpiru
Slana torta od krumpira
Slana torta od zapečenih špageta
Slane krafne
Slane nešaumrole
Slane ploške s vrhnjem
Slani biskviti od bjelanjaka
Slani drveni kolač od krumpira
Slanutak kao grickalica
Složenac od kelja i kruha
Složenac od krumpira i tikvica
Složenac od mahuna i kruha
Složenac od palente i kelja
Složenac od palente i tikvica
Složenac od tikvica (patlidžana)
Sočna povrtna pita
Soja kao grickalica
Svitci od lazanja i blitve
Šarlota s francuskom salatom
Špageti s umakom od paprika
Španjolska pita
Špecli sa sirom (obični i integralni)
Talijanska uskršnja pita
Tikvice a la Gloria
Tikvice punjene krumpirom
Tjestenina s mahunama
Tjestenina s mrkvom
Tjestenina s orasima
Tjestenina s umakom od celera
Tjestenina s umakom od kiselih krastavaca
Tjestenina s umakom od mahuna
Tjestenina s umakom od vrhnja i luka
Torta od tjestenine, špinata i sira
Torta-složenac od riže i blitve
Tortellini-ražnjići
Trganci od zelja ili kelja
Tučeni grah
Valjušci s grahom
Vegetarijanska pastirska pita
Vijenac od riže, mrkve i mahuna
Vrbovečki krumpir
Vrući kaubojski lonac
Williams krumpiri na umaku od crnog vina
Začarana jaja
Zamotuljci od blitve punjeni rižom
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
Zapečena blitva s krumpirom
Zapečena palenta na umaku od rajčica
Zapečena palenta s rajčicama
Zapečene mahune s mozzarellom
Zapečene palačinke s keljem
Zapečene rajčice s tikvicama
Zapečeni krumpir s ciklom i sirom
Zapečeni pire od krumpira s jajima
Zapečena tjestenina s prokulicom
Zapečeni crepęs od blitve s umakom od sira
Zapečeni krumpir u šlafroku
Zapečeni kuglof od dugih makarona
Zapečeni kus-kus ili bulgur s rajčicama
Zapečeni kus-kus s povrćem i umakom
Zapečene mahune s krumpirom na umaku
Zapečeni njoki s povrćem
Zapečene palačinke na meksički način
Zapečene palačinke s keljem
Zapečene rolice od blitve i sira
Zapečene stabljike blitve
Zapečene tikvice na umaku
Zapečeni kuglof od dugih makarona
Zapečeni patlidžani sa sirom i rajčicama
Zapečeni pužići od krumpira
Zapečeni ravioli (ili tortelini)
Zapečeni sendviči od starog kruha i šampinjona
Zapečeni sendviči s blitvom i sirom
Zapečeni složenac od tikvica
Zapečeni šampinjoni s krušnim mrvicama
Zelena pita od riže i sira
Zimski složenac
Žele od rajčica



wave

U mojoj kuhinji

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.
Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Sanela

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

30.09.2011., petak

Popečci od blitve (ili špinata)

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
600 g blitve (može i špinat)
2 češnja češnjaka
2-3 žlice svježeg bosiljka
1 manja šnita kruha
1-2 jaja
50-100 g krušnih mrvica
muškatni oraščić
sol, papar


Možete upotrijebiti 600 g samo zelenog dijela blitve, tj. list bez stabljike, a možete upotrijebiti i 600 g listova zajedno sa stabljikom, no, onda stabljiku treba dobro usitniti. Ako upotrebljavate špinat, s njim je lakše baratati jer nema debelih stabljika, nego samo lišće).

Ja sam upotrijebila listove zajedno sa stabljikom.
Blitvu operite i odrežite joj gornji zeleni dio lista. Bijeli, debeli dio stabljike sasvim sitno nasjeckajte.
U loncu zakuhajte vodu i posolite ju pa dodajte nasjeckane stabljike blitve i kuhajte ih oko 4 min. Zatim dodajte zeleni list blitve i sve zajedno kuhajte još oko 4 min.

Kuhanu blitvu ocijedite i odmah ju isplahnite hladnom vodom da se ohladi pa ju opet ocijedite. Rukama istisnite što više tekućine iz blitve.
Po potrebi blitvu još malo usitnite sjeckajući ju nožem na dasci ili u multipraktiku (ali ne treba ju posve samljeti).

