Ovaj blog pokrenula je Sanela Mallory.

********************
Blog možete pretraživati pomoću tzv. Googleove tražilice (nemojte očekivati preglednost i točnost - ipak je to samo jedna najobičnija Googleova tražilica); ali uz to možete pregledavati Arhivu bloga po mjesecima i dolje navedeni Abecedni popis recepata.

wave

Loading




fino Arhiva - pregled po mjesecima

Siječanj 2012 (4)
Prosinac 2011 (5)
Studeni 2011 (4)
Listopad 2011 (4)
Rujan 2011 (5)
Kolovoz 2011 (5)
Srpanj 2011 (4)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (5)
Travanj 2011 (3)
Ožujak 2011 (5)
Veljača 2011 (4)
Siječanj 2011 (4)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (5)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (4)
Srpanj 2010 (4)
Lipanj 2010 (5)
Svibanj 2010 (5)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (4)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (5)
Rujan 2009 (4)
Kolovoz 2009 (4)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (3)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (5)
Veljača 2009 (19)
Siječanj 2009 (24)
Prosinac 2008 (22)
Studeni 2008 (18)
Listopad 2008 (19)
Rujan 2008 (28)
Kolovoz 2008 (32)
Srpanj 2008 (80)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (40)
Travanj 2008 (53)
Ožujak 2008 (57)
Veljača 2008 (39)


*********************

njami Abecedni popis recepata

Torte, kolači...
Afrikanac (bez jaja)
Alpske ruže
Anin kolač
Bijele oblatne
"Bingo" kolač-torta
Bomboni s višnjama
Bounty kocke
Breskve
Brownie s cappuccinom i čokoladom
Crne šnite
Crno-bijela mini-šahovska torta s pudingom
Crno-bijela šahovska torta s bananama
Crno-bijela šahovska torta s kokosom
Crno - bijeli kuglofi od bjelanjaka
Cvjetna torta s lubenicom
Čokoladni bomboni
Čokoladni (pakleni) kolačići
Čupava pita od maka i sira
Čupavci
Danski kolač
Dašak egzotike
Devetoslojna torta od kave
Devil´s food cake
Dizana gibanica s rogačem (orasima, makom,...)
Dizani kolač s lješnjacima
Dizano lisnata pita
Dvije šahovsko - mozaične torte
Firentinski voćni kolač
Gibanica od dunja, oraha i kupina
Gibanica od jabuka, rogača i bobičastog voća
Gibanica od kokosa, višanja i oraha
Gibanica od oraha, rogača i pekmeza
Gibanica od rogača, maka i jabuka
Gibanica s jabukama
Gibanica s pudingom
Gibanica s višnjama, šljivama...
Havajke
Hladni pas
Hrpice s trešnjama
Hrskava torta s marelicama
Integralna savijača
Integralni kolač/kruh od banana (bez jaja)
Irski kolač od jabuka
Izlazeće sunce
Jaffa kolač
Jaffa rolada na drugi način
Japanska torta
Jing kocke
Kakao kolač s pekmezom
Karamel pita
Kilimandžaro torta
Kinder pingvi
Klavir torta
Kocke "Boem"
Kocke od čokolade i đumbira
Kocke s dinjom i kremom od prošeka
Kocke s lubenicom
Kolač od banana i lješnjaka
Kolač od bjelanjaka s voćem
Kolač od čokolade i kave
Kolač od čokolade i kokosa u staklenci
Kolač od čokolade i suhih šljiva
Kolač od čokolade i ušećerenog đumbira
Kolač od jogurta i voća
Kolač od čokolade i kave u staklenci
Kolač od kokosa i ananasa
Kolač od maka s višnjama
Kolač od sira, maka i jabuka
Kolač od šljiva
Kolač od trešanja i maka
Kolač s Griottama
Kolač s jabukama (prelijani, čokoladni)
Kolač s kukuruznim pahuljicama (cornflakesom)
Kolač s rabarbarom i bademima
Kolač s tikvicama
Kolači/torte od bjelanjaka (varijacije na temu)
Kolač-torta
Košarice s breskvama
Krafne (dvostruke)
Krafne iz pećnice
Krafnice s kruškama i preljevom od meda i cimeta
Kremasta čokoladna torta
Kuglice od lješnjaka
Kuglof s čokoladom od kokosa
Kuglof s pekmezom
Kuglofi od kokosa i čokolade
Kupola od ananasa
Kupola s višnjama
Lagana čokoladna torta
Ledene kocke
Lijeno - lažna gužvara
Lumumba ploške
Ljubice
Mađarica moje bake
Mađarske tortice
Majmunski kruh od dizanog tijesta
Mak - sir kolač
Male čokoladne princes krafne
Marshmallow torta s lubenicom
Mars torta
Medeni pužići sa šljivama
Mekana pita s čokoladom
Mentolka
Milky Way torta s čoko obručem
Minhenska štrudla od jabuka i vrhnja
Mliječna čoko torta s čoko obručem
Motana torta od višanja i čokolade
Mramorna rum-punč torta
Mramorni kolač od banana
Mramorni kolač od čokolade i ruma
Mramorni kolač od sira
Mramorni kolač u staklenci
Mramorni kuglof od maka i banana
Mućkavac s trešnjama/višnjama
Nepečena jogurt-torta s voćem
Nepečena salamica od keksa i maka
Nepečene ploške od keksa
Nepečeni svitak od keksa
Noć i dan
Norveški komadići
Orahove štangice
Orehnjača, makovnjača (ili od rogača)
Parfe torta s makom i marelicama
Pećina torta s višnjama
Pita od dunja
Pita od jabuka (apple pie)
Pita od keksa i jabuka
Pita s pekmezom
Pješčane ploške
Ploške s malinama i mrvicama
Ploške s višnjama
Potonule banane
Preokrenuti kolač od ananasa
Preokrenuti kolač od višanja i marelica
Princes torta
Princes vijenac s jagodama
Rafaelo kocke
Rolada s čokoladicama
Rolada usred kolača (druga verzija)
Rustikalna voćna torta
Savijača od rabarbare
Savijača od trešanja
Savijača od trešanja i čokolade
Savijača od trešanja i pudinga
Savijača od trešanja i rogača
Savijača sa sirom i voćem
Savijača s korama od pirovog brašna
Složenac-kolač od višanja
Spužvasta torta od bjelanjaka
Susjedov san o višnjama i čokoladi
Šarlota od malina i čokolade
Šarlota od rolade i višanja
Šarlota-šaumrola
Šnite od ostataka biskvita za Mađarske tortice
Švedske kuglice od pahuljica
Tornjići s trešnjama
Torta Batida de coco
Torta "Miševi u siru"
Torta od banana i limuna
Torta od bjelanjaka s malinama i čokoladom
Torta od crvenog grejpa i rolade
Torta od čokolade i krem banana
Torta od čokolade, kokosa i banana
Torta od jabuka, ali bez jabukovače
Torta od jabuka s medenim trokutićima
Torta od krušaka i čokolade
Torta od krušaka s vinom
Torta od limuna
Torta od limuna sa šumskim voćem
Torta od maka
Torta od maka i višanja
Torta od marcipana i voća iz Rumtopfa
Torta od mlačenice i jagoda
Torta od sira i bijele čokolade
Torta od sira s voćem
Torta od višanja i čokolade
Torta od višanja i čokoladnih banana
Torta "Sirena" od banana i kokosa
Trešnja - torta od roladi
Uskršnja torta
Vatrogasni kolač
Vesela prugasta torta
Vienetta
Voćna baklava
Voćna zlijevanka
Voćni čajni kolač
Zebrasta šarlota za klince
Zebrasti kolači od keksa



