Ovaj blog pokrenula je Sanela Mallory.

********************
Blog možete pretraživati pomoću tzv. Googleove tražilice (nemojte očekivati preglednost i točnost - ipak je to samo jedna najobičnija Googleova tražilica); ali uz to možete pregledavati Arhivu bloga po mjesecima i dolje navedeni Abecedni popis recepata.

wave

Loading




fino Arhiva - pregled po mjesecima

Siječanj 2012 (4)
Prosinac 2011 (5)
Studeni 2011 (4)
Listopad 2011 (4)
Rujan 2011 (5)
Kolovoz 2011 (5)
Srpanj 2011 (4)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (5)
Travanj 2011 (3)
Ožujak 2011 (5)
Veljača 2011 (4)
Siječanj 2011 (4)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (5)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (4)
Srpanj 2010 (4)
Lipanj 2010 (5)
Svibanj 2010 (5)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (4)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (5)
Rujan 2009 (4)
Kolovoz 2009 (4)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (3)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (5)
Veljača 2009 (19)
Siječanj 2009 (24)
Prosinac 2008 (22)
Studeni 2008 (18)
Listopad 2008 (19)
Rujan 2008 (28)
Kolovoz 2008 (32)
Srpanj 2008 (80)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (40)
Travanj 2008 (53)
Ožujak 2008 (57)
Veljača 2008 (39)


*********************

njami Abecedni popis recepata

Torte, kolači...
Afrikanac (bez jaja)
Alpske ruže
Anin kolač
Bijele oblatne
"Bingo" kolač-torta
Bomboni s višnjama
Bounty kocke
Breskve
Brownie s cappuccinom i čokoladom
Crne šnite
Crno-bijela mini-šahovska torta s pudingom
Crno-bijela šahovska torta s bananama
Crno-bijela šahovska torta s kokosom
Crno - bijeli kuglofi od bjelanjaka
Cvjetna torta s lubenicom
Čokoladni bomboni
Čokoladni (pakleni) kolačići
Čupava pita od maka i sira
Čupavci
Danski kolač
Dašak egzotike
Devetoslojna torta od kave
Devil´s food cake
Dizana gibanica s rogačem (orasima, makom,...)
Dizani kolač s lješnjacima
Dizano lisnata pita
Dvije šahovsko - mozaične torte
Firentinski voćni kolač
Gibanica od dunja, oraha i kupina
Gibanica od jabuka, rogača i bobičastog voća
Gibanica od kokosa, višanja i oraha
Gibanica od oraha, rogača i pekmeza
Gibanica od rogača, maka i jabuka
Gibanica s jabukama
Gibanica s pudingom
Gibanica s višnjama, šljivama...
Havajke
Hladni pas
Hrpice s trešnjama
Hrskava torta s marelicama
Integralna savijača
Integralni kolač/kruh od banana (bez jaja)
Irski kolač od jabuka
Izlazeće sunce
Jaffa kolač
Jaffa rolada na drugi način
Japanska torta
Jing kocke
Kakao kolač s pekmezom
Karamel pita
Kilimandžaro torta
Kinder pingvi
Klavir torta
Kocke "Boem"
Kocke od čokolade i đumbira
Kocke s dinjom i kremom od prošeka
Kocke s lubenicom
Kolač od banana i lješnjaka
Kolač od bjelanjaka s voćem
Kolač od čokolade i kave
Kolač od čokolade i kokosa u staklenci
Kolač od čokolade i suhih šljiva
Kolač od čokolade i ušećerenog đumbira
Kolač od jogurta i voća
Kolač od čokolade i kave u staklenci
Kolač od kokosa i ananasa
Kolač od maka s višnjama
Kolač od sira, maka i jabuka
Kolač od šljiva
Kolač od trešanja i maka
Kolač s Griottama
Kolač s jabukama (prelijani, čokoladni)
Kolač s kukuruznim pahuljicama (cornflakesom)
Kolač s rabarbarom i bademima
Kolač s tikvicama
Kolači/torte od bjelanjaka (varijacije na temu)
Kolač-torta
Košarice s breskvama
Krafne (dvostruke)
Krafne iz pećnice
Krafnice s kruškama i preljevom od meda i cimeta
Kremasta čokoladna torta
Kuglice od lješnjaka
Kuglof s čokoladom od kokosa
Kuglof s pekmezom
Kuglofi od kokosa i čokolade
Kupola od ananasa
Kupola s višnjama
Lagana čokoladna torta
Ledene kocke
Lijeno - lažna gužvara
Lumumba ploške
Ljubice
Mađarica moje bake
Mađarske tortice
Majmunski kruh od dizanog tijesta
Mak - sir kolač
Male čokoladne princes krafne
Marshmallow torta s lubenicom
Mars torta
Medeni pužići sa šljivama
Mekana pita s čokoladom
Mentolka
Milky Way torta s čoko obručem
Minhenska štrudla od jabuka i vrhnja
Mliječna čoko torta s čoko obručem
Motana torta od višanja i čokolade
Mramorna rum-punč torta
Mramorni kolač od banana
Mramorni kolač od čokolade i ruma
Mramorni kolač od sira
Mramorni kolač u staklenci
Mramorni kuglof od maka i banana
Mućkavac s trešnjama/višnjama
Nepečena jogurt-torta s voćem
Nepečena salamica od keksa i maka
Nepečene ploške od keksa
Nepečeni svitak od keksa
Noć i dan
Norveški komadići
Orahove štangice
Orehnjača, makovnjača (ili od rogača)
Parfe torta s makom i marelicama
Pećina torta s višnjama
Pita od dunja
Pita od jabuka (apple pie)
Pita od keksa i jabuka
Pita s pekmezom
Pješčane ploške
Ploške s malinama i mrvicama
Ploške s višnjama
Potonule banane
Preokrenuti kolač od ananasa
Preokrenuti kolač od višanja i marelica
Princes torta
Princes vijenac s jagodama
Rafaelo kocke
Rolada s čokoladicama
Rolada usred kolača (druga verzija)
Rustikalna voćna torta
Savijača od rabarbare
Savijača od trešanja
Savijača od trešanja i čokolade
Savijača od trešanja i pudinga
Savijača od trešanja i rogača
Savijača sa sirom i voćem
Savijača s korama od pirovog brašna
Složenac-kolač od višanja
Spužvasta torta od bjelanjaka
Susjedov san o višnjama i čokoladi
Šarlota od malina i čokolade
Šarlota od rolade i višanja
Šarlota-šaumrola
Šnite od ostataka biskvita za Mađarske tortice
Švedske kuglice od pahuljica
Tornjići s trešnjama
Torta Batida de coco
Torta "Miševi u siru"
Torta od banana i limuna
Torta od bjelanjaka s malinama i čokoladom
Torta od crvenog grejpa i rolade
Torta od čokolade i krem banana
Torta od čokolade, kokosa i banana
Torta od jabuka, ali bez jabukovače
Torta od jabuka s medenim trokutićima
Torta od krušaka i čokolade
Torta od krušaka s vinom
Torta od limuna
Torta od limuna sa šumskim voćem
Torta od maka
Torta od maka i višanja
Torta od marcipana i voća iz Rumtopfa
Torta od mlačenice i jagoda
Torta od sira i bijele čokolade
Torta od sira s voćem
Torta od višanja i čokolade
Torta od višanja i čokoladnih banana
Torta "Sirena" od banana i kokosa
Trešnja - torta od roladi
Uskršnja torta
Vatrogasni kolač
Vesela prugasta torta
Vienetta
Voćna baklava
Voćna zlijevanka
Voćni čajni kolač
Zebrasta šarlota za klince
Zebrasti kolači od keksa



