Udruga Pozitiva: inicijativa jačanja "lokalne društvene mreže" - MLADI ZA MLADE

subota , 29.09.2012.



U subotu 29. rujna 2012., u sklopu Projekta "Uhvaćeni u zamku društvenih mreža" koji Udruga "Pozitiva" provodi u suradnji i uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, Darija Pavlović, dipl. socijalna radnica u suradnji s predsjednikom Savjeta mladih Grada Nove Gradiške Markom Kovre prezentirala je prema Savjetu mladih spoznaje o pojavnosti problema ovisnosti o društvenim mrežama u populaciji mladih našeg grada te inicijativu naše udruge o jačanju „lokalne društvene mreže“ kao preventivne mjere.
U interaktivnom pristupu istaknuta je potreba za izvaninstitucionalnim modelom vršnjačke samopomoći, koju mladi ljudi rado prihvaćaju i prije se otvaraju u problemnim životnim situacijama nego bližnjima, školi ili zdravstvenim institucijama, o čemu svjedoče i rezultati koje smo dobili kada smo pitali mlade tko su osobe/mjesta od njihovog povjerenja u slučaju da trebaju pomoć u rješavanju problema ovisnosti - 42% ispitanika dobi 15-19g.za pomoć bi se obratilo vršnjacima. Budući da je Savjet mladih Grada Nove Gradiške itekako važan partner u skrbi za dobrobit mladih našeg grada, nezaobilazan je dionik i u preventivnim programima u lokalnoj zajednici.

Udruga "Pozitiva" - edukacijski program za jačanje roditeljskih kompetencija

nedjelja , 23.09.2012.

Sa željom da mladima zatečenima roditeljstvom pomognemo da se osjećaju sigurnije, zadovoljnije i kompetentnije u roditeljskoj ulozi za koju se nisu stigli pripremiti, Udruga "Pozitiva" će do kraja 2012.g. provesti ciklus seminara koje će voditi multidisciplinarni tim - klinički psiholog, pedagog, defektolog i socijalni radnik. Projekt "Učenje roditeljstva nakon stresnog iskustva maloljetničke trudnoće i poroda" Udruga provodi u suradnji i uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih.

Jučer je održan uvodni seminar "Do jučer djeca svojih roditelja, danas već roditelji svojoj djeci" u kojem je mr. Ljiljana lukačević, spec. kliničke psihologije obradila teme gubitka mladenačke slobode te posljedičnih problema prilagodbe na samostalnu brigu ne samo o sebi već i o svom djetetu, na danonoćni život s partnerom , na podjelu obveza i poslova, na podređivanje vlastitih želja potrebama novorođenčeta i dr.


U listopadu će biti organizirani seminari "Put koji počinje kvalitetnom komunikacijom" i "Privrženost kao specifična socio-emocionalna veza između djeteta i majke", a do kraja godine bit će još organizirani seminari o značaju igre kao jednog od prvog načina učenja učenja i komunikacije, o djelotvornim odgojnim metodama primjerenima razvojnim potrebama i mogućnostima djeteta, te o metodama discipliniranja i podnošenja frustrirajućih situacija.

POZITIVA i umirovljenici - "Jedan dan bez samoće"

srijeda , 19.09.2012.

S ciljem uspostavljanja povezanosti s vlastitom dobnom skupinom, stjecanja novih socijalnih veza, te afirmacije zdravih stilova života i kvalitetnog provođenja vremena osoba 3. životne dobi, Udruga "Pozitiva" je 18. rujna 2012. u autohtonom seoskom ambijentu eko-etno sela Stara Kapela organizirala cjelodnevno druženje umirovljenika. Energija koju su pokazali naši umirovljenici teško se može opisati riječima - smijalo se, pjevalo, sviralo, zaigralo, vozilo čamcem po ribnjaku, pješačilo do obližnjih vidikovaca, pocikivalo u traktorskim prikolicama...


























S veseljem su sudjelovali i u svim igrama za poticanje opažanja, vizualno-motoričkih sposobnosti, sposobnosti zaključivanja, te koncentracije i pamćenja, koje je osmislila psihologinja mr. Ljiljana Lukačević. Takmičarski karakter pridonio je poticanju aktivnosti, boljoj grupnoj povezanosti i socijalnom učenju. Najuspješnija grupa na kraju dana bili su "Lopoči" i nagrađeni su prigodnim paketom zdravih poizvoda, a simbolično su nagrađene i drugoplasirana grupa "Sve za ljubav" te trećeplasirana "Tamburaši i dvije snaše".



Na imanju obiteljskog gospodarstva Staklarević priređen je ručak za sudionike, a raspjevane i nasmijane skoro nas je u Staroj Kapeli zatekao i prvi mračak.







Uz pojedinačne zahvale na jednom prekrasnom danu, ispred svih se zahvalila gđa. Anđelka Đurđević - "hvala Udruzi Pozitiva od srca... ovaj dan nikada nećemo zaboraviti...".
Počašćeni smo što su nas naši umirovljenici prihvatili u nastojanju da im budemo "korak bliže".
Naime, "Jedan dan bez samoće" dio je projekta "Korak bliže osobama 3. životne dobi" koji Udruga "Pozitiva" provodi u suradnji i uz financijsku potporu Ministarstva zdravlja.

Udruga Pozitiva: edukacijski seminar "Koliko je koraka do ovisnosti?"