Slastice
Banane u pidžami
Bravarovi šegrti
Brze voćne knedle
Crvi u ružičnjaku
Čokoladna jaja u ljusci
Čokoladna juha sa žličnjacima od bjelanjaka i kokosa iliti šnenokle na čokoladnom umaku
Čokoladni špageti s umakom
Empanadas od banana i čokolade
Engleski "bread and butter pudding" s bananama i uz karamelizirane banane
Engleski "bread and butter pudding" s čokoladom
Engleski "bread and butter pudding" s kavom i šlagom
Engleski "bread and butter pudding" s kokosom
Jabuke u šlafroku
Jagode u čokoladnom mlijeku
Knedle sa šljivama (marelicama)
Knedle s makom
Lazanje s rogačem ili makom i vanilijom
Lazanje s višnjama
Musaka od jabuka
Pohana riža na mlijeku
Parfe špageti s umakom
Razlijevak u malom
Raznobojne palačinke
Riža na mlijeku s ananasom
Riža na mlijeku s kokosom
Riža na mlijeku s rumom i bananama
Rumtopf ili voće u rumu
Slatka palenta s voćem
Slatke lazanje sa svježim sirom
Slatke parene knedle s umakom od vanilije, voćnim medom ili suhim voćem na sirupu
Složenac od griza i krušaka
Složenac od jabuka i kruha
Složenac od krušaka i tjestenine
Složenac od palačinki i višanja
Složenac od palačinki, višanja i pudinga
Tjestenina s cimetom i kompotom
Umak od čokolade
Umak od jogurta i cimeta
Umak od vanilije
Umak od vanilije (bez škroba)
Wareniki (torbice) s višnjama
Zapečena riža na mlijeku s jabukama
Zapečene opijene jabuke
Zapečeni proso s voćem
Zapečeni rezanci s jabukama
Žele od crnog vina i višanja
Žele od mlačenice i bobičastog voća
Žele s voćem



Slatki "muffini"
Bounty muffini
Casali Pińa colada i Rum-kokos muffini
Casali Pińa colada i Rum-kokos muffini za odrasle
"Fontana" muffini
Ferrero Rocher muffini
Griotte muffini
Havajski muffini
Helena muffini
Legničke bombe (Liegnitzer Bomben)
Muffini-krafne
Muffini od banana i čokolade
Muffini od banana i meda
Muffini od banana i višanja
Muffini od banana, kokosa i bijele čokolade
Muffini od čokolade
Muffini od jabuka
Muffini od kokosa, čokolade i banana
Muffini od maka i voća
Muffini od vanilije, tamne i bijele čokolade
Muffini s bananama
Muffini s čokoladom i jogurtom od jagoda
Muffini s čokoladnim bombonima s mliječnim punjenjem
Muffini s namazom od nougata
Pinacollada muffini
Raffaelo muffini
Smarties/M&M muffini
Tiramisu muffini
Toblerone muffini
Twix muffini



Slani/pikantni "muffini"
Kukuruzne pogačice
Muffini od tjestenine i povrća
Pikantni meksički muffini
Slani muffini od krumpira



