Ovaj blog pokrenula je Sanela Mallory.

********************
Blog možete pretraživati pomoću tzv. Googleove tražilice (nemojte očekivati preglednost i točnost - ipak je to samo jedna najobičnija Googleova tražilica); ali uz to možete pregledavati Arhivu bloga po mjesecima i dolje navedeni Abecedni popis recepata.

wave

Loading




fino Arhiva - pregled po mjesecima

Siječanj 2012 (4)
Prosinac 2011 (5)
Studeni 2011 (4)
Listopad 2011 (4)
Rujan 2011 (5)
Kolovoz 2011 (5)
Srpanj 2011 (4)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (5)
Travanj 2011 (3)
Ožujak 2011 (5)
Veljača 2011 (4)
Siječanj 2011 (4)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (5)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (4)
Srpanj 2010 (4)
Lipanj 2010 (5)
Svibanj 2010 (5)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (4)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (5)
Rujan 2009 (4)
Kolovoz 2009 (4)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (3)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (5)
Veljača 2009 (19)
Siječanj 2009 (24)
Prosinac 2008 (22)
Studeni 2008 (18)
Listopad 2008 (19)
Rujan 2008 (28)
Kolovoz 2008 (32)
Srpanj 2008 (80)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (40)
Travanj 2008 (53)
Ožujak 2008 (57)
Veljača 2008 (39)


*********************

njami Abecedni popis recepata

Torte, kolači...
Afrikanac (bez jaja)
Alpske ruže
Anin kolač
Bijele oblatne
"Bingo" kolač-torta
Bomboni s višnjama
Bounty kocke
Breskve
Brownie s cappuccinom i čokoladom
Crne šnite
Crno-bijela mini-šahovska torta s pudingom
Crno-bijela šahovska torta s bananama
Crno-bijela šahovska torta s kokosom
Crno - bijeli kuglofi od bjelanjaka
Cvjetna torta s lubenicom
Čokoladni bomboni
Čokoladni (pakleni) kolačići
Čupava pita od maka i sira
Čupavci
Danski kolač
Dašak egzotike
Devetoslojna torta od kave
Devil´s food cake
Dizana gibanica s rogačem (orasima, makom,...)
Dizani kolač s lješnjacima
Dizano lisnata pita
Dvije šahovsko - mozaične torte
Firentinski voćni kolač
Gibanica od dunja, oraha i kupina
Gibanica od jabuka, rogača i bobičastog voća
Gibanica od kokosa, višanja i oraha
Gibanica od oraha, rogača i pekmeza
Gibanica od rogača, maka i jabuka
Gibanica s jabukama
Gibanica s pudingom
Gibanica s višnjama, šljivama...
Havajke
Hladni pas
Hrpice s trešnjama
Hrskava torta s marelicama
Integralna savijača
Integralni kolač/kruh od banana (bez jaja)
Irski kolač od jabuka
Izlazeće sunce
Jaffa kolač
Jaffa rolada na drugi način
Japanska torta
Jing kocke
Kakao kolač s pekmezom
Karamel pita
Kilimandžaro torta
Kinder pingvi
Klavir torta
Kocke "Boem"
Kocke od čokolade i đumbira
Kocke s dinjom i kremom od prošeka
Kocke s lubenicom
Kolač od banana i lješnjaka
Kolač od bjelanjaka s voćem
Kolač od čokolade i kave
Kolač od čokolade i kokosa u staklenci
Kolač od čokolade i suhih šljiva
Kolač od čokolade i ušećerenog đumbira
Kolač od jogurta i voća
Kolač od čokolade i kave u staklenci
Kolač od kokosa i ananasa
Kolač od maka s višnjama
Kolač od sira, maka i jabuka
Kolač od šljiva
Kolač od trešanja i maka
Kolač s Griottama
Kolač s jabukama (prelijani, čokoladni)
Kolač s kukuruznim pahuljicama (cornflakesom)
Kolač s rabarbarom i bademima
Kolač s tikvicama
Kolači/torte od bjelanjaka (varijacije na temu)
Kolač-torta
Košarice s breskvama
Krafne (dvostruke)
Krafne iz pećnice
Krafnice s kruškama i preljevom od meda i cimeta
Kremasta čokoladna torta
Kuglice od lješnjaka
Kuglof s čokoladom od kokosa
Kuglof s pekmezom
Kuglofi od kokosa i čokolade
Kupola od ananasa
Kupola s višnjama
Lagana čokoladna torta
Ledene kocke
Lijeno - lažna gužvara
Lumumba ploške
Ljubice
Mađarica moje bake
Mađarske tortice
Majmunski kruh od dizanog tijesta
Mak - sir kolač
Male čokoladne princes krafne
Marshmallow torta s lubenicom
Mars torta
Medeni pužići sa šljivama
Mekana pita s čokoladom
Mentolka
Milky Way torta s čoko obručem
Minhenska štrudla od jabuka i vrhnja
Mliječna čoko torta s čoko obručem
Motana torta od višanja i čokolade
Mramorna rum-punč torta
Mramorni kolač od banana
Mramorni kolač od čokolade i ruma
Mramorni kolač od sira
Mramorni kolač u staklenci
Mramorni kuglof od maka i banana
Mućkavac s trešnjama/višnjama
Nepečena jogurt-torta s voćem
Nepečena salamica od keksa i maka
Nepečene ploške od keksa
Nepečeni svitak od keksa
Noć i dan
Norveški komadići
Orahove štangice
Orehnjača, makovnjača (ili od rogača)
Parfe torta s makom i marelicama
Pećina torta s višnjama
Pita od dunja
Pita od jabuka (apple pie)
Pita od keksa i jabuka
Pita s pekmezom
Pješčane ploške
Ploške s malinama i mrvicama
Ploške s višnjama
Potonule banane
Preokrenuti kolač od ananasa
Preokrenuti kolač od višanja i marelica
Princes torta
Princes vijenac s jagodama
Rafaelo kocke
Rolada s čokoladicama
Rolada usred kolača (druga verzija)
Rustikalna voćna torta
Savijača od rabarbare
Savijača od trešanja
Savijača od trešanja i čokolade
Savijača od trešanja i pudinga
Savijača od trešanja i rogača
Savijača sa sirom i voćem
Savijača s korama od pirovog brašna
Složenac-kolač od višanja
Spužvasta torta od bjelanjaka
Susjedov san o višnjama i čokoladi
Šarlota od malina i čokolade
Šarlota od rolade i višanja
Šarlota-šaumrola
Šnite od ostataka biskvita za Mađarske tortice
Švedske kuglice od pahuljica
Tornjići s trešnjama
Torta Batida de coco
Torta "Miševi u siru"
Torta od banana i limuna
Torta od bjelanjaka s malinama i čokoladom
Torta od crvenog grejpa i rolade
Torta od čokolade i krem banana
Torta od čokolade, kokosa i banana
Torta od jabuka, ali bez jabukovače
Torta od jabuka s medenim trokutićima
Torta od krušaka i čokolade
Torta od krušaka s vinom
Torta od limuna
Torta od limuna sa šumskim voćem
Torta od maka
Torta od maka i višanja
Torta od marcipana i voća iz Rumtopfa
Torta od mlačenice i jagoda
Torta od sira i bijele čokolade
Torta od sira s voćem
Torta od višanja i čokolade
Torta od višanja i čokoladnih banana
Torta "Sirena" od banana i kokosa
Trešnja - torta od roladi
Uskršnja torta
Vatrogasni kolač
Vesela prugasta torta
Vienetta
Voćna baklava
Voćna zlijevanka
Voćni čajni kolač
Zebrasta šarlota za klince
Zebrasti kolači od keksa



Slastice
Banane u pidžami
Bravarovi šegrti
Brze voćne knedle
Crvi u ružičnjaku
Čokoladna jaja u ljusci
Čokoladna juha sa žličnjacima od bjelanjaka i kokosa iliti šnenokle na čokoladnom umaku
Čokoladni špageti s umakom
Empanadas od banana i čokolade
Engleski "bread and butter pudding" s bananama i uz karamelizirane banane
Engleski "bread and butter pudding" s čokoladom
Engleski "bread and butter pudding" s kavom i šlagom
Engleski "bread and butter pudding" s kokosom
Jabuke u šlafroku
Jagode u čokoladnom mlijeku
Knedle sa šljivama (marelicama)
Knedle s makom
Lazanje s rogačem ili makom i vanilijom
Lazanje s višnjama
Musaka od jabuka
Pohana riža na mlijeku
Parfe špageti s umakom
Razlijevak u malom
Raznobojne palačinke
Riža na mlijeku s ananasom
Riža na mlijeku s kokosom
Riža na mlijeku s rumom i bananama
Rumtopf ili voće u rumu
Slatka palenta s voćem
Slatke lazanje sa svježim sirom
Slatke parene knedle s umakom od vanilije, voćnim medom ili suhim voćem na sirupu
Složenac od griza i krušaka
Složenac od jabuka i kruha
Složenac od krušaka i tjestenine
Složenac od palačinki i višanja
Složenac od palačinki, višanja i pudinga
Tjestenina s cimetom i kompotom
Umak od čokolade
Umak od jogurta i cimeta
Umak od vanilije
Umak od vanilije (bez škroba)
Wareniki (torbice) s višnjama
Zapečena riža na mlijeku s jabukama
Zapečene opijene jabuke
Zapečeni proso s voćem
Zapečeni rezanci s jabukama
Žele od crnog vina i višanja
Žele od mlačenice i bobičastog voća
Žele s voćem



Slatki "muffini"
Bounty muffini
Casali Pińa colada i Rum-kokos muffini
Casali Pińa colada i Rum-kokos muffini za odrasle
"Fontana" muffini
Ferrero Rocher muffini
Griotte muffini
Havajski muffini
Helena muffini
Legničke bombe (Liegnitzer Bomben)
Muffini-krafne
Muffini od banana i čokolade
Muffini od banana i meda
Muffini od banana i višanja
Muffini od banana, kokosa i bijele čokolade
Muffini od čokolade
Muffini od jabuka
Muffini od kokosa, čokolade i banana
Muffini od maka i voća
Muffini od vanilije, tamne i bijele čokolade
Muffini s bananama
Muffini s čokoladom i jogurtom od jagoda
Muffini s čokoladnim bombonima s mliječnim punjenjem
Muffini s namazom od nougata
Pinacollada muffini
Raffaelo muffini
Smarties/M&M muffini
Tiramisu muffini
Toblerone muffini
Twix muffini



Slani/pikantni "muffini"
Kukuruzne pogačice
Muffini od tjestenine i povrća
Pikantni meksički muffini
Slani muffini od krumpira



