Turopolje https://blog.dnevnik.hr/turopolje-mjesto

srijeda, 30.03.2011.

Popis 2011: Obavijest stanovništvu

POPIS STANOVNIŠTVA, KUĆANSTAVA I STANOVA U REPUBLICI HRVATSKOJ 2011. GODINE
Popis 2011. provest će se u razdoblju od 1. do 28. travnja 2011., na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (NN, br. 92/10.).
Sudjelovanje u Popisu je obavezno, što je naznačeno i u spomenutom zakonu, a osobe su dužne na pitanja u Popisu dati točne i potpune odgovore. Na pitanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti osobe se mogu slobodno izjasniti.
Popis je najveće statističko istraživanje jedne države kojim se prikupljaju, obrađuju i objavljuju podaci o stanovništvu, kućanstvima i stanovima.
Cilj je svakog popisa ustanoviti broj i teritorijalni raspored stanovništva, ukupno za cijelu državu, po županijama, gradovima/općinama i naseljima. Osim broja i prostornog rasporeda, popis stanovništva osigurava podatke o osnovnim demografskim, etničkim, obrazovnim, ekonomskim, migracijskim i drugim obilježjima stanovništva, o broju kućanstava, obitelji i njihovim karakteristikama te podatke o stambenom fondu, njegovim karakteristikama, opremljenosti, starosti zgrada itd. Posebna je vrijednost rezultata Popisa da su prikupljeni na cijelom području Republike Hrvatske, prema stanju u istom trenutku i jedinstvenoj Metodologiji popisa.

ŠTO VAS MOLIMO?
Vaše sudjelovanje iznimno je važno te Vas molimo da se odazovete na suradnju s popisivačem koji će pri dolasku u kućanstvo pokazati službeno ovlaštenje.
Svojim sudjelovanjem i točnim odgovorima na postavljena pitanja omogućit ćete da Popis 2011. bude kvalitetno proveden, što će osigurati i kvalitetne popisne rezultate. Molimo Vas da za članove svoga kućanstva pripremite osobni identifikacijski broj (OIB) ili broj osobne iskaznice kako bi ih popisivač mogao upisati u obrasce.
Ako popisivač nikog ne zatekne kod kuće, ostavit će Obavijest o ponovnom dolasku s naznačenim danom i vremenom dolaska, odnosno svoj kontakt telefon na koji ga možete nazvati i dogovoriti vrijeme popisivanja.

TAJNOST PODATAKA
Osobni podaci prikupljeni Popisom službena su tajna i koristit će se isključivo za statističke svrhe kako je i propisano Zakonom o Popisu 2011. i Zakonom o službenoj statistici.
Podaci Popisa prikazivat će se isključivo u skupnom (agregiranom) obliku na razini Republike Hrvatske, županija, gradova/općina i naselja.
Naša obveza jest u potpunosti zaštititi Vašu privatnost.
Još jednom Vas molimo za suradnju i unaprijed zahvaljujemo,

ŽUPANIJSKO POPISNO POVJERENSTVO
ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

30.03.2011. u 17:14 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 28.03.2011.

Izložba Shallinih radova.


02.01.2011.godine u teškoj prometnoj nesreći život je izgubio naš dragi i voljeni prijatelj Igor Blažeka -Schalla.
Turopoljska udruga mladih organizirala je izložbu Schallinih slika njemu u čast i sjećanje.
Izložba je održana 26.03. u društvenom domu Turopolje, a sav prikupljen prihod ide za izradu nadgrobne ploče.
Hvala svim TUMumovcima na prekrasnom performansu i na odličnoj kreaciji prostora.Bilo je potrebno puno truda i rada da se sve ove ideje pretvore u realnost,ali poznavajući nas to je bilo i za očekivati i zato Vam jedno "VELIKO HVALA " ,ponosni smo što Vas imamo.Hvala svima koji su došli na izložbu,a Vi koji niste propustili ste nešto posebno, jer on je cijelo vrijeme bio sa nama i to su svi osjetili, vladala je neopisiva energija i toplina.Vjerujem da ćemo ovo ponovit. Još jednom HVALA svima !!!







više slika pogledajte ovdje

Prijatelju uvijek ćeš biti sa nama...

28.03.2011. u 12:52 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 25.03.2011.