Suhi kolači
Američki chocolate chip cookies
Božićna šuma
Cappuccino kiflice
Havajske jelke
Keksi od lješnjaka
Keksi s pekmezom
Kokos kiflice s čokoladom
Košarice s breskvama
Kućica u snijegu
Kućica u snijegu II.
Limunove kiflice
Lincer prutići
Lincer šnite
Nugat kiflice
Poljupci od čokolade
Prhke tortice
Uskrsno životinjsko carstvo
Uskršnje košarice
Vanilin kiflice



Sladoled
Amor, amaro
Lažna lubenica
Ledena trešnja-bomba
Ledeni parfe od meda
Ledeni parfe s makom
Rascvjetani sladoled
Sladoled-grozd
Sladoled od nougata
Sladoled od vanilije i čokolade
Smarties sladoled



Tijesto: slatka i slana peciva, kolači, pletenice, pogače...
Bakina spužvasta pogača
Brza pogača od sira i ulja
Buhtle I, II i III
Buhtle s karamelom i kruškama
Crveno-zelena pizza-pletenica
Česnica
Ćuš
Danski kolač
Danski kruh (danish pastry)
Dizana gibanica s rogačem (orasima, makom,...)
Dizani kolač s lješnjacima
Dizano lisnata pita
Focaccia sendviči s namazom od mahuna
Focaccia s lukom
Gibanica od dunja, oraha i kupina
Gibanica od jabuka, rogača i bobičastog voća
Gibanica od kokosa, višanja i oraha
Gibanica od oraha, rogača i pekmeza
Gibanica od rogača, maka i jabuka
Gibanica od sira, blitve i jaja
Gibanica s jabukama
Gibanica s pudingom
Gibanica s višnjama, šljivama...
Harmonika pogača
Indijski kruh naan s pikantnim nadjevom
Kakao kruh s integralnim brašnom
Katmer pita (puž)
Krafne (dvostruke)
Krafne iz pećnice
Kruh od luka i slanutka
Kruh od sira
Kruh od sira i krumpira
Kruh s češnjakom i začinskim biljem
Kruh-pita od blitve i sira
Kruh s maslinama i sušenim rajčicama
Kruh s tikvicama
Lude gljive
Majmunski kruh od dizanog tijesta
Masna pogača
Masna pogača "cvijet"
Medeni pužići sa šljivama
Medeni pužići s kivijem
Mozzarella-buhtle
Norveški komadići
Obitelj Pauk na pikniku
Orehnjača, makovnjača (ili od rogača)
Pikantne buhtle
Pikantne buhtle s jajima
Pikantni zeleno-žuti kuglof
Pita od blitve i sira
Pita sa (kiselim) zeljem
Pita s mahunama i sirom
Pita s (pori)lukom i sirom
Pletenica s paprikom
Poderane gaće
Pogača "cvijet"
Pogača s kiselim vrhnjem
Puž s cimetom
Pužići s jabukama
Rezana pletenica s rogačem
Rol pogača s vrhnjem i sirom
Rolani kruh s blitvom
Ružičasto-zeleno-žuta pletenica
Sečenica
Slana osinja gnijezda
Slane parene knedle na krumpiru
Slane krafne
Slane nešaumrole
Slani biskviti od bjelanjaka
Slani majmunski kruh
Slatke parene knedle s umakom od vanilije, voćnim medom ili suhim voćem na sirupu
Sočna povrtna pita
Spužvasto pecivo
Suncokretovi pužići
Švapski šustarovi flekerli
Toskanska pita/pizza
Tzatziki kruh
Uskršnja košara
Zelena pita-pizza


