Ovaj blog pokrenula je Sanela Mallory.

********************
Blog možete pretraživati pomoću tzv. Googleove tražilice (nemojte očekivati preglednost i točnost - ipak je to samo jedna najobičnija Googleova tražilica); ali uz to možete pregledavati Arhivu bloga po mjesecima i dolje navedeni Abecedni popis recepata.

wave

Loading




fino Arhiva - pregled po mjesecima

Siječanj 2012 (4)
Prosinac 2011 (5)
Studeni 2011 (4)
Listopad 2011 (4)
Rujan 2011 (5)
Kolovoz 2011 (5)
Srpanj 2011 (4)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (5)
Travanj 2011 (3)
Ožujak 2011 (5)
Veljača 2011 (4)
Siječanj 2011 (4)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (5)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (4)
Srpanj 2010 (4)
Lipanj 2010 (5)
Svibanj 2010 (5)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (4)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (5)
Rujan 2009 (4)
Kolovoz 2009 (4)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (3)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (5)
Veljača 2009 (19)
Siječanj 2009 (24)
Prosinac 2008 (22)
Studeni 2008 (18)
Listopad 2008 (19)
Rujan 2008 (28)
Kolovoz 2008 (32)
Srpanj 2008 (80)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (40)
Travanj 2008 (53)
Ožujak 2008 (57)
Veljača 2008 (39)


*********************

njami Abecedni popis recepata

Torte, kolači...
Afrikanac (bez jaja)
Alpske ruže
Anin kolač
Bijele oblatne
"Bingo" kolač-torta
Bomboni s višnjama
Bounty kocke
Breskve
Brownie s cappuccinom i čokoladom
Crne šnite
Crno-bijela mini-šahovska torta s pudingom
Crno-bijela šahovska torta s bananama
Crno-bijela šahovska torta s kokosom
Crno - bijeli kuglofi od bjelanjaka
Cvjetna torta s lubenicom
Čokoladni bomboni
Čokoladni (pakleni) kolačići
Čupava pita od maka i sira
Čupavci
Danski kolač
Dašak egzotike
Devetoslojna torta od kave
Devil´s food cake
Dizana gibanica s rogačem (orasima, makom,...)
Dizani kolač s lješnjacima
Dizano lisnata pita
Dvije šahovsko - mozaične torte
Firentinski voćni kolač
Gibanica od dunja, oraha i kupina
Gibanica od jabuka, rogača i bobičastog voća
Gibanica od kokosa, višanja i oraha
Gibanica od oraha, rogača i pekmeza
Gibanica od rogača, maka i jabuka
Gibanica s jabukama
Gibanica s pudingom
Gibanica s višnjama, šljivama...
Havajke
Hladni pas
Hrpice s trešnjama
Hrskava torta s marelicama
Integralna savijača
Integralni kolač/kruh od banana (bez jaja)
Irski kolač od jabuka
Izlazeće sunce
Jaffa kolač
Jaffa rolada na drugi način
Japanska torta
Jing kocke
Kakao kolač s pekmezom
Karamel pita
Kilimandžaro torta
Kinder pingvi
Klavir torta
Kocke "Boem"
Kocke od čokolade i đumbira
Kocke s dinjom i kremom od prošeka
Kocke s lubenicom
Kolač od banana i lješnjaka
Kolač od bjelanjaka s voćem
Kolač od čokolade i kave
Kolač od čokolade i kokosa u staklenci
Kolač od čokolade i suhih šljiva
Kolač od čokolade i ušećerenog đumbira
Kolač od jogurta i voća
Kolač od čokolade i kave u staklenci
Kolač od kokosa i ananasa
Kolač od maka s višnjama
Kolač od sira, maka i jabuka
Kolač od šljiva
Kolač od trešanja i maka
Kolač s Griottama
Kolač s jabukama (prelijani, čokoladni)
Kolač s kukuruznim pahuljicama (cornflakesom)
Kolač s rabarbarom i bademima
Kolač s tikvicama
Kolači/torte od bjelanjaka (varijacije na temu)
Kolač-torta
Košarice s breskvama
Krafne (dvostruke)
Krafne iz pećnice
Krafnice s kruškama i preljevom od meda i cimeta
Kremasta čokoladna torta
Kuglice od lješnjaka
Kuglof s čokoladom od kokosa
Kuglof s pekmezom
Kuglofi od kokosa i čokolade
Kupola od ananasa
Kupola s višnjama
Lagana čokoladna torta
Ledene kocke
Lijeno - lažna gužvara
Lumumba ploške
Ljubice
Mađarica moje bake
Mađarske tortice
Majmunski kruh od dizanog tijesta
Mak - sir kolač
Male čokoladne princes krafne
Marshmallow torta s lubenicom
Mars torta
Medeni pužići sa šljivama
Mekana pita s čokoladom
Mentolka
Milky Way torta s čoko obručem
Minhenska štrudla od jabuka i vrhnja
Mliječna čoko torta s čoko obručem
Motana torta od višanja i čokolade
Mramorna rum-punč torta
Mramorni kolač od banana
Mramorni kolač od čokolade i ruma
Mramorni kolač od sira
Mramorni kolač u staklenci
Mramorni kuglof od maka i banana
Mućkavac s trešnjama/višnjama
Nepečena jogurt-torta s voćem
Nepečena salamica od keksa i maka
Nepečene ploške od keksa
Nepečeni svitak od keksa
Noć i dan
Norveški komadići
Orahove štangice
Orehnjača, makovnjača (ili od rogača)
Parfe torta s makom i marelicama
Pećina torta s višnjama
Pita od dunja
Pita od jabuka (apple pie)
Pita od keksa i jabuka
Pita s pekmezom
Pješčane ploške
Ploške s malinama i mrvicama
Ploške s višnjama
Potonule banane
Preokrenuti kolač od ananasa
Preokrenuti kolač od višanja i marelica
Princes torta
Princes vijenac s jagodama
Rafaelo kocke
Rolada s čokoladicama
Rolada usred kolača (druga verzija)
Rustikalna voćna torta
Savijača od rabarbare
Savijača od trešanja
Savijača od trešanja i čokolade
Savijača od trešanja i pudinga
Savijača od trešanja i rogača
Savijača sa sirom i voćem
Savijača s korama od pirovog brašna
Složenac-kolač od višanja
Spužvasta torta od bjelanjaka
Susjedov san o višnjama i čokoladi
Šarlota od malina i čokolade
Šarlota od rolade i višanja
Šarlota-šaumrola
Šnite od ostataka biskvita za Mađarske tortice
Švedske kuglice od pahuljica
Tornjići s trešnjama
Torta Batida de coco
Torta "Miševi u siru"
Torta od banana i limuna
Torta od bjelanjaka s malinama i čokoladom
Torta od crvenog grejpa i rolade
Torta od čokolade i krem banana
Torta od čokolade, kokosa i banana
Torta od jabuka, ali bez jabukovače
Torta od jabuka s medenim trokutićima
Torta od krušaka i čokolade
Torta od krušaka s vinom
Torta od limuna
Torta od limuna sa šumskim voćem
Torta od maka
Torta od maka i višanja
Torta od marcipana i voća iz Rumtopfa
Torta od mlačenice i jagoda
Torta od sira i bijele čokolade
Torta od sira s voćem
Torta od višanja i čokolade
Torta od višanja i čokoladnih banana
Torta "Sirena" od banana i kokosa
Trešnja - torta od roladi
Uskršnja torta
Vatrogasni kolač
Vesela prugasta torta
Vienetta
Voćna baklava
Voćna zlijevanka
Voćni čajni kolač
Zebrasta šarlota za klince
Zebrasti kolači od keksa



