Edukacijski seminar "Psihosocijalna prilagodba starijih osoba na udomiteljstvo"

petak , 30.11.2012.

U sklopu Projekta "Korak bliže osobama 3. životne dobi", koji Udruga "Pozitiva" od svibnja ove godine provodi u suradnji i uz potporu Ministarstva zdravlja, danas je održan seminar za udomitelje starijih osoba s novogradiškog područja. Cilj seminara je edukacija udomitelja o stresnosti i separacijskoj anksioznosti koju starije osobe doživljavaju prilikom napuštanja svojih domova, susjeda kraj kojih su proveli život, ustaljenih navika, dragih stvari za koje su sentimentalno vezani i nastavka života u udomiteljskoj obitelji. Seminar je polaznicima ponudio modele za pomoć starijim osobama pri suočavanju sa stresom i u adaptaciji, kao i modele konzultantske pomoći koju udomitelji mogu dobiti od stručnjaka u lokalnoj zajednici.
Seminar je vodila Darija Pavlović, dipl. socijalna radnica, a udomitelji su izrazili želju za daljnjim stručnim osposobljavanjem u organizaciji Udruge "Pozitiva", kako bi proširili znanja i vještine u udomiteljskoj skrbi o starijim osobama.







PREDAVANJE: "Izvori stresa i profesionalnog izgaranja u borbi protiv ovisnosti"

srijeda , 28.11.2012.



U organizaciji novogradiškog Koordinacijskog tijela za suzbijanje zlouporabe droga u utorak 27.11.2012. u Novoj Gradiški održan je stručni skup za stručnjake iz odgojno-obrazovnih institucija, zdravstva, socijalne skrbi, policije i nevladinih udruga koji se bave prevencijom ovisnosti.
Predavač na temu "Izvori stresa i profesionalnog izgaranja u borbi protiv ovisnosti" bila je i predsjednica Udruge "Pozitiva" mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije, a nazočne su bile i članice Udruge - Marija Dautović, dipl. pedagog i Mira Linjaković, prof. pedagogije, te suradnice na aktualnim projektima koje Udruga provodi u području prevencije ovisnosti o hrani i ovisnosti o društvenim mrežama Koraljka Hausnet-Lasović, prof. psihologije i Mirela Brlić-Trnka, prof. pedagogije. Udruga "Pozitiva" je na skupu distribuirala i svoj bilten "Gdje je nestao čovjek?", koji je je nastao u sklopu prošlogodišnjeg projekta "Prevencija suvremenih oblika ovisnosti".



Seminar "U korak s koracima djeteta"

subota , 24.11.2012.

Sukladno planu edukacije u području jačanja roditeljskih kompetencija, danas je u organizaciji Udruge "Pozitiva" održan seminar „U korak s koracima djeteta“. Seminar je dio projekta "Učenje roditeljstva nakon stresnog iskustva maloljetničke trudnoće i poroda" koji Udruga provodi u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih.
Voditeljica seminara Marija Dautović, dipl, pedagog je kroz power-point prezentaciju, primjere iz pedagoške prakse i vježbe održala edukaciju o djelotvornim odgojnim metodama primjerenima razvojnim potrebama i mogućnostima djeteta. Cilj ove projektne aktivnosti je "spustiti" pedagoške spoznaje o učinkovitim odgojnim stilovima u praksu, te pokazati dugoročne posljedice roditeljske permisivnosti s jedne strane, i autoritarnosti s druge strane, za vlastiti osjećaj uspješnosti u ulozi roditelja, ali i za zdravo prelaženje iz jedne u drugu razvojnu fazu djece.



Završni seminar "Tko i što je između roditeljske popustljivosti i kontrole?" Udruga "Pozitiva" organizirat će 13. prosinca 2012.mah

Druga pedagoška radionica "Zaslužujem više"

srijeda , 21.11.2012.



U sklopu projekta "Emocionalno jedenje-put u ovisnost", koji Udruga "Pozitiva" provodi u suradnji i uz potporu Ministarstva zdravlja", 21. studenog 2012. održana je još jedna pedagoška radionica s djevojkama dobi 15-16g. koje su ciljna skupina ovog Projekta. Radionicu "Zaslužujem više" vodila je Mira Linjaković, prof. pedagogije, s ciljem jačanja samopouzdanja i samopoštovanja kao zaštitnih činitelja u sklopu prevencije ovisnosti u ženskoj adolescentnoj populaciji.











TAIEX Radionica o minimalnim standardima kvalitete u području programa/projekata smanjenja potražnje droga

utorak , 20.11.2012.


Na poziv Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH, Udruga "Pozitiva" sudjelovala je na "Radionici o minimalnim standardima kvalitete u području programa smanjenja potražnje droga" koju je Ured,uz potporu TAIEX jedinice Europske komisije (DG enlargement), organizirao u Zagrebu 19.-20. studenog 2012. u Hotelu "Four Points by Sheraton Panorama".


Svrha radionice bila je upoznati sudionike s EU minimalnim standardima u području programa smanjenja potražnje droga, pružiti stručnu pomoć provoditeljima programa prilikom izrade koncepta programa i evaluacije njegovih učinaka te podići razinu kvalitete postojećih programa, osobito u području prevencije.

Tribina "Utjecaj reklama na prehrambene navike mladih"

srijeda , 14.11.2012.

Udruga "Pozitiva" i ove se godine odazvala pozivu za Tjedan poduzetništva koji se od 12. do 16. studenog nizom događanja obilježava u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi Nova Gradiška. O psihološkim učincima reklama na stvaranje prehrambenih navika mladih, na tribini održanoj 14. studenog 2012., učenicima 3. i 4. razreda - komercijalistima govorila je mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije. Srednjoškolci su proširili spoznaje iz područja psihologije kupca i psihologije oglašavanja, a u raspravi su sudjelovale i prof. Ivana Gajski-Berić te pedagoginja Mira Linjaković, prof.




Seminar "Igrom do učenja o sebi i djetetu"

utorak , 13.11.2012.

U prostorijama podružnice Hrvatskog liječničkog zbora 13.11.2012. održan je još jedan seminar Udruge "Pozitiva" u sklopu edukacijskog programa za jačanje roditeljskih kompetencija.
O igri, kao jednom od prvih načina učenja i komunikacije između djeteta i roditelja, polaznicima je govorila Marija Dautović, dipl. pedagog. Roditelji su educirani i o odabiru didaktičkih igrački primjerenih dobi djeteta i njegovim razvojnim mogućnostima.
Evaluacija putem tzv. semafora osjećaja pokazuje da su se polaznici seminara
osjećali "sretno...zahvalno...oduševljeno...ponosno...ohrabreno ...".
To je još jedna potvrda da ovaj projekt, koji Udruga "Pozitiva" provodi u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, ostvaruje svoj primarni cilj - korisnicima iz ciljne skupine pomaže da se osjećaju sigurnije, zadovoljnije i kompetentnije u roditeljskoj ulozi.





Slijedi seminar "U korak s koracima djeteta", koji će također voditi Marija Dautović, dipl. pedagog.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>