Park turopoljskih branitelja

Gradsko vijeće Velike Gorice još je krajem prošle godine potvrdilo nove nazive ulica i javnih površina. No večina mještana to još uvijek ne zna.Na inicijativu Mjesnog odbora Turopolje park ispred društvenog doma dobio je ime
"Park turopoljskih branitelja"..Samim time i društveni dom sada spada pod park tj. mijenja adresu.
Ime parka birao je Mjesni odbor,a izbor je logičan pošto se u njemu nalaze: spomenik palim borcima NOB-a i spomenik palim braniteljima u Domovinskom ratu.Između ta dva spomenika nalazi se križ podignut od mještana 2001 .godine.


spomenik palim borcima NOB-a (narodnooslobodilačke borbe)


spomenik palim braniteljima u Domovinskom ratu

25.03.2011. u 10:33 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 20.03.2011.

Svjetski dan šuma, 21. ožujka

Ova je godina na poticaj Hrvatske proglašena Međunarodnom godinom šuma, a u ponedjeljak, 21. ožujka, na Svjetski dan šuma na glavnom gradskom trgu u Slavonskom Brodu od 10 do 12 sati dijelit će se promidžbeni letci, a djeci iz osnovnih škola 250 sadnica hrasta lužnjaka i 300 smreke.

U četvrtak, 24. ožujka, u Požegi se otvara poučna staza Hajderovac, a u Bjelovaru 17. i 18. lipnja na prostoru gudovačkog sajma "Dani hrvatskog šumarstva". Ondje će Hrvatske šume održati i svoju središnju proslavu Međunarodne godine šuma.

Na sjednici Generalne skupštine Europske poljoprivredne konfederacije 1971. godine odlučeno je da se prvi dan proljeća, 21. ožujka obilježava kao Svjetski dan šuma. Kasnije je i UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) podržala ovu ideju vjerujući kako takav događaj može doprinijeti povećanju svijesti o očuvanju šuma i šumskih ekosustava.

U povodu Svjetskog dana šuma predsjednik uprave Hrvatskih šuma Darko Vuletić naglasio je da je godina 2011. proglašena Međunarodnom godinom šuma, i to upravo na poticaj iz Hrvatske 2005. na 5. zasjedanju Foruma za šume Ujedinjenih naroda (UNFF). To i ne treba iznenaditi jer šumarska struka u Hrvatskoj ima 250-godišnju tradiciju, dodao je.

Vuletić je istaknuo kako je ukupna površina šuma i šumskog zemljišta u Hrvatskoj dva i pol milijuna hektara, što je 47 posto kopnene površine države. Po vrstama drveća najzastupljenija je bukva (36 posto), hrast lužnjak (12 posto), hrast kitnjak (10 posto), obični grab (9 posto), jela (8 posto), poljski jasen (3 posto), smreka (2 posto) te ostale vrste (20 posto).

Šumama u Hrvatskoj, rekao je Vuletić, gospodari se na temelju Šumskogospodarskih osnova područja, koje se donose na razdoblje od 10 godina, a njima se utvrđuje ekološka, gospodarska i socijalna podloga za biološko poboljšanje šuma i povećanje šumske proizvodnje. Sva područja kojima gospodare Hrvatske šume nose certifikat FSC kojim se potvrđuje da se šumama gospodari na ekološki osjetljiv, ekonomski učinkovit i socijalno odgovoran način.

Godišnje se u šumama, kojima gospodare Hrvatske šume, iskoristi manje od prirasta, čime se osigurava budućnost održiva gospodarenja, istaknuo je Vuletić i dodao da ulažu oko 100 milijuna kuna na godinu u provedbu preventinih protpupožarnih mjera.

Područja na kojima je opasnost od izbijanja požara ljeti najveća nadziru se 24 sata, a na kraškom području djeluju osposobljene interventne skupine radnika opremljene vozilima i alatom za prosijecanje prosjeka i početno gašenje požara. Uz to pet posto ukupnih prihoda od naknade za korištenje opće korisnih funkcija šuma uplaćuje se županijskim vatrogasnim zajednicama i jedinicama lokalne uprave i samouprave na kraškom području.