Slastice
Banane u pidžami
Bravarovi šegrti
Brze voćne knedle
Crvi u ružičnjaku
Čokoladna jaja u ljusci
Čokoladna juha sa žličnjacima od bjelanjaka i kokosa iliti šnenokle na čokoladnom umaku
Čokoladni špageti s umakom
Empanadas od banana i čokolade
Engleski "bread and butter pudding" s bananama i uz karamelizirane banane
Engleski "bread and butter pudding" s čokoladom
Engleski "bread and butter pudding" s kavom i šlagom
Engleski "bread and butter pudding" s kokosom
Jabuke u šlafroku
Jagode u čokoladnom mlijeku
Knedle sa šljivama (marelicama)
Knedle s makom
Lazanje s rogačem ili makom i vanilijom
Lazanje s višnjama
Musaka od jabuka
Pohana riža na mlijeku
Parfe špageti s umakom
Razlijevak u malom
Raznobojne palačinke
Riža na mlijeku s ananasom
Riža na mlijeku s kokosom
Riža na mlijeku s rumom i bananama
Rumtopf ili voće u rumu
Slatka palenta s voćem
Slatke lazanje sa svježim sirom
Slatke parene knedle s umakom od vanilije, voćnim medom ili suhim voćem na sirupu
Složenac od griza i krušaka
Složenac od jabuka i kruha
Složenac od krušaka i tjestenine
Složenac od palačinki i višanja
Složenac od palačinki, višanja i pudinga
Tjestenina s cimetom i kompotom
Umak od čokolade
Umak od jogurta i cimeta
Umak od vanilije
Umak od vanilije (bez škroba)
Wareniki (torbice) s višnjama
Zapečena riža na mlijeku s jabukama
Zapečene opijene jabuke
Zapečeni proso s voćem
Zapečeni rezanci s jabukama
Žele od crnog vina i višanja
Žele od mlačenice i bobičastog voća
Žele s voćem



Slatki "muffini"
Bounty muffini
Casali Pińa colada i Rum-kokos muffini
Casali Pińa colada i Rum-kokos muffini za odrasle
"Fontana" muffini
Ferrero Rocher muffini
Griotte muffini
Havajski muffini
Helena muffini
Legničke bombe (Liegnitzer Bomben)
Muffini-krafne
Muffini od banana i čokolade
Muffini od banana i meda
Muffini od banana i višanja
Muffini od banana, kokosa i bijele čokolade
Muffini od čokolade
Muffini od jabuka
Muffini od kokosa, čokolade i banana
Muffini od maka i voća
Muffini od vanilije, tamne i bijele čokolade
Muffini s bananama
Muffini s čokoladom i jogurtom od jagoda
Muffini s čokoladnim bombonima s mliječnim punjenjem
Muffini s namazom od nougata
Pinacollada muffini
Raffaelo muffini
Smarties/M&M muffini
Tiramisu muffini
Toblerone muffini
Twix muffini



Slani/pikantni "muffini"
Kukuruzne pogačice
Muffini od tjestenine i povrća
Pikantni meksički muffini
Slani muffini od krumpira



Suhi kolači
Američki chocolate chip cookies
Božićna šuma
Cappuccino kiflice
Havajske jelke
Keksi od lješnjaka
Keksi s pekmezom
Kokos kiflice s čokoladom
Košarice s breskvama
Kućica u snijegu
Kućica u snijegu II.
Limunove kiflice
Lincer prutići
Lincer šnite
Nugat kiflice
Poljupci od čokolade
Prhke tortice
Uskrsno životinjsko carstvo
Uskršnje košarice
Vanilin kiflice



Sladoled
Amor, amaro
Lažna lubenica
Ledena trešnja-bomba
Ledeni parfe od meda
Ledeni parfe s makom
Rascvjetani sladoled
Sladoled-grozd
Sladoled od nougata
Sladoled od vanilije i čokolade
Smarties sladoled