Slano...
Bešamel blitva
Bešamel - povrtni popečci
Bilo jednom u Meksiku: definicija tortilje, vrste, nadjevi, umaci...
Biscotti s parmezanom i bijelim paprom
Biscotti s parmezanom i maslinama
Bubamara-sendviči
Cikla punjena palentom i blitvom
Cikla u šlafroku
Curry od krumpira
Curry od krumpira i mahuna
Dizano lisnata pita
Družđice
Dvije juhe od graška
Engleski složenac s poklopcem
Etiopska grickalica Dabo kolo
"Francuska" i "Estonska" salata s majonezom od krumpira
Francuski složenac
Gladni neženja - torta za gospodu
Gljive od rajčica s tjesteninom
Gnijezda od povrća i špageta
Grah-salata za zimnicu
Grah ili grašak u vrhnju
Grah s kokosom
Grah s krušnim mrvicama
Grah s rezancima
Grah sa suhim šljivama
Gratin dauphinois
Gratin od tikvica (i patlidžana)
Gusto varivo od leće
Harmonika-krumpir/Hasselback krumpir/Švedski krumpir...
Hladna juha od cikle
Hladna juha od cikle i jogurta
Hladna juha od poriluka
Indijanski složenac od kukuruza i palente
Jaja u proljetnom umaku
Jastučići s kiselim zeljem
Jesenski gratin s krumpirom, ciklom i korabicom
Juha od kiselog vrhnja (s krastavcima ili tikvicama)
Juha od riže i slanutka s gremolatom od rajčica
Juha s tortelinima
Kelj galette
Kelj kaneloni
Kiselo zelje s krumpirom
Kiselo zelje s valjušcima
Kolač od luka
Korabice u šlafroku
Krastavci s vrhnjem u hrskavim zdjelicama
Krem juha od mahuna i parmezana
Krem juha od šampinjona
Kremasti prilog od krumpira i cikle
Kremasti složenac od krumpira i kelja
Krem juha od sira s makaronima
Krumpir na bijelom vinu
Krumpir na kiselo
Krumpir na pivu
Krumpir punjen jajima i sirom
Krumpir u umaku od vrhnja
Krumpir sa začinskim biljem i mahunama
Krumpir s lukom i vlascem
Krumpir s mlijekom i sirom
Krumpir s ružmarinom
Kuglof od tjestenine i svježeg sira
Kuhani svitak od krumpira
Kuhani svitak s blitvom (ili špinatom)
Kukuruzni klipovi s čilijem
Lazanje od blitve
Lazanje od paprike
Lazanje od tikvica (i patlidžana)
Lazanje s (kiselim) zeljem i umakom
Lazanje s (kiselim) zeljem i vrhnjem
Lažni riblji panirani štapići
Ligurijska salata od krumpira i tjestenine
Lisnata pita od špinata
Loptice od leće s umakom od kikirikija
Mahune s crvenim lukom
Mahune s prosom
Mahune s umakom od sira
Mahune s umakom od slanutka
Malfatti s crvenim umakom
Marinirana jaja
Meksički složenac od kruha
Meksički složenac s biskvitnim poklopcem
Meksičko-rastafarijanske lazanje
Mramorne uskršnje pisanice
Mungo grah by Miljana
Musaka od tikvica i riže
Namaz od slanutka
Njoki od cikle i sira
Okruglice od krumpira
Okruglice od sira
Palenta s rajčicama
Paneer (Panir - indijski sir)
Palak paneer (Panir sa špinatom)
Paprike punjene krumpirom
Paprike punjene kukuruzom
Paprike punjene kus-kusom ili bulgurom
Paprike punjene šampinjonima i rižom
Paprike punjene špagetima
Paprike punjene tjesteninom i mozzarellom
Pečene rajčice s jajima
Pečeni krumpir
Peršin-pesto sa špagetama
Pikantna torta od sira
Pikantna štruca od tikvica
Pikantni biscotti
Piroške/kroketi od tjestenine
Pita od blitve i sira
Pita od blitve s kuhanim jajima
Pita od krumpira i cikle ili krumpira i kelja...
Pita od krumpira i mozzarelle
Pita od pastrnjaka i mrkve s curryjem
Pita od prokulica
Pita od prokulica i tankih kora
Pita od rajčica
Pita od rajčica i paprika
Pita od starog kruha (slana ili slatka)
Pita od stabljiki blitve
Pita sa (kiselim) zeljem
Pita s mahunama i sirom
Pita s (pori)lukom i sirom
Pizza-pita od palente
Pohana jaja s tikvicama
Pohane stabljike blitve
Pohane tikvice sa sirom
Pohane zelene rajčice
Pohani kelj (ili zelje)
Popečci od blitve (ili špinata)
Popečci od kus-kusa i pahuljica
Popečci od quinoe i Popečci od prosa s koricom od sezama, kikirikija ili cornflakesa
Poriluk u kruhu
Povrće na mileramu
Povrće s mrvicama i sezamom
Povrtna pita
Povrtna salata sa slanutkom
Povrtni drobljenac
Povrtni "čili" s heljdinom kašom
Prigorska varijanta mediteranske terine od krumpira i maslina
Prilog od luka
Pržene loptice od riže
Prženi koluti luka
Prženi popečci od špageta
Prženi uštipci od krumpira (slani ili slatki)
Punjena glavica zelja
Punjena jaja sa špinatom i sezamom
Punjeni cvjetovi tikvica
Punjeni krumpir na meksički način
Punjeni šampinjoni u pivskom tijestu
Ragu od graha
Rajčice punjene bulgurom ili kus-kusom
Rajčice punjene krumpirom, blitvom i tikvicama
Rajčice punjene rižom i blitvom
Rajčice punjene rižom i sirom
Rajčice s pečenim jajima
Ravioli od cikle i sira
Raznobojno tijesto za lazanje i tagliatele
Rizi-bizi paprike
Riža na jogurtu s krastavcima
Rižoto s blitvom
Rižoto s ciklom
Rolada od blitve
Rolada od rezanaca
Rolada od slanutka
Rolada s nadjevom od slanutka
Rolice s kiselim zeljem
Ruska hladna juha
Ružice od lazanja
Salata od kus kusa (ili bulgura ili prosa)
Salata od kus-kusa s tikvicama i umakom od avokada
Salata od riže i tikvica
Savijača od blitve, poriluka i paprike
Savijača od kiselog zelja
Savijača od kiselog zelja s lisnatim tijestom
Savijača s mahunama
Schnüsch – varivo iz sjeverne Njemačke
Sendvič-gusjenica
Sendvič-kruh
Sirna pita s rajčicama
Slana pita od riže, sira i poriluka
Slane parene knedle na krumpiru
Slana torta od krumpira
Slana torta od zapečenih špageta
Slane krafne
Slane nešaumrole
Slane ploške s vrhnjem
Slani biskviti od bjelanjaka
Slani drveni kolač od krumpira
Slanutak kao grickalica
Složenac od kelja i kruha
Složenac od krumpira i tikvica
Složenac od mahuna i kruha
Složenac od palente i kelja
Složenac od palente i tikvica
Složenac od tikvica (patlidžana)
Sočna povrtna pita
Soja kao grickalica
Svitci od lazanja i blitve
Šarlota s francuskom salatom
Špageti s umakom od paprika
Španjolska pita
Špecli sa sirom (obični i integralni)
Talijanska uskršnja pita
Tikvice a la Gloria
Tikvice punjene krumpirom
Tjestenina s mahunama
Tjestenina s mrkvom
Tjestenina s orasima
Tjestenina s umakom od celera
Tjestenina s umakom od kiselih krastavaca
Tjestenina s umakom od mahuna
Tjestenina s umakom od vrhnja i luka
Torta od tjestenine, špinata i sira
Torta-složenac od riže i blitve
Tortellini-ražnjići
Trganci od zelja ili kelja
Tučeni grah
Valjušci s grahom
Vegetarijanska pastirska pita
Vijenac od riže, mrkve i mahuna
Vrbovečki krumpir
Vrući kaubojski lonac
Williams krumpiri na umaku od crnog vina
Začarana jaja
Zamotuljci od blitve punjeni rižom
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
Zapečena blitva s krumpirom
Zapečena palenta na umaku od rajčica
Zapečena palenta s rajčicama
Zapečene mahune s mozzarellom
Zapečene palačinke s keljem
Zapečene rajčice s tikvicama
Zapečeni krumpir s ciklom i sirom
Zapečeni pire od krumpira s jajima
Zapečena tjestenina s prokulicom
Zapečeni crepęs od blitve s umakom od sira
Zapečeni krumpir u šlafroku
Zapečeni kuglof od dugih makarona
Zapečeni kus-kus ili bulgur s rajčicama
Zapečeni kus-kus s povrćem i umakom
Zapečene mahune s krumpirom na umaku
Zapečeni njoki s povrćem
Zapečene palačinke na meksički način
Zapečene palačinke s keljem
Zapečene rolice od blitve i sira
Zapečene stabljike blitve
Zapečene tikvice na umaku
Zapečeni kuglof od dugih makarona
Zapečeni patlidžani sa sirom i rajčicama
Zapečeni pužići od krumpira
Zapečeni ravioli (ili tortelini)
Zapečeni sendviči od starog kruha i šampinjona
Zapečeni sendviči s blitvom i sirom
Zapečeni složenac od tikvica
Zapečeni šampinjoni s krušnim mrvicama
Zelena pita od riže i sira
Zimski složenac
Žele od rajčica