Suhi kolači
Američki chocolate chip cookies
Božićna šuma
Cappuccino kiflice
Havajske jelke
Keksi od lješnjaka
Keksi s pekmezom
Kokos kiflice s čokoladom
Košarice s breskvama
Kućica u snijegu
Kućica u snijegu II.
Limunove kiflice
Lincer prutići
Lincer šnite
Nugat kiflice
Poljupci od čokolade
Prhke tortice
Uskrsno životinjsko carstvo
Uskršnje košarice
Vanilin kiflice



Sladoled
Amor, amaro
Lažna lubenica
Ledena trešnja-bomba
Ledeni parfe od meda
Ledeni parfe s makom
Rascvjetani sladoled
Sladoled-grozd
Sladoled od nougata
Sladoled od vanilije i čokolade
Smarties sladoled



Tijesto: slatka i slana peciva, kolači, pletenice, pogače...
Bakina spužvasta pogača
Brza pogača od sira i ulja
Buhtle I, II i III
Buhtle s karamelom i kruškama
Crveno-zelena pizza-pletenica
Česnica
Ćuš
Danski kolač
Danski kruh (danish pastry)
Dizana gibanica s rogačem (orasima, makom,...)
Dizani kolač s lješnjacima
Dizano lisnata pita
Focaccia sendviči s namazom od mahuna
Focaccia s lukom
Gibanica od dunja, oraha i kupina
Gibanica od jabuka, rogača i bobičastog voća
Gibanica od kokosa, višanja i oraha
Gibanica od oraha, rogača i pekmeza
Gibanica od rogača, maka i jabuka
Gibanica od sira, blitve i jaja
Gibanica s jabukama
Gibanica s pudingom
Gibanica s višnjama, šljivama...
Harmonika pogača
Indijski kruh naan s pikantnim nadjevom
Kakao kruh s integralnim brašnom
Katmer pita (puž)
Krafne (dvostruke)
Krafne iz pećnice
Kruh od luka i slanutka
Kruh od sira
Kruh od sira i krumpira
Kruh s češnjakom i začinskim biljem
Kruh-pita od blitve i sira
Kruh s maslinama i sušenim rajčicama
Kruh s tikvicama
Lude gljive
Majmunski kruh od dizanog tijesta
Masna pogača
Masna pogača "cvijet"
Medeni pužići sa šljivama
Medeni pužići s kivijem
Mozzarella-buhtle
Norveški komadići
Obitelj Pauk na pikniku
Orehnjača, makovnjača (ili od rogača)
Pikantne buhtle
Pikantne buhtle s jajima
Pikantni zeleno-žuti kuglof
Pita od blitve i sira
Pita sa (kiselim) zeljem
Pita s mahunama i sirom
Pita s (pori)lukom i sirom
Pletenica s paprikom
Poderane gaće
Pogača "cvijet"
Pogača s kiselim vrhnjem
Puž s cimetom
Pužići s jabukama
Rezana pletenica s rogačem
Rol pogača s vrhnjem i sirom
Rolani kruh s blitvom
Ružičasto-zeleno-žuta pletenica
Sečenica
Slana osinja gnijezda
Slane parene knedle na krumpiru
Slane krafne
Slane nešaumrole
Slani biskviti od bjelanjaka
Slani majmunski kruh
Slatke parene knedle s umakom od vanilije, voćnim medom ili suhim voćem na sirupu
Sočna povrtna pita
Spužvasto pecivo
Suncokretovi pužići
Švapski šustarovi flekerli
Toskanska pita/pizza
Tzatziki kruh
Uskršnja košara
Zelena pita-pizza


Slano...
Bešamel blitva
Bešamel - povrtni popečci
Bilo jednom u Meksiku: definicija tortilje, vrste, nadjevi, umaci...
Biscotti s parmezanom i bijelim paprom
Biscotti s parmezanom i maslinama
Bubamara-sendviči
Cikla punjena palentom i blitvom
Cikla u šlafroku
Curry od krumpira
Curry od krumpira i mahuna
Dizano lisnata pita
Družđice
Dvije juhe od graška
Engleski složenac s poklopcem
Etiopska grickalica Dabo kolo
"Francuska" i "Estonska" salata s majonezom od krumpira
Francuski složenac
Gladni neženja - torta za gospodu
Gljive od rajčica s tjesteninom
Gnijezda od povrća i špageta
Grah-salata za zimnicu
Grah ili grašak u vrhnju
Grah s kokosom
Grah s krušnim mrvicama
Grah s rezancima
Grah sa suhim šljivama
Gratin dauphinois
Gratin od tikvica (i patlidžana)
Gusto varivo od leće
Harmonika-krumpir/Hasselback krumpir/Švedski krumpir...
Hladna juha od cikle
Hladna juha od cikle i jogurta
Hladna juha od poriluka
Indijanski složenac od kukuruza i palente
Jaja u proljetnom umaku
Jastučići s kiselim zeljem
Jesenski gratin s krumpirom, ciklom i korabicom
Juha od kiselog vrhnja (s krastavcima ili tikvicama)
Juha od riže i slanutka s gremolatom od rajčica
Juha s tortelinima
Kelj galette
Kelj kaneloni
Kiselo zelje s krumpirom
Kiselo zelje s valjušcima
Kolač od luka
Korabice u šlafroku
Krastavci s vrhnjem u hrskavim zdjelicama
Krem juha od mahuna i parmezana
Krem juha od šampinjona
Kremasti prilog od krumpira i cikle
Kremasti složenac od krumpira i kelja
Krem juha od sira s makaronima
Krumpir na bijelom vinu
Krumpir na kiselo
Krumpir na pivu
Krumpir punjen jajima i sirom
Krumpir u umaku od vrhnja
Krumpir sa začinskim biljem i mahunama
Krumpir s lukom i vlascem
Krumpir s mlijekom i sirom
Krumpir s ružmarinom
Kuglof od tjestenine i svježeg sira
Kuhani svitak od krumpira
Kuhani svitak s blitvom (ili špinatom)
Kukuruzni klipovi s čilijem
Lazanje od blitve
Lazanje od paprike
Lazanje od tikvica (i patlidžana)
Lazanje s (kiselim) zeljem i umakom
Lazanje s (kiselim) zeljem i vrhnjem
Lažni riblji panirani štapići
Ligurijska salata od krumpira i tjestenine
Lisnata pita od špinata
Loptice od leće s umakom od kikirikija
Mahune s crvenim lukom
Mahune s prosom
Mahune s umakom od sira
Mahune s umakom od slanutka
Malfatti s crvenim umakom
Marinirana jaja
Meksički složenac od kruha
Meksički složenac s biskvitnim poklopcem
Meksičko-rastafarijanske lazanje
Mramorne uskršnje pisanice
Mungo grah by Miljana
Musaka od tikvica i riže
Namaz od slanutka
Njoki od cikle i sira
Okruglice od krumpira
Okruglice od sira
Palenta s rajčicama
Paneer (Panir - indijski sir)
Palak paneer (Panir sa špinatom)
Paprike punjene krumpirom
Paprike punjene kukuruzom
Paprike punjene kus-kusom ili bulgurom
Paprike punjene šampinjonima i rižom
Paprike punjene špagetima
Paprike punjene tjesteninom i mozzarellom
Pečene rajčice s jajima
Pečeni krumpir
Peršin-pesto sa špagetama
Pikantna torta od sira
Pikantna štruca od tikvica
Pikantni biscotti
Piroške/kroketi od tjestenine
Pita od blitve i sira
Pita od blitve s kuhanim jajima
Pita od krumpira i cikle ili krumpira i kelja...
Pita od krumpira i mozzarelle
Pita od pastrnjaka i mrkve s curryjem
Pita od prokulica
Pita od prokulica i tankih kora
Pita od rajčica
Pita od rajčica i paprika
Pita od starog kruha (slana ili slatka)
Pita od stabljiki blitve
Pita sa (kiselim) zeljem
Pita s mahunama i sirom
Pita s (pori)lukom i sirom
Pizza-pita od palente
Pohana jaja s tikvicama
Pohane stabljike blitve
Pohane tikvice sa sirom
Pohane zelene rajčice
Pohani kelj (ili zelje)
Popečci od blitve (ili špinata)
Popečci od kus-kusa i pahuljica
Popečci od quinoe i Popečci od prosa s koricom od sezama, kikirikija ili cornflakesa
Poriluk u kruhu
Povrće na mileramu
Povrće s mrvicama i sezamom
Povrtna pita
Povrtna salata sa slanutkom
Povrtni drobljenac
Povrtni "čili" s heljdinom kašom
Prigorska varijanta mediteranske terine od krumpira i maslina
Prilog od luka
Pržene loptice od riže
Prženi koluti luka
Prženi popečci od špageta
Prženi uštipci od krumpira (slani ili slatki)
Punjena glavica zelja
Punjena jaja sa špinatom i sezamom
Punjeni cvjetovi tikvica
Punjeni krumpir na meksički način
Punjeni šampinjoni u pivskom tijestu
Ragu od graha
Rajčice punjene bulgurom ili kus-kusom
Rajčice punjene krumpirom, blitvom i tikvicama
Rajčice punjene rižom i blitvom
Rajčice punjene rižom i sirom
Rajčice s pečenim jajima
Ravioli od cikle i sira
Raznobojno tijesto za lazanje i tagliatele
Rizi-bizi paprike
Riža na jogurtu s krastavcima
Rižoto s blitvom
Rižoto s ciklom
Rolada od blitve
Rolada od rezanaca
Rolada od slanutka
Rolada s nadjevom od slanutka
Rolice s kiselim zeljem
Ruska hladna juha
Ružice od lazanja
Salata od kus kusa (ili bulgura ili prosa)
Salata od kus-kusa s tikvicama i umakom od avokada
Salata od riže i tikvica
Savijača od blitve, poriluka i paprike
Savijača od kiselog zelja
Savijača od kiselog zelja s lisnatim tijestom
Savijača s mahunama
Schnüsch – varivo iz sjeverne Njemačke
Sendvič-gusjenica
Sendvič-kruh
Sirna pita s rajčicama
Slana pita od riže, sira i poriluka
Slane parene knedle na krumpiru
Slana torta od krumpira
Slana torta od zapečenih špageta
Slane krafne
Slane nešaumrole
Slane ploške s vrhnjem
Slani biskviti od bjelanjaka
Slani drveni kolač od krumpira
Slanutak kao grickalica
Složenac od kelja i kruha
Složenac od krumpira i tikvica
Složenac od mahuna i kruha
Složenac od palente i kelja
Složenac od palente i tikvica
Složenac od tikvica (patlidžana)
Sočna povrtna pita
Soja kao grickalica
Svitci od lazanja i blitve
Šarlota s francuskom salatom
Špageti s umakom od paprika
Španjolska pita
Špecli sa sirom (obični i integralni)
Talijanska uskršnja pita
Tikvice a la Gloria
Tikvice punjene krumpirom
Tjestenina s mahunama
Tjestenina s mrkvom
Tjestenina s orasima
Tjestenina s umakom od celera
Tjestenina s umakom od kiselih krastavaca
Tjestenina s umakom od mahuna
Tjestenina s umakom od vrhnja i luka
Torta od tjestenine, špinata i sira
Torta-složenac od riže i blitve
Tortellini-ražnjići
Trganci od zelja ili kelja
Tučeni grah
Valjušci s grahom
Vegetarijanska pastirska pita
Vijenac od riže, mrkve i mahuna
Vrbovečki krumpir
Vrući kaubojski lonac
Williams krumpiri na umaku od crnog vina
Začarana jaja
Zamotuljci od blitve punjeni rižom
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
Zapečena blitva s krumpirom
Zapečena palenta na umaku od rajčica
Zapečena palenta s rajčicama
Zapečene mahune s mozzarellom
Zapečene palačinke s keljem
Zapečene rajčice s tikvicama
Zapečeni krumpir s ciklom i sirom
Zapečeni pire od krumpira s jajima
Zapečena tjestenina s prokulicom
Zapečeni crepęs od blitve s umakom od sira
Zapečeni krumpir u šlafroku
Zapečeni kuglof od dugih makarona
Zapečeni kus-kus ili bulgur s rajčicama
Zapečeni kus-kus s povrćem i umakom
Zapečene mahune s krumpirom na umaku
Zapečeni njoki s povrćem
Zapečene palačinke na meksički način
Zapečene palačinke s keljem
Zapečene rolice od blitve i sira
Zapečene stabljike blitve
Zapečene tikvice na umaku
Zapečeni kuglof od dugih makarona
Zapečeni patlidžani sa sirom i rajčicama
Zapečeni pužići od krumpira
Zapečeni ravioli (ili tortelini)
Zapečeni sendviči od starog kruha i šampinjona
Zapečeni sendviči s blitvom i sirom
Zapečeni složenac od tikvica
Zapečeni šampinjoni s krušnim mrvicama
Zelena pita od riže i sira
Zimski složenac
Žele od rajčica