Tijesto: slatka i slana peciva, kolači, pletenice, pogače...
Bakina spužvasta pogača
Brza pogača od sira i ulja
Buhtle I, II i III
Buhtle s karamelom i kruškama
Crveno-zelena pizza-pletenica
Česnica
Ćuš
Danski kolač
Danski kruh (danish pastry)
Dizana gibanica s rogačem (orasima, makom,...)
Dizani kolač s lješnjacima
Dizano lisnata pita
Focaccia sendviči s namazom od mahuna
Focaccia s lukom
Gibanica od dunja, oraha i kupina
Gibanica od jabuka, rogača i bobičastog voća
Gibanica od kokosa, višanja i oraha
Gibanica od oraha, rogača i pekmeza
Gibanica od rogača, maka i jabuka
Gibanica od sira, blitve i jaja
Gibanica s jabukama
Gibanica s pudingom
Gibanica s višnjama, šljivama...
Harmonika pogača
Indijski kruh naan s pikantnim nadjevom
Kakao kruh s integralnim brašnom
Katmer pita (puž)
Krafne (dvostruke)
Krafne iz pećnice
Kruh od luka i slanutka
Kruh od sira
Kruh od sira i krumpira
Kruh s češnjakom i začinskim biljem
Kruh-pita od blitve i sira
Kruh s maslinama i sušenim rajčicama
Kruh s tikvicama
Lude gljive
Majmunski kruh od dizanog tijesta
Masna pogača
Masna pogača "cvijet"
Medeni pužići sa šljivama
Medeni pužići s kivijem
Mozzarella-buhtle
Norveški komadići
Obitelj Pauk na pikniku
Orehnjača, makovnjača (ili od rogača)
Pikantne buhtle
Pikantne buhtle s jajima
Pikantni zeleno-žuti kuglof
Pita od blitve i sira
Pita sa (kiselim) zeljem
Pita s mahunama i sirom
Pita s (pori)lukom i sirom
Pletenica s paprikom
Poderane gaće
Pogača "cvijet"
Pogača s kiselim vrhnjem
Puž s cimetom
Pužići s jabukama
Rezana pletenica s rogačem
Rol pogača s vrhnjem i sirom
Rolani kruh s blitvom
Ružičasto-zeleno-žuta pletenica
Sečenica
Slana osinja gnijezda
Slane parene knedle na krumpiru
Slane krafne
Slane nešaumrole
Slani biskviti od bjelanjaka
Slani majmunski kruh
Slatke parene knedle s umakom od vanilije, voćnim medom ili suhim voćem na sirupu
Sočna povrtna pita
Spužvasto pecivo
Suncokretovi pužići
Švapski šustarovi flekerli
Toskanska pita/pizza
Tzatziki kruh
Uskršnja košara
Zelena pita-pizza


