< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

U.K.O.R. iliti unikatni klub obožavatelja Ramonesa je nevladina organizacija osnovana u Zagrebu godine 2006. Bavi se obožavanjem Ramonesa. Osnovan je iz puke iliti čiste dosade dviju strastvenih obožavateljica (rekli bismo fanatika) već spomenutih Ramonesa. Jednog dana na Trgu pod utjecajem kruškovca s mlijekom poželjele su upoznati istomišljenike.
«Želim nešto novo, nešto drugačije…»
«No shit!»
«Hajdemo osnovati klub!»
«Nadjenimo mu ime U.K.O.R.!»
I onda dođe Hrabren.
(Lec pritend det det ekšuuli hepnd! )



I ZATO SVI ZAINTERESIRANI POŠALJITE ove podatke :
Ime;prezime;mjesto i godina rođenja;e-mail
NA : zelim_ukor@net.hr uz naznaku «za prijave»

Linkovi

Blog.hr

Osnivači kluba:

Tonny Ramone
M.J. Ramone
Hree Hree Ramone

Posebni članovi (ministrice za komunikaciju s normalnima):

Peshy Ramone
Tatey Ramone

Članovi kluba:

Sheena Ramone
Roby Ramone

srijeda, 25.10.2006.

CBGB

Čitatelji traže, ja pišem. Hvala K3rmitu na temi.


CBGB (Country, Blue Grass, and Blues) je bio legendarni glazbeni klub smješten u Ulici Bleecker (Bleecker Street) broj 315, u kvartu Bowery, u Manhattanu koji se dakako nalazi u New York Cityu, u saveznoj državi New York, u Sjedinjenim Američkim Državama. Osnovao ga je Hilly Kristal godine 1973., a u početku je bio zamišljen kao klub koji će producirati glazbene stilove sadržane u naslovu kluba, no postao je legendaran kao okupljalište američkih punk bendova i bendova inspiriranih punkom kao što su The Ramones, Television, The Dead Boys, The Dictators, Blondie i Talking Heads. Klub je zatvoren na vikend nakon13. listopada 2006. Grupa The Dictators predvodili su posljednji Friday i Saturday Night, 13. i 14. listopada te su im se u subotu pridružili Debbie Harry i Chris Stein iz grupe Blondie u izvedbi akustičnog seta. Posljednji koncert održala je pjevačica Patti Smith u nedjelju, 15. listopada. CBGB trgovina, robna kuća i online trgovina ostat će otvorene do kraja mjeseca listopada na originalnoj lokaciji. 1. studenog ove će ustanove preseliti na Broadway i Ulicu Bond (Bond Street).

Photobucket - Video and Image Hosting
Ovo je ulaz u klub

Osnivanje

CBGB je osnovan u prosincu 1973. godine na mjestu Kristalovog prijašnjeg kafića Hilly's on the Bowery koji je poslovao od 1969. do 1972. godine. Kada je zatvorio taj kafić, najprije se usredotočio na profitabilniji noćni klub Hilly's u West Villageu, no i to je morao uskoro zatvoriti zbog problema s vlastima, te se preselio natrag na Bowery. Puno ime novog kafića bilo je CBGB & OMFUG što znači «Country Bluegrass Blues and Other Music For Uplifting Gormandizers». «Gormandizer» znači proždrljivac, a u Kristalovom kontekstu bio bi to proždrljivac dobre glazbe.
Kako je i samo ime govorilo, Kristal je želio da kafić pušta uglavnom country, bluegrass i blues glazbu (uz čitanja poezije), no postao je poznat kao mjesto gdje se rodio američki punk. Nakon što je, u kolovozu 1973. propao Mercer Arts Center, nije preostalo mnogo mjesta u New Yorku gdje bi novi bendovi mogli svirati vlastitu izvornu glazbu, te su neke grupe-izbjeglice iz Mercera, kao Suicide i Wayne County, svirale među prvima u CBGB-u, kada je tek bio osnovan. Ipak, ključni trenutak u ranijoj povijesti toga mjesta bio je, kako se smatra, kada je nedjeljom uvečer u klubu počela svirati grupa Television, i to 31. ožujka 1974, što je označilo početak poplave izvođača tzv. «ulične glazbe» (naročito Ramonesi), kako se punk u početku nazivao.

Photobucket - Video and Image Hosting
Ak ste na stageu, to izgleda ovako...