wave

U mojoj kuhinji

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.
Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Sanela

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

26.11.2008., srijeda

Pita od keksa i jabuka

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic


500-600 g keksa s maslacem (Piknik, Leibnitz…)
1 kg jabuka
600 ml vode
200 g šećera
2 praška za puding od vanilije
cimet
+
200 ml biljnog šlaga ili šlag iz vrećice


Jabuke ogulite i naribajte na ribež za jabuke.

U lonac stavite 600 ml vode, šećer i naribane jabuke. Kad zakuha kuhajte par minuta da jabuke omekšaju.

U par žlica hladne vode razmutite prašak za puding. Dodajte ga jabukama i dobro promiješajte. Po želji, dodajte i cimet. Kad smjesa zakuha, kratko prokuhajte da se zgusne.

U lim (34 cm x 20 cm) složite sloj keksa, prelijte ih trećinom nadjeva, na njega opet složite sloj keksa pa ih prelijte trećinom nadjeva, na njega opet sloj keksa i ostatak nadjeva.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Kolač možete završiti tim slojem nadjeva, ali možete na nadjev staviti još jedan sloj keksa, ali kekse za taj zadnji sloj trebalo bi umočiti u mlijeko. Budući da na kolač dolazi šlag, keksi bi mogli izvući vlagu iz šlaga pa bi šlag mogao ispucati.
Kekse za ostale slojeve ne treba močiti, dovoljno vlage će dobiti iz nadjeva.

Kolač stavite da se ohladi i stvrdne.

Izmiksajte ili biljni šlag ili pripremite šlag iz vrećice.

Po ohlađenom kolaču razmažite šlag.


U originalnom receptu u nadjev se stavlja 350 g šećera. Budući da obično nemam kisele jabuke, stavljam manje šećera; sve ovisi o kiselosti jabuka pa možete staviti i više šećera.


*Recept je iz kuharice: Domaći kolači, Biluš, Rodé, Božić; Znanje, Zagreb, 1983.


Kolači i slastice koji se mogu pripremati s jabukama...
Firentinski voćni kolač
Gibanica s jabukama
Kolač od jogurta i voća
Kolač od sira, maka i jabuka
Minhenska štrudla od jabuka i vrhnja
Plitvička gibanica od jabuka, rogača i bobičastog voća
Plitvička gibanica od rogača, maka i jabuka
Torta od jabuka, ali bez jabukovače
Torta od maka i višanja
Voćna baklava
Voćna zlijevanka
Musaka od jabuka
Muffini od jabuka
Pužići s jabukama



- 15:43 - Komentari (4) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Voćni čajni kolač

Image and video hosting by TinyPic


Ovaj recept sudjeluje na blog-druženju koje je pokrenula Monsoon s bloga Dalmacija down under. U studenom 2008. domaćica je Andrea s bloga Voće i povrće, a kao temu odabrala je đumbir.


125 g maslaca/margarina
125 g smeđeg šećera
100 g ušećerenog (kandiranog) đumbira
100 g suhih brusnica
100 g suhih višanja
150 ml soka od jabuke (iz tetrapaka)
1 velika jabuka
2 jaja
275 g oštrog brašna
pola čajne žlice cimeta
na vrhu noža mljevenog, suhog đumbira
1 paketić sode bikarbone (20 g)

+
1-2 jabuke
limunov sok
+
1 žlica pekmeza (od marelice)


Maslac, šećer, sok od jabuke te na kockice narezani ušećereni đumbir, (cijele) suhe brusnice i (cijele) suhe višnje stavite u lonac. Miješajte na laganoj vatri da se maslac rastopi, ali pazite da smjesa ne zakuha.
Maknite s vatre i ostavite smjesu da se ohladi.
Image and video hosting by TinyPic


U originalnom receptu stavlja se 275 g grožđica. Budući da ih ne volim, svaki put kad radim kolač kombiniram razno suho (ananas, višnje, marelice, šljive…) ili ušećereno voće ili ušećerenu koru naranče i limuna – i naravno zaokružim to sve na 300 g sretan

Jabuku ogulite, očistite od koštica i narežite ju na kockice.

Jaja umutite pjenjačom ili vilicom. Dodajte brašno, začine i sodu pa malo promiješajte. Dobivenu smjesu dodajte ohlađenoj smjesi od suhog voća. Dobro promiješajte kuhačom da se svi sastojci povežu.

Kalup nauljite i obložite ga papirom za pečenje. Papir namastite i pobrašnite. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup.

Kolač radim u kalupu dužine 36 cm, širine 9 cm i dubine 5 cm. Kalup bi trebao biti 2-3 cm veći, ali nikako da si kupim neki lijepi uski četvrtasti kalup.
Kolač sasvim malo naraste za vrijeme pečenja i dovoljno je da krajeve papira za pečenje ostavim da strše u zrak, pa kako kolač raste papir ga zadržava, a budući da smjesa nije tekuća, ne kapa van papira, tako da me ovaj moj kalup čisto dobro služi thumbup



1-2 jabuke ogulite i narežite na sasvim tanke ploškice. Ploškice nakapajte limunovim sokom da ne potamne i složite ih na smjesu u kalupu.
Image and video hosting by TinyPic


Kolač pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 50 minuta. Kolač tada prekrijte aluminijskom folijom da jabuke ne zagore po rubovima. Kolač pecite još 30-35 min na 180 stupnjeva. Provjerite čačkalicom jeli pečen.


S pečenog kolača maknite foliju i ostavite ga da se 15ak min hladi u kalupu.

Nakon 15 min kolač istresite na pladanj obložen papirom za pečenje, skinite papir na kojem se kolač pekao.
Na kolač stavite drugi pladanj (obložen papirom za pečenje) pa sve brzo okrenite, tako da strana s jabukama bude gore.

Pekmez ugrijte (nemojte ga zakuhati), dobro ga promiješajte da bude gladak ili ga propasirajte. Pomoću silikonskog kista pekmezom tanko premažite jabuke.

U originalnom receptu ploške jabuka treba premazati 1 žlicom melase. Nisam se interesirala može li se melasa kupiti negdje u Zagrebu. Pekmez je sasvim dobra zamjena sretan


Kolač ostavite da se ohladi (najbolje preko noći).


Kolač možete poslužiti uz popodnevnu kavu ili čaj ili za doručak, uz maslac njami
Image and video hosting by TinyPic



U Zagrebu ušećereni đumbir možete kupiti npr. na tržnici Kvatrić (štand sa suhim voćem, orašastim plodovima, lećom...), na tržnici Dolac (štand trgovačke radnje "Agro - kutić"), a može ga se naći i na drugim tržnicama.



*Recept je iz kuharice: Brzi i jednostavni recepti: Kruh – korak po korak, Večernji list, Zrinski d. d. , Čakovec, 2004.



3. 12. 2008. - DODATAK
Druženje "Ajme, koliko nas je" za studeni 2008. je završeno. Sve radove možete vidjeti na Andreinom blogu koja je majstorski obavila posao domaćice za 11/2008.





Moji recepti s ušećerenim đumbirom
Kocke od čokolade i đumbira
Kolač od čokolade i ušećerenog đumbira


- 12:42 - Komentari (2) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

23.11.2008., nedjelja

Mađarica moje bake

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
300 g brašna
30 g svinjske masti
100 g šećera
200 ml kiselog vrhnja
pola praška za pecivo

Krema
500 ml mlijeka
50 g kakaa
50 g čokolade za kuhanje
150 g šećera
3 žlice brašna
150 g margarina



Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Od tijesta trebate dobiti 6 kora.

Ja tijesto podijelim na 3 dijela. Svaki dio razvaljam na pravokutnik veličine oko 30 cm x 38 cm. Tijesto stavim na pobrašnjen lim od pećnice i onda ga prerežem na pola po sredini da dobijem 2 kore veličine oko 15 cm x 19 cm. I tako pečem po dvije kore odjednom.
Na isti način napravim i s ostala dva komada tijesta, pa na kraju imam 6 kora.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Stavite lim u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 10ak min, kore trebaju ostati bijele, svakako ih izvadite iz pećnice kad na rubovima počinju smeđiti.

Pečene kore premjestite na pladanj i slažite ih jednu na drugu.
Image and video hosting by TinyPic


Ja lim prije pečenja samo pobrašnim, a moja mama ga prije pečenja prve kore namasti i pobrašni, a za pečenje preostalih kora ga samo pobrašni, a baka više ni ne zna kako je ona to radila.

Prije sam kore pekla na okrenutom limu, tj. na donjoj strani, ali ovaj lim koji sada imam nije prikladan za to jer odozdo nije ravan.

Pečene kore ostavite da se ohlade.