Slastice
Banane u pidžami
Bravarovi šegrti
Brze voćne knedle
Crvi u ružičnjaku
Čokoladna jaja u ljusci
Čokoladna juha sa žličnjacima od bjelanjaka i kokosa iliti šnenokle na čokoladnom umaku
Čokoladni špageti s umakom
Empanadas od banana i čokolade
Engleski "bread and butter pudding" s bananama i uz karamelizirane banane
Engleski "bread and butter pudding" s čokoladom
Engleski "bread and butter pudding" s kavom i šlagom
Engleski "bread and butter pudding" s kokosom
Jabuke u šlafroku
Jagode u čokoladnom mlijeku
Knedle sa šljivama (marelicama)
Knedle s makom
Lazanje s rogačem ili makom i vanilijom
Lazanje s višnjama
Musaka od jabuka
Pohana riža na mlijeku
Parfe špageti s umakom
Razlijevak u malom
Raznobojne palačinke
Riža na mlijeku s ananasom
Riža na mlijeku s kokosom
Riža na mlijeku s rumom i bananama
Rumtopf ili voće u rumu
Slatka palenta s voćem
Slatke lazanje sa svježim sirom
Slatke parene knedle s umakom od vanilije, voćnim medom ili suhim voćem na sirupu
Složenac od griza i krušaka
Složenac od jabuka i kruha
Složenac od krušaka i tjestenine
Složenac od palačinki i višanja
Složenac od palačinki, višanja i pudinga
Tjestenina s cimetom i kompotom
Umak od čokolade
Umak od jogurta i cimeta
Umak od vanilije
Umak od vanilije (bez škroba)
Wareniki (torbice) s višnjama
Zapečena riža na mlijeku s jabukama
Zapečene opijene jabuke
Zapečeni proso s voćem
Zapečeni rezanci s jabukama
Žele od crnog vina i višanja
Žele od mlačenice i bobičastog voća
Žele s voćem



Slatki "muffini"
Bounty muffini
Casali Pińa colada i Rum-kokos muffini
Casali Pińa colada i Rum-kokos muffini za odrasle
"Fontana" muffini
Ferrero Rocher muffini
Griotte muffini
Havajski muffini
Helena muffini
Legničke bombe (Liegnitzer Bomben)
Muffini-krafne
Muffini od banana i čokolade
Muffini od banana i meda
Muffini od banana i višanja
Muffini od banana, kokosa i bijele čokolade
Muffini od čokolade
Muffini od jabuka
Muffini od kokosa, čokolade i banana
Muffini od maka i voća
Muffini od vanilije, tamne i bijele čokolade
Muffini s bananama
Muffini s čokoladom i jogurtom od jagoda
Muffini s čokoladnim bombonima s mliječnim punjenjem
Muffini s namazom od nougata
Pinacollada muffini
Raffaelo muffini
Smarties/M&M muffini
Tiramisu muffini
Toblerone muffini
Twix muffini



Slani/pikantni "muffini"
Kukuruzne pogačice
Muffini od tjestenine i povrća
Pikantni meksički muffini
Slani muffini od krumpira



Suhi kolači
Američki chocolate chip cookies
Božićna šuma
Cappuccino kiflice
Havajske jelke
Keksi od lješnjaka
Keksi s pekmezom
Kokos kiflice s čokoladom
Košarice s breskvama
Kućica u snijegu
Kućica u snijegu II.
Limunove kiflice
Lincer prutići
Lincer šnite
Nugat kiflice
Poljupci od čokolade
Prhke tortice
Uskrsno životinjsko carstvo
Uskršnje košarice
Vanilin kiflice