wave

U mojoj kuhinji

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.
Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Sanela

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

30.10.2010., subota

Kruh od luka i slanutka

Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
400 g glatkog pšeničnog brašna
100 g brašna od slanutka
1 čajna žlica šećera
1 čajna žlica soli (može i više)
pola čajne žlice papra
1 žlica ulja
2 žlice jabučnog octa
1 suhi kvasac (7 g)
350 ml kefira ili mlaćenice ili jogurta
1 crveni luk + 1 žlica ulja
1 čajna žlica kumina (možete ga samljeti u mlincu za kavu)
1 čajna žlica curryja u prahu
100 g kuhanog slanutka (može iz limenke, ocijeđenog)
+
1 bjelanjak
2 žlice vode
korijanderove sjemenke, kumin ili sjemenke po želji (sezam, lan, suncokret,…)


Sastojci trebaju biti sobne temperature.

U posudu stavite obje vrste brašna, sol, papar, šećer, žlicu ulja, ocat i kvasac. Dodavajte kefir da zamijesite glatko tijesto, mijesite ga par minuta. Pokrijte ga i ostavite na toplom oko 1 sat.


Luk očistite i nasjeckajte pa ga popržite na žlici zagrijanog ulja. Posipajte ga kuminom i ostavite da se ohladi.

Slanutak usitnite (nasjeckajte ili ga grubo zdrobite) pa ga dodajte ohlađenom luku zajedno s curry prahom.


U dignuto tijesto umijesite ohlađeni luk sa slanutkom.

Oblikujte duguljasti kruh i stavite ga u lim obložen papirom za pečenje. Ostavite ga na toplom da se diže oko 45 min.

Prije pečenja kruh odozgo ukoso zarežite na nekoliko mjesta.

Bjelanjak razmutite s 2 žlice vode i premažite kruh. Posipajte ga korijanderom sjemenkama (ili sjemenkama po želji).

Stavite ga u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite oko 45 min. (ako odozgo previše potamni, pokrijte ga folijom).

Pečeni kruh ostavite da se ohladi.


*Recept je iz knjižice Kruh i peciva, 24 sata.



- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

24.10.2010., nedjelja

Kremasta juha od sira

Recept je iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, 17. 12. 2009., br. 1. U originalu, juha se poslužuje s kockicama tosta eek, ali ja ne volim kad te suhe/tvrde kocke plivaju po juhi rolleyes, pa u svaki tanjur dodam kuhanu tjesteninu, obično neke sitne pužiće/makarone.... njami


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
1 crveni luk
1 češanj češnjaka
2 žlice maslaca
2 žlice brašna
750 ml vode + kocka za juhu
125 ml bijelog vina
100 g gorgonzole
150 g topljenog sira
200 g vrhnja za kuhanje
sol, papar
mljevena crvena paprika


Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
U loncu rastopite maslac i staklasto popržite luk. Dodajte brašno i kratko popržite. Polako dolijevajte vodu, stalno miješajući brašno pjenjačom da ne nastanu grudice. Dolijte vino i razmrvljenu kocku za juhu pa ostavite sve da zakuha.
Kad zakuha, kuhajte 10ak min. na srednjoj vatri.