Za kremu, u lonac stavite 400 ml mlijeka i stavite da zakuha.
100 ml mlijeka pomiješajte sa šećerom, brašnom i kakaom, umutite pjenjačom da nema grudica.
Kad mlijeko zakuha dodajte na kockice natrganu čokoladu i ulijte smjesu od kakaa. Kuhajte na laganoj vatri miješajući pjenjačom da se ne zgruda. Kad se zgusne i počnu se stvarati mjehurići, maknite lonac s vatre i umiješajte margarin, promiješajte da se margarin rastopi.

Vrućom kremom premazujte hladne kore i slažite ih jednu na drugu. Ostatkom kreme zadnju koru premažite odozgo.
Kolač ostavite na sobnoj temperaturi preko noći.


Po želji, sutradan kolač možete prelijati rastopljenom čokoladom (100 g čokolade za kuhanje + 50 g margarina), ali može i bez preljeva – u mojoj obitelji nismo dosljedni u prelijevanju ovog kolača čokoladom (ali ovaj put smo ju stavile sretan).

Image and video hosting by TinyPic



Ovo je recept za Mađaricu kako ju je moja baka radila. Navodno(!?) se krema za "pravu" Mađaricu bazira na karameliziranom šećeru, ali u mojoj obitelji se to nije tako radilo. Meni je to ionako svejedno jer nisam ljubitelj Mađarice. Ipak, na raznim obiteljskim slavljima praktički sam prisiljena probati razne varijante tog kolača, a ta prisilna isprobavanja uvjerila su me u izreku: kad probaš jednu Mađaricu, probao si sve (meni se svi takvi kolači podjednako ne sviđaju).
Nemojte se sad uvrijediti svi vi koji imate neki svoj recept za Mađaricu i smatrate ga boljim od svih drugih recepata za Mađaricu. Ja jednostavno ne volim takve pite: ni Mađaricu, ni Medenu pitu, ni Griz pitu... i sve te ostale pite.

Budući da ne volim takve kolače rijetko ih radim, najdosadnije mi je raditi nešto za što unaprijed znam da neću jesti. Ali ovaj put sam posao podijelila s mamom: ona je radila kremu, a ja sam radila kore.



*Slični recepti
Karamel pita u mojoj izvedbi


- 11:27 - Komentari (7) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

21.11.2008., petak

Legničke bombe (Liegnitzer Bomben)


ili u ovom slučaju Legničke bombe - muffini

Image and video hosting by TinyPic


Legničke bombe su tradicionalni božićni kolač s područja Šleske. To je svojevrsna varijanta medenjaka, naravno radi se od meda i karakterističnih začina, a može se koristiti i kupovna mješavina začina za medenjake, a sadrži i kandiranu limunovu i narančinu koru te kandirane trešnje.

Ne znam zašto se kolač tako zove. Znam da je kod Legnice (Liegnitza) bila nekakva bitka, al nemam pojma imaju li ovi kolači kakve veze s tim; zapravo ne znam ni u kojem su stoljeću izmišljani.

Legničke bombe se rade u okruglim metalnim obručima promjera oko 5 cm, a i visine oko 5 cm. Po forumima vidim da ih je i u Njemačkoj teško nabaviti pa se ljudi svakako snalaze. Neki sami «proizvode» obruče od papira za pečenje ili aluminijske folije, pa to zaklamaju… - meni se neda igrati s tim. Neki te kolače peku u malim metalnim konzervama obloženim papirom, ili u nekakvim improviziranim metalnim obručima…
Ne bih baš rekla da me originalni oblik kolača podsjeća na
bombe. Ali u nedostatku kalupa i pomoću improviziranih obruča od folije svatko radi svoju varijantu, pa se kolači danas razlikuju i u promjeru i u veličini.
Meni taj kolač ipak najviše liči na hokejaški pak.

Po Internetu i u časopisima ima stotine varijanti ovog kolača. I onda (kao i Hrvatskoj za npr. Mađaricu) svatko za svoj recept voli napomenuti da je to originalni, jedini pravi, tradicionalni recept. A često moraju spomenuti da se u tom i tom hotelu, restoranu itd. taj kolač radi po dotičnoj tajnoj, stoljetnoj, tradicionalnoj recepturi i da je to garantirano jedini pravi i originalni recept jer se radi tu i tu i radi ga taj i taj kuhar… Ili ga je netko naslijedio od svoje prababe po toj recepturi i onda je to sigurno jedini, pravi, originalni, tradicionalni… recept.

Možda ste skužili da mi na živce idu natezanja oko toga čiji je recept tradicionalan, patentiran itd. Nije mi važno je li recept tradicionalan ili se radi i nekoj moderniziranoj varijanti. Mogu živjeti s činjenicom da (možda) Sacher tortu, Schwarzwald tortu, Mađaricu, Tiramisu… radim po totalno pogrešnom receptu koji nema veze s «originalnim» receptom.
Možda bi se tvorci originalnih recepata okretali u grobu da vide moje varijante – ali mene uopće nije briga za to.
Od svakog jela ili kolača radim onu verziju koja se meni najviše sviđa, što mi se ne sviđa – promijenim.


Ovaj recept sam preuzela s Interneta jer je najbliži varijanti kakvu sam ja htjela raditi - ne sadrži grožđice, iako sadrži nasjeckane bademe, ali ja ih naravno nisam stavila (jer ih ne volim).
Marcipan sam stavila jer ga volim - ne mogu to objasniti, znam da je marcipan zapravo mljeveni badem sa šećerom, ali marcipan svejedno obožavam, a bademe ne mogu ni vidjeti u kolačima.

Jedino nisam upotrijebila ružinu vodicu jer ju nisam uspjela kupiti. U trgovini zdrave hrane bio&bio i u nekim biljnim apotekama u Zagrebu imaju samo ružinu vodicu prerađenu za kozmetičke svrhe (ne može se koristiti u prehrambene svrhe). Ne znam gdje bi se mogla kupiti varijanta za prehrambene svrhe, ako tko zna, neka javi: D
Imam neke recepte za domaću proizvodnju ružine vodice. Ti recepti uključuju neke izvore topline poput radijatora - ljeti dok je bilo ruža, naravno, nisam imala uključeno grijanje; sad kad radi grijanje - nemam ruža.


U zadnje vrijeme vidim po Internetu da domaćice ove kolačiće peku u kalupima za muffine. Naravno, onda se opet jave svi oni koji imaju potrebu pametovati – da to onda nisu Liegnitzer Bomben, nego muffini.

Ne zamaram se time, ali budući da sam radila kolače u kalupima za muffine, tako sam ih i nazvala.

Spremljeni u kutiju, kolačići mogu trajati oko mjesec dana.


Legničke bombe - muffini


Image and video hosting by TinyPic


za 40ak muffina
300 g tekućeg meda
200 g šećera
125 g margarina
30 g kakaa
3 jaja
1 i pol paketić praška za pecivo
400 g brašna
100 g citronata (kandirane limunove kore)
naribana kora 1 naranče (ili1 Orangeback - sušena narančina kora proizvođača Schwartau)
2 žlice iscijeđenog narančinog soka
2 čajne žlice cimeta
2 čajne žlice mljevenih klinčića
1 čajna žlica mljevenog kardamoma
+
200 g marcipana
100 g kandiranih trešanja
100 g orangeata (kandirane narančine kore)
1 žlica ružine vodice
+
200 g marmelade od marelica
+
250 g čokolade za kuhanje
130 g margarina
1 žlica ulja


Med, šećer i margarin zagrijavajte u loncu i miješajte da se šećer rastopi. Smjesu ostavite da se ohladi.

Ohlađenoj smjesi dodajte kakao, jaja, narančinu koru i sok te začine pa dobro promiješajte (možete koristiti mikser ili to možete promiješati i kuhačom). Dodajte brašno i prašak za pecivo pa kratko promiksajte. Na kraju umiješajte citronat (citronat proizvođača Schwartau je nasjeckan na kockice, po želji, možete ga još usitniti).


Image and video hosting by TinyPic
Nikad nisam načisto s tim na koje čajne žlice se misli u receptima jer imam čajnih žlica raznih veličina.
Kad je riječ o klinčićima i kardamomu koje ne volim, koristim najmanju čajnu žlicu koju imam, općenito stavljam jako malo tih začina jer za mene imaju preintenzivnu aromu. Ovisno o vašim iskustvima s tim začinima, možete sami odrediti koliko tih začina ćete staviti. Ako nemate iskustva s tim, za početak, ako piše 1 čajna žlica - stavite pola čajne žlice.
Klinčiće i kardamom meljem u mlincu za kavu.
Možete upotrijebiti i kupovnu mješavinu začina za medenjake, oprezno s količinom.



U posudu pomiješajte na kockice narezani marcipan, prepolovljene kandirane trešnje, sitno narezani orangeat i ružinu vodicu.
Možete upotrijebiti bilo koje kandirano ili suho voće.

Kalupe za muffine obložite papirnatim košaricama. U svaku košaricu stavite 1 punu čajnu žlicu smjese (u ovom slučaju upotrebljavam najveću čajnu žlicu koju imam:DDD na to stavite par kockica marcipana, kandiranih trešanja i orangeata.
Prelijte 1 čajnom žlicom smjese (kalupići trebaju biti napunjeni do pola).

Stavite kalupe sa smjesom u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 20ak min.

Pečene muffine ostavite da se malo ohlade, a onda ih istresite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohlade.

Na isti način ispecite i ostale muffine.


U lončiću zagrijte marmeladu (nemojte ju zakuhati), po potrebi ju propasirajte da bude glatka.
Ohlađene muffine tanko premažite toplom marmeladom (ja ih premazujem pomoću silikonskog kista). Ostavite muffine 30ak min da se marmelada ohladi i stvrdne.

Sitno nasjeckanu čokoladu otopite (na pari - možete, ali ne morate) zajedno s margarinom natrganim na listiće i uljem.

Gornji dio muffina (koji ste premazali marmeladom) sada umočite u otopljenu čokoladu, otresite višak čokolade. Ili svaki muffin odozgo prelijte čokoladom pomoću žlice.

Dok se čokolada nije stvrdnula muffine možete posipati nasjeckanim kandiranim ili suhim voćem.


Kad se čokolada stvrdne, muffine spremiti u kutiju.

Ako su košarice muffina zamrljane čokoladom ili pekmezom, možete muffine staviti u čiste košarice, ja to obično ne radim:D

Image and video hosting by TinyPic


*Recept je sa stranice
http://www.chefkoch.de/rezepte/180241078137202/Liegnitzer-Bomben.html



- 09:09 - Komentari (6) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

18.11.2008., utorak

Devetoslojna torta od kave

poznata i kao "Dva dana u limu/kalupu" ili "Pres torta"


Image and video hosting by TinyPic



Biskvit
4 jaja
4 žlice vruće vode
200 g šećera
125 g brašna
100 g gustina
1 i pol paketić praška za pecivo
+
6 žlica ruma
250 ml kuhane, ohlađene, jake kave
+
150 g keksa s maslacem

Krema
1 prašak za puding od vanilije
500 ml mlijeka
60 g šećera
250 g margarina
+
4 žlice pekmeza

Preljev
200 ml hladne vode
100 g šećera
50 g kakaa s min. 17% kakaovog maslaca
200 g čokolade za kuhanje s min. 43% kakaovih dijelova



Za biskvit, jaja miksajte s vodom 1 minutu na najvećoj brzini. Dodajte šećer i miksajte još 2 minute.
Brašno pomiješajte s gustinom i praškom pa ga u dva navrata prosijajte u smjesu od jaja i kratko promiksajte.