"Kao šumar i kao predsjednik uprave ističem da nam je osnovna zadaća predati našoj djeci još bolje, bogatije i biološki raznolikije šume. Uz more i ravnicu Hrvatska je i zemlja šuma i takva će i ostati. Šume su naše naslijeđe i budućnost. Prodaja, privatizacija samih šuma ne dolazi u obzir jer su šume nacionalno bogatstvo", zaključio je u izjavi za Hinu predsjednik uprave Hrvatskih šuma Darko Vuletić u povodu 21. ožujka, Svjetskog dana šuma.

Svjetski je dan šuma, kojim se želi istaknuti važnost šuma i njihove zaštite.
Šume su najsloženiji ekološki sustav na Zemlji. One štite zemljište od erozije, povoljno utječu na klimu, režim voda, na prinos u poljoprivredi, ali i na zdravlje.
U Hrvatskoj šume prekrivaju 47 posto teritorija, a 95 posto ih je prirodnih. S obzirom na to da je u državnom vlasništvu 78 posto šumskog zemljišta i šuma, država se brine za njihovu biološku obnovu.
Iz strategije održivog razvoja Hrvatske doznajemo i da je više bjelogoričnih nego crnogoričnih šuma. Ističe se i da su u usporedbi s europskim - šume u Hrvatskoj u vrlo dobrom stanju



O TUROPOLJSKOM LUGU




20.03.2011. u 21:09 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 19.03.2011.

Čestitamo Dan očeva

Zovu vas
TATA..
ili tatica...ili otac...ili babo...
ili ćaća...ili oče...ili pater ...ili papy...
ili tajo, tajko...ili možda tajkić
ma kako da vas zovu potrebni ste im
od vas očekuju pomoć
samo uz vas mogu odrasti u prave ljude
budite ponosni na svoje očinstvo

SRETAN VAM DAN OČEVA !!!



Dan očeva obilježava se svake godine 19.03., odnosno na dan sv. Josipa. Naime, sv. Josip je prema rimokatoličkoj vjeroispovijesti zaštitnik obitelji i pravi primjer brižnog i voljenog oca.

Iako se u našem mentalnom sklopu smatra da je briga za odgoj djece u obitelji isključivo povjerena majkama, uloga očeva u obitelji je neophodna i jednako potrebna.

Sklad i harmoničnost u obiteljima proizlaze iz međusobne ljubavi, podrške i zajedništva, a zajedništvo čine: majka, otac i djeca! Današnje doba nam nažalost ne dopušta da puno provodimo vremena sa svojom djecom, no bitno je da ga zato provodimo kvalitetno.
Stoga, barem na ovaj dan očeva, čestitajmo tatama njihov dan i kažimo im koliko ih volimo i koliko nam znače u životu, iako nisu uvijek pored nas

19.03.2011. u 09:21 • 0 KomentaraPrint#^

Mala škola ribolova

ŠRK Ribomanija provodi program edukacije mladih športskih ribolovaca kroz MALU ŠKOLU RIBOLOVA pod nazivom « UDICOM PROTIV IGLICE ». Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane, a pogotovo roditelje s djecom koja imaju sklonosti prema ovom vidu športa te vole boravak u prirodi, da iskažu svoju zainteresiranost te se jave g.Siniši Kosu na broj mobitela 098/16 85 203 ili Email: srk.ribomanija@gmail.com

Program će se provoditi od 17. travnja kroz teoretsku i praktičnu nastavu gdje bi djeca stekla osnove ribičkih vještinana na ŠRC Jezera u Vukojevcu.

Svi sudionici dobit će u cijeni kotizacije ribolovni pribor, a tijekom izvođenja programa osigurana je užina. Po završetku edukacije svi polaznici dobivaju zahvalnice .

Uz ribički pozdrav BISTRO!
Veselimo se Vašem dolasku!