Gorgonzolu grubo izmrvite pa ju dodajte u juhu zajedno s topljenim sirom. Kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući da se sir rastopi (pazite da ne zagori na dnu lonca).

Juhu začinite solju i paprom.

Uz juhu možete poslužiti poprženi tost. S dvije šnite tosta odstranite koru, a mekani dio narežite na kockice veličine 1 cm. U tavi zagrijte 2 žlice maslaca pa popržite kockice uz stalno miješanje, da se zarumene. Rasporedite ih na vruću juhu u tanjurima.

Druga (moja rofl) mogućnost je da u posoljenoj vodi skuhate oko 60 g tjestenine (male pužiće, može i tzv. mašnice, školjkice, …). U svaki tanjur stavite malo ocijeđene vruće tjestenine i zalijte vrućom juhom od sira.
Ako ste tjesteninu skuhali ranije pa se ohladila, možete ju na kraju dodati u kuhanu juhu pa sve zajedno zagrijati.

Juhu u tanjurima, po želji, posipajte crvenom paprikom i nasjeckanim začinskim biljem, poslužite odmah.



- 08:14 - Komentari (2) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

16.10.2010., subota

Slatka salamica s rižinim pahuljicama

Ova salama «nastala» je zbog potrebe da potrošim rižine pahuljice kojima je odavno istekao rok trajanja (da odmah napomenem: pojeli smo salamu i nismo se otrovali smijeh).

Recept za smjesu od oraha je iz recepta za Žutu roladu koji moja mama čuva u svojoj bilježnici.
U spomenutom maminom receptu smjesa se radi kako sam dolje opisala, ali za «povezivanje» sastojaka ne koristi se margarin, nego snijeg od 1 bjelanjka. Nisam baš neki ljubitelj sirovih jaja u kolačima , ali toleriram 1-2 bang (iako, ako je pokvareno i 1 je previše eek).
Meni ni u ovom receptu taj 1 bjelanjak nikad nije smetao, iako se baš i ne mogu pohvaliti da sam puno puta jela taj kolač: ne volim orahe tuzan. Ali kolegica, koja ima fobije od sirovih jaja u kolačima, pitala me čime da zamijeni taj bjelanjak; ja sam joj sugerirala margarin sretan, a onda sam i sama odlučila isprobati taj svoj prijedlog.
Ne volim takve «nepečene kolače» pa mi ni ovaj nije ništa posebno, i zato mi je sasvim svejedno je li u njemu bjelanjak ili margarin, a vi odaberite sami…njami


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
150 g mljevenih oraha
150 g šećera u prahu
1 žlica ruma
100 g čokolade za kuhanje
60ak g mekanog margarina/maslaca (ili snijeg od 1 bjelanjka)
+
oko 7 žlica rižinih pahuljica


U posudu stavite orahe, šećer i rum pa dodajte čokoladu otopljenu na pari te sve promiješajte žlicom. Zatim dodajte mekani margarin (ili izmiksani bjelanjak) i «mijesite» smjesu da se sastojci povežu.
Smjesi dodajte rižine pahuljice i premijesite ju rukama.

Oblikujte salamu «kotrljajući»smjesu po stolu da dobijete oblik «valjka» (možete to raditi i pomoću papira za pečenje).

Salamu stavite u hladnjak na par sati.

Režite ju tankim, oštrim nožem.


Image and video hosting by TinyPic



- 08:32 - Komentari (1) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

09.10.2010., subota

Majmunski kruh od dizanog tijesta

Za ovu vrstu tzv. Majmunskog kruha karakteristično je da se sastoji od (malenih) komadića tijesta te se zato pečeni «kruh» ne reže, nego se trgaju komadi sretan (djeca obožavaju prstićima trgati ljepljive komadiće tijesta belj). To zapravo i nije kruh zubo, nego kolač, i to (poprilično) sladak nut – zahvaljujući većoj količini karameliziranog šećera. Taj karamelizirani šećer kolaču daje "ono nešto", tj. svojevrsnu sočnost; i poprilično je"ljepljiv".

Ovakav kruh/kolač ne mora se raditi od dizanog tijesta, ali meni je ta varijanta bila najprivlačnija. njami

Donekle sam se držala ovog recepta, ali prilagodila sam ga sebi. fino

Ovakvi "majmunski kolači" obično se rade od kombinacije bijelog i smeđeg šećera rolleyes, ali ja upotrebljavam samo bijeli šećer yes.
Nisam poklonik zdrave prehrane tuzan, ipak, proteklih par godina i ja sam, barem povremeno, upotrebljavala smeđi šećer bang. Tijekom prošle godine posve sam odustala od smeđeg šećera i to zato što mi se nikad nije sviđao okus te stvari rolleyes – a kako rekoh, nisam poklonik zdrave prehrane, pa čemu da se onda patim s tim užasnim smeđim šećerom eek, bolje da se držim onog koji mi se sviđa cerek.

Za Majmunski kruh karakteristično je i dodavanje orašastih plodova među slojeve komadića tijesta. Uglavnom se dodaju pekanski orasi, ali u nedostatku tih oraha, možete upotrijebiti i obične orahe, a moglo bi i neko drugo orašasto voće.
Ja ne volim orašaste plodove tuzan, pa sam umjesto njih počela dodavati suho voće, ovaj put upotrijebila sam suhe višnje i šljive.
Bilo bi dobro svaki put staviti ili orašaste plodove ili suho voće – jer oni imaju svojevrsnu ulogu «armature» među komadićima tijesta wave.

