Info-dani "Dođi i izaberi" 9.-13. prosinca 2011.

ponedjeljak , 12.12.2011.

U organizaciji novogradiškog Koordinacijskog tijela za suzbijanje zlouporabe droga u prostoru bivše robne kuće u centru Nove Gradiške od 9. do 13. prosinca organizirani su Info-dani "Dođi i izaberi", s ciljem predstavljanja kapaciteta lokalne zajednice za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti te resocijalizaciju ovisnika. Udruga "Pozitiva" predstavila se sa svoje četiri vrste brošura na središnjem info-punktu, gdje su predstavljeni i promidžbeni letci i brošure Hrvatskog crvenog križa, Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije te Zajednice "Susret" Ivanovac.

>

TRIBINA UDRUGE "POZITIVA" - INTERNETOMANIJA - ŠTO JE TO???

subota , 10.12.2011.

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti Udruga „Pozitiva“ je 30. studenog 2011. u Gimnaziji Nova Gradiška održala još jednu tribinu o suvremenim oblicima ovisnosti.
Moderator tribine bila je prof. mentor Mira Linjaković.
Kao uvod u raspravu na temu ovisnosti o računalima i ostalim suvremenim tehnologijama, održano je predavanje koje je potaklo učenike na razmišljanje o mogućim zamkama prekomjernog korištenja interneta, mobitela, računala općenito, uz definiciju tehnološke ovisnosti kao pretjeranog korištenja tehnologije koja narušava fizičko i/ili psihičko zdravlje te uzrokuje poteškoće u socijalnom funkcioniranju.

Ono što su sudionici zamijetili i što je zabrinjavajuće je, da u Hrvatskoj nema organiziranih oblika liječenja, mada su svi svjesni koliko je taj oblik ovisnosti uzeo maha.
Mladi sudionici, srednjoškolci, pravilno zaključuju i izražavaju zabrinutost za svoje zdravlje kao i zdravlje svojih vršnjaka. Smatraju da je korisno o tome razgovarati i vidjeti koliko zapravo koristimo tehnologiju kao pomoć u radu, a koliko postajemo robovi te iste tehnologije. Ono što su zaključili zajedno sa moderatoricom ove tribine je da treba biti umjeren, ne bježati od tehnologije i koristiti je sebi na korist. Također da moraju biti oprezni da bi očuvali svoje fizičko, socijalno i psihološko zdravlje i postali uspješni mladi ljudi..
Ova tribine i sva slična nastojanja, mogu biti dobar doprinos struke i mladih ljudi da zajedno osvijeste problem i pomognu u smanjivanju štetnih utjecaja ovog suvremenog oblika ovisnosti.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>