ŠRC Jezera - Vukojevac





Smještena su Donjem Vukojevcu (glavna cesta Zagreb - Velika Gorica -Sisak) nasuprot benzinske postaje.
Znači od metropole lagane vožnje 35 minuta i dolazite u pravi mali raj, iz V. Gorice 10-tak minuta a iz Siska 15 minuta. U ponudi je velik parking.
Osim samih jezera tu se nalazi i ribička kuća (drvena naravno i uređena u adekvatnom duhu).
Vlasnik uvjetuje kupovinu pića iako u ponudi ima i fine papice (od standardnog: čevapi, pastrva, fiš, srdelice a zna se okretati i gujda, piceki, janjac.....sve prema željama gostiju).
Ukoliko dolazite s obitelji za djecu su na raspolaganju igralište s ljuljačkama, vrtuljkom, klackalicom a svako dijete se razveseli kad ugleda ljubimce: pse, mačke, guske, koze, kokice....
Za samo pecanje na raspolaganju imate dva jezera oko kojih se okoliš održava tako da vam nisu potrebne sjekire, lopate i sl.
Od ribe možete upecati: amura, štuku, somića, šarana, tolstolobika i naravno babuške. Vlasnik vodi računa o redovitom poribljavanju.
Ako kojim slučajem malo jače "potegnete" i niste se u stanju vratiti kući - ima rješenje i za to - na raspolaganju su vam dva bungalova.
A ako pak želite organizirati kakvu veselicu (bilo koje prirode) sve šta je potrebno je dogovor s vlasnikom
(super je).
I najbolje čuvam za kraj: prema potrebi se na prilaznom putu spušta rampa i zatvaraju vrata šta vam jamči zagarantiranu privatnost.

19.03.2011. u 08:53 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 17.03.2011.

TUROPOLJSKA TRKA

Pred nama je još jedna Turopoljska trka u organizaciji Maraton kluba Velika Gorica. Trka će se održati ove nedjelje, a sve započinje kod stadiona Radnik već od 8 sati ujutro podizanjem startnih brojeva. Trenutna oblaci organizatoru ne ide na ruku, no nema brige jer prognostočari najavljuju suh i sunčan dan utrke.

Utrke učenika, građana, familija, tvrtki, polumaraton

Učenička trka kreće u 9 sati ujutro s prvašićima osnovnih škola dok bi do 10.20 sati kroz stazu dugu 1000 metara trebali protrčati svi uzrasti osnovnih škola. Startnina odnosno prijava za učenike se ne plaća.

Na 5000 metara utrkivat će se juniori do 19 godina starosti, ista je duljina Trke građana samo za stanovnike s turopoljskog kraja, kao i Utrka tvrtki u kojoj tim čine zaposlenici jedne tvrtke. Utrka familija zbraja rezultate članova obitelji koji trče polumaraton, 5000 metara i učeničku utrku.

A glavna utrka, polumaratonska duljine 21097 metara, koja se trči kroz grad započinje u 10.30 sati, a prve trkače koji će proći kroz ciljnu ravninu očekuje se sat vremena kasnije. Trenutni rekord staze drži Slavko Petrović s vremenom 1:04:51 kod muškarca dok rekord staze kod žena drži Lucija Kimani s vremenom 1:14:23.

- Ako nas posluži lijepo vrijeme ove godine po najavama očekujem rekord, očekujemo preko 1500 natjecatelja. Imamo 8 dječjih kategorija, 18 kategorija polumaratona, 10 kategorija na utrci građana - rekao nam je Mato Bilić, predsjednik goričkog maraton kluba.

Novost ove godine je da staza utrke više ne izlazi iz naselja Velika Gorica prema Velikoj Mlaki, već će se trčati do Zadarske ulice. Prijaviti na utrku možete se i preko on-line prijavnice na stranicama maraton kluba, ali i na sam dan utrke na licu mjesta.

Motiv trke Plavi žabac

Kao motivi utrke do sada su se pojavljivali razni motivi vezani uz Plemenitu opčinu turopoljsku, začetnika utrke prije 19 godina, poput banderijalca, kravate, Lukavec grada i drugih. Bilo je tu i raznih kapela, crkava, Muzej Turopolja i Andautonija, a na plakatima su se našli i turopoljska svinja, govedo tur i konj pasavac. Životinjama se ove godine pridružuje Plava žaba koja obitava u močvarnim šumama Turopoljskog luga, a posebna je jer u proljeće promijeni svoju sivu boju tijela u plavu. Autorica motiva je Adrijana Robić.


17.03.2011. u 16:22 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 11.03.2011.

RIBOMANIJA JE POČELA !!!