Sladoled
Amor, amaro
Lažna lubenica
Ledena trešnja-bomba
Ledeni parfe od meda
Ledeni parfe s makom
Rascvjetani sladoled
Sladoled-grozd
Sladoled od nougata
Sladoled od vanilije i čokolade
Smarties sladoled



Tijesto: slatka i slana peciva, kolači, pletenice, pogače...
Bakina spužvasta pogača
Brza pogača od sira i ulja
Buhtle I, II i III
Buhtle s karamelom i kruškama
Crveno-zelena pizza-pletenica
Česnica
Ćuš
Danski kolač
Danski kruh (danish pastry)
Dizana gibanica s rogačem (orasima, makom,...)
Dizani kolač s lješnjacima
Dizano lisnata pita
Focaccia sendviči s namazom od mahuna
Focaccia s lukom
Gibanica od dunja, oraha i kupina
Gibanica od jabuka, rogača i bobičastog voća
Gibanica od kokosa, višanja i oraha
Gibanica od oraha, rogača i pekmeza
Gibanica od rogača, maka i jabuka
Gibanica od sira, blitve i jaja
Gibanica s jabukama
Gibanica s pudingom
Gibanica s višnjama, šljivama...
Harmonika pogača
Indijski kruh naan s pikantnim nadjevom
Kakao kruh s integralnim brašnom
Katmer pita (puž)
Krafne (dvostruke)
Krafne iz pećnice
Kruh od luka i slanutka
Kruh od sira
Kruh od sira i krumpira
Kruh s češnjakom i začinskim biljem
Kruh-pita od blitve i sira
Kruh s maslinama i sušenim rajčicama
Kruh s tikvicama
Lude gljive
Majmunski kruh od dizanog tijesta
Masna pogača
Masna pogača "cvijet"
Medeni pužići sa šljivama
Medeni pužići s kivijem
Mozzarella-buhtle
Norveški komadići
Obitelj Pauk na pikniku
Orehnjača, makovnjača (ili od rogača)
Pikantne buhtle
Pikantne buhtle s jajima
Pikantni zeleno-žuti kuglof
Pita od blitve i sira
Pita sa (kiselim) zeljem
Pita s mahunama i sirom
Pita s (pori)lukom i sirom
Pletenica s paprikom
Poderane gaće
Pogača "cvijet"
Pogača s kiselim vrhnjem
Puž s cimetom
Pužići s jabukama
Rezana pletenica s rogačem
Rol pogača s vrhnjem i sirom
Rolani kruh s blitvom
Ružičasto-zeleno-žuta pletenica
Sečenica
Slana osinja gnijezda
Slane parene knedle na krumpiru
Slane krafne
Slane nešaumrole
Slani biskviti od bjelanjaka
Slani majmunski kruh
Slatke parene knedle s umakom od vanilije, voćnim medom ili suhim voćem na sirupu
Sočna povrtna pita
Spužvasto pecivo
Suncokretovi pužići
Švapski šustarovi flekerli
Toskanska pita/pizza
Tzatziki kruh
Uskršnja košara
Zelena pita-pizza


