Stručni skup "Jačanje mreže partnerstva u prevenciji alkoholiziranja mladih"

nedjelja , 18.03.2012.

U organizaciji Koordinacijskog tijela za suzbijanje zlouporabe droga na području Grada Nova Gradiška i Udruge "Pozitiva" Nova Gradiška i ove je godine u Novoj Gradiški obilježen Tjedan psihologije u Hrvatskoj. Na stručnom skupu održanom 23. veljače 2012. u velikoj Gradskoj vijećnici sudjelovalo je 40-sudionika - predstavnika Centra za socijalnu skrb, Centra za predškolski odgoj, osnovnih i srednjih škola, Vijeća roditelja i Vijeća učenika osnovnih i srednjih škola, civilnih udruga i medija. Skupu je nazočila i iskazala podršku organizatoru zamjenica gradonačelnika dr. Ljepša Rakas-Vujčić.



O problemu alkoholiziranja mladih ispred organizatora su govorile psihologinje prof. Koraljka Hausnet-Lasović i mr. Ljiljana Lukačević.



U potrazi za "srećom, zabavom, opuštanjem i bijegom od problema" mladi ljudi razvijajuju specifičan odnos prema alkoholu - piju puno i u kratkom vremenu, kako bi se što prije doveli u stanje pijanstva. Osim u disku i kafićima, piju na različitim javnim mjestima u gradu gdje si donose piće koje "jeftinije" kupe u trgovinama. Zabrinjavaju iskazi maloljetnika da najčešće nisu doživjeli provjeru dobne podobnosti za kupovinu i konzumiranje alkohola, a još više brinu podaci da su u svega 10% slučajeva svog pijenja doživjeli reakciju vlastitih roditelja, prijatelja i policije. Osim izravne štete koju alkohol ima na planu psihičkog i fizičkog zdravlja mladih, postoje i druge komplikacije. U pijanom stanju mladi češće upadaju u tučnjave, događaju im se nesreće i ozljede, ulaze u spolne odnose i uopće, čine ono zbog čega polovica njih u trijeznom stanju požali.
Predavači i sudionici tribine nakon rasprave se slažu u nekoliko stvari; potrebno je:
- mijenjati društvene norme i stavove o alkoholu
- educirati mlade o dugoročnim posljedicama pijenja
- isticati obvezu i odgovornost roditelja u sprječavanju alkoholiziranja vlastite djece
- isticati obvezu i odgovornost škole u kontroli pokušaja konzumacije alkohola u i oko škole te u prigodama školskih ekskurzija, zabava i sl.
- isticati nužnost kontrole provođenja Zakona o zabrani prodaje i točenja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 g.
U svim preventivnim akcijama nužna je suradnja obitelji, struke i nadležnih institucija u lokalnoj zajednici, ali i dosljednost i kontinuitet.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>