Slano...
Bešamel blitva
Bešamel - povrtni popečci
Bilo jednom u Meksiku: definicija tortilje, vrste, nadjevi, umaci...
Biscotti s parmezanom i bijelim paprom
Biscotti s parmezanom i maslinama
Bubamara-sendviči
Cikla punjena palentom i blitvom
Cikla u šlafroku
Curry od krumpira
Curry od krumpira i mahuna
Dizano lisnata pita
Družđice
Dvije juhe od graška
Engleski složenac s poklopcem
Etiopska grickalica Dabo kolo
"Francuska" i "Estonska" salata s majonezom od krumpira
Francuski složenac
Gladni neženja - torta za gospodu
Gljive od rajčica s tjesteninom
Gnijezda od povrća i špageta
Grah-salata za zimnicu
Grah ili grašak u vrhnju
Grah s kokosom
Grah s krušnim mrvicama
Grah s rezancima
Grah sa suhim šljivama
Gratin dauphinois
Gratin od tikvica (i patlidžana)
Gusto varivo od leće
Harmonika-krumpir/Hasselback krumpir/Švedski krumpir...
Hladna juha od cikle
Hladna juha od cikle i jogurta
Hladna juha od poriluka
Indijanski složenac od kukuruza i palente
Jaja u proljetnom umaku
Jastučići s kiselim zeljem
Jesenski gratin s krumpirom, ciklom i korabicom
Juha od kiselog vrhnja (s krastavcima ili tikvicama)
Juha od riže i slanutka s gremolatom od rajčica
Juha s tortelinima
Kelj galette
Kelj kaneloni
Kiselo zelje s krumpirom
Kiselo zelje s valjušcima
Kolač od luka
Korabice u šlafroku
Krastavci s vrhnjem u hrskavim zdjelicama
Krem juha od mahuna i parmezana
Krem juha od šampinjona
Kremasti prilog od krumpira i cikle
Kremasti složenac od krumpira i kelja
Krem juha od sira s makaronima
Krumpir na bijelom vinu
Krumpir na kiselo
Krumpir na pivu
Krumpir punjen jajima i sirom
Krumpir u umaku od vrhnja
Krumpir sa začinskim biljem i mahunama
Krumpir s lukom i vlascem
Krumpir s mlijekom i sirom
Krumpir s ružmarinom
Kuglof od tjestenine i svježeg sira
Kuhani svitak od krumpira
Kuhani svitak s blitvom (ili špinatom)
Kukuruzni klipovi s čilijem
Lazanje od blitve
Lazanje od paprike
Lazanje od tikvica (i patlidžana)
Lazanje s (kiselim) zeljem i umakom
Lazanje s (kiselim) zeljem i vrhnjem
Lažni riblji panirani štapići
Ligurijska salata od krumpira i tjestenine
Lisnata pita od špinata
Loptice od leće s umakom od kikirikija
Mahune s crvenim lukom
Mahune s prosom
Mahune s umakom od sira
Mahune s umakom od slanutka
Malfatti s crvenim umakom
Marinirana jaja
Meksički složenac od kruha
Meksički složenac s biskvitnim poklopcem
Meksičko-rastafarijanske lazanje
Mramorne uskršnje pisanice
Mungo grah by Miljana
Musaka od tikvica i riže
Namaz od slanutka
Njoki od cikle i sira
Okruglice od krumpira
Okruglice od sira
Palenta s rajčicama
Paneer (Panir - indijski sir)
Palak paneer (Panir sa špinatom)
Paprike punjene krumpirom
Paprike punjene kukuruzom
Paprike punjene kus-kusom ili bulgurom
Paprike punjene šampinjonima i rižom
Paprike punjene špagetima
Paprike punjene tjesteninom i mozzarellom
Pečene rajčice s jajima
Pečeni krumpir
Peršin-pesto sa špagetama
Pikantna torta od sira
Pikantna štruca od tikvica
Pikantni biscotti
Piroške/kroketi od tjestenine
Pita od blitve i sira
Pita od blitve s kuhanim jajima
Pita od krumpira i cikle ili krumpira i kelja...
Pita od krumpira i mozzarelle
Pita od pastrnjaka i mrkve s curryjem
Pita od prokulica
Pita od prokulica i tankih kora
Pita od rajčica
Pita od rajčica i paprika
Pita od starog kruha (slana ili slatka)
Pita od stabljiki blitve
Pita sa (kiselim) zeljem
Pita s mahunama i sirom
Pita s (pori)lukom i sirom
Pizza-pita od palente
Pohana jaja s tikvicama
Pohane stabljike blitve
Pohane tikvice sa sirom
Pohane zelene rajčice
Pohani kelj (ili zelje)
Popečci od blitve (ili špinata)
Popečci od kus-kusa i pahuljica
Popečci od quinoe i Popečci od prosa s koricom od sezama, kikirikija ili cornflakesa
Poriluk u kruhu
Povrće na mileramu
Povrće s mrvicama i sezamom
Povrtna pita
Povrtna salata sa slanutkom
Povrtni drobljenac
Povrtni "čili" s heljdinom kašom
Prigorska varijanta mediteranske terine od krumpira i maslina
Prilog od luka
Pržene loptice od riže
Prženi koluti luka
Prženi popečci od špageta
Prženi uštipci od krumpira (slani ili slatki)
Punjena glavica zelja
Punjena jaja sa špinatom i sezamom
Punjeni cvjetovi tikvica
Punjeni krumpir na meksički način
Punjeni šampinjoni u pivskom tijestu
Ragu od graha
Rajčice punjene bulgurom ili kus-kusom
Rajčice punjene krumpirom, blitvom i tikvicama
Rajčice punjene rižom i blitvom
Rajčice punjene rižom i sirom
Rajčice s pečenim jajima
Ravioli od cikle i sira
Raznobojno tijesto za lazanje i tagliatele
Rizi-bizi paprike
Riža na jogurtu s krastavcima
Rižoto s blitvom
Rižoto s ciklom
Rolada od blitve
Rolada od rezanaca
Rolada od slanutka
Rolada s nadjevom od slanutka
Rolice s kiselim zeljem
Ruska hladna juha
Ružice od lazanja
Salata od kus kusa (ili bulgura ili prosa)
Salata od kus-kusa s tikvicama i umakom od avokada
Salata od riže i tikvica
Savijača od blitve, poriluka i paprike
Savijača od kiselog zelja
Savijača od kiselog zelja s lisnatim tijestom
Savijača s mahunama
Schnüsch – varivo iz sjeverne Njemačke
Sendvič-gusjenica
Sendvič-kruh
Sirna pita s rajčicama
Slana pita od riže, sira i poriluka
Slane parene knedle na krumpiru
Slana torta od krumpira
Slana torta od zapečenih špageta
Slane krafne
Slane nešaumrole
Slane ploške s vrhnjem
Slani biskviti od bjelanjaka
Slani drveni kolač od krumpira
Slanutak kao grickalica
Složenac od kelja i kruha
Složenac od krumpira i tikvica
Složenac od mahuna i kruha
Složenac od palente i kelja
Složenac od palente i tikvica
Složenac od tikvica (patlidžana)
Sočna povrtna pita
Soja kao grickalica
Svitci od lazanja i blitve
Šarlota s francuskom salatom
Špageti s umakom od paprika
Španjolska pita
Špecli sa sirom (obični i integralni)
Talijanska uskršnja pita
Tikvice a la Gloria
Tikvice punjene krumpirom
Tjestenina s mahunama
Tjestenina s mrkvom
Tjestenina s orasima
Tjestenina s umakom od celera
Tjestenina s umakom od kiselih krastavaca
Tjestenina s umakom od mahuna
Tjestenina s umakom od vrhnja i luka
Torta od tjestenine, špinata i sira
Torta-složenac od riže i blitve
Tortellini-ražnjići
Trganci od zelja ili kelja
Tučeni grah
Valjušci s grahom
Vegetarijanska pastirska pita
Vijenac od riže, mrkve i mahuna
Vrbovečki krumpir
Vrući kaubojski lonac
Williams krumpiri na umaku od crnog vina
Začarana jaja
Zamotuljci od blitve punjeni rižom
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
Zapečena blitva s krumpirom
Zapečena palenta na umaku od rajčica
Zapečena palenta s rajčicama
Zapečene mahune s mozzarellom
Zapečene palačinke s keljem
Zapečene rajčice s tikvicama
Zapečeni krumpir s ciklom i sirom
Zapečeni pire od krumpira s jajima
Zapečena tjestenina s prokulicom
Zapečeni crepęs od blitve s umakom od sira
Zapečeni krumpir u šlafroku
Zapečeni kuglof od dugih makarona
Zapečeni kus-kus ili bulgur s rajčicama
Zapečeni kus-kus s povrćem i umakom
Zapečene mahune s krumpirom na umaku
Zapečeni njoki s povrćem
Zapečene palačinke na meksički način
Zapečene palačinke s keljem
Zapečene rolice od blitve i sira
Zapečene stabljike blitve
Zapečene tikvice na umaku
Zapečeni kuglof od dugih makarona
Zapečeni patlidžani sa sirom i rajčicama
Zapečeni pužići od krumpira
Zapečeni ravioli (ili tortelini)
Zapečeni sendviči od starog kruha i šampinjona
Zapečeni sendviči s blitvom i sirom
Zapečeni složenac od tikvica
Zapečeni šampinjoni s krušnim mrvicama
Zelena pita od riže i sira
Zimski složenac
Žele od rajčica



wave

U mojoj kuhinji

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.
Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Sanela

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

08.02.2009., nedjelja

FBI rukavice: Palachinka

Blog-druženje koje je pokrenula mamajac s bloga Cooks and bakes se nastavlja. U veljači 2009. "pod istragom" je blog Palachinka.