četvrtak , 13.09.2012.


Nakon radio-emisije "Facebookomanija" u programu Radio Nove Gradiške, projekt "Uhvaćeni u zamku društvenih mreža" koji Udruga Pozitiva provodi u suradnji i uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, nastavljen je 13. rujna 2012. edukacijom mladih na temu „Koliko je koraka do ovisnosti?", organiziranoj u suradnji s novogradiškom Gimnazijom.
Kristina Terzić, dr.med. specijalizantica psihijatrije upoznala je mlade s podacima prema kojima se procjenjuje da u Hrvatskoj profile na Facebook društvenoj mreži ima više od milijun i pol Hrvata, od čega trećinu čine mladi u dobi od 18-24 godine. S obzirom da je ovo relativno nova ovisnost, točnog podatka o broju hrvatskih fejs-ovisnika nema, ali zna se da se u Klinici za psihijatriju Vrapče već liječe mladi koji vode svoju borbu i priznali su da im treba pomoć.
Mladi su upozoreni na potencijalnu opasnost razvoja ovisnosti ako društvene mreže ozbiljno i ultimativno doživljavaju, te ako su emotivno vezani uz informacije koje izmjenjuju putem njih.
Dr. K. Terzić educirala je mlade o simptomima i fazama razvoja ovisničkog ponašanja i istaknula rizične faktore: provjeravanje Fejsa svakih sat vremena svaki dan; poznavanje napamet postova, novosti i profila svojih prijatelja; spajanje na Facebook čim upale pretraživač i u neprimjerenim situacijama (u školi,za vrijeme obiteljskih okupljanja i svih ostalih važnih trenutaka); stavljanje slika događa prije negoli je uopće završio; bijes kad promijene izgled Facebooku; stavljanje komentara na svaki post ili sliku; osjećaj razdražljivosti i nemira kad im Internet nije dostupan i potrebe da se što prije ponovno "spoje" te odu provjeriti što su propustili dok nisu bili online.

Mladi su savjetovani i o tome kako izbjeći i/ili izaći iz zamke društvenih mreža. Prvi je korak kontrolirano odlaziti na Facebook - odrediti si vrijeme u danu kada smiju provjeriti što ima na Facebooku i odrediti si koliko vremena će provesti tamo, te nakon toga taj dan više ne ići na Facebook. Upozoreni su da će, ako je ovisnost jaka, osjetiti svako malo poriv i nesvjesno krenuti upisivati www. face…. u računalo, ali trebaju se oduprijeti. Nakon nekog vremena, ukoliko budu disciplinarni, navika da stalno provjeravaju Facebook će nestati.
Ako to ne uspije, slijedeći korak je privremena deaktivacija, pa čak i gašenje Facebook- profila.
Ukoliko niti jedno od ovog ne uspije, mladi će spoznaje o tome u kojoj su fazi ovisnosti o društvenim mrežama, te konkretnu stručnu pomoć oko (samo)kontrole, kao i upute i podršku za apstiniranje od društvenih mreža moći dobiti u okviru savjetovanja "Uključi se u grupu NE-ovisnih", koje će u studenom i prosincu ove godine u sklopu Projekta voditi mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije.

Nakon power-point prezentacije i predavanja, srednjoškolci suu interaktivnom pristupu razmijenili vlastita iskustva i iskustva svojih prijatelja/poznanika s problemom prekomjernog i nekontroliranog "boravka" na društvenim mrežama, te problemima koje imaju u trenutku kad im internet nije dostupan.





S "Pozitivom" do znanja - znanjem do stava prema hrani

ponedjeljak , 10.09.2012.

S povratkom djece i mladih s ljetnih praznika nastavlja se i program edukacije koji Udruga "Pozitiva" provodi s ciljem prevencije novijih oblika ovisnosti. Tako stručnjaci iz područja mentalnog zdravlja u suradnji sa srednjim školama ovih dana provode edukacijske seminare "Hrana kao nasušna potreba, a ne sredstvo za emocionalno ispunjenje" i "Zamke ugode u sitosti". Cilj edukacija je informiranje mladih o tijeku stvaranja ovisničkog obrasca o hrani, o neurološkoj aktivnosti u mozgu zaduženoj za žudnju i uživanje koja je podjednako uključena u slučaju ovisnosti o prekomjernom uživanju u hrani kao i kod ovisnosti o kemijskim supstancama, te o zamkama trenutnog opuštanja i ugode nakon konzumacije hrane u stresnim i frustrirajućim situacijama. Na seminarima mladi uče da je zadovoljavanje potrebe za hranom primarna biološka potreba koja se nalazi u bazi piramide životnih potreba, a ne sredstvo za ostvarivanje viših životnih potreba - potrebe za sigurnošću, pripadanjem i ljubavlju, poštovanjem i samopoštovanjem te samoaktualizacijom.

Edukacijski seminari "Hrana kao nasušna potreba, a ne sredstvo za emocionalno ispunjenje"















Edukacijski seminari "Zamke ugode u sitosti"










Edukacijski seminari dio su projekta Udruge "Emocionalno jedenje - put u ovisnost" koji podupire Ministarstvo zdravlja. Zahvaljujemo srednjim školama na promociji projekta u ciljnoj populaciji i tehničkoj pomoći u provođenju edukacija (prostor, oprema).


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>