Obavještavam Vas da je u Turopolju od siječnja 2011. počeo s radom novi Športsko ribolovni klub "RIBOMANIJA". Klub će provoditi školu ribolova za djecu, a okuplja i starije ribiće koji će kao članovi kluba steći pravo lova ribe na raznim destinacijama bez naknade (za sada po 5 ribolova na ŠRC Jezera Vukojevac, ŠR Pisko Pisarovina, ŠRD Som Kerestinec, te nadamo se i ŠRC Jarun i ŠRK Ivanec) i po pravilima društava i ribnjaka na kojima će se ostvariti spomenuta prava s članskom kartom kluba.

Godišnja članarina iznosi 50,00 kuna

Za članove će biti organizirano klupsko natjecanje u lovu ribe udicom na plovak.

Za sve zainteresirane
Email:
srk.ribomanija@gmail.com

11.03.2011. u 13:25 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 06.03.2011.

KLINCI OSVOJILI 1. MJESTO !!!

Na 102. Turopoljskom fašniku (Mali fašnik) 06.03.2011. godine naši klinci iz Turopolja,u organizaciji TUM-a, osvojili su 1. mjesto !!!

Od 102. Turopoljski fašnik-pobjeda klinaca iz Turopolja i Maskenbal u društvenom domu u Turopolju


ČESTITAMO !!!

Od 102. Turopoljski fašnik-pobjeda klinaca iz Turopolja i Maskenbal u društvenom domu u Turopolju


Turopoljska udruga mladih: Svim mamama, bakama, tatama, gđi. Dudi posebno, našoj maloj dječici koja su se posebno trudila i svima ostalima koji su se našli u ovoj priči,
Veliko hvala :) !!!

Od 102. Turopoljski fašnik-pobjeda klinaca iz Turopolja i Maskenbal u društvenom domu u Turopolju


Prvi put na natjecanju i odmah prvo mjesto , svaka čast.Inače naši klinci su bili vatrogasci,a tema je bila poplava...

Od 102. Turopoljski fašnik-pobjeda klinaca iz Turopolja i Maskenbal u društvenom domu u Turopolju


Naravno, u društvenom domu Turopolje organiziran je doček za klince ,a ujedno i maskembal za cijelo mjesto i šire.Naravno i fašnika smo spalili,bilo je odlično.

06.03.2011. u 22:12 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 01.03.2011.

NK Turopolje - BLOG


Evo ljudi od sad,uz blog stranice našeg mjesta i DVD-a ,postoji i blog stranica nogometnog kluba Turopolje.
Blog stranica "NK TUROPOLJE" napravljena je na zahtjev naših vjernih navijača i članova. Molim sve članove i navijače našeg kluba da podrže stranicu i svakodnevno ju posjećuju,jer na stranici će se prikazivati svakodnevne vijesti i informacije o našem klubu. Također će se prikazivati, sažetci sa utakmica, slike, video isječci i ostalo.

molim sve zainteresirane za uređenje i svakodnevno osvježavanje stranice novim informacijama da se jave na mail

Email:
nogometniklubturopolje@gmail.com


01.03.2011. u 12:18 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

IZ POVIJESTI TUROPOLJA


Nakon izgradnje pruge Zagreb-Sisak 1862 godine, Eksploatacija turopoljskih šuma (Turopoljski Lug) uzela je maha. Nedaleko sela Rakitovca i Buševca podignuto je skladište kojim su upravljali Francuzi. Tu, pored želježničke stanice ručno je obrađivano drvo, a najtraženija roba bile su "Duge" za bačve raznih veličina. Uz rub skladišta uskoro su podignuti objekti u koje se najprije privremeno, a zatim stalno, smjestila radnička populacija. Tako je izraslo naselje koje dobiva ime Turopolje. Doduše mještani okolnih sela nazivali su ga "Leštant", ali je taj naziv kasnije napušten. Svi zaposleni obavljali su teške fizičke poslove ili su kao "Kirijaši" prevozili trupce iz šume do stovarišta.