Pokušala sam ovaj kruh peći i u posudi promjera 22 cm, ali meni se nije sviđalo kako se to peklo: jako se diglo u visinu, odozgo se osušilo i brzo potamnjelo. Zato ja to radije pečem u kalupu promjera 24 cm. smijeh


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
400 g glatkog brašna
50 g šećera
pola čajne žlice soli
1 suhi kvasac (7 g)
40 ml mlake vode
oko 200 ml mlakog mlijeka
2 čajne žlice maslaca, rastopljenog, ohlađenog

Dodaci
350 g bijelog šećera kristala (ili oko 200 g bijelog šećera i oko 135 g "smeđeg" muscovado šećera)
150 g maslaca/margarina
1 čajna žlica cimeta
oko 150 g suhog voća ili (pekanskih) oraha (ili nekih drugih orašastih plodova)



U posudu prosijajte brašno, dodajte sol, šećer, suhi kvasac, maslac, vodu i mlijeko pa zamijesite tijesto. Kratko ga premijesite na pobrašnjenoj podlozi.
Stavite ga u posudu i ostavite na toplom da se diže.

Ja zagrijem pećnicu na oko 30 stupnjeva, ugasim ju i onda u nju stavim zdjelu s tijestom, pokrivenu vlažnom krpom. I to se tako diže oko pola sata.

Šećer pomiješajte s cimetom.

Maslac rastopite i ostavite ga da se malo ohladi (da bude mlak).

Kad se tijesto digne, treba ga «podijeliti na komadiće», pritom treba paziti da ga se ne «stišće» grubo da se iz njega ne istisne baš sav zrak.
U originalnom receptu, tijesto se nožem reže prvo na veće četvrtaste komade, pa onda na manje, a onda na još manje komade,.. . i onda se od svakog komadića oblikuju kuglice.
Meni se neda to tako rezuckati pa ja to radim na svoj seljački način: jednostavno trgam komadiće tijesta i radim kuglice.


Veličina kuglica ovisi i tome koliko velike komade želite napraviti – trebali bi biti veličine 1-2 mala zalogaja.
Dok sam radila kuglice, nikad nisam izdržala da brojim koliko kuglica sam napravila – uvijek sam prestala brojiti nakon 70ak komada.

Posudu za pečenje (promjera 24 cm) obložite papirom za pečenje, namastite ga.

Svaku kuglicu umočite u maslac sa svih strana, a onda ju uvaljajte u šećer i stavite u posudu za pečenje.
To umakanje i valjanje kuglica radite pomoću žlica, jer ćete inače biti do lakta u maslacu i šećeru.

Ako vam se maslac stvrdne tijekom procesa umakanja kuglica, ponovno ga ugrijte.

U svaki sloj kuglica rasporedite ili orašaste plodove ili suho voće.

Na kraju, ako vam ostane maslaca i šećera (zgrudanog, slijepljenog, vlažnog…) rasporedite ih odozgo po kuglicama.


Tako složene kuglice ostavite na toplom da se dižu, oko 50 min.

Ja to opet stavim u zagrijanu, isključenu pećnicu i pokrijem vlažnom krpom.

Kad se kuglice «dignu», stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 35 min. Ako tijesto odozgo previše potamni, prekrijte ga folijom.

Pečeni kolač ostavite da se hladi 5-10 min., ili dok se prestanu stvarati «mjehurići» od karameliziranog šećera.
I onda kolač istresite na tanjur, odlijepite papir. Ako vam se komadići tijesta malo pomaknu, samo ih polijepite natrag (pazite, karamel i tijesto, su naravno vrući, ali komadiće možete pritisnuti žlicom da ih polijepite natrag na hrpu).
Ako baš mislite da je potrebno, kad kolač istresete, možete ga ostaviti na tanjuru i poklopiti ga papirom za pečenje i posudom u kojoj se pekao - da se ne širi.

Kolač ostavite da se još malo hladi, ali poslužite topao.



- 08:19 - Komentari (8) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

02.10.2010., subota

Zebrasti kolači od keksa

Nemam naviku raditi nepečene kolače od keksa jer ih baš i ne volim. rolleyes A kad ih i radim, nemam običaj baviti se nekim posebnim načinom slaganja bang, ja to radim na «najseljačkiji» eek mogući način: šibam vodoravne slojeve keksa i kreme. Ovakvi «zebrasti» su kod mene rijetkost. smijeh
Kad se radi o tim kolačima od keksa i kreme, barem donekle sviđaju mi se oni na bazi čokolade, gustina/brašna, jaja… - kod kojih se krema potpuno stvrdne, praktički ko´ čokolada, pa su kolači čvrsti.
U ovim dvjema varijantama krema se «stvrdne», ali manje-više ko´ puding, pa to i nije baš jako čvrsto, kolači su poprilično «kremasti».
Ali tko voli, nek´ proba…njami


Prvi recept nastao je iz potrebe da se riješim zamrznutog soka koji sam imala u ledenici, a drugi recept je s Coolinarike.

Način slaganja kolača pokupila sam negdje usput, ne znam točno odakle (ovaj postupak malo je drugačiji nego u receptu s Coolinarike, ali svodi se na isto).

Vi te kolače ionako možete slagati kako god želite.




