U Agoniji

ponedjeljak, 17.06.2013.

Crtice 12

Uvijek imaj na umu da je tvoja vlastita odlučnost da uspiješ daleko važnija od bilo čije druge odlučnosti. (Abraham Lincoln)


Nije tajna da volim filmove. Nije tajna da posebno cijenim filmove jednog redatelja. Nije tajna da je njegovo ime Steven Spielberg.
Iako sve manje gledam filmove (i dalje ih volim ali vrijeme koje im mogu posvetiti je sve manje) za Spielberga uvijek pronađem vremena. Jučer sam uspio nekako pronaći dva sata vremena za Lincolna. Da tek jučer ... U kinu nisam bio (tamo vodim samo djecu ... za sebe nemam vremena...) pa sam tako sa radošću u videoteci posudio blu-ray izdanje.

Postojalo je više ideja na koji način snimiti film (biografski, dokumentaristički ...). Spielberg se na kraju odlučio obraditi najvažniji dio Lincolnova nasljeđa, čuveni 13. Amandman američkog ustava. Događaji koji su prethodili usvajanju ovog povijesnog akta opisani su u knjizi Doris Kearns „Team of Rivals“ (http://www.amazon.com/Team-Rivals-Political-Abraham-Lincoln/dp/1451688091) koja je dijelom poslužila kao podloga za briljantan scenarij (Tony Kushner). Spielberg je htio filmu podariti što autentičniji „štih“. Tako je inzistirao na preciznoj replici Lincolnove radne sobe, na posao (snimanje) je dolazio u odjelu („Ne mogu snimati film o Lincolnu i na set dolaziti sa baseball kapom“) i Lewisu se cijelo vrijeme snimanja obraćao sa „Gospodine Predsjedniče“ ... Poruka koju film šalje je univerzalna i ne može se usko vezati za američku povijest. Ono što je zanimljivo jest način na koji je Lincoln izvojevao ovu povjesnu pobjedu. Nije dovoljna samo plemenita ideja za njenu realizaciju. Bilo je potrebno pobijediti predrasude kako bi se porazili uvriježeni diskriminirajući stavovi o ljudima drugačije boje kože. Iako će proći još skoro 100 godina do potpune pobjede, trebalo je napraviti taj prvi korak. Lincoln je udario temelje ...

Izvrsna glumačka ekipa (Daniel Day Lewis, Sally Field, Hal Holbrook, Tommy Lee Jones, David Strathairn ...) izvanredno je odradila svoj posao. Posebnu pohvalu zaslužuje Daniel Day Lewis. Svakom kretnjom, gestom, riječju, toliko je uvjerljiv da imate osjećaj da gledate dokumentarac sa stvarnim Lincolnom (kada je odabrao sa kojim glasom će interpretirati Lincolna, snimku sa glasom je poslao Spielbegu u kutiji sa nacrtanom lubanjom i kostima, tako dajući do znanja da nitko prije njega ne smije čuti snimku). Manje je poznato da je ulogu Lincolna trebao tumačiti Liam Neeson. Nakon što je odbio ulogu (zbog razlike u godinama sa stvarnim Lincolnom u toj dobi), Spielberg je ulogu ponudio Daniel Day Lewis-u. Međutim i Lewis je odbio ulogu (bolje rečeno, uljudno se zahvalio Spielbergu smatrajući da će teško portretirati tako uspješnu i veliku povijesnu ličnost). Steven se u očaju požalio svojim prijateljima da će na kraju odustati od cijelog projekta (na kojem je radio ukupno 12 godina) ako Daniel ne prihvati ulogu. Ono što se također ne zna jest način na koji je Di Caprio nagovorio Daniela da ulogu ipak prihvati ... Ne znam što mu je Di Caprio rekao ali je svakako zaslužio da se zbog toga i njegovo ime nađe na kraju filma jer je Daniel Day Lewis prvi glumac koji je dobio Oscara kao glavni glumac u filmu kojeg je režirao Spielberg!


Ovo je glumački film, pravi punokrvni primjerak klasičnog filma, ispričan tako da lako možete prepoznati vrijednosti koje je Lincoln izborio, tako da vam je jasno koje sve zamke nosi društvo kojeg zovemo demokracija ali prije svega to je film u pravom smislu te riječi. Smisao filma jest privući pričom koja će nam biti predočena pokretnim slikama. Ovaj je film to uspio. Uživao sam u svakom kadru, a vi ako niste ... pravac videoteka i pronađite dva sata slobodnog vremena.


- 11:38 - Komentari (25) - Isprintaj - #