Slano...
Bešamel blitva
Bešamel - povrtni popečci
Bilo jednom u Meksiku: definicija tortilje, vrste, nadjevi, umaci...
Biscotti s parmezanom i bijelim paprom
Biscotti s parmezanom i maslinama
Bubamara-sendviči
Cikla punjena palentom i blitvom
Cikla u šlafroku
Curry od krumpira
Curry od krumpira i mahuna
Dizano lisnata pita
Družđice
Dvije juhe od graška
Engleski složenac s poklopcem
Etiopska grickalica Dabo kolo
"Francuska" i "Estonska" salata s majonezom od krumpira
Francuski složenac
Gladni neženja - torta za gospodu
Gljive od rajčica s tjesteninom
Gnijezda od povrća i špageta
Grah-salata za zimnicu
Grah ili grašak u vrhnju
Grah s kokosom
Grah s krušnim mrvicama
Grah s rezancima
Grah sa suhim šljivama
Gratin dauphinois
Gratin od tikvica (i patlidžana)
Gusto varivo od leće
Harmonika-krumpir/Hasselback krumpir/Švedski krumpir...
Hladna juha od cikle
Hladna juha od cikle i jogurta
Hladna juha od poriluka
Indijanski složenac od kukuruza i palente
Jaja u proljetnom umaku
Jastučići s kiselim zeljem
Jesenski gratin s krumpirom, ciklom i korabicom
Juha od kiselog vrhnja (s krastavcima ili tikvicama)
Juha od riže i slanutka s gremolatom od rajčica
Juha s tortelinima
Kelj galette
Kelj kaneloni
Kiselo zelje s krumpirom
Kiselo zelje s valjušcima
Kolač od luka
Korabice u šlafroku
Krastavci s vrhnjem u hrskavim zdjelicama
Krem juha od mahuna i parmezana
Krem juha od šampinjona
Kremasti prilog od krumpira i cikle
Kremasti složenac od krumpira i kelja
Krem juha od sira s makaronima
Krumpir na bijelom vinu
Krumpir na kiselo
Krumpir na pivu
Krumpir punjen jajima i sirom
Krumpir u umaku od vrhnja
Krumpir sa začinskim biljem i mahunama
Krumpir s lukom i vlascem
Krumpir s mlijekom i sirom
Krumpir s ružmarinom
Kuglof od tjestenine i svježeg sira
Kuhani svitak od krumpira
Kuhani svitak s blitvom (ili špinatom)
Kukuruzni klipovi s čilijem
Lazanje od blitve
Lazanje od paprike
Lazanje od tikvica (i patlidžana)
Lazanje s (kiselim) zeljem i umakom
Lazanje s (kiselim) zeljem i vrhnjem
Lažni riblji panirani štapići
Ligurijska salata od krumpira i tjestenine
Lisnata pita od špinata
Loptice od leće s umakom od kikirikija
Mahune s crvenim lukom
Mahune s prosom
Mahune s umakom od sira
Mahune s umakom od slanutka
Malfatti s crvenim umakom
Marinirana jaja
Meksički složenac od kruha
Meksički složenac s biskvitnim poklopcem
Meksičko-rastafarijanske lazanje
Mramorne uskršnje pisanice
Mungo grah by Miljana
Musaka od tikvica i riže
Namaz od slanutka
Njoki od cikle i sira
Okruglice od krumpira
Okruglice od sira
Palenta s rajčicama
Paneer (Panir - indijski sir)
Palak paneer (Panir sa špinatom)
Paprike punjene krumpirom
Paprike punjene kukuruzom
Paprike punjene kus-kusom ili bulgurom
Paprike punjene šampinjonima i rižom
Paprike punjene špagetima
Paprike punjene tjesteninom i mozzarellom
Pečene rajčice s jajima
Pečeni krumpir
Peršin-pesto sa špagetama
Pikantna torta od sira
Pikantna štruca od tikvica
Pikantni biscotti
Piroške/kroketi od tjestenine
Pita od blitve i sira
Pita od blitve s kuhanim jajima
Pita od krumpira i cikle ili krumpira i kelja...
Pita od krumpira i mozzarelle
Pita od pastrnjaka i mrkve s curryjem
Pita od prokulica
Pita od prokulica i tankih kora
Pita od rajčica
Pita od rajčica i paprika
Pita od starog kruha (slana ili slatka)
Pita od stabljiki blitve
Pita sa (kiselim) zeljem
Pita s mahunama i sirom
Pita s (pori)lukom i sirom
Pizza-pita od palente
Pohana jaja s tikvicama
Pohane stabljike blitve
Pohane tikvice sa sirom
Pohane zelene rajčice
Pohani kelj (ili zelje)
Popečci od blitve (ili špinata)
Popečci od kus-kusa i pahuljica
Popečci od quinoe i Popečci od prosa s koricom od sezama, kikirikija ili cornflakesa
Poriluk u kruhu
Povrće na mileramu
Povrće s mrvicama i sezamom
Povrtna pita
Povrtna salata sa slanutkom
Povrtni drobljenac
Povrtni "čili" s heljdinom kašom
Prigorska varijanta mediteranske terine od krumpira i maslina
Prilog od luka
Pržene loptice od riže
Prženi koluti luka
Prženi popečci od špageta
Prženi uštipci od krumpira (slani ili slatki)
Punjena glavica zelja
Punjena jaja sa špinatom i sezamom
Punjeni cvjetovi tikvica
Punjeni krumpir na meksički način
Punjeni šampinjoni u pivskom tijestu
Ragu od graha
Rajčice punjene bulgurom ili kus-kusom
Rajčice punjene krumpirom, blitvom i tikvicama
Rajčice punjene rižom i blitvom
Rajčice punjene rižom i sirom
Rajčice s pečenim jajima
Ravioli od cikle i sira
Raznobojno tijesto za lazanje i tagliatele
Rizi-bizi paprike
Riža na jogurtu s krastavcima
Rižoto s blitvom
Rižoto s ciklom
Rolada od blitve
Rolada od rezanaca
Rolada od slanutka
Rolada s nadjevom od slanutka
Rolice s kiselim zeljem
Ruska hladna juha
Ružice od lazanja
Salata od kus kusa (ili bulgura ili prosa)
Salata od kus-kusa s tikvicama i umakom od avokada
Salata od riže i tikvica
Savijača od blitve, poriluka i paprike
Savijača od kiselog zelja
Savijača od kiselog zelja s lisnatim tijestom
Savijača s mahunama
Schnüsch – varivo iz sjeverne Njemačke
Sendvič-gusjenica
Sendvič-kruh
Sirna pita s rajčicama
Slana pita od riže, sira i poriluka
Slane parene knedle na krumpiru
Slana torta od krumpira
Slana torta od zapečenih špageta
Slane krafne
Slane nešaumrole
Slane ploške s vrhnjem
Slani biskviti od bjelanjaka
Slani drveni kolač od krumpira
Slanutak kao grickalica
Složenac od kelja i kruha
Složenac od krumpira i tikvica
Složenac od mahuna i kruha
Složenac od palente i kelja
Složenac od palente i tikvica
Složenac od tikvica (patlidžana)
Sočna povrtna pita
Soja kao grickalica
Svitci od lazanja i blitve
Šarlota s francuskom salatom
Špageti s umakom od paprika
Španjolska pita
Špecli sa sirom (obični i integralni)
Talijanska uskršnja pita
Tikvice a la Gloria
Tikvice punjene krumpirom
Tjestenina s mahunama
Tjestenina s mrkvom
Tjestenina s orasima
Tjestenina s umakom od celera
Tjestenina s umakom od kiselih krastavaca
Tjestenina s umakom od mahuna
Tjestenina s umakom od vrhnja i luka
Torta od tjestenine, špinata i sira
Torta-složenac od riže i blitve
Tortellini-ražnjići
Trganci od zelja ili kelja
Tučeni grah
Valjušci s grahom
Vegetarijanska pastirska pita
Vijenac od riže, mrkve i mahuna
Vrbovečki krumpir
Vrući kaubojski lonac
Williams krumpiri na umaku od crnog vina
Začarana jaja
Zamotuljci od blitve punjeni rižom
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
Zapečena blitva s krumpirom
Zapečena palenta na umaku od rajčica
Zapečena palenta s rajčicama
Zapečene mahune s mozzarellom
Zapečene palačinke s keljem
Zapečene rajčice s tikvicama
Zapečeni krumpir s ciklom i sirom
Zapečeni pire od krumpira s jajima
Zapečena tjestenina s prokulicom
Zapečeni crepęs od blitve s umakom od sira
Zapečeni krumpir u šlafroku
Zapečeni kuglof od dugih makarona
Zapečeni kus-kus ili bulgur s rajčicama
Zapečeni kus-kus s povrćem i umakom
Zapečene mahune s krumpirom na umaku
Zapečeni njoki s povrćem
Zapečene palačinke na meksički način
Zapečene palačinke s keljem
Zapečene rolice od blitve i sira
Zapečene stabljike blitve
Zapečene tikvice na umaku
Zapečeni kuglof od dugih makarona
Zapečeni patlidžani sa sirom i rajčicama
Zapečeni pužići od krumpira
Zapečeni ravioli (ili tortelini)
Zapečeni sendviči od starog kruha i šampinjona
Zapečeni sendviči s blitvom i sirom
Zapečeni složenac od tikvica
Zapečeni šampinjoni s krušnim mrvicama
Zelena pita od riže i sira
Zimski složenac
Žele od rajčica