Filip Deutsch (Dojč), industrijalac iz Zagreba, kupio je 1910. godine od Plemenite opčine turopoljske pedesetak jutara zemlje. Doktor Ljudevit Josipović, turopoljski župan, prodao je tu zemlju bez pristanka seoskih sudaca, kojima je samo preostalo da naknadno, kad je već sve bilo gotovo, odobre prodaju. Tako je utemeljena drvna industrija u Turopolju koja je radila pod nazivom "Filipa Deutscha sinovi". Vlasnik je odmah počeo dizati objekte za pilanu i kuće za radnike i stručnjake koje je namjeravao dovesti iz Zagreba i drugih krajeva Hrvatske. Stanovi su građeni u nizu i nazvani su "Kolonija". U rekordnom roku u ono vrijeme podignuti su svi objekti i već u lipnju, odnosno srpnju 1911. godine počela je proizvodnja rezane građe, uglavnom hrastovine iz turopljskih šuma. Kapacitet pilane bio je 40.000 m3, sa pet gatera i jednim venecijanerom sa vlastitom električnom centralom za pogon pilane i rasvjetu mjesta. Pilana je radila i za vrijeme II svjetskog rata, pod upravom okupatora . U dva navrata pokušana je zapaliti od partizana, no nije htjela gorjeti.


U mjestu je postojala ciglana od čijih su se cigli izgradili mnogi objekti u mjestu i okolici. U mjestu je uz ciglanu iskopavanjem ilovače nastalo i umjetno jezero "Bajer", ali nažalost kada je prokopan kanal Sava - Odra jezero je presušilo, a zatim je kroz nekoliko godina i zatrpano. Ciglana je, zbog loše kvalitete sirovine, prestala s radom 1938. godine. U blizini ciglane je postojala i lugarnica. Zanimljivo je da je Turopolje nekad imalo školu, kino, knjižnicu, radio postaju, poštu, restoran, kuglanu, streljanu, mesnicu, brijačnicu... , a danas u moderna vremena toga više nema. Nekada je u mjestu djelovalo nekoliko sekcija: glumačka, kuglačka i streljačka.


Uz drvnu industriju, kroz svoju povijest, izraslo je i moderno radničko naselje. Drvna industrija počela je s radom 1911, godine, pa se ta godina uzima i kao godina nastanka mjesta Turopolje. Zbog svoje povijesti i zbog radnih ljudi skromnih životnih prilika, za zaštitnika mjesta izabran je Sv. Josip Radnik, a slavi se 01.svibnja, kada se održava sv. Misa i slavi se dan mjesta, te međunarodni praznik rada.


Turopolje danas

Danas mjesto Turopolje broji oko 1000 stanovnika. U mjestu se nalaze željeznički - ranžirni kolodvor, drvna industrija, ambulanta, društveni dom, zgrada nogometnog kluba sa igralištem, trgovina. U neposrednoj blizini mjesta nalazi se i letjelište Aero kluba Velika Gorica, gospodarsko - poslovna zona "Turopolje - Rakitovec", te poznati zatvor - kaznionica Turopolje. U mjestu djeluje jedno od najstarijih nogometnih klubova u našem kraju NK Turopolje (nekada: NK proleter, osnovan 1930. godine), Dobrovoljno vatrogasno društvo Turopolje (osnovano 1941. godine), Udruga hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata - ogranak Turopolje, udruga TUM (turopoljska udruga mladih), Udruga umirovljenika Turopolje, Belot klub Turopolje, ŠRK (športsko ribolovni klub) Ribomanija, te Stolno teniski klub Turopolje.


PRIČE IZ TUROPOLJSKE PILANE


Život i razvoj mjesta Turopolje neraskidivo je vezan uz drvnu industriju.
Turopoljska pilana u povijesti nije bila samo izvor egzistencije mještana, već i stalna pomoć u svim akcijama u mjestu.
Priče iz pilane govore o povijesti i razvoju jedne drvne industrije, ali i jednog mjesta i njegovih stanovnika.

Uvod

Priče br. 1

Priče br. 2

Priče br. 3

Priče br. 4

Priče br. 5

Priče br. 6

Priče br. 7

Priče br. 8

Priče br. 9

Priče br. 10

Priče br. 11

Priče br. 12

Priče br. 13

Priče br. 14

Pogovor

ARHIVA - ČLANCI


Lipanj 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (1)
Studeni 2013 (5)
Listopad 2013 (2)
Rujan 2013 (2)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (4)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (2)
Veljača 2013 (7)
Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (5)
Studeni 2012 (7)
Listopad 2012 (7)
Rujan 2012 (4)
Kolovoz 2012 (5)
Srpanj 2012 (2)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (6)
Travanj 2012 (4)
Ožujak 2012 (4)
Veljača 2012 (8)
Siječanj 2012 (3)
Prosinac 2011 (13)
Studeni 2011 (8)
Listopad 2011 (3)
Rujan 2011 (1)
Kolovoz 2011 (3)
Srpanj 2011 (9)
Lipanj 2011 (6)
Svibanj 2011 (9)
Travanj 2011 (8)
Ožujak 2011 (10)
Veljača 2011 (10)
Siječanj 2011 (11)
Prosinac 2010 (7)