Prvi recept koji sam isprobala je:

Danish bread

ili Danski kruh

To je slatko pecivo karakteristično za Dansku i druge skandinavske zemlje. Postoje razni načini pripreme ovog peciva tj. tijesta, ali i nadjevi se razlikuju.

Ova varijanta koju sam radila toliko mi se sviđala da sam ju u 4 dana radila 2 puta. Prvi put stavljala sam nadjev od višanja, a drugi put od marelica i pudinga.

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
1 ounce fresh yeast or 1 tablespoon active dryyeast = 28 g svježeg kvasca ili 1 čajna žlica suhog kvasca
1/2 cup whole milk = 120 ml mlijeka
1/3 cup sugar = 65 g šećera
zest of 1 orange, finely grated = kora 1 naranče, sitno naribana
3/4 tsp ground cardamom = 3/4 čajne žlica mljevenog kardamoma
1-1/2 tsp vanilla extract = 1-1/2 čajne žlice ekstrakta vanilije
1/2 vanilla bean, split and scraped = pola mahune vanilije, sastrugati sadržaj iz nje
2 large eggs, chilled = 2 velika jaja, hladna
1/4 cup fresh orange juice = 60 ml svježe iscijeđenog narančinog soka
3-1/4 cups all-purpose flour = 390 g brašna
1 tsp salt = 1 čajna žlica soli

Maslac za premazivanje tijesta
1/2 pound (2 sticks) cold unsalted butter = 225 g hladnog maslaca
1/4 cup all-purpose flour = 30 g brašna

Premaz za pletenicu
1 large egg = 1 veliko jaje
1 large egg yolk = 1 veliki žumanjak



Za tijesto, u zdjeli pomiješajte mlijeko i kvasac (pomoću lopatica miksera, na najnižoj brzini ili pomoću pjenjače). Dodajte šećer, narančinu koru, kardamom, ekstrakt vanilije, sadržaj mahune vanilije, jaja i narančin sok pa sve dobro promiješajte.
Karadmom možete samljeti u mlincu za kavu.
Kocka kvasca koja se može kupiti u trgovinama u Hrvatskoj ima 40 g. Prerežite tu kocku na 4 jednaka komada i upotrijebite 3 ta komada za ovo tijesto - to je otprilike 30 g.

Na radnu površinu prosijajte brašno i sol i oblikujte hrpicu, a u sredini hrpice napravite udubinu. Pazite da «zidovi» oko udubine budu jednaki. U tu udubinu ulijte tekuću smjesu koju ste izmiksali.
Vrhovima prstiju polako miješajte tekućinu s brašnom, počevši od sredine prema rubovima udubine.

Kad se svi sastojci pomiješaju počnite rukama mijesiti tijesto da postane glatko i lako ga je mijesiti; otprilike 5-7 min. Po potrebi dodajte brašno.
Tijesto premjestite na lagano pobrašnjeni lim. Pokrijte plastičnom folijom i stavite na 30 min. u hladnjak.

Pripremanje maslaca za premazivanje:
U posudu stavite maslac i brašno i miksajte 1 min. Sa stranica posude sastružite maslac koji je za vrijeme miksanja prskao okolo i ponovno sve miksajte 1 min.; tj. da smjesa bude glatka, bez grudica.

Ostavite na sobnoj temperaturi.

Prvo valjanje i preklapanje tijesta
Nakon što se tijesto hladilo 30 min., stavite ga na lagano pobrašnjenu podlogu.
Razvaljajte ga u pravokutnik veličine oko 32 cm x 42 cm i 6 mm debljine. Po potrebi ga pobrašnite.
Image and video hosting by TinyPic

Izmiksani maslac razmažite na sredinu i desnu stranu razvaljanog tijesta (naravno, može i na sredinu i na lijevu stranu sretan).
Image and video hosting by TinyPic

Lijevu stranu tijesta preklopite preko sredine, a desnu trećinu tijesta sada preklopite preko središnjeg dijela.
Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i stavite ga u hladnjak na 30 min.
Ja takva tijesta stavim u plastičnu vrećicu i zavežem krajeve.
Image and video hosting by TinyPic


Drugo valjanje i preklapanje tijesta
Tijesto izvadite iz hladnjaka i iz folije. Položite ga na radnu površinu tako da duža strana bude okrenuta prema vama.
Image and video hosting by TinyPic

Razvaljajte ga u pravokutnik veličine oko 32 cm x 42 cm i 6 mm debljine.
Image and video hosting by TinyPic

Ponovno preklopite lijevu trećinu tijesta preko sredine, a desnu trećinu tijesta preklopite preko središnjeg dijela.
Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Tijesto se više ne premazuje maslacem – ionako ste sve potrošili prvi put. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju (ili vrećicu) i stavite ga u hladnjak na 30 min.
Image and video hosting by TinyPic


Treće valjanje i preklapanje tijesta
Tijesto izvadite iz hladnjaka i iz folije. Položite ga na radnu površinu tako da duža strana bude okrenuta prema vama.
Image and video hosting by TinyPic