Kruh namočite u mlaku vodu, nakon oko 5 min. dobro ga ocijedite da istisnite što više vode.

Bosiljak sitno nasjeckajte. Češnjak očistite i sitno nasjeckajte.

Usitnjenoj blitvi dodajte ocijeđeni kruh, bosiljak, češnjak, muškatni oraščić, sol, papar, jaje i dio krušnih mrvica. Rukama mijesite smjesu da se sastojci povežu. Po potrebi, dodavajte krušne mrvice.
Blitva i kruh moraju biti što bolje ocijeđeni pa će trebati manje krušnih mrvica. Ovisno o veličini jaja, moglo bi biti dovoljno 1 veliko jaje (nekad, kad stavim dva jaja, smjesa je gnjecava, pa moram dodavati krušne mrvice).

Od smjese oblikujte desetak okruglih popečaka debljine oko 1,5 cm.

Image and video hosting by TinyPic


U neprianjajućoj tavi zagrijte oko 3 žlice ulja pa popečke pržite na slaboj vatri, najprije s jedne, pa s druge strane, da porumene.


Moja varijanta recepta donekle se temelji na receptu sa stranice Brigitte.de.



- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

23.09.2011., petak

Paprike punjene špagetima

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
oko 8 velikih tzv. paradajz-paprika (moraju potpuno narasti da bi bile dovoljno «široke» za punjenje; ako upotrebljavate neke druge paprike, tipa babura, ako su velike: dovoljne su 3-4 paprike)
+
100 g špegeta
1 mali crveni luk (može i ljutika)
1 češanj češnjaka
50 g svježe crvene paprike (može i zelena)
2 žlice ulja
50 g tvrdog naribanog sira
sol, papar
2 žlice svježeg nasjeckanog začinskog bilja (peršinovo lišće, bosiljak,…)

Umak
500 g rajčica
1 manji crveni luk
1 češanj češnjaka
1 žlica ulja
1 čajna žlica brašna
origano
šećer, sol, papar



Paprike operite, odrežite im vrh i izdubite ih odozgo.
Gornji dio paprike, oko peteljke, koji ste odrezali da biste paprike mogli izdubiti, možete narezati na rezance pa upotrijebiti za nadjev.

Crveni luk i češnjak sitno nasjeckajte. Crvenu papriku očistite i narežite na tanke rezance.

Špagete skuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite ih (nemojte ih raskuhati).
Odmah ih stavite u posudu pa dodajte ulje, obje vrste luka, narezanu papriku, sir i začinsko bilje pa sve promiješajte i pikantno začinite solju i paprom.

Izdubljene paprike napunite nadjevom.

Nauljite posudu za pečenje.

Za umak, rajčice operite pa ih zajedno s obje vrste luka i uljem stavite u blender/multipraktik te sve zajedno «sameljite» da dobijete «tekući» umak; dodajte brašno pa i njega «umiksajte» u tekućinu.
Začinite origanom, šećerom, solju i paprom pa umak ulijte u posudu za pečenje te u njega složite napunjene paprike. Ako vam je ostalo nadjeva, možete ga rasporediti između paprika ili ga složiti na dno posude za pečenje prije nego u nju složite napunjene paprike.

Posudu pokrijte folijom i stavite ju u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva.

Paprike pecite pokrivene oko 1 sat, tj. da omekšaju (ovisno o vrsti paprika).

Image and video hosting by TinyPic



- 08:06 - Komentari (1) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

15.09.2011., četvrtak

Začarana jaja

Često viđam recepte za ovakva jaja po Internetu, a neki dan sam takav recept vidjela i listajući časopis Hrana i vino, br. 7, svibanj 2011. Pa eto, i ja sam ih napravila sretan.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
8-10 lupina od (malih) kokošjih jaja
oko 200 g povrća (kuhano i ohlađeno, konzervirano ili svježe)
nasjeckano svježe začinsko bilje (peršinovo lišće, bosiljak, vlasac,…)
5 g želatine u prahu
150 ml vode (može i tekućina u kojoj se kuhalo povrće ili tekućina za (domaću) hladetinu ("juha" u kojoj su se kuhale kosti - u tom slučaju želatina nije potrebna))
sol, papar


Kako biste istresli jaje iz lupine – odrežite vrh jaja (otvor oko 2 cm promjera) i istresite bjelanjak i žumanjak. Vrh možete i razbiti lagano po njemu tuckajući vrhom noža.
Lupinu dobro operite iznutra pod mlazom vode i ostavite da se osuši.