Crveni zebra kolač


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
450 ml soka od višanja (može i mlijeko)
2 praška za puding od maline (ili neki drugi)
7 žlica šećera
125 g margarina
+
oko 250 g keksa s maslacem (Petit beurre, Piknik…)



50 ml soka pomiješajte sa šećerom i praškom za puding. Ostatak soka zakuhajte i u njemu skuhajte puding. U vruće umiješajte margarin i ostavite kremu da se malo ohladi – ali kolač počnite slagati dok je krema još topla.

Kalup (npr. uski, širine oko 8 cm, dužine oko 25 cm) obložite papirom za pečenje.

Kekse nije potrebno močiti.

Kolač slažete od jednog do drugog ruba posude, tj. kekse možete redati ili s lijeva ne desno ili obratno, svejedno je.

«Visina» kolača ovisi o tome kako okrećete kekse; ja sam kekse slagala da kraća strana bude dolje, odnosno gore, tj. kekse sam okretala tako da kolač bude «visok», može i obratno (kao u idućem receptu).

Image and video hosting by TinyPic


Uz jedna rub kalupa stavite oko pola žlice kreme i na nju naslonite oko pola keksa. Uzmite drugi keks i s jedne strane ga premažite kremom, pa tu stranu naslonite i zalijepite na onu polovicu keksa u limu - tako svaki keks premažite kremom i tu stranu s kremom naslanjajte «ukoso» na prethodni keks… Kad dođete do kraja reda, završite s polovicom keksa, a prostor između te polovice keksa i lima u kojem radite kolač, ispunite kremom. Po potrebi taj red keksa sa svih strana omažite kremom – ako keksi nisu prekriveni sa svih strana, ali pokupite višak kreme i krenite na slaganje idućeg reda, koji naslonite tik na ovaj složeni red. Idući red slažite ukoso isto kao i prvi… i tako redom dok potrošite sve sastojke.

Ako želite, kolač možete odozgo premazati kremom i gore složiti još jedan sloj keksa – kad se kolač istrese iz kalupa, «stajati» će na tom sloju keksa.

Kolač ostavite na sobnoj temperaturi dok se krema ohladi, a onda ga stavite u hladnjak na par sati.


Image and video hosting by TinyPic



sretan



Zebra kolač s Coolinarike


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
1 l mlijeka
6 punih žlica gustina (ili brašna, a mogu i 4 praška za puding)
2 žlice kakaa
15 žlica šećera
250 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
+
oko 500 g keksa s maslacem (Petit beurre, Piknik…)



U jednom loncu zakuhajte mlijeko, dodajte šećer i promiješajte kuhačom da se šećer rastopi pa maknite s vatre.
U drugom loncu otopite margarin pa mu dodajte gustin, kakao i nasjeckanu čokoladu te dobro promiješajte. Toj smjesi dodajte mlijeko sa šećerom, promiješajte i kuhajte na laganoj vatri da se zgusne kao puding.

U originalu, upotrebljava se gustin, ja ga nisam imala, pa sam upotrijebila brašno.

Kuhanu kremu ostavite da se malo ohladi.

Posudu u kojoj ćete slagati kolač, obložite papirom za pečenje.

Kekse nije potrebno močiti.

Kolač slažete od jednog do drugog ruba posude, tj. kekse možete redati ili s lijeva ne desno ili obratno, svejedno je. Na fotografiji se može vidjeti da sam ja to slagala s desna na lijevo.

U ovom slučaju nisam kekse slagala da kolač bude visok, tj. slagala sam ih da duža strana bude dolje, odnosno gore, pa je kolač «nizak» (a ne «visok» kao u prethodnom receptu).

Image and video hosting by TinyPic


Uz jedan rub stavite oko pola žlice mlake kreme te na nju naslonite pola keksa (pretrgnite ga ili prerežite na pola). Uzmite cijeli keks i s jedne strane ga namažite kremom i tu stranu naslonite i zalijepite za onu polovicu keksa – i tako svaki keks premažite kremom i tu stranu s kremom naslanjajte «ukoso» na prethodni keks… Kad dođete do kraja reda, završite s polovicom keksa namazanog kremom, a prostor između te polovice keksa i lima u kojem radite kolač, ispunite kremom. Po potrebi taj red keksa sa svih strana omažite kremom – ako keksi nisu prekriveni sa svih strana, ali pokupite višak kreme i krenite na slaganje idućeg reda koji naslonite tik na ovaj složeni red. Idući red slažite isto ukoso kao i prvi… i tako redom dok potrošite sve sastojke.

Ako imate kreme, razmažite ju odozgo po kolaču.

Kolač ostavite na sobnoj temperaturi da se krema ohladi, a onda ga stavite u hladnjak na par sati.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic



- 08:32 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

njami
Drugi blog:

U mojoj kuhinji 2
---------------------------------------
****************************

pjeva

Glazba koju slušam ovih
dana...


Skillet: Monster



yes



njami cool party thumbup mah cerek fino
Mljac!

Popis više od 300 blogova s receptima (uglavnom na hrvatskom i srpskom jeziku).
A-LJ
M-Ž


sretan
Blogerske gastro igre ...


fino


wave


thumbup


yes
***Pogodi sastojke***

mah
***Igra kuhanja***



wink

Blogerske nagrade:)

Image and video hosting by TinyPic
Gaga, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Maja, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
nena, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Mihaela, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Svetlana, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Svetlana, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Svetlana, hvala:)


zujo


Neki od kućnih ljubimaca

Sony
Image and video hosting by TinyPic

Đurđa
Image and video hosting by TinyPic

Ćarli
Image and video hosting by TinyPic


sretan

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se