1970-e

Na trećem nastupu grupe Television u CBGB-u, 14. travnja 1974., u publici su bili Patti Smith i Lenny Kaye iz grupe Patti Smith Group; ipak, taj bend nije nastupio u CBGB-u sve do 14. veljače 1975. Uz grupu Television, ostali rani izvođači bili su The Stillettoes (s pjevačicom Debbie Harry iz buduće grupe Blondie), koji su svirali s Televison 5. svibnja 1974., novoosnovani Blondie (dok su se još zvali Angel & the Snakes) i The Ramones, obje grupe u kolovozu 1974.
Mink DeVille, Talking Heads, Tuff Darts, The Shirts, Steel Tips, The Heartbreakers, The Fleshtones i mnogi drugi bendovi slijedili su ubrzo nakon toga. Klub je nastavio predstavljati mnoge punk i new wave bendove tijekom godina.
CBGB je imao samo jedno pravilo za bendove koji su htjeli svirati u klubu: samo vlastite stvari, bez obrada.

Photobucket - Video and Image Hosting
Ak ste u publici, vidite ovo:)
Photobucket - Video and Image Hosting
Ili ovo...Ramonesi u CBGB's

Hardcore punk

Iako je CBGB korišten kao dobra prilika za bendove na turnejama kada su prolazili kroz New York, scena koja je održavala klub na životu tijekom 1980-ih bila je underground hardcore punk scena u New Yorku. Nedjelja je u CBGB-u bila dan za matineje (također zvana «trash day» u dokumentarcu o hardcore skinheadsima). Svake nedjelje, od popodneva do večeri, pozornicu bi preuzela nekolicina hardcore bendova, često za malo novaca. Tijekom godina, matineje u CBGB-u postale su institucijom, prije nego li je nasilje na sceni i izvan nje natjeralo Kristala da odbije priređivati hardcore koncerte. Sve do 1990. godine, u CBGB-u nije se održao ni jedan hardcore ili punk koncert. CBGB je vratio hardcore nekoliko puta, a u posljednjih nekoliko godina nisu postojala pravila koji žanrovi mogu, a koji ne mogu biti izvođeni u klubu.
Bendovi koji su se proslavili na matinejama su, između ostalih, Gorilla Biscuits, The Cro-Mags, Agnostic Front, Sick Of It All, Reagan Youth, Warzone i Youth Of Today.

Zatvaranje

Godine 2005. počela je svađa između CBGB-a i uprave Boweryja. Odbor je teretio Kristala za dug od 91000 dolara za ne plaćanje najamnine, a Kristal je tvrdio da nije bio obaviješten o povećanju najamnine koja je iznosila 19000 dolara mjesečno. Kada je najam istekao, uspjeli su sklopiti ugovor da klub ostane otvoren još četrnaest mjeseci, a Kristal se odrekao svojih legalnih borbi i pokušaja da njegov klub dobije status objekta od povijesnog značaja.
Klub je naposljetku zatvoren 15. listopada 2006. Kristal planira preseliti klub daleko od njegovih korijena i otvoriti novi CBGB u Las Vegasu. Vlasnik želi trenutni klub ogoliti do zidova i prenijeti što je više moguće u Nevadu.
«Ponijet ćemo pisoare», ustvrdio je. «Sve ću da ti srušim, bre! Sve ću da uzmem! Selidbenici su mi rekli: 'Sve treba da uzmeš, a ostalo da podeliš na aukciji budalama na eBayu.' Zašto ne? Netko će uzet.»
Posljednji koncert je izvela Patti Smith. Pjevala je obrade pjesama iz 60-ih, primjerice «My Generation grupe The Who i «Gimme Shelter» Rolling Stonesa s očitim paralelama sa CBGB-em. Flea iz Red Hot Chili Peppersa prisustvovao je koncertu. U ponoć je navršio 44 godine pa su mu bend i publika zapjevali «Sretan rođendan» (priložen video zapis). Serious Sattelite Radio emitirao je koncert uživo. U svom posljednjem bisu, Smith je izlistala mnoge glazbenike koji su preminuli od njihovog zadnjeg nastupa u CBGB-u (također na videu dolje). Posljednja stvar koju je bend odsvirao bila je «Gloria», no sadržavala je dijelove iz refrena pjesama «Blitzkrieg Bop» (Hey Ho Let's Go) i «Gloria»!

Photobucket - Video and Image Hosting
Nakon što je zatvoren

Ramonesi nastupaju u CBGB-u 1974.

Happy Birthday Flea!

Patti Smith: Elegie


Napisao: Hree Hree Ramone




| Komentari (23) | Printaj | # |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.