Povrće narežite na male komade.
Pripremljene lupine napunite povrćem i začinskim biljem. Nemojte natiskati previše povrća u lupine (ne smije biti «zbijeno» i «nagurano»; bolje je kad među povrće može doprijeti više tekućine, ona će se tada bolje povezati i jaja će biti čvršća).

Želatinu prelijte s 2 žlice hladne vode i ostavite da nabubri. Kad nabubri rastopite ju na laganoj vatri, pazite da ne zakuha. Odmah ju pomiješajte sa 150 ml vode, začinite solju i paprom.
Umjesto vode možete upotrijebiti bistru tekućinu u kojoj se kuhalo neko povrće ili domaću "juhu" za hladetinu (onda želatina nije potrebna jer su se u toj "juhi" kuhale kosti - a znamo da se (kupovna) želatina dobiva od životinjskih kostiju).

U svaku lupinu odmah ulijte tekućinu i stavljajte ih u kutiju za jaja (pažljivo, s otvorom prema gore da tekućina ne iscuri).

Image and video hosting by TinyPic


Napunjene lupine stavite u hladnjak na par sati da se tekućina potpuno stvrdne.


Kad se tekućina stvrdne, razbijte ljusku i pažljivo ju oljuštite.

Jaja poslužite kao prilog, mogu poslužiti i kao "zamjena" za salatu.

Image and video hosting by TinyPic



- 08:07 - Komentari (3) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

09.09.2011., petak

Salata i juha od rajčica i kruha

pa to se čak i rimuje! smijeh.

Recepti za ovu salatu i juhu od kruha i rajčica potječu iz talijanske kuhinje, no nisu patentirani, pa postoji milijun varijacija kad je riječ o sastojcima i njihovim omjerima; bitno je samo da sadrže (stari) kruh i rajčice sretan.


Salata od rajčica i kruha

Ova salata, poznata pod talijanskim nazivom Panzanella (čit. pancanela), obavezno se sastoji od kruha, rajčica, luka, ulja, octa, soli i papra thumbup. A što se drugog povrća tiče, možete dodavati bilo koje svježe, ali i kuhano povrće: krastavci, paprika, tikvice,…yes
Možete dodati i tvrdi naribani sir, ali i Mozzarellu. Moje varijacije na temu ove salate uključivale su čak i narezana kuhana jaja i kisele krastavce; mašta može svašta. rofl


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
oko 400 g kruha (od prethodnog dana)
3 veće crvene rajčice
žute rajčice po želji
1 crveni luk
3 češnja češnjaka
2 krastavca
2 paprike (zelena, žuta)
nasjeckano svježe peršinovo lišće ili drugo začinsko bilje
ulje, ocat
sol, papar


Kruh narežite na šnite i stavite u posudu pa ga obilno prelijte hladnom vodom. Ostavite da stoji tako 15ak min.

Rajčice operite i narežite na ploške.
Obje vrste luka oljuštite i sitno nasjeckajte.

Krastavca ogulite i narežite na okrugle ploške. Paprike očistite i narežite na tanke rezance.

Namočeni kruh dobro ocijedite: rukama istisnite što više tekućine iz njega, zdrobite ga/natrgajte na komade.

Natrganom kruhu dodajte sve povrće i začinsko bilje pa začinite uljem, octom, solju i paprom pa dobro promiješajte. Salatu stavite u hladnjak na par sati (može i preko noći) da se dobro rashladi.