Kalup za tortu (ja koristim kalup promjera 24 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Smjesu ulijte u kalup.
Biskvit pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 30 min (provjerite čačkalicom jeli pečen).

Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

Skuhajte kavu i ostavite ju da se ohladi (ja na 400 ml vode stavim 6 punih čajnih žlica kave, kad sedimentira izmjerim 250 ml; sve ovisi o tome koliko jaku aromu kave želite).

Za kremu, 100 ml mlijeka pomiješajte s praškom za puding i šećerom. Ostatak mlijeka zakuhajte pa u njemu skuhajte puding. Ostavite da se ohladi.
Margarin sobne temperature kremasto izmiksajte pa mu postupno dodavajte mlaki puding i sve dobro izmiksajte.


Ohlađeni biskvit prerežite 2 puta vodoravno da dobijete 3 kore.
Image and video hosting by TinyPic


Srednju koru izmrvite i mrvice i prelijte hladnom kavom i rumom, dobro izmiješajte da dobijete glatku smjesu.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Kalup u kojem ste pekli tortu obložite papirom za pečenje.

Slaganje:
1. na dno kalupa stavite jednu koru

2. premažite ju trećinom kreme
Image and video hosting by TinyPic

3. na nju složite red keksa s maslacem (kekse nije potrebno močiti, krema sadrži dovoljno vlage)
Image and video hosting by TinyPic

4. na njih stavite polovicu smjese od mrvica, dobro pritisnite žlicom da bude «zbijeno»
Image and video hosting by TinyPic

5. taj sloj premažite trećinom kreme
Image and video hosting by TinyPic

6. na nju složite red keksa s maslacem
Image and video hosting by TinyPic

7. na njih stavite ostatak smjese od mrvica i dobro pritisnite
Image and video hosting by TinyPic

8. premažite ostatkom kreme
Image and video hosting by TinyPic

9. poklopite preostalom korom biskvita

Na biskvit stavite komad folije ili papira za pečenje pa tortu opteretite ili plitkim tanjurima ili daskom za rezanje.
Image and video hosting by TinyPic


Tortu stavite u hladnjak da odstoji 48 sati.


Nakon 2 dana izvadite tortu iz kalupa, odlijepite papir za pečenje.

Ugrijte marmeladu i njome premažite tortu odozgo i sa strane.


Za preljev, u lonac stavite vodu i šećer, zagrijavajte na srednjoj temperaturi, miješajte da se šećer rastopi. Pojačajte temperaturu i kad tekućina zakuha umiješajte kakao. Maknite s vatre i dodajte nasjeckanu čokoladu, promiješajte da se čokolada rastopi.
Ostavite oko 1 sat na sobnoj temperaturi da se preljev ohladi.

Preljev prelijte odozgo i sa strane po torti, najbolje da to radite na rešetki za torte, ako ju nemate upotrijebite rešetku od pećnice.

Tortu stavite u hladnjak da se preljev stvrdne.
Na ovoj torti preljev se stavlja na tortu premazanu pekmezom pa neće biti onako tvrd kao što je inače kad mu pekmez nije podloga. Torta bi trebala biti premazana pekmezom u sasvim tankom sloju, najbolje pomoću kista.


Kakao ne bi smio imati manje od 17 % udjela kakaovog maslaca, a čokolada ne bi smjela imati manje od 43 % kakaovog udjela.
U slučaju da kakao ili čokolada sadrže manje navedenih sastojaka moglo bi se dogoditi da se preljev neće stvrdnuti: imati će karamelastu konzistenciju (neovisno o podlozi na koju se stavlja). Preljev je svejedno jestiv i može se staviti na tortu, ali nije čvrst.
Ja nemam dobra iskustva s kakaom proizvođača "Kraš", pa ga nikad ne koristim, ne znam koliko kakaovog maslaca on sadrži jer na pakovanju ništa ne piše.



Po želji, tortu ukrasite listićima badema, čokoladnim bombonima u obliku zrna kave…

Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


*Recept je sa stranice:
http://www.chefkoch.de/rezepte/422891133077353/9-Schichten-Kaffeetorte.html



- 08:50 - Komentari (9) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

17.11.2008., ponedjeljak

Pečeni krumpir

Image and video hosting by TinyPic

1 kg (manjih) krumpira
sol, papar
pola čajne žlice šećera
pola čajne žlice curryja u prahu
1 žlica suhog origana ili nekog drugog začinskog bilja
masnoća za lim
1-2 žlice kukuruzne krupice


Krumpir ogulite i operite. Prepolovite ga po dužini (ako su krumpiri veliki možete ih narezati na četvrtine). Dodajte sol i papar prema ukusu, te šećer, curry i začin pa sve dobro promiješajte rukama.

Lim za pečenje namastite i posipajte ga kukuruznom krupicom.
Krumpir složite na lim, obli dio okrenite prema gore.

Sve stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 1 sat (ovisno o veličini krumpira).

Poslužite vruće.



- 10:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Trganci od zelja ili kelja

Image and video hosting by TinyPic


1 glavica zelja ili kelja (oko 1200 g)
1 jaje
oko 300 g pšenične krupice
3 češnja češnjaka
2-3 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
sol, papar, šećer

Preljev
malo ulja
1-2 žlice krušnih mrvica ili kukuruzne krupice



Zelje operite, očistite, narežite na rezance. Stavite ga kuhati u kipuću posoljenu vodu i kuhajte 10ak min.
Kuhano zelje ocijedite i isplahnite hladnom vodom, rukom iscijedite što više vode iz njega. Zelje usitnite blenderom da dobijete glatku kašastu smjesu.
Image and video hosting by TinyPic

Dodajte jaje, griz, nasjeckani češnjak, peršinovo lišće i začine.
Image and video hosting by TinyPic

Dobro promiješajte. Ako je smjesa previše gnjecava dodajte još krupice.
Image and video hosting by TinyPic


U loncu zakuhajte vodu, posolite ju. U kipuću vodu žlicom spuštajte komadiće smjese. Pazite da se ne zalijepe za dno. Kad isplivaju na površinu vadite ih rupičastom žlicom.

Zagrijte ulje pa na njemu popržite ili krušne mrvice ili kukuruznu krupicu. Dodajte kuhane trgance. Bilo bi dobro da to pripremate u dubokoj tavi i onda kad dodate trgance tresite tavu da svi trganci budu preliveni uljem i mrvicama, ili možete lagano promiješati kuhačom, ali ne grubo da ne zdrobite trgance.


Recepti koje se mogu pripremati s keljom ili zeljem...
Kelj galette
Kelj kaneloni
Kremasti složenac od krumpira i kelja
Pita od krumpira i cikle ili krumpira i kelja...
Pohani kelj (ili zelje)
Punjena glavica zelja
Složenac od kelja i kruha
Složenac od palente i kelja
Zapečena tjestenina s prokulicom


- 09:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

10.11.2008., ponedjeljak

Šarlota od malina i čokolade

Image and video hosting by TinyPic


Kora za roladu
4 jaja
5 žlica šećera
5 žlice brašna
1 žlica kakaa

Krema za roladu
50 ml sirupa od malina (sok za slaganje s vodom)
450 ml vode
2 praška za puding od maline
3 žlice šećera
100 g margarina sobne temperature
(ekstrakt maline)

Krema za šarlotu
350 g smrznutih malina
300 ml biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
120 ml kiselog vrhnja
oko 100 g šećera
1-2 žlice sirupa od maline
1 paketić bijele želatine u prahu
100 g čokolade za kuhanje



Kora za roladu, jaja miksajte sa šećerom oko 1 min. Dodajte brašno pomiješano s kakaom i kratko promiješajte.
Lim (40 cm x 36 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Na njega rasporedite smjesu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 10ak min.
Pečenu koru istresite na vlažnu krpu, odlijepite papir za pečenje (ona strana kore koja je za vrijeme pečenja bila gore sada je na krpi). Narolajte vruću koru i ostavite da se ohladi.
Image and video hosting by TinyPic


Krema za roladu, sirup pomiješajte s vodom. 100 ml tekućine pomiješajte sa šećerom i praškom za puding. 400 ml tekućine zakuhajte i u tome skuhajte puding. Puding ostavite da se ohladi, povremeno promiješajte.
U mlaku smjesu umiksajte 100 g margarina. Po potrebi dodajte još šećera. Možete dodati i par kapi ekstrakta maline, ali nije obavezno.

Ohlađenu koru premažite kremom i ponovo zarolajte.
Image and video hosting by TinyPic

Stavite ju u hladnjak da se krema stvrdne.


Krema za šarlotu. Maline ostavite da se odmrznu, sačuvajte tekućinu koju maline ispuste prilikom odmrzavanja.

Izmiksajte biljni šlag. Dodajte mu maline zajedno s tekućinom i miksajte na najvećoj brzini da se maline zdrobe.
Image and video hosting by TinyPic

Dodajte kiselo vrhnje, šećer i sirup pa sve dobro izmiksajte. Po potrebi, dodajte još šećera.
Odvojite 4 žlice kreme za ukrašavanje, spremite ju u hladnjak.

Želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.

Nabubrenu želatinu rastopite lagano ju zagrijavajući, pazite da ne zakuha. Rastopljenu želatinu pomiješajte s kremom i dobro izmiksajte.
Čokoladu nasjeckajte i žlicom ju umiješajte u kremu.

Roladu narežite na 1 cm debele ploške.
Image and video hosting by TinyPic


Zdjelu okruglog dna (zapremnine oko 2 l) obložite aluminijskom folijom. Dno i rubove zdjele obložite šnitama rolade. Na složene šnite stavite kremu, popunite praznine među šnitama. Odozgo zagladite i poslažite preostale šnite, lagano ih utisnite u kremu.
Image and video hosting by TinyPic

Zdjelu stavite u hladnjak na otprilike 3 sata da se krema stvrdne.


Za vađenje šarlote, na zdjelu stavite pladanj i sve zajedno okrenite da šarlota sklizne na pladanj. Odlijepite aluminijsku foliju.

Tortu ukrasite s kremom koju ste odvojili i spremili u hladnjak.

U tom dijelu kreme nema želatine, ali trebala bi biti dovoljno čvrsta za ukrašavanje. Ja koristim biljni šlag i krema je dovoljno čvrsta. Ali po potrebi u ovaj dio kreme možete dodati malo kremfixa (manje od pola paketića).
Ne znam kakav bi taj dio kreme bio da je rađena sa slatkim vrhnjem.