Razvaljajte ga u pravokutnik veličine oko 32 cm x 42 cm i 6 mm debljine.
Image and video hosting by TinyPic

Ponovno preklopite lijevu trećinu tijesta preko sredine, a desnu trećinu tijesta preklopite preko središnjeg dijela.
Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Tijesto zamotajte u plastičnu foliju (vrećicu) i stavite ga u hladnjak na 30 min.
Image and video hosting by TinyPic


Četvrto valjanje i preklapanje tijesta
Tijesto izvadite iz hladnjaka i iz folije. Položite ga na radnu površinu tako da duža strana bude okrenuta prema vama.
Image and video hosting by TinyPic

Razvaljajte ga u pravokutnik veličine oko 32 cm x 42 cm i 6 mm debljine.
Image and video hosting by TinyPic

Ponovno preklopite lijevu trećinu tijesta preko sredine, a desnu trećinu tijesta preklopite preko središnjeg dijela.
Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Tijesto zamotajte u plastičnu foliju (vrećicu).
Image and video hosting by TinyPic

Nakon ovog posljednjeg valjanja i preklapanja ostavite tijesto u hladnjaku barem 5 sati, ili preko noći.

Nakon toga tijesto je spremno za upotrebu.

Ako tijesto nećete upotrijebiti u iduća 24 sata, možete ga zamrznuti: Razvaljajte ga na oko 2,5 cm debljine, čvrsto ga omotajte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač.

Kad vam zatreba, polako ga odmrznite: iz zamrzivača ga stavite u hladnjak de se odmrzava. Tijesto može biti zamrznuto oko 1 mjesec.


Slaganje "pletenice"

Tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u pravokutnik, otprilike 37,5 cm x 50 cm, debljine 6 mm.
Image and video hosting by TinyPic

Tijesto bi na najdužoj strani trebalo biti dugačko oko 50 cm. I gotova "pletenica" bila bi otprilike toliko duga – i ne bi stala na većinu limova za pečenje, tj. ne bi stala u pećnicu. Osim ako imate jednu od onih veeeeeeeelikih pećnica.

Zato sam ja odlučila napraviti dvije manje «pletenice». Ili možete napraviti jednu «pletenicu», a od ostataka tijesta nešto drugo (za to trebate odvojiti tijesto prije nego napravite rezove na njemu).


Tijesto od kojeg namjeravate raditi «pletenicu» premjestite na lim obložen papirom za pečenje.
Ja ga nisam sada stavljala na lim, nego sam na kraju stavila gotovu «pletenicu» na lim.

Na dužoj strani tijesta nožem napravite 12,5 cm duge rezove prema sredini tijesta (do mjesta gdje treba doći nadjev), rezovi, zapravo te «trake» neka budu široki oko 2,5 cm (moji su oko 2 cm).
Na suprotnoj strani tijesta također napravite iste takve rezove, trebali bi biti paralelni s onima koje ste napravili na prvoj strani.
Image and video hosting by TinyPic

Ja sam pomoću komada kartona radila paralelne rezove na jednoj i drugoj strani.
Image and video hosting by TinyPic

Nakon toga podijelila sam tijesto na dva dijela, budući da mi cijelo na stane na lim. I radila sam dvije pletenice.
Image and video hosting by TinyPic


Na središnji dio rasporedite nadjev.
Image and video hosting by TinyPic


Lijevu i desnu stranu tijesta i «trake» malo preklopite preko nadjeva (da nadjev ne bi izlazio).
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Izrezane «trake» naizmjence preklapajte preko nadjeva.

Npr. preklopite jednu lijevu traku, kraj trake ostavite da tako leži i preko te trake preklopite jednu desnu traku.
Image and video hosting by TinyPic

Pa opet jednu lijevu...
Image and video hosting by TinyPic

... i preko nje desnu.
Image and video hosting by TinyPic

I tako naizmjence preklapajte lijevu-desnu, lijevu-desnu… i tako do kraja.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Ako vam ostane nekoliko traka viška, možete ih odrezati, ali ne morate. Sve te trake možete preklopiti preko pletenice i nagurati ih ispod «pletenice».
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Komad plastične folije premažite uljem i stavite na «pletenicu». Ostavite «pletenicu» na toplom oko 2 sata, tj. da naraste.

Kad «pletenica» naraste, maknite foliju i «pletenicu» premažite jajetom umućenim sa žumanjkom.
Image and video hosting by TinyPic

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Dignutu pletenicu stavite u pećnicu, na srednju rešetku. Pecite 10 min.
Nakon toga okrenite lim s «pletenicom»: ona strana koja je do sada bila u stražnjem dijelu pećnice sada treba biti na prednjem dijelu, tj. kod vrata pećnice. Smanjite temperaturu na 160-170 stupnjeva i pecite 15-20 min., tj. da dobije smeđkastu boju.

Pletenicu poslužite ili toplu ili ohlađenu na sobnu temperaturu.


Ovu su nadjevi koje sam ja kreirala:
Nadjev od višanja
1 staklenka kompota od višanja
3 žlice šećera
prstohvat cimeta
1 prašak za puding od vanilije

Višnje ocijedite, sačuvajte sok, trebalo bi ga biti oko 250 ml.
200 ml soka zakuhajte. 50 ml soka pomiješajte sa šećerom, pudingom i cimetom. Tu smjesu ulijte u kipući sok i kad zakuha prokuhajte par sekundi i maknite s vatre. Lagano umiješajte ocijeđene višnje. Ostavite da se ohladi.
Ohlađeni nadjev nanesite na središnji dio tijesta.


Nadjev od marelica i pudinga
oko 300 g marelica iz komopta
300 ml mlijeka
3 žlice šećera
1 prašak za puding od vanilije

Marelice ocijedite. 200 ml mlijeka zakuhajte. 100 ml mlijeka pomiješajte sa šećerom i pudingom. Kad mlijeko zakuha, dodajte smjesu i skuhajte puding. Ostavite da se ohladi.
Ohlađeni puding naizmjence s marelicama razbacajte po središnjem dijelu tijesta.
(Nisam stavila sve marelice iz limenke kompota jer mi se činilo da će biti previše. I smatram da ga ne treba staviti više.)