njami


Juha od rajčica i kruha

Što se ove juhe, poznate pod nazivom Toskanska juha od rajčica i kruha, tiče, također postoje varijacije na temu, ali ne toliko s obzirom na sastojke, nego na gustoću/izgled juhe (te na postupak pripreme) smijeh. U kuharicama i na Internetu viđala sam recepte u kojima se kruh doslovno treba raskašiti yes (kao npr. u ovom, ovom ili ovom receptu), pa to onda liči na svojevrsnu gustu juhu (naravno i takva juha može biti rjeđa ili gušća, ja radim jako gustu, da žlica stoji u njoj sretan). A viđala sam i varijante u kojima se kruh reže na velike komade i oni se ne trebaju raskašiti, nego plivaju u juhi eek (kao u ovom, ovom, ovom ili ovom receptu).
Dva puta isprobavala sam verzije s velikim komadima kruha: meni se nikako ne sviđa kad takvi komadi kruha plivaju u nekakvoj rijetkoj vodi/juhi rolleyes. Zato sada uvijek radim ovu varijantu u kojoj se kruh raskaši, ali nemam naviku držati se nekog recepta, takve stvari pripremam odoka. mah


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
4 žlice (maslinovog) ulja
2 češnja češnjaka
1 kg zrelih rajčica
200 g kruha ili žemlji (od prethodnog dana)
1 l vode
sol, papar
svježi bosiljak


Rajčice operite i narežite na kockice.
Češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte.

Kruh narežite na kocke veličine 1 cm.

U loncu zagrijte ulje, dodajte češnjak i kratko ga popržite, kad lagano požuti, dodajte rajčice i kuhajte ih na laganoj vatri 10ak min., povremeno promiješajte. Zatim dodajte vodu i kruh, kad smjesa zakuha, smanjite vatru na najslabiju i kuhajte 15ak min. da se kruh raskaši (vrijeme kuhanja ovisi o tome koliko čvrstu juhu želite, ali i o tome koliko su rajčice «vodene», i koliko je kruh suh), povremeno promiješajte, pazite da ne zagori. Po potrebi dodajte još vode.

Na kraju začinite solju i paprom, umiješajte i nasjeckani svjež bosiljak, po potrebi dodajte šećer (ako su rajčice kisele).

Poslužite odmah.



- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

04.09.2011., nedjelja

Biscotti: s parmezanom i maslinama; te pikantni

Slatki biscotti, cantuccini, rolleyes slatki dvopek i slične stvarčice nikad mi se nisu sviđale no, ali zato obožavam slane/pikantne varijante tih stvarčica cerek.



Biscotti s parmezanom i maslinama

Recept je s ove stranice, ali ja se ne držim svega što je u receptu navedeno: ne upotrebljavam sjemenke koromača tuzan i pinjole no. Sjemenke koromača ne volim nono, meni to ima užasnu aromu, ne sviđa mi se ni svježi koromač, to mi je uistinu odurno povrćecry. Ali tko to voli, slobodno nek´ upotrijebi te sjemenke. Ja umjesto tih sjemenki stavim sjemenke sezama, lana ili suncokreta sretan, ali može i bez toga thumbup. Nadalje, u biscotte redovito ide i nešto «orašasto»: bademi, orasi, lješnjaci, pinjoli – ja to ne volim tuzan i zato to ne upotrebljavam, no, tko voli, naravno, da može dodati nešto orašasto.


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
250 g oštrog brašna
pola praška za pecivo
1 čajna žlica soli
1/4 čajne žlice mljevenog papra
2 žlice sjemenki sezama, lana
2 žlice sitno naribanog parmezana
3 jaja
100 g maslina, sitno nasjeckanih



U posudi pomiješajte brašno, prašak, sol, papar, sezam, lan i parmezan. Dodajte jaja pa sve izmiksajte mikserom (najbolje u multipraktiku) da se sastojci povežu.
Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu, dodajte nasjeckane masline i rukama ih umijesite u tijesto. Po potrebi dodajte još brašna da se tijesto ne lijepi.

Dobiveno tijesto podijelite na dva dijela i oblikujte dva oko 2,5 cm debela i oko 30 cm duga valjka.
Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje i zatim u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Pecite ih oko pola sata.

Pečeno tijesto ostavite da se malo ohladi, da bude mlako. Tada ga narežite (ukoso) na ploške debljine 1-2 cm. Ploške polegnite na lim obložen papirom za pečenje i stavite ih u pećnicu zagrijanu na oko 160 stupnjeva. Ploške pecite 15ak min. s jedne pa ih okrenite i pecite još 15ak min. s druge strane, da lagano potamne i budu hrskave.

Pečene ploške ostavite da se ohlade.