*U kremu za šarlotu stavljam 1 paketić želatine da bi krema bila malo kremasta, a ne čvrsta poput npr. parfe kreme.
Ako želite čvrstu kremu, možete staviti 1,5 – 2 paketića želatine.


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic



Torte s roladom, motane torte...
Šarlota od rolade i višanja
Šarlota s francuskom salatom
Motana torta od višanja i čokolade
Torta od crvenog grejpa i rolade
Trešnja - torta od roladi



- 10:31 - Komentari (9) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

09.11.2008., nedjelja

Krumpir u umaku od vrhnja

Image and video hosting by TinyPic


1 kg (manjih) krumpira
1 crveni luk
2 žlice maslaca
2 žlice brašna
500 ml vode + 1 povrtna kocka
100 g kiselog vrhnja
sol, papar
muškatni oraščić
svežanj ljupčaca ili peršinovog lišća…


Krumpir operite, stavite ga u lonac s hladnom vodom i kuhajte oko 25 min (ovisno o veličini krumpira).
Kuhani krumpir ocijedite, prelijte ga hladnom vodom, malo ohladite o ogulite ga (možete ga guliti trljajući ga pod mlazom hladne vode).
Ako su krumpiri veliki možete ih prepoloviti.

Luk nasjeckajte. U loncu rastopite maslac i na njemu popržite luk. Dodajte brašno i kratko popržite. Dodajte vodu, natrganu kocku i vrhnje. Kuhajte miješajući pjenjačom, kad zakuha dodajte oguljeni krumpir i nasjeckani ljupčac ili peršinovo lišće. Zagrijavajte oko 2 min.

Maknite s vatre pa začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.

Poslužite odmah, u odgovarajućoj posudi, ukrašeno peršinovim lišćem.

Image and video hosting by TinyPic


U originalnom receptu upotrebljava se ljupčac, ali nisam probala tu varijantu.
Po želji, možete upotrijebiti neko drugo začinsko bilje npr. vlasac pa će umak imati drugačiju aromu, a možete dodati i nasjeckani češnjak.


*Recept je iz njemačkog časopisa Neue Mode.


Recepti s krumpirom
Jesenski gratin s krumpirom, ciklom i korabicom
Krumpir na bijelom vinu
Krumpir na pivu
Krumpir s lukom i vlascem
Krumpir s mlijekom i sirom
Krumpir s ružmarinom
Ligurijska salata od krumpira i tjestenine
Pita od krumpira i mozzarelle
Punjeni krumpir na meksički način
Slana torta od krumpira
Vrbovečki krumpir
Vrući kaubojski lonac
Williams krumpiri na umaku od crnog vina
Zapečeni pire od krumpira s jajima
Zapečeni krumpir u šlafroku
...


- 14:10 - Komentari (11) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Pohani kelj (ili zelje)

Image and video hosting by TinyPic


1 manja glavica kelja ili zelja
jaja
brašno
krušne mrvice (sezam, zobene pahuljice, kukuruzna krupica…)
sol, papar

ulje za prženje

Umak
1 (manji) crveni luk
1 žlica margarina
1 žlica brašna
250 ml vode + povrtna kocka za juhu
100 g kiselog vrhnja
pola svežnjića vlasca
sol, papar


Glavicu kelja operite, odstranite oštećene listove.

U originalnom receptu piše da treba izdubiti kočanj i onda glavicu narezati na šnite. Ja nemam običaj odstraniti kočanj - jer i kad ne odrežem kočanj ploške kelja se za vrijeme kuhanja ionako raspadnu, razlistaju – a kad kočanj odrežem onda je stvar još gora.
Moji ukućani već znaju da je negdje taj zadebljani dio pa paze prilikom jela. Ovo ionako nije jelo koje bih poslužila na nekoj svečanoj večeri, iako je u samom receptu napomenuto da se ovakav kelj u svečanim prilikama može poslužiti kao toplo predjelo:DDD

Glavicu kelja možete prvo okomito prerezati na pola, pa onda svaku polovicu prerezati okomito na pola i onda rezati šnite, ne deblje od 1 cm.
Image and video hosting by TinyPic

Ako je glavica kelja mala, možete ju okomito narezati na «ovalne» ploške (također ne preporučam vađenje kočnja jer se onda odrezana šnita previše raspada prilikom kuhanja, umakanja u brašno i jaja...).
Image and video hosting by TinyPic


Ako još niste shvatili – priprema pohanog kelja je jako pipkav posao, ja najčešće završim do lakta u umućenim jajima i brašnu, a na što tek kuhinja liči…


U loncu zakuhajte oko 200 ml vode, posolite ju. Količina vode ovisi o veličini lonca – ali samo dno lonca treba biti prekriveno vodom – na taj način će se ploške kelja lagano kuhati u toj vodi na dnu. Kad bi se ploške kuhale u loncu punom vode zbog «vrtloženja» kipuće vode ploške bi se sasvim raspale.
Ovako, kad se kuhaju u malo vode, manje se raspadaju.

Ploške dakle, kuhajte u malo posoljene vode 2 minute (nemojte kuhati sve odjednom, kuhajte ih onoliko koliko ih stane na dno lonca). Ploške vadite lopaticom za palačinke i stavljajte ih na papirnati ubrus ili kuhinjsku krpu da se ocijede i osuše.

Ploške kelja pažljivo uvaljajte u brašno, pa u umućena jaja i onda u krušne mrvice (ili opet brašno, možete dodati i sezamove sjemenke, zdrobljene zobene pahuljice…).
Image and video hosting by TinyPic


U dubokoj tavi zagrijte ulje.
Pržite ploške kelja na laganoj vatri oko 6 minuta sa svake strane.

Pržene ploške stavljajte na papirnati ubrus. Poslužite dok je toplo. Odozgo posolite i popaprite.


Luk očistite i sitno nasjeckajte. Rastopite margarin pa na njemu ispržite luk. Dodajte brašno i kratko popržite. Dodajte vodu i natrganu kocku, te vrhnje, miješajte pjenjačom da zakuha. Kratko prokuhajte da bude željene gustoće. Umiješajte sol i papar te nasjeckani vlasac. Poslužite odmah.
Što se više hladi, umak se zgušnjava. Ako se zgusne prije nego ga poslužite ponovno ga zagrijte i dodajte mu malo mlijeka, miješajte pjenjačom da ponovno postane gladak pa ga maknite s vatre.

Pohani kelj poslužite s umakom.


Nisam ljubitelj kelja (ni zelja, ni prokulice, ni karfiola...).
Nastojim ih potrošiti da ne istrunu. Zato pripremam ovakve komplicirane stvari. Ali nikad ne bih rekla da je ovako pripremljen kelj (ili zelje) nešto jaaaaaaaaaako ukusno - kelj ko´ kelj. Al´ pojede se...



Recepti koji se mogu pripremati s keljom, zeljem, karfiolom, prokulicom...
Kelj galette
Kelj kaneloni
Kremasti složenac od krumpira i kelja
Pita od krumpira i cikle ili krumpira i kelja...
Punjena glavica zelja
Složenac od kelja i kruha
Složenac od palente i kelja
Zapečena tjestenina s prokulicom



- 10:25 - Komentari (4) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Kelj kaneloni

Image and video hosting by TinyPic


1 pakovanje kanelona (koje ne treba kuhati)
1 vrećica krem juhe od rajčica
1 žlica na listiće narezanog margarina

Nadjev
1 luk
2-3 češnja češnjaka
2 žlice margarina
2 žlice brašna
400 ml vode + povrtna kocka za juhu
sol, papar
pola glavice kelja (ili zelja)
100 g naribanog tvrdog sira (Gauda…)

Umak
1 žlica margarina
1 žlica brašna
300 ml mlijeka
sol, papar
muškatni oraščić



Za nadjev, kelj narežite na deblje trakice (rezance). U loncu zakuhajte vodu, dodajte sol i kelj pa prokuhajte 3 min. Kelj ocijedite, isplahnite ga hladnom vodom i istisnite što više vode iz njega.

Obje vrste luka očistite i nasjeckajte. Zagrijte margarin pa na njemu popržite luk, Dodajte brašno i kratko popržite pa zalijte vodom i dodajte razmrvljenu kocku. Miješajte pjenjačom, kad zakuha, kuhajte na laganoj vatri da se umak zgusne. Maknite s vatre i začinite solju i paprom.
Dodajte naribani sir i ocijeđeni kelj i dobro promiješajte.


Juhu iz vrećice pripremite prema uputi s pakiranja (skuhajte ju s 500 ml vode). Po potrebi dodajte sol, papar i šećer (ako je juha jako kisela).
Juhu ohladite.


Čajnom žlicom (ili slastičarskom špricom s velikim okruglim nastavkom) napunite kanelone hladnim nadjevom. Poredajte ih u jednom sloju u namaštenu posudu za pečenje.

Mlakom juhom zalijte kanelone.


Za umak, u loncu rastopite margarin, dodajte brašno i kratko popržite. Zalijte mlijekom i miješajte pjenjačom kuhajući na laganoj vatri, kad zakuha, prokuhajte par sekundi i odmah prelijte po kanelonima.
Odozgo poslažite listiće margarina.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 30-40 min.

Pečene kanelone ostavite da se hlade 20ak min, a onda ih poslužite.


Image and video hosting by TinyPic


Recepti koji se mogu pripremati sa keljom, zeljem, karfiolom, prokulicom...
Kelj galette
Kremasti složenac od krumpira i kelja
Pita od krumpira i cikle ili krumpira i kelja...
Punjena glavica zelja
Složenac od kelja i kruha
Složenac od palente i kelja
Zapečena tjestenina s prokulicom



- 10:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

07.11.2008., petak

Rolada od cikle i sira

Image and video hosting by TinyPic


Kora
500 g cikle
5 jaja
5 žlica brašna
sol

Nadjev
300 g svježeg sira
200 g blitve (može i špinat)
2-3 žlice kiselog vrhnja
3 češnja češnjaka
sol, papar


Ciklu zamotajte u aluminijsku foliju. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 1 sat.
(Ciklu zamotanu u foliju dobro je staviti na lim za pečenje i tako ju peći. Ako ju stavite u pećnicu samo na rešetku, treba paziti da mjesto gdje se folija preklapa bude okrenuto prema gore jer će inače sok koji cikla ispušta prilikom pečenja kapati po pećnici.)
Ciklu ostavite da se hladi 20ak min. Onda joj odrežite gornji i donji dio i ogulite ju trljajući ju pod mlazom hladne vode.

Ciklu sitno naribajte.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg. Dodajte mu jedan po jedan žumanjak i nakon dodavanja svakog žumanjka dobro izmiksajte. Zatim dodajte brašno, naribanu ciklu i malo soli i lagano promiješajte.