INFO


Email bloga:

turopolje@ymail.com


- - -

BESPLATNA IGRAONICA - RADIONICA


Nedjeljom Društveni dom Turopolje Od 17:00 do 18:30 sati


- - -


Broj posjeta blogu od prosinca 2010


Free Web Counter


TUROPOLJE KARTA I VREMENSKA PROGNOZA


 


ZET-VOZNI RED,LINIJA-305 VELIKA GORICA-TUROPOLJE


 


HŽ-VOZNI RED



 


VAŽNI TELEFONSKI BROJEVI :



  • Vatrogasci Velika Gorica

01 6221-283


01 6262-903



  • Hitna pomoć Velika Gorica

01 6379-715



  • Policijska postaja Velika Gorica

01 6221 144



  • Elektra VG-hitne intervencije

01 6370-052



098 450-340



01 6263-857 098 802-755



  • Željeznički kolodvor Turopolje

01 6215-079



  • Ambulanta Turopolje

01 6219-692



  • Župni ured Vukovina

01 6230-300



01 6370-640



01 6370 300



01 6221 263


LINKOVI


DVD TUROPOLJE



NK TUROPOLJE


 


KUNIĆARNIK I KUNIĆI



GRAD VELIKA GORICA


 


PLEMENITA OPČINA TUROPOLJSKA


 


TURISTIČKA ZAJEDNICA VG


 


FOTO GALERIJA MJESTA TUROPOLJE


Stare fotografije mjesta Turopolje

102. Turopoljski fašnik-pobjeda klinaca iz Turopolja i Maskenbal u društvenom domu u Turopolju

100 godina mjesta Turopolja

Čišćenje snijega 12.02.2012.

103. Turopoljski fašnik-pobjeda klinaca iz Turopolja i Maskenbal u društvenom domu u Turopolju

Otvorenje novih prostorija Turopoljske udruge mladih, 21.09.2012.

Kestenijada - Izrada bundeva - Udruga TUM, 28.10.2012.



































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































TUROPOLJE MOJE DRAGO

Prošao sam pola svijeta na sve četiri strane


Najljepše je Turopolje, cijeli svijet to znade


Lijepa sela Turopolja ponos našeg kraja


Lijepi dečki i djevojke puni osječaja


Turopolje moje drago u srcu te nosim


Kud god hodim, ma gdje bio, s tobom se ponosim


Sava nam je lijevo krilo, Zagreb širi grane


K`o da hoće pozdraviti turopoljce mlade


Našao sam turopoljku plavu i visoku


Kad je ljubim pamet gubim


s njom ću da se združim


Turopolje moje drago u srcu te nosim


Kud god hodim, ma gdje bio, s tobom se ponosim


Turopolje,zavičaju, grudo moja mila


Hrvatska me hrabra majka s ponosom rodila


Kako ne bi sretan bio u tako lijepom kraju


Zato pjevam pjesmu ovu svome zavičaju


Turopolje moje drago u srcu te nosim


Kud god hodim, ma gdje bio, s tobom se ponosim


 


TUROPOLJSKA HIMNA


Nek zaori naša pjesma snažno kao grom


Sedam stotin ljeta slavi Turopoljski dični dom


Složno naprijed braćo mila turopoljac želi vijek


Da ni jedna njemu sila ne pomuti slavni stijeg


Turopoljski lug, veselje njeg oblijeva Odre val


Slavne borbe je znamenje Lukavec ponosni grad


Staru tvoju slavu pjeva slavuj v lugu zelenom


O njoj priča naša djeva svome dragom miljenom


Da nam uvijek sretan bude, Turopoljski dični rod


Našu dragu djedovinu branit ćemo složno svi


Zato srca svi u jednu ljubav ćemo složit mi


Bože silni, Bože sveti, Turopoljski brani dom


Ljubav, slogu nam podijeli, ponos da smo rodu svom.