Image and video hosting by TinyPic



Drugi recept koji sam isprobala je:

Klavir torta


Image and video hosting by TinyPic


Biskvit
5 jaja
80 g šećera
50 g mljevenih oraha
25 g kakaa
80 g brašna
1 prašak za pecivo

Kora za roladu
5 jaja
100 g šećera
1 čajna žlica ulja
2 čajne žlice vruće vode
80 g brašna
1 prašak za pecivo

Krema za roladu
150 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje
150 g mljevenih oraha

Krema za tortu
750 ml mlijeka
200 g šećera
2 vanilin šećera
80 g brašna
200 g maslaca


Za biskvit, dobro izmiksajte jaja sa šećerom da smjesa bude pjenasta. Pomiješajte smjesu s brašnom, orasima, kakaom i praškom.

U originalnom receptu biskvit se radi od 6 jaja, 100 g šećera, 60 g oraha, 30 g kakaa, 100 g brašna i 1 praška i treba ispeći dva biskvita u kalupu promjera 26 cm (svaki biskvit treba peći oko 12 min. u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva).
Ja nemam kalup od 26 cm, nego od 24 cm pa sam smanjila količinu biskvitne smjese za 1 jaje (a sukladno tome smanjila sam i količinu ostalih sastojaka) jer nisam htjela da ti biskviti budu previsoki.


Osim toga, bila sam prelijena peći dva biskvita. Zato sam namastila i pobrašnila kalup od 24 cm i ispekla sam jedan biskvit (pekla sam ga oko 25 min. na 180 stupnjeva). Kad se ohladio prerezala sam ga jednom vodoravno.


Za koru za roladu, mikserom dobro izmiksajte jaja sa šećerom pa dodajte ulje, vodu, brašno i prašak. Pecite u namaštenom i pobrašnjenom limu oko 15. min. u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pekla sam koru u limu 38 cm x 34 cm.
Pečenu koru odmah narolajte i zamotajte ju u kuhinjsku krpu. Ostavite da se ohladi.

Krema za roladu; otopite nasjeckanu čokoladu zajedno sa 100 g maslaca. Preostali maslac izmiksajte, dodajte mu orahe i rastopljenu čokoladu, kratko promiksajte i stavite u hladnjak da se ohladi.

Krema za tortu; u originalnom receptu treba kuhati brašno, šećer, vanilin šećer s mlijekom na niskoj temperaturi, da se zgusne. I onda se u vruće doda maslac pa se ostavi da se ohladi. Ja sam kremu radila kao što i inače radim takve kreme.
Zakuhala sam oko 600 ml mlijeka. 150 ml mlijeka pomiješala sam s obje vrste šećera i brašnom i to sam skuhala u kipućem mlijeku. Ostavila sam smjesu da se hladi. U mlaku smjesu postupno sam umiksala maslac koji sam prije toga dobro izmiksala.


Slaganje torte

Koru za roladu pažljivo odmotajte.

Koru treba narezati na otprilike 3 cm široke trake i svaku traku treba premazati kremom. Meni je lakše u takvim motanim tortama koru najprije namazati kremom pa ju onda rezati na trake.

U svakom slučaju, koru treba tanko premazati smeđom kremom.
Ja sam bila poprilično velikodušna s premazivanjem te kore pa mi je na kraju ostala samo 1 žlica kreme. I na fotki se u prerezu torte vidi da je moja žuta kora obilno namazana kremom; a u originalnom receptu je tanko premazana. A onda sam se sjetila da bih tom kremom trebala premazati tortu izvana – ali sad ništa od toga, pa sam onda i tu preostalu žlicu kreme razmazala na koru. Pretpostavljala sam da ću imati viška bijele kreme (tako piše u originalnom receptu – pa sam odlučila da ću njome premazati tortu izvana).
Rezala sam trake široke 3 – 3,5 cm.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Na dno lima za pečenje (ja sam koristila pladanj) stavite 1 koru biskvita i premažite ju bijelom kremom.

Jednu traku biskvita narolajte (ne prečvrsto, da ne puca) i stavite ju na sredinu biskvita.
Image and video hosting by TinyPic

Oko te «rolice» lijepite preostale trake roladne kore. Trebalo bi ih biti dovoljno.

Image and video hosting by TinyPic

Budući da sam biskvit pekla u kalupi promjera 24 cm, kad se ohladio, malo se stisnuo, pa je na kraju promjer bio oko 23 cm – i imala sam taman dosta roladnih traka koje sam lijepila jednu oko druge.
Čini mi se da sam imala dovoljno roladnih traka jer sam ih na debelo mazala kremom. Da sam ih tanko premazivala kremom, najvjerojatnije mi ne bi bilo dovoljno; onda bi ih bilo dovoljno za tortu promjera 21 cm - tako je i u originalnom receptu.



Kad složite sve kore, tortu treba stegnuti, da se te roladne trake slijepe i da se ne šire.
Trebali bi imati okrugli podesivi obruč za torte. Ja ga nemam pa sam tortu stegnula plastičnom trakom. A možete napraviti i «traku» od papira za pečenje ili folije, ili kartona…

Odozgo namažite bijelu kremu i poklopite drugom korom biskvita.
Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic


Tortu stavite u hladnjak na 1 sat.


U originalnom receptu za preljev treba otopiti 100 g tamne čokolade s 20 g maslaca i 1 čajnom žlicom vode. Tamna čokolada sadrži visok udio kakaa, a ja nisam kupila takvu čokoladu.
I tako, zbog «više sile» nisam radila taj preljev, nego sam otopila 100 g čokolade za kuhanje (obične, s malim udjelom kakaa) i 40ak g maslaca i malo ulja i to sam prelijala po torti.