Lim obložite papirom za pečenje. Papir namastite i pobrašnite pa po njemu rasporedite smjesu.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 15ak min. Pečenu koru istresite na vlažnu krpu, maknite papir (ona strana kore koja je za vrijeme pečenja bila gore sada je na krpi) i vruću koru narolajte. Ostavite ju da se ohladi.

Blitvu operite, odrežite joj bijeli dio (on se ne upotrebljava u ovom receptu). Bltvu stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte ju 2 min. Zatim ju ocijedite i isplahnite hladnom vodom pa rukama istisnite što više vode iz nje. Blitvu nasjeckajte.

Češnjak očistite i sitno nasjeckajte.
Sir zdrobite žlicom. Dodajte mu blitvu, češnjak, sol, papar i vrhnje pa dobro izmiješajte.

Razmotajte ohlađenu koru i premažite ju nadjevom.
Image and video hosting by TinyPic

Zarolajte ju i stavite u hladnjak na 30ak min da se rashladi.

Image and video hosting by TinyPic


Ako će rolada duže vrijeme stajati ružičasta boja kore će prijeći i na nadjev od sira.


Recepti s ciklom
Cikla punjena palentom i blitvom
Jesenski gratin s krumpirom, ciklom i korabicom
Kremasti prilog od krumpira i cikle
Lazanje s ciklom
Pita od krumpira i cikle ili krumpira i kelja...
Ravioli od cikle i sira
Rižoto s ciklom



- 11:17 - Komentari (1) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Pita od prokulica

Image and video hosting by TinyPic


500 g lisnatog tijesta (ili tijesto po želji)
žumanjak za premaz

Nadjev
450 g prokulica
1 (crvena) paprika
1 veliki luk
3 žlice ulja
2 žlice brašna
2 žlice margarina
300 ml mlijeka
75 g naribanog tvrdog sira (Gauda, Emmentaler…)
sol, papar
prstohvat suhe kadulje (nije obavezno)
3 žlice nasjeckanog peršinovog lišća


U originalnom receptu koristi se kupovno lisnato tijesto.
Budući da ga nisam kupila (ipak su tu godine; zaboravljivost na djelu), mozgala sam kakvo tijesto da upotrijebim. Onda sam skužila da u zamrzivaču više nemam pripremljene ni domaće varijante lisnatog tijesta iz recepta Lisnata pita od špinata, a predugo bi trajalo da ga sad idem raditi (iako je to jako fino tijesto koje radim kad imam vremena, ukusnije mi je od kupovnog lisnatog tijesta).
Zatim sam razmišljala o prhkom tijestu kao u receptu Pita od stabljiki blitve, ali htjela sam nešto drugačije.
Na kraju sam se odlučila za svojevrsnu mješavinu prhko-lisnatog tijesta.

Za to tijesto potrebno je
350 g brašna
250 g margarina sobne temperature
1 žlica octa
5 žlica hladne vode
prstohvat soli

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, oblikujte ga u kuglu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30ak min.


Za nadjev, prokulice očistite i odozdo ih zarežite ukriž.
U lonac stavite 400 ml vode, 1 čajnu žlicu octa i prstohvat soli. Kad tekućina zakuha, dodajte prokulice i kuhajte ih 4 min. Zatim prokulice ocijedite, sačuvajte vodu u kojoj su se kuhale (ima je +/-200 ml). Prokulice isplahnite hladnom vodom.

Prokulice bi mogle biti gorke, ako ih mraz nije pofurio; al to ne možete znati. Ocat i sol bi trebali zamaskirati tu gorčinu.

Papriku i luk očistite i narežite na male kockice.
Zagrijte ulje, dodajte luk i papriku i pržite 5 min na laganoj vatri. Maknite sa štednjaka i ostavite da se hladi.

U drugom loncu rastopite margarin, dodajte brašno i kratko popržite. Zalite mlijekom miješajući pjenjačom da ne nastanu grudice i kuhajte da zakuha. Kad zakuha prokuhajte oko 1 min pa dodajte vodu u kojoj su se kuhale prokulice, naribani sir i kadulju (možete dodati i 2 žlice suhog sherryja; ja ga nisam imala). Kuhajte na slaboj vatri oko 3 min pa umiješajte peršinovo lišće i maknite s vatre. Po potrebi dodajte sol i papar.
Ostavite da se malo ohladi.


Lisnato tijesto ili prhko tijesto ili neko drugo tijesto za koje se odlučite podijelite na dva dijela.
Jedan dio tijesta razvaljajte i stavite ga na dno namaštenog okruglog kalupa (promjera 26 cm), krajevi neka vise preko ruba. Tijesto nabockajte vilicom i na njega složite prokulice.
Image and video hosting by TinyPic

U originalnom receptu po prokulicama treba posložiti 16 kestena (očišćenih, raspolovljenih) – ja ne volim kestene ni u kakvom jelu pa nema šanse da ih upotrijebim. Ako netko voli kestene može ih staviti – nemam pojma kakvog bi to bilo okusa.

Na to onda stavite poprženi luk i papriku i onda odozgo žlicom ravnomjerno rasporedite mlaki umak.
Image and video hosting by TinyPic


To sve prekrijte drugim razvaljanim komad tijesta. Rubove tijesta slijepite pritišćući tijesto prstima, višak tijesta odrežite.
Tijesto odozgo premažite žumanjkom umućenim s 1 žlicom hladne vode i nabockajte ga vilicom.
Image and video hosting by TinyPic

Pitu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 30-40 min.

Poslužite mlako ili hladno.

Ovu pitu možete raditi i s blanširanim karfiolom, brokulom, porilukom…

Kestene ne stavljam jer ih ne volim, sherry nikad nisam stavila jer ga nikad nemam doma, a ni kadulju ne stavljam uvijek jer nisam ljubitelj tog začina.


*Recept je iz kuharice: Vegetarijanska kuhinja, Roz Denny, Leo-commerce, Rijeka, 1998.


Recepti koji se mogu pripremati s prokulicom
Kelj galette
Kremasti složenac od krumpira i kelja
Složenac od palente i kelja
Zapečena tjestenina s prokulicom


- 10:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

05.11.2008., srijeda

Kinder pingvi

Image and video hosting by TinyPic


Biskvit
3 jaja
3 žlice šećera
2 žlice brašna
1 žlica kakaa
+
oko 4 žlice mlijeka

Krema
500 ml biljnog šlaga
300 ml mlijeka
150 g šećera
20 g želatine

Za svaki od 3 čokoladna sloja potrebno je
100 g čokolade za kuhanje
50 g margarina
1 čajna žlica ulja


Za biskvit, odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Žumanjke dobro izmiksajte sa šećerom pa dodajte brašno pomiješano s kakaom i snijeg od bjelanjaka.
Duboki lim (34 cm x 20 cm) namastite i pobrašnite pa ulijte pripremljenu smjesu.
Pecite oko 7 min min u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi u limu. Ohlađeni biskvit prelijte mlijekom.

Za 1. čokoladni sloj, na pari otopite natrganu čokoladu pomiješanu s listićima margarina i uljem. Rastopljenu čokoladu prelijte preko ohlađenog biskvita. Ostavite da se čokolada stvrdne.


Za kremu, želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri. U lonac stavite neizmiksani biljni šlag, mlijeko i šećer. Miješajte na laganoj vatri da se šećer rastopi, kad tekućina zakuha maknite ju s vatre i dodajte nabubrenu želatinu, promiješajte da se rastopi. Smjesu podijelite na dva dijela. Jedan dio stavite nakratko u hladnjak da se što prije ohladi, a drugi dio neka se hladi na sobnoj temperaturi (da se ne bi prebrzo ohladio), povremeno promiješajte.

Kad se dio kreme koji je bio u hladnjaku ohladi, prelijte ga preko stvrdnute čokolade i kolač stavite u hladnjak na 20ak min.

Za 2. čokoladni sloj, na pari otopite natrganu čokoladu pomiješanu s listićima margarina i uljem. Rastopljenu čokoladu ostavite da se malo ohladi (možete ju staviti u hladnjak na 5-10 min).
Mlaku rastopljenu čokoladu brzo prelijte preko stvrdnute kreme (čokoladu treba brzo preliti po kremi jer će se brzo stvrdnuti). Kolač stavite u hladnjak na 10ak min da se čokolada stvrdne.

Kad se čokolada stvrdne po njoj prelijte kremu koja se hladila na sobnoj temperaturi. Kolač stavite u hladnjak na 20ak min da se krema stvrdne.

Za 3. čokoladni sloj, na pari otopite natrganu čokoladu pomiješanu s listićima margarina i uljem. Rastopljenu čokoladu ostavite da se malo ohladi (možete ju staviti u hladnjak na 5-10 min). Mlaku rastopljenu čokoladu brzo prelijte preko stvrdnute kreme. Kolač stavite u hladnjak na 10ak min da se čokolada stvrdne.

Nakon 20ak min kolač izvadite iz hladnjaka i oštrim tankim nožem narežite kolač na kocke/ploške (čokolada još nije jako tvrda pa neće pucati).
Vratite kolač u hladnjak da se dobro rashladi.


*Recept se temelji na receptu za Kinder pingvi s Coolinarike, ali ne mogu naći dotični recept da stavim link, čini mi se da tog recepta više nema na Coolinariki.



- 12:23 - Komentari (6) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Punjena glavica zelja

Image and video hosting by TinyPic


1 glavica zelja (1, 5 – 2 kg)
115 g kus-kusa + 300 ml vode + pola kocke za juhu
1 crveni luk
1 manja (crvena) paprika
2 češnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
1 čajna žlica (mljevenog) kumina
115 g zelene leće
400 ml vode + kocka za juhu
2 žlice koncentrata rajčice
sol, papar
2 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
75 g tvrdog sira
1 jaje
(2 žlice badema ili pinjola, nije obavezno)


Odrežite vrh glavice zelja. Maknite i listove koji nisu čvrsto priljubljeni uz glavicu. Odozdo malo podrežite glavicu zelja da može stajati, nemojte ju izdubiti odozdo.
Image and video hosting by TinyPic

Malim nožem izdubite glavicu zelja, pazite da ne oštetite stranice i dno glavice zelja. Pred kraj se možete poslužiti i žličicom za izdubljivanje.
To komadići koje ste izdubili iz glavice ne upotrebljavaju se u ovom receptu pa ih možete upotrijebiti za nešto drugo.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


U dovoljno velikom loncu zakuhajte vodu. Kad zakipi dodajte sol i glavicu zelja, kuhajte 5 min.
Image and video hosting by TinyPic

Zatim ocijedite vodu i ostavite glavicu zelja da se dobro ocijedi u cjedilu.


3-4 veća lista koja ste skinuli s glavice stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte ih 3 min. Ocijedite ih.


