ponedjeljak, 08.11.2010.

Buje UFO


12. i 13. lipnja u gostoljubivom istarskom gradiću Buje, po prvi puta je održan Ultimate Frisbee Open (UFO) kamp u organizaciji Flying Disc Kluba Zagreb i udruge ZiiD. Na okupu su se ponovo našli frizbijaši FDKZ-a, FDKK-a, slovenskog FRIZMI-a te austrijskog kluba B|Bears.

FDKZ udruženi s austrijskim B|Bears-ima će pod zagrebačkim imenom sudjelovati na Svjetskom klupskom ultimate frizbi prvenstvu (WUCC 2010 Prague). Nakon "Frizbi Beyond Borders" vikenda u Strmcu (17. i 18. travnja.), u sklopu priprema za svjetsko prvenstvo, organiziran je i kamp u Bujama.

Sudionici su pristigli u petak u večernjim satima. Nakon smještaja je slijedilo ugodno druženje, a poletio je i koji frizbi za laku noć. Ljubazni domaćini rado su poveli sve budne i zainteresirane u prijatni noćni obilazak grada, kao i u posjet gradu umjetnika, čarobnom srednjovjekovnom gradiću Grožnjanu.



Uploaded with ImageShack.us

U subotu ujutro, nakon doručka, igrači su se okupili na terenima NK Buje spremni za trening. S jedne strane održavao se veoma intenzivan trening našeg te slovenskog tima koji će nastupiti na prvenstvu, a s druge strane ipak malo opušteniji trening nas ostalih igrača (od početnika do naprednijih). Nakon zagrijavanja i grupnih vježbi, podijelili smo se u ekipe i s guštom zaigrali ultimate. Napredniji igrači su kroz vježbe i igru savjetovali manje iskusne igrače, prenosili svoja znanja i iskustva.



Uploaded with ImageShack.us

Među ostalim, s ovim su se nesvakidašnjim sportom imali priliku upoznati svi zainteresirani posjetitelji, što su u ovom slučaju bila djeca, bujski srednjoškolci i grupa gradskih vijećnika i političara. U sklopu kampa organizirano je kratko predavanje o pravilima igre, kao i sama igra za djecu i političare. Usprkos jakom podnevnom suncu svi su sa užitkom naganjali leteći disk. Grupa vijećnika i političara, na čelu s gradonačelnikom Edijem Andreašićem i njegovom zamjenicom Mariannom Jelicich Buić, bila je odlično raspoložena i motivirana. Ozarena dječja lica, fair play i zajedništvo političara iz različitih stranaka također su bili pokazatelji kako je kamp u Bujama opravdao očekivanja.



Uploaded with ImageShack.us

Ana Pelko iz bujskog ZiiDa je objasnila kako je cilj bio sugrađanima predstaviti i popularizirati ovaj zasad još neprofesionalni sport, namijenjen svima, bez obzira na dob, spol i tjelesnu građu. Njegovim bi se organiziranim bavljenjem, možda i u sklopu škola, doprinijelo sprečavanju nasilja među djecom i mladima.

S obzirom da nas sunce nije nimalo štedilo, nakon pošteno odrađenih treniga u popodnevnim smo se satima ukrcali u aute i raspjevani krenuli put mora. Bilo je to zasluženo osvježenje, relaksacija i naravno, ovog puta slani leteći frizbi.



Uploaded with ImageShack.us

Po povratku s mora predvečer nas je dočekao bogat i jako ukusan roštilj. Nakon večere druženje se spontano prebacilo na teniske terene odmah uz nogometni teren. UFO tennis party! Ah, taj nemirni sportski duh.. S reketom u ruci, u kasnim noćnim satima, neki su otkrili svoje skrivene teniske talente. Drugi ih pak još nisu uspijeli otkriti, što je dakako, za sobom povuklo otkrivanje nekih komičarskih talenata. Smijeh i zabava do sitnih jutarnjih sati, povratak svojim šatorima i vrećama za spavanje, te UFO dan drugi.

U nedjelju ujutro opet nas je dočekao doručak bez premca. Potom smo se okupili na istom mjestu kao i dan prije – trening na terenima. I ovog puta igrači koji ne prisustvuju svjetskom prvenstvu radili su grupne vježbe i međusobno zaigrali. Timovi FDKZ i FRIZMI koji prisustvuju prvenstvu nakon zagrijavanja i vježbi, kao već poznati rivali, odigrali su očekivanu utakmicu. Utakmica je bila jako dobra, iako je zagrebačko-austrijski tim izgubio 17:10. FRIZMI je već dugo odlično uhodana ekipa, dok su Zagrepčani i Austrijanci imali rijetke prilike za zajedničke treninge i utakmice. Ali, pokazali su da se formiraju u jedan složniji tim te da optimizam, međusobno razumijevanje i poštivanje svakako vode naprijed.



Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us

Nakon drugog dana treninga već pomalo iscrpljene i omamljene suncem, domaćini su nas počastili neočekivanim roštiljom za ručak. Skidamo im kapu! Pozdravili smo se sa našim dragim Austrijancima i Slovencima, i s obzirom da nismo odoljeli čarima morskog osvježenja, prije povratka u Zagreb pravac more je bio neizbježan. Pješčana plaža u Umagu, jedan balunčić ’ picigin. Veselo društvo u morskom krugu se sa sve više hrabrosti i žara bacalo za balunčićem.. hm, picigin se čini dobrom taktikom za oslobađanje straha od layout-a :).



Uploaded with ImageShack.us

I onda je došlo vrijeme da krenemo dalje.. neki od nas su stali na kratki obilazak bajkovitog Motovuna te zadovoljno nastavili prema Zagrebu.
Ako mene pitate, odličan vikend!
Zahvaljujemo gradonačelniku Buja Ediju Andreašiću, dogradonačelnici Marianni Jelicich Buić i Turističkoj zajednici grada Buja, te brojnim volonterima i sponzorima što su omogućili Bujski UFO. Nadamo se da će to postati tradicionalni međunarodni kamp (pa i turnir) i privući što brojniju publiku svih generacija!

Do sljedećeg viđenja u Bujama, ultimate!
Mare

- 22:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.