četvrtak, 24.09.2009.

Scoops Camp u Zagrebu


Nakon još jednog uspješno održanog ultimate frizbi 3Scoops3 kampa donosimo intervju s voditeljem kampa. Međunarodno priznati trener Grega Connellya poznat pod nadimkom “Scoops” igra ultimate frizbi već 29 godina i uzor je mnogim igračima i trenerima diljem svijeta.

12. i 13. rujna na terenima NK Sava Strmec, Sv. Nedjelja okupilo se 40-ak sudionika iz Slovenije, Austrije, Češke i Hrvatske. Kamp je organizirao jedini hrvatski ultimate frizbi klub Flying Disc Klub Zagreb. Ovo je druga godina da je kamp održan u Hrvatskoj, a Connelly održava slične kampove diljem Sjeverne Amerike, Europe i Azije.

Image Hosted by ImageShack.us

Kamp je pružio priliku svim igračima da od vrsnog trenera koji je ove godine američku momčad doveo do zlatne medalje na svjetskim igrama u Tajvanu nauče sve što ih zanima o ultimate frizbiju. Uz grupne vježbe, dio vremena igrači su proveli podijeljeni u dvije skupine: početnici i napredni igrači. Tako je svaki igrač imao mogućnost unaprijediti svoju igru.

Uz to kamp je bio izvrsna prilika za upoznavanje, igru i razmjenu iskustava s igračima iz drugih timova, iz drugih zemalja. Connelly je svojim prepoznatim trenerskim sposobnostima prenio svoje znanje na svakog igrača – od početnika preko naprednijih igrača pa sve do trenera, koji će iskoristiti stečeno znanje u narednoj godini.

Image Hosted by ImageShack.us

Evo kako je Greg Connelly “Scoops” odgovorio na naša pitanja.

O ultimate frizbiju

Ovaj se sport može opisati kao mješavina američkog nogometa (zbog dvije gol zone u kojima se postiže zgoditak u slučaju da igrač u napadu u njoj uhvati frizbi), košarke (jer se igrač s frizbijem ne smije micati) i nogometa (jer čim tim koji je u napadu izgubi frizbi, tim koji je do tad bio u obrani uzima frizbi i kreće u napad). Igra je vrlo brza, zahtjeva popriličnu fizičku kondiciju zbog mnogo trčanja, ali je i vrlo zabavna. Uzajamno poštovanje među igračima očituje se i na terenu gdje vlada natjecateljska atmosfera i izvan terena gdje se igrači međusobno druže, podupiru se i savjetuju.

O priznatosti ultimate frizbija

Iako mnogo ljudi još nije upoznato s ovim sportom, sport je u SAD-u priznat. Pravila igre koja postoje, trener i struktura čine sport legitimnim. U Europi se sport sve više razvija i igrači puno rade na promociji i popularizaciji sporta i iz godine u godinu vidljiv je velik pomak.

O povijesti igranja i treniranja ultimate frizbija

Odrastao sam u Philadelphiji i imao priliku igrati u mnogim sveučilišnim i klupskim timovima diljem Istočne obale. Neko sam vrijeme živio i igrao u Europi, gdje sam upoznao mnogo igrača iz središnje Eeurope. Trenirao sam klubove u Aziji, Europi i Sjevernoj Americi. Neko je vrijeme živio u Vancouveru gdje je i trenirao jedan klub.

O klupskim i sveučilišnim timovima u SAD-u

U SAD-u treenutno postoji oko 1000 klupskih timova, koji uključuju open tim (uglavnom muškarci), ženski tim (samo žene) i miješani tim (muškarci i žene). U velikim gradovima postoji oko 2-3 kluba, dok su ostali raspoređeni po manjim gradovima i mjestima. Veći klubovi se natječu i mnogo putuju kako bi prisustvovali na nacionalnim natjecanjima dok se manji klubovi natječu uglavnom na lokalnoj razini. Također postoji i oko 800 sveučilišnih timova od kojih su neki ozbiljniji, dok se ostali natječu samo na sveučilišnoj razini. Na sveučilištu postoji samo Open i ženski tim. Oko 30 - 40% igrača igra i za sveučilište i za klub I ta je brojka u stalnom porastu jer sport počinju trenirati sve mlađi i mlađi igrači..

O ulaganju u mlađe igrače

Ja sam počeo trenirati s 14 godina i tada sam bio uglavnom najmlađi igrač. Nacionalno državno tijelo ultimate frizbija UPA ulaže mnogo novaca i resursa u juniorski program, kojim žele privući što mlađe igrače da se počnu baviti ovim sportom. Tako se već djeca u srednjoj, čak i osnovnoj školi počinju baviti ultimate frizbijem.

O trenerima ultimate frizbija

Za svakog je trenera nužno odlično poznavanje pravila igre, važan je element i Spirit Of The Game, koji uči sudionike ovog sporta da poštuju igru i igrače. Zadnjih 5-6 godina postoji trenerski program, pomoću kojeg treneri putem priručnika i interneta mogu naučiti sve što trebaju znati o igri, ali i naučiti nove strategije i razmijeniti iskustva s drugim trenerima.

O sucima i promatračima

Jedna od stvari koja razlikuje ultimate frizbija od ostalih sportova je i činjenica da u ovom sportu nema sudaca. U zadnje vrijeme to se ponešto izmijenilo pa su tako u Ujedinjenom Kraljevstvu uveli suce, dok su u Americi na važnijim natjecanjima prisutni tzv. promatrači. Promatrači se uključuju u igru u onom trenutku kada se dogodi prekršaj i igrači ne mogu sami to riješiti. Tada se uključuje promatrač, koji objektivno razriješava nastalu situaciju. Dakle svih 14 igrača su suci i moraju dobro poznavati pravila i uzajamno se poštovati kako bi uspjeli riješiti sve prekršaje na terenu.

O Svjetskim igrama

Scoops je momčad SAD-a doveo do zlatne medalje, a osim njih sudjelovalo je još 5 timova: Japan, Australija, Kanda, Ujedinjeno Kraljevstvo i Tajvan. Ovo vrlo važno natjecanje održano je bez promatrača i sve je jako dobro funkcioniralo. Scoops kaže kako je bilo teško izabrati 13 najboljih igrača, koji će predstaviti zemlju na ovom natjecanju, no ispostavilo se da je ispravno odabrao.

Image Hosted by ImageShack.us

- 17:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.