U lonac stavite 300 ml vode i razmrvljenu kocku. Kad zakuha time prelijte kus-kus, poklopite i ostavite da stoji 15ak min.

Crveni luk i češnjak oljuštite i nasjeckajte. Papriku operite, osušite i narežite na kockice.
Zagrijte ulje. Na njemu lagano popržite nasjeckane obje vrste luka i papriku, oko 5 min. Zatim dodajte kumin (možete dodati i 1 čajnu žlicu mljevenog korijandera i prstohvat cimeta) i pržite još 2 min. Dodajte ocijeđenu leću koja je preko noći bila namočena u vodi. Dodajte i 400 ml vode razmrvljenu kocku i koncentrat rajčice. Kuhajte na laganoj vatri 20ak min. Po potrebi podlijte vodom.

Maknite sa štednjaka i dodajte kus-kus, peršinovo lišće, sir i umućeno jaje (i po želji bademe ili pinjole).

Po potrebi začinite solju i paprom.

Pripremljenom smjesom napunite glavicu zelja. (Po potrebi otrgnite listove koji su se odvojili od glavice za vrijeme kuhanja.)
Image and video hosting by TinyPic

Na vrh glavice zelja stavite 3-4 lista zelja koja ste skuhali.
Image and video hosting by TinyPic


Namastite aluminijsku foliju i u nju zamotajte glavicu zelja (da otvor na kojem su listovi zelja bude okrenut prema gore).
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


U lonci zakuhajte vodi i kuhajte tako zamotanu glavicu zelja na pari 45 min.
Image and video hosting by TinyPic

Neki lonci od plemenitog čelika prodaju se zajedno s ribežom koji služi i za kuhanje na pari.
Ako nemate taj nastavak za kuhanje na pari, glavicu zelja možete kuhati u metalnom cjedilu (voda ne smije dodirivati cjedilo za vrijeme kuhanja).
Za kuhanje na pari možete upotrijebiti i gazu. Uzmite 2-3 sloja gaze i napnite ju preko površine lonca, sa strane ju čvrsto zavežite špagom, na gazu stavite glavicu zelja. Važno je da površina gaze bude napeta da ne «potone» u vodu kad na nju stavite zelje.
Odrežite višak gaze, odnosno ćoškove koji vise, da se ne bi zapalili za vrijeme kuhanja.

Za kuhanje nije potreban jako dubok i širok lonac jer se glavica zelja kuha na pari, a ne u loncu. Ipak u lonac treba staviti barem 2 litre vode jer će za vrijeme kuhanja voda ispariti.


Kuhanu glavicu zelja maknite s pare i ostavite da se 5 min hladi u foliji, a onda skinite foliju i ostavite da se glavica hladi još 30ak min.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Poslužite mlako ili hladno.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Punjeno zelje poslužite narezano na ploške.
Glavicu zelja treba rezati oštrim tankim nožem. Nadjev nije jako čvrst, ali ako se upotrebljava oštar nož punjena glavica može se narezati.


*Recept je iz kuharice: Vegetarijanska kuharica, Roz Denny, Rijeka, Leo - Commerce 1998.


Recepti koji se mogu pripremati sa zeljem
Kelj galette
Kremasti složenac od krumpira i kelja
Složenac od kelja i kruha
Složenac od palente i kelja


- 09:55 - Komentari (4) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Cikla u šlafroku

Image and video hosting by TinyPic


1 jaje
300 ml mlijeka
oko 10 žlica brašna
oko 600 g cikle
sol, papar
nasjeckano peršinovo lišće

ulje za prženje


Ciklu operite, ogulite i naribajte ju na ribež za jabuke (nije ju potrebno kuhati).

Umutite jaje s mlijekom, dodajte brašno, naribanu ciklu, začine i peršinovo lišće (ili neko drugo začinsko bilje). Sve dobro izmiješajte.

Smjesa treba biti gušća nego smjesa za palačinke pa po potrebi dodajte više brašna, ali smjesa ne smije biti ni prečvrsta jer se popečci žlicom spuštaju u ulje.
Image and video hosting by TinyPic


U tavi zagrijte ulje i žlicom stavljajte hrpice u vruće ulje, spljoštite ih pomoću žlice da ne budu deblji od 1,5 cm. Pržite popečke sa svake strane da sasvim lagano posmeđe.
Pečene popečke stavljajte na ubrus da upije masnoću.
Poslužite odmah. Po potrebi odozgo posolite i popaprite.


Između dva popečka možete staviti plošku tvrdog sira pa ih složiti u lim, odozgo posipati sirom i zapeći u pećnici kao što se u receptu Zapečeni krumpir u šlafroku radi s popečcima od krumpira.



Recepti s ciklom
Cikla punjena palentom i blitvom
Jesenski gratin s krumpirom, ciklom i korabicom
Kremasti prilog od krumpira i cikle
Njoki od cikle i sira
Pita od krumpira i cikle ili krumpira i kelja...
Rižoto s ciklom



- 09:39 - Komentari (2) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

02.11.2008., nedjelja

Šarlota s francuskom salatom

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
slana rolada po vlastitom izboru
U ovom receptu korištena je Rolada s nadjevom od slanutka, ali možete upotrijebiti i neku drugu roladu s nadjevom po želji

Nadjev za šarlotu
300 g graška
300 g krumpira
300 g mrkve
500 g majoneze
300 g jogurta
30 g želatine
sol, papar


Krumpir i mrkvu operite, očistite i narežite na podjednako velike kockice. Skuhajte ih u posoljenoj vodi kao i grašak.

Povrće ocijedite i ostavite da se ohladi.

Želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite ju da nabubri.

U loncu lagano zagrijte jogurt pa ga maknite sa štednjaka. Dodajte mu nabubrenu želatinu i miješajte da se rastopi. Postupno umiksajte i majonezu. Kuhačom umiješajte povrće. Po potrebi dodajte sol i papar.

Po želji, Francusku salatu možete napraviti kako ju i inače radite: s kiselim krastavcima, kuhanim jajima, jabukom…, ja najviše volim ovu jednostavnu varijantu.


Roladu narežite na 1 cm debele ploške.

Zdjelu okruglog dna (zapremnine oko 2 l) obložite aluminijskom folijom. Zdjelu obložite šnitama rolade.
Image and video hosting by TinyPic

Na složene šnite rasporedite nadjev i poklopite preostalim šnitama rolade.
Image and video hosting by TinyPic

Zdjelu stavite u hladnjak na 2-3 sata.

Kad se smjesa stvrdne na zdjelu stavite pladanj i sve zajedno okrenite i lagano protresite da šarlota sklizne na pladanj. Maknite zdjelu i odlijepite foliju sa šarlote.

Šarlotu ukrasite po želji.

Image and video hosting by TinyPic


- 12:31 - Komentari (9) - Isprintaj - #

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *****************************************************************************

Rolada s nadjevom od slanutka

Image and video hosting by TinyPic


Kora
400 ml mlijeka
5 žlica brašna
5 jaja
sol

Nadjev
250 g slanutka
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
4 žlice ulja
(nekoliko žlica kečapa ili koncentrata rajčice – nije obavezno)
malo mljevene crvene paprike
sol, papar
+
kiseli krastavci


Za koru, pomiješajte brašno s 200 ml mlijeka i malo soli. Ostatak mlijeka zakuhajte, maknite ga s vatre i polako mu dodavajte pripremljenu smjesu miješajući pjenjačom. Vratite na štednjak i kratko prokuhajte, miješajte pjenjačom da se ne zgruda.
Smjesu premjestite u posudu za miksanje i ostavite da se malo ohladi.
Image and video hosting by TinyPic

Ako smjesa nije glatka izmiksajte ju mikserom.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.

U toplu smjesu dodajte jedan po jedan žumanjak i dobro promiksajte.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Lim (40 cm x 36 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite.
Razmažite pripremljenu smjesu.
Image and video hosting by TinyPic

Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 20ak min.

Biskvit istresite na vlažnu kuhinjsku krpu (strana koja je za vrijeme pečenja bila gore, sada je dolje). Maknite papir za pečenje i narolajte vrući biskvit.
Image and video hosting by TinyPic


Ostavite biskvit da se ohladi. Možete ga nadjenuti i sutradan.

Za nadjev, ako koristite svježi slanutak, namočite ga u hladnu vodu preko noći. Sutradan ga ocijedite, nalijte vodu i kuhajte oko 1 sat. Kuhani slanutak ocijedite.

Ako koristite slanutak iz limenke, ocijedite ga i isperite pod mlazom vode, ocijedite ga.

Za usitnjavanje slanutka možete koristiti blender ili štapni mikser. Obje vrste luka očistite i dodajte ga slanutku zajedno sa svim ostalim sastojcima i onda usitnite sve sastojke da dobijete pastu. Ako je smjesa suha možete dodati malo juhe, ili vode u kojoj se slanutak kuhao, ili majoneze, ili kiselog vrhnja…
Začinite po ukusu. Ako ste stavili koncentrat rajčice smjesa može biti kisela, pa dodajte malo šećera.

Razmotajte roladu i po njoj premažite nadjev, na jednu stranu složite kisele krastavce i onda sve zajedno narolajte.
Image and video hosting by TinyPic


Roladu stavite nakratko u hladnjak da se rashladi.

Image and video hosting by TinyPic


Koru za roladu možete nadjenuti nadjevom po želji (sirnim namazima, majonezom, ajvarom…, u nadjeve možete dodavati kockice kuhanog ili svježeg povrća, nasjeckano začinsko bilje…).


*Recept za koru je iz kuharice: Domaći kolači, Biluš, Rodé, Božić, Znanje, Zagreb, 1983.


Recepti sa slanutkom
Mahune s umakom od slanutka
Namaz od slanutka
Riža iz pećnice s lopticama od slanutka
Rolada od slanutka
Slanutak kao grickalica


- 12:13 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

njami
Drugi blog:

U mojoj kuhinji 2
---------------------------------------
****************************

pjeva

Glazba koju slušam ovih
dana...


Skillet: Monster



yes



njami cool party thumbup mah cerek fino
Mljac!

Popis više od 300 blogova s receptima (uglavnom na hrvatskom i srpskom jeziku).
A-LJ
M-Ž


sretan
Blogerske gastro igre ...


fino


wave


thumbup


yes
***Pogodi sastojke***

mah
***Igra kuhanja***



wink

Blogerske nagrade:)

Image and video hosting by TinyPic
Gaga, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Maja, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
nena, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Mihaela, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Svetlana, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Svetlana, hvala:)

Image and video hosting by TinyPic
Svetlana, hvala:)


zujo


Neki od kućnih ljubimaca

Sony
Image and video hosting by TinyPic

Đurđa
Image and video hosting by TinyPic

Ćarli
Image and video hosting by TinyPic


sretan

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se