A tortu sam na kraju sa strane premazala bijelom kremom jer sam je imala dovoljno. Čak sam je imala toliko da sam njome premazala i gornji biskvit prije nego sam ga prelijala rastopljenom čokoladom. To nije obavezno, ali kad sam je već imala viška kreme, zaključila sam da je najbolje da je što više «potrošim» na ovu tortu sretan.



Naknadno sam isprobala i recept:

Torta od maka

i (u ovom slučaju) bobičastog voća


Image and video hosting by TinyPic


Prvi put sam radila ovakvu tortu prije 10ak godina. Ne sjećam se kako se radio biskvit od maka, ali sjećam se da je krema bila od malina. Otkada sam vidjela Broccolijev recept namjeravam isprobati varijantu s jagodama, ali uvijek se nešto ispriječi između mene i te torte (nema jagoda, ne kupim si mak, ne kupim si želatinu, neda mi se…).

Prekapajući po ledenici našla sam nekoliko paketića smrznutog bobičastog voća: u jednom paketu 200 g malina, u drugom 200 g kupina, u trećem mješavina raznog bobičastog voća…
I zaključim da imam dovoljno materijala za kremu. I krenem na izradu torte - nije s jagodama, ali eto… - viša sila (nema jagoda). A nisam si kupila ni jogurt. U hladnjaku sam imala samo kiselo vrhnje, a već sam ga koristila za kreme, pa mi to nije predstavljalo problem.
Malko sam mijenjala omjere sastojaka za kremu…

Nemam običaj kupovati smjesu od maka namijenjenu za pripremu kolača pa ponekad kad mi se da, «skuham» smjesu od mljevenog maka. Inače kad radim kolače od maka nemam običaj pripremati tu smjesu jer sam lijena (treba ju paziti i miješati da ne zagori, pa ju treba ohladiti…- previše posla). Ali biskviti su bolji kad se mak prokuha s mlijekom, nego kad se u smjesu za biskvit samo stavi «obični» mljeveni mak kakav se može kupiti u trgovinama.


Biskvit
5 jaja
180 g šećera
prstohvat soli
5 čajnih žlica vruće vode
200 g brašna
1 prašak za pecivo
200 g mljevenog maka + 180 ml mlijeka + 50 g šećera

Krema
600 g (zamrznutog) bobičastog voća
oko 250 g šećera u prahu
200 ml kiselog vrhnja
400 g slatkog vrhnja ili biljnog šlaga
20 g bijele želatine


Za biskvit, najprije stavite u lonac mlijeko i šećer pa ostavite da zakuha. Kad zakuha umiješajte mljeveni mak i kuhajte na laganoj vatri da se smjesa zgusne. Pazite da ne zagori. Ostavite smjesu da se ohladi.
U posudu za miksanje stavite jaja, šećer, sol i vodu pa miksajte oko 8 min. na najvećoj brzini.
Dodajte smjesu od maka, brašno i prašak, kratko promiksajte.
U kalup za tortu (26 cm) stavite papir za pečenje, pobrašnite ga i namastite. Na dno razmažite petinu tijesta. Stavite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite 10ak min.
Pečenu koru ostavite da se ohladi.
Na isti način ispecite još 4 kore (za svaku uzmite novi komad papira za pečenje pa ga namastite i pobrašnite).


Za kremu, bobičasto voće odledite i zdrobite u pire. Ako koristite kupine, crvene i crne ribizle te borovnice bilo bi dobro procijediti ispasiranu smjesu kroz cjedilo – da se odstrane kožice i koštice. Ali ako vam to ne smeta, ne morate.

Želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite ju da nabubri.

Izmiksajte šlag. Dodajte mu kiselo vrhnje i ispasirano voće. Dobro izmiksajte i dodajte šećer. Možete staviti i manje šećera, ja stavljam puno šećera u kreme s bobičastim voćem jer je meni to jednostavno previše kiselo.

Želatinu rastopite na laganoj vatri. Pazite da ne zakuha. Pomiješajte ju najprije s malo pripremljene kreme, a onda dodajte i preostalu kremu pa sve dobro izmiksajte.


Kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Na dno stavite jednu koru i premažite ju petinom kreme. Naizmjence redajte kore i slojeve kreme, završite kremom.

Ni ja nemam dovoljno visok kalup, zato ga «produžim» pomoću papira za pečenje ili kartona.
Image and video hosting by TinyPic


Tortu stavite u hladnjak na par sati da se stvrdne i rashladi.

Izvadite tortu iz kalupa, odlijepite papir i ukrasite tortu po želji.

Image and video hosting by TinyPic



sretan

1. 3. 2009. - DODATAK
Budući da je druženje FBI rukavice, za veljaču 2009., završeno, sve radove možete vidjeti na stranici FBI rukavice, 2/2009.



- 09:29 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

njami
Drugi blog:

U mojoj kuhinji 2
---------------------------------------
****************************

pjeva

Glazba koju slušam ovih
dana...


Skillet: Monster



yes



njami cool party thumbup mah cerek fino
Mljac!

Popis više od 300 blogova s receptima (uglavnom na hrvatskom i srpskom jeziku).
A-LJ
M-Ž


sretan
Blogerske gastro igre ...


fino


wave


thumbup


yes
***Pogodi sastojke***

mah
***Igra kuhanja***



wink

Blogerske nagrade:)

Image and video hosting by TinyPic
Gaga, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Maja, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
nena, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Mihaela, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Svetlana, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Svetlana, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Svetlana, hvala:)


zujo


Neki od kućnih ljubimaca

Sony
Image and video hosting by TinyPic

Đurđa
Image and video hosting by TinyPic

Ćarli
Image and video hosting by TinyPic


sretan

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se