Image and video hosting by TinyPic



njami


Pikantni biscotti

Kako rekoh, ne volim tuzan orahe, bademe, lješnjake,... pa ih ne dodajem u ovakve recepte.
No, volim kikiriki yes, mogla bih ga jesti svaki dan: ali samo u slanoj varijanti thumbup, gade mi se one čokoladice tipa Snickers ili Lion gdje je kikiriki okovan mad onom nekakvom čokoladom i karamelom eek. Kako volim kikiriki, volim ga utrpati u ovakve biscotte sretan, iako ne utrpavam ga baš često u ovakve stvarčice, jer kad ja kupim kikiriki, odmah ga i pojedem smijeh, nikad ne poživi dovoljno dugo da bi bio ukomponiran u neki recept mah (jedan od razloga zašto u prvom receptu nema kikirikija je i taj što sam ga pojela prije izrade biscotta) cerek.
Ipak, ovaj put sam se suzdržala od jedenja kupljenog kikirikija i napravila sam biscotte s kikirikijem fino. Naravno, ako ne volite kikiriki, ne morate ga upotrijebiti, možete upotrijebiti neke orašaste plodove, kao u originalnom receptu, a možete ih i izostaviti rofl.


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
4 jaja
250 g brašna
pola paketića praška za pecivo
1 čajna žlica sode
1-2 čajne žlice soli
papar, mljeveni čili
1 žlica začinskog bilja (origano, bosiljak, timijan,…; može svježe ili suho)
50 g sitno naribanog parmezana
1 crveni luk (svježi ili prženi)
150 g kikirikija (može i prženi i neprženi) ili oraha, badema,…


U posudi pjenasto umutite jaja pa dodajte sve sastojke osim kikirikija (količinu papra i čilija odredite sami, možete dodati i zdrobljeni sušeni čili ili nasjeckani svježi čili) i zamijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna te u tijesto umijesite i kikiriki.

U tijesto možete dodati svježi (sitno nasjeckani) luk, ali u originalu se upotrebljava tzv. prženi luk, u npr. Njemačkoj se tako pripremljeni luk (tzv. Röstzwiebeln) može kupiti u trgovinama; u Zagrebu ga nisam vidjela. Ako želite upotrijebiti takav prženi luk, možete ga sami pripremiti: crveni luk narežite ne kolute jednake debljine pa ih lagano uvaljajte u oštro brašno i pržite ih u većoj količini zagrijane masnoće (da mogu slobodno plivati); tijekom pečenja nemojte ga miješati žlicom da korica od brašna ne spadne s luka, nego kolute lagano okrenite, kako bi dobili smeđu boju s jedne i druge strane. Prženi luk izvadite na papirnati ubrus i ostavite ga da se ohladi, a onda ga umijesite u tijesto.

Zamiješeno tijesto odmah podijelite na dva dijela i oblikujte dva valjka promjera 4-5 cm. Položite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje ostavljajući dovoljno prostora među njima.
Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 25 min.

Pečeno tijesto izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi, da bude mlako i onda ga narežite ukoso na ploške debljine oko 2 cm.

Ploške složite na lim, na papir na kojem se tijesto peklo. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva i pecite ih 15ak min. s jedne strane, zatim ih okrenite i pecite 15ak min. s druge strane, tj. da lagano porumene i budu hrskave.

Pečene ploške ostavite da se ohlade.

Image and video hosting by TinyPic



- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

njami
Drugi blog:

U mojoj kuhinji 2
---------------------------------------
****************************

pjeva

Glazba koju slušam ovih
dana...


Skillet: Monster



yes



njami cool party thumbup mah cerek fino
Mljac!

Popis više od 300 blogova s receptima (uglavnom na hrvatskom i srpskom jeziku).
A-LJ
M-Ž


sretan
Blogerske gastro igre ...


fino


wave


thumbup


yes
***Pogodi sastojke***

mah
***Igra kuhanja***



wink

Blogerske nagrade:)

Image and video hosting by TinyPic
Gaga, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Maja, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
nena, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Mihaela, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Svetlana, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Svetlana, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Svetlana, hvala:)


zujo


Neki od kućnih ljubimaca

Sony
Image and video hosting by TinyPic

Đurđa
Image and video hosting by TinyPic

Ćarli
Image and video hosting by TinyPic


sretan

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se