wave

U mojoj kuhinji

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.
Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Sanela

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

31.03.2011., četvrtak

Ledene kocke

Po Internetu ima raznih recepata za Ledene kocke njami, sigurno ste i ovaj mogli negdje vidjeti thumbup. Ali ja ga nisam preuzela s neta, nego iz mamine bilježnice cerek.


Image and video hosting by TinyPic

Biskvit
10 bjelanjaka
10 žlica šećera
10 žlica brašna
+
za preljev:
100 ml vode
200 ml mlijeka

Svijetla krema
450 ml mlijeka
5 žumanjaka
5 žlica šećera
1 prašak za puding od vanilije
1 žlica brašna
125 g mekanog margarina/maslaca

Tamna krema
450 ml mlijeka
5 žumanjaka
5 žlica šećera
1 prašak za puding od čokolade
1 žlica brašna
125 g mekanog margarina/maslaca

Premaz
200-250 ml vrhnja za šlag ili 2 šlag pjene iz vrećice



Za biskvit, od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg. Postupno dodajte šećer i sve dobro izmiksajte: da se šećer rastopi, te da smjesa bude glatka i sjajna.
Lim (oko 36 cm x 24 cm) namastite i pobrašnite pa rasporedite smjesu. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 15ak min., provjerite čačkalicom je li pečeno.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

Mlijeko zakuhajte s vodom i vrućom tekućinom prelijte ohlađeni biskvit. Prije premazivanja kremom, ostavite ga oko pola sata da odstoji, kako bi upio tekućinu.


Za svijetlu kremu, pjenjačom umutite žumanjke i šećer s mlijekom pa dodajte prašak za puding i brašno. Smjesu ulijte u lonac i zagrijavajte ju često miješajući pjenjačom. Kad zakuha, kratko ju prokuhajte stalno miješajući, kao puding.
Kuhanu smjesu prebacite u posudu za miksanje i ostavite da se ohladi, povremeno promiješajte. Možete ju staviti u sudoper napunjen hladnom vodom, brže će se ohladiti.

Kremasto izmiksajte 125 g mekanog margarina pa ga umiksajte u ohlađenu svijetlu smjesu.

Na isti način napravite i tamnu kremu.


Kada biskvit upije tekućinu, prvo ga premažite jednom kremom pa onda po njoj pažljivo razmažite drugu kremu (svejedno je, stavite li prije svijetlu ili tamnu).
Ako je krema jako gnjecava, prije premazivanja drugom kremom, kolač možete staviti u hladnjak.


Izmiksajte šlag i nazmažite ga odozgo.
Ako je krema premekana da bi se šlag mogao razmazati po njoj, kolač stavite u hladnjak da se sve malo stvrdne, pa naknadno odozgo namažite šlag.

Po želji, kolač posipajte čokoladnim mrvicama ili nasjeckanom čokoladom.

Stavite ga u hladnjak na par sati da se dobro rashladi.


Image and video hosting by TinyPic



- 08:13 - Komentari (9) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

24.03.2011., četvrtak

Krem juha od mahuna i parmezana

rolleyes opet nekamo treba utrpati mahune...


Image and video hosting by TinyPic


Sastojci za 4 osobe
1 kg mahuna
2 češnja češnjaka
40 g margarina/maslaca
pola čajne žlice kumina
na vrhu noža slatke mljevene crvene paprike i curryja u prahu (može i bez toga)
oko 100 g kiselog vrhnja
oko 70 g naribanog parmezana
sol, papar
svježe peršinovo lišće


Mahune operite, očistite, narežite na komade.
Češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte.

U loncu rastopite margarin pa dodajte češnjak, kumin i mahune te sve kratko popržite. Zatim dodajte malo soli i papra, curry i papriku pa sve zalijte s oko 1l vode. Kuhajte mahune da omekšaju (vrijeme kuhanja ovisi o vrsti mahuna, po potrebi možete dodati još vode).

Kuhane mahune ocijedite, tekućinu sačuvajte.
Mahune sameljite u multipraktiku/blenderu zajedno s kiselim vrhnjem. Dodajte tekućinu koju ste sačuvali – sve ili samo dio, ovisno o tome koliko gustu juhu želite (ja radim sasvim gustu); ako smatrate da je pregusto, možete nalijati još i čistu vodu).
Sve vratite u lonac i ostavite da jednom zakuha. Umiješajte parmezan, pa po potrebi, začinite solju i paprom. Poslužite odmah, posipano peršinovim lišćem.




