ponedjeljak, 26.02.2007.

79. dodjela Oscara

Image Hosted by ImageShack.us
79. dodjela Oscara protekla je u znaku Martina Scorcesea i njegovog filma "Pokojni" (The Departed) s četiri osvojena zlatna kipića. Može se reći da se akademija napokon odužila Scorseseu koji je nakon sedam nominacija napokon osvojio Oscara za najboljeg redatelja, i to za film, koji po mnogima, nije najbolji u njegovom bogatom filmskom opusu. Pokojni su u vrlo jakoj konkurenciji odnijeli nagradu za film godine, te još nagrade za najbolji adaptirani scenarij i montažu.

Image Hosted by ImageShack.us
Nagradu za najbolju žensku glavnu ulogu je, nakon tri nominacije, sasvim očekivano odnijela Helen Mirren za maestralnu izvedbu Elizabete II u filmu "Kraljica" (The Queen). U ovoj kategoriji najveća je gubitnica Kate Winslet koja se ni nakon pete nominacije nije uspjela domoći zlatnog kipića.

Forest Withaker je potpuno zasluženo osvojio Oscara za najbolju mušku glavnu ulogu za odlično portretiranje ugandskog diktatora Idija Amina Dade u filmu "Posljednji škotski kralj" (The Last King of Scotland). U ovoj kategoriji najveći gubitnik je Peter O'Toole koji ni nakon osam nominacija nije uspio osvojiti Oscara.

Image Hosted by ImageShack.us
Najbolja sporedna glumica je Jennifer Hudson koja je Oscara osvojila za ulogu u filmu "Komadi iz snova" (Dreamgirls), a najbolji sporedni glumac je Alan Arkin koji je nagrađen za ulogu u filmu "Mala Miss Amerike" (Little Miss Sunshine).

Najveći gubitnici ovogodišnje dodjele su "Komadi iz snova" koji su od osam nominacija osvojili samo dva Oscara (sporedna ženska uloga i zvuk), te "Babel" koji je od sedam nominacija osvojio samo Oscara za najbolju glazbu.

Ovogodišnjim iznenađenjem se može nazvati film "Faunov labirint" (El Laberinto del Fauno) meksičkog redatelja Guillerma del Tora koji je osvojio tri zlatna kipića. Nagrađen je za najbolju kameru, scenografiju i šminku, ali nije pobijedio u kategoriji za najbolji strani film. Taj je Oscar otišao njemačkom filmu "Život drugih" (Das Leben der Anderen).

Dva Oscara je osvojio dokumentarni film "Neugodna istina" (An Inconvenient Truth), Davisa Guggenheima o bivšem američkom potpredsjedniku Alu Goreu i njegovom djelovanju na osvješćivanju javnosti o opasnosti globalnog zatopljenja. Očekivano su pobijedili u kategoriji za najbolji dokumentarni film ali malo iznenađenje je bio Oscar za najbolju pjesmu u filmu, koju je za "I Need To Wake Up" dobila Melissa Etheridge.

Ostali dobitnici:

ANIMIRANI FILM: Ples malog pingvina
ORIGINALNI SCENARIJ: Mala miss Amerike (M. Arndt)
ZVUČNI EFEKTI: Pisma s Iwo Jime
VIZUALNI EFEKTI: Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja
KOSTIMOGRAFIJA: Marija Antoaneta
KRATKI DOKUMENTARAC: Krv okruga Jingžu
KRATKI ANIMIRANI FILM: Danski pjesnik
KRATKI IGRANI FILM: Priča sa Zapadne obale
OSCAR ZA ŽIVOTNO DJELO: Ennio Morricone


Po mom mišljenju najbolje odjevena glumica na ovogodišnjoj dodjeli je bila ikona stila Nicole Kidman koja je zablistala u prekrasnoj crvenoj haljini.
Image Hosted by ImageShack.us

15:48 Komentari (8) Isprintaj #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

eXTReMe Tracker