- 08:29 - Komentari (5) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

17.03.2011., četvrtak

Kuglof i Pita (s pekmezom)

Prije par mjeseci radila sam Kolač s pekmezom iz Tennesseeja. Nisam ljubitelj takvih kolača tuzan, ali pogodni su za nosanje u posjet rofl rodbini itd. Prekapanjem po spremljenim receptima otkrila sam sličan, ali ipak različit recept za Kuglof s pekmezom, pa me zanimalo kakav je. Kad sam ga isprobala, zaključila sam da mi se Kolač s pekmezom iz Tennesseeja ipak više sviđa sretan, Kuglof s pekmezom je u redu, nije suh, mekan je i sočan zbog pekmeza i vrhnja u smjesi, ali meni je biskvit Kolača s pekmezom iz Tennesseeja jednostavno ukusniji njami. Taj kolač je i puno «bogatiji», zbog nasjeckane čokolade (ili orašastih plodova), moglo bi se nešto dodati i u Kuglof s pekmezom, ali onima koji vole takve biskvitne kolače, sviđa se i ovakav kakav jest… thumbup

Ja upotrebljavam isključivo kupovne, industrijske pekmeze, jer nimalo nisam oduševljena pekmezima iz kućne radinosti, a vi kako hoćete…


Kuglof s pekmezom

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
250 g margarina/maslaca sobne temperature
200 g šećera
4 jaja
400 g brašna
2 žlice kakaa
pola čajne žlice cimeta
1 čajna žlica sode
prstohvat soli
180 ml kiselog vrhnja
250 ml kupovnog pekmeza (okus po želji)
1-2 čajne žlice ekstrakta vanilije (ili 1-2 vanilin šećera)

Glazura
šećer u prahu
pekmez (okus po želji)
voda



Kremasto izmiksajte margarin sa šećerom. Dodavajte jedno po jedno jaje i nakon dodavanja svakog jajeta dobro izmiksajte smjesu.

Zatim naizmjence dodavajte kiselo vrhnje i brašno pomiješano s kakaom, cimetom, solju i sodom. Na kraju umiksajte i pekemz te aromu vanilije.

Kalup za kuglof namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu, odozgo ju zagladite.

Smjesu stavite u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva i pecite oko 15 min. Zatim pojačajte temperaturu na 180 stupnjeva i pecite kuglof 40-50 min. Čačkalicom provjerite jeli kuglof pečen.

Pečeni kuglof ostavite da se 10ak min. hladi u kalupu, a onda ga istresite na tanjur i ostavite da se posve ohladi.

Ohlađeni kolač možete posipati šećerom u prahu ili ga prelijati šećernom ili čokoladnom glazurom.


Image and video hosting by TinyPic

Ja sam ovaj put na kuglof stavila šećernu glazuru s pekmezom, a na Kolač iz Tennesseeja stavila sam bijelu glazuru od šećera i mlijeka (može i voda).

Glazura od šećera i mlijeka/vode se osuši i stvrdne, nije mekana, zato je pogodna ako kolač namjeravate nositi nekamo.

Ova glazura od šećera i pekmeza se ne stvrdne, ona ostane mekana i ljepljiva pa nije najpogodnija za kolače koje treba transportirati nekamo (ali meni se sviđa baš zato što je «kremasta». cerek


Recept za varijantu glazure sa šećerom i mlijekom (vodom) je u receptu za Kolač iz Tennesseeja, a ovdje je recept za varijantu s pekmezom.
Potrebna količina pekmeza ovisi o tome koliko je pekmez gust ili rijedak.
U posudu stavite oko 100 g šećera u prahu, oko pola čajne žlice vode i stalno miješajući žlicom dodavajte toliko pekmeza, koliko je potrebno da dobijete gustu pastu. Po potrebi možete dodati još vode.
Ne možete pogriješiti: ako je smjesa pregnjecava, dodajte još šećera, a ako je suha/čvrsta dodajte još pekmeza i vode.

Kad smjesu stavite na kolač ne smije «curiti», treba se lagani «širiti» i rasporediti po kolaču.

Pričekajte oko 1 sat prije nego narežete kolač – da se glazura malko posuši na sobnoj temperaturi (iako će ostati mekana i ljepljiva).


Ovaj «kuglof» jednom sam radila u kalupu za tortu, pa onda nije bio kuglof smijeh. Glazuru od pekmeza napravila sam na opisani način, i još sam odozgo posipala nasjeckanu čokoladu.


Image and video hosting by TinyPic


party


Kad sam već krenula s kolačima od pekmeza, evo još jednog recepta i to s Interneta wave. Pisala sam već da me takvi kolači ne oduševljavaju, pa ni ovaj nije izuzetak. To je sve stvar ukusa: moja mama je oduševljena ovom pitom njami.


Pita s pekmezom

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
4 jaja
250 g šećera
250 ml ulja
200 g kupovnog pekmeza (okus po želji)
500 g jogurta
400 g brašna
2 čajne žlice sode (ukupno 10 g)

Preljev
200-250 ml slatkog vrhnja
200 g kupovnog pekmeza (okus po želji)


Jaja dobro izmiksajte sa šećerom (da se šećer rastopi) pa dodajte ulje, pekmez i jogurt te sve miksajte još 2 min.
Dodajte brašno pomiješano sa sodom pa sasvim lagano promiješajte.

Lim za pečenje (otprilike 35 cm x 25 cm) namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu.

Smjesu stavite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva i pecite ju 15 min. Zatim smanjite temperaturu na 200 stupnjeva i kolač pecite 10 min. Nakon toga smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i kolač pecite još oko 10 min. ili onoliko koliko je potrebno bude pečen – provjerite čačkalicom.

Pečeni kolač ostavite da se potpuno ohladi.

U lonac stavite neizmiksano vrhnje i pekmez pa sve zagrijavajte na laganoj vatri miješajući pjenjačom da nastane glatka tekućina. Kad zakuha, maknite s vatre i vruću tekućinu odmah prelijte po hladnom kolaču.
Ostavite kolač da upije tekućinu.

Po želji, posipajte ga mljevenim orasima.




- 08:07 - Komentari (2) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

10.03.2011., četvrtak

Zebrasta šarlota za klince

U zadnje vrijeme često se bavim šarlotama sretan poput Parfe šarlote s jabukama, Još jedne parfe šarlote s jabukama, Prugaste šarlote i Šarlote s kruškama. njami


Evo još jedne šarlote. thumbup


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Za biskvitni obruč
- Svijetli biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
na vrhu noža praška za pecivo
- Tamni biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
1 žlica kakaa
1 žlica mlijeka
na vrhu noža praška za pecivo
+
pekmez po želji

Biskvit koji se reže na 3 kore
3 jaja
5 žlica šećera
100 ml ulja
200 ml mlijeka
10 žlica brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa

Krema
600 ml mlijeka
3 vrećice praška za puding od čokolade
8 žlica šećera
1 žlice kakaa
150 g čokolade za kuhanje
170 g mekanog margarina/maslaca


Za svijetli biskvit, u posudu stavite jaja pa ih miksajte 1 minutu na najvećoj brzini. Zatim nastavite miksati smjesu i polako dodavajte šećer; smjesu miksajte ukupno 2 minute na najvećoj brzini.
Suhe sastojke prosijajte (kroz gusto cjedilo) na smjesu od jaja i sve kratko promiksajte na najmanjoj brzini.

Lim (34 cm x 21 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ravnomjerno rasporedite smjesu. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 6 min.
Pečeni biskvit istresite na krpu (ili papir za pečenje) posipanu šećerom kristalom (odlijepite papir na kojem se pekao), ostavite da se ohladi.

Na isti način napravite i tamni biskvit.


Sada slijedi opis izrade torte promjera 24 cm, sa stranicama biskvita visokim oko 7 cm. Ovisno o tome koliko visoku tortu želite, možete slagati/rezati/sklapati biskvite na drugi način. Dakle, daljnji tekst ne trebate shvatiti kao čvrsta pravila (kojih se trebate držati kao «pijan plota»), nego kao svojevrsne «smjernice».

Na pladanj (na kojem ćete poslužiti tortu) stavite obruč promjera 24 cm (podložak koji služi kao dno obruča nije potreban, tortu možete raditi na pladnju da ju kasnije ne trebate seliti s podloška na pladanj).
Obruč iznutra obložite papirom za pečenje.

Kad se biskviti ohlade, stisnu se, moji su tada bili dimenzija, otprilike, 32 cm x 18 cm.

U nekim receptima za ovakve šarlote navodi se da biskvit treba narezati na komade, pa ih složiti jedan do drugog na pladanj – i staviti ih u zamrzivač na koji sat da se zamrznu, a onda ih premazivati pekmezom i slagati jedan na drugi. Kad se pekmez razmazuje po smrznutim biskvitima: oni se ne mrve, lakše je njima baratati; ali ja nemam običaj zamrzavati ih prije mazanja pekmezom.


Oba biskvita prerežite okomito na pola (s duže strane: 32 cm) da dobijete komade veličine 16 cm x 18 cm).

Image and video hosting by TinyPic


Jedan od tih biskvitnih komada (svejedno koje boje) odozgo sasvim tanko premažite pekmezom i na njega stavite biskvitni komad druge boje.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Taj gornji komad sasvim tanko premažite pekmezom i na njega stavite komad druge boje.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Taj biskvit premažite pekmezom i poklopite preostalim komadom biskvita (vodite računa o tome da se boje pravilno izmjenjuju, npr. svijetlo-tamno-svijetlo-tamno).

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Gornji biskvitni komad tanko premažite pekmezom.

Tako složene biskvite stavite u hladnjak ili zamrzivač na koji sat.

I kod ovog dijela postupka neki recepti navode da je ovako naslagane i pekmezom slijepljene biskvite najbolje opet staviti u zamrzivač na koji sat – da se smrznu i onda se tako zamrznuti režu: budući da su smrznuti ne drobe se i ne mrve, lakše ih je rezati na tanke šnite.
Ja ne običavam to zamrzavati, ali ovaj put jesam, jer sam bila u stisci s vremenom.



Nakon što se rashladi/namrzne, biskvit za biskvitni obruč izvadite iz hladnjaka/zamrzivača i okomito ih prerežite na pola po sredini (na sredini kraće strane: 16 cm) - da dobijete dva jednaka komada dimenzija 8 cm x 18 cm.

Image and video hosting by TinyPic


Svaki od ta dva komada režite okomito, na ploške debljine oko 1 cm – režite ih na užoj strani (ona strana koja je široka oko 8 cm).

Image and video hosting by TinyPic

Svakoj odrezanoj ploški sa strane možete pažljivo odrezati par milimetara da biste izravnali obje strane – da budu glatke i ravne.


Tako odrezane ploške slažite okomito uz rub kalupa pazite da se boje pravilno izmjenjuju (tamna, svijetla, tamna, itd.).

Image and video hosting by TinyPic


Za biskvit (koji se reže na tri kore), jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i mlijeko i lagano izmiksajte. Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom i kakaom.
Smjesu ulijte u namašteni i pobrašnjeni lim (promjera 24 cm).
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 25 min.
Čačkalicom provjerite jeli biskvit pečen (zapiknite čačkalicu, ako je čačkalica čista i suha, biskvit je pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Ohlađeni biskvit prerežite 2 puta vodoravno da dobijete 3 biskvitne kore.


Za kremu, u lonac stavite 400 ml mlijeka i 8 žlica šećera, zakuhajte na laganoj vatri, miješajte da se šećer rastopi.
200 ml mlijeka pomiješajte s praškom za puding i kakaom. Dodajte kipućem mlijeku i skuhajte kao puding.
Smjesu ostavite da se hladi oko 5 min., pa dodajte nasjeckanu čokoladu, miješajte da se čokolada rastopi.
Ostavite smjesu da se ohladi.
Mekani margarin/maslac kremasto izmiksajte pa mu, žlicu po žlicu, dodavajte ohlađenu smjesu, miksajte da se sve poveže u glatku kremu.


Na dno pladnja, unutar «biskvitnog obruča» stavite jednu okruglu koru.

Image and video hosting by TinyPic

Iako se biskvit «smanjio» kad se ohladio, moj biskvit bio je «preširok» da bi stao unutar biskvitnog obruča – pa sam svaku koru još malo smanjila, uokolo sam nožem odrezala oko 5 mm. No to ovisi i o tome kakvim obručem raspolažete, ako imate podesivi obruč, namjestite ga prema potrebi i ne morate «smanjivati» biskvite.

Biskvit natopite mlijekom (pomiješanim s malo ruma) i premažite ga trećinom kreme.

Image and video hosting by TinyPic


Na to stavite drugu biskvitnu koru i lagano ju utisnite u kremu. Pazite da kremu razmažete do «biskvitnog obruča», a kad utisnete biskvit u nju, «višak» kreme bi se trebao rasporediti sa strane: između biskvita i «biskvitnog obruča» – kako bi se kasnije taj «obruč» držao za tortu. Zatim tu biskvitnu koru također prelijte kojom žlicom mlijeka te premažite trećinom kreme.

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic


Sve poklopite trećom korom, koju lagano utisnite u kremu. Nakapajte ju s malo mlijeka i odozgo rasporedite ostatak kreme.

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic


Tortu ukrasite po želji.


Ja sam tortu posipala nasjeckanom čokoladom i na nju sam poslagala čokoladne napolitanke i Jaffa kakse.

Image and video hosting by TinyPic



- 08:16 - Komentari (7) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

04.03.2011., petak

Harmonika pogača

Image and video hosting by TinyPic

Tijesto
1 suhi kvasac (7 g)
sol, šećer
2 jaja
200 ml jogurta
300 ml toplog mlijeka
3 žlice ulja
oko 800 g glatkog brašna

Ostalo
200 g hladnog margarina
+
žumanjak ili jaje za premazivanje


Svi sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite oko 700 g brašna pa dodajte jaja, jogurt, mlijeko, ulje, kvasac, malo soli i šećera te zamijesite glatko tijesto po potrebi dodavajući ostatak brašna.
Količinu šećera i soli odredite sami, ovisno o tome želite li slanu, slatku ili neutralnu varijantu (ja radim slanu: stavim pola čajne žlice šećera i jednu čajnu žlicu soli).

Zamiješeni tijesto oblikujte u kuglu, stavite ga u zdjelu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.

Dignuto tijesto premijesite i razvaljajte u pravokutnik debljine oko 1 cm. Na polovicu tijesta naribajte (ili narežite) 100 g hladnog margarina pa preko njega preklopite drugi kraj tijesta.

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Tijesto okrenite za 90 stupnjeva.

Image and video hosting by TinyPic

Ponovno ga razvaljajte u pravokutnik debljine oko 1 cm. Na polovicu tijesta opet naribajte ostatak hladnog margarina pa preko njega preklopite drugi kraj tijesta.

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Sada tijesto okrenite za 90 stupnjeva i razvaljajte u pravokutnik debljine oko 7 mm i narežite ga na trake širine oko 5 cm.

Image and video hosting by TinyPic


Svaku traku motajte oko njene vlastite osi, otprilike kao kad žmičete rublje, ili da izgleda kao «rolani konopac».

Image and video hosting by TinyPic

Jednu namotanu traku smotajte kao puža i stavite ju na sredinu posude za pečenje (promjera oko 35 cm; namaštene ili obložene papirom za pečenje).

Image and video hosting by TinyPic


Oko te smotane trake motajte sve ostale smotane trake.

Image and video hosting by TinyPic


Uključite pećnicu da se zagrije na 220 stupnjeva. Za to vrijeme ostavite pogaču na sobnoj temperaturi, premažite ju žumanjkom umućenim s malo mlijeka (ili cijelim jajetom, ili bjelanjkom).

Image and video hosting by TinyPic

Pogaču stavite u zagrijanu pećnicu i pecite ju 20ak min. - kada odozgo dobije boju, pokrijte ju aluminijskom folijom i smanjite temperaturu na 200 stupnjeva, pecite ju još 15ak min.

Image and video hosting by TinyPic



*Recept se temelji na receptu s Coolinarike.



- 08:11 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

njami
Drugi blog:

U mojoj kuhinji 2
---------------------------------------
****************************

pjeva

Glazba koju slušam ovih
dana...


Skillet: Monster



yes



njami cool party thumbup mah cerek fino
Mljac!

Popis više od 300 blogova s receptima (uglavnom na hrvatskom i srpskom jeziku).
A-LJ
M-Ž


sretan
Blogerske gastro igre ...


fino


wave


thumbup


yes
***Pogodi sastojke***

mah
***Igra kuhanja***



wink

Blogerske nagrade:)

Image and video hosting by TinyPic
Gaga, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Maja, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
nena, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Mihaela, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Svetlana, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Svetlana, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Svetlana, hvala:)


zujo


Neki od kućnih ljubimaca

Sony
Image and video hosting by TinyPic

Đurđa
Image and video hosting by TinyPic

Ćarli
Image and video hosting by TinyPic


sretan

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se