Trgovina dionicama i opcijama

< travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Srpanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Prosinac 2008 (2)
Listopad 2008 (2)
Srpanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (6)
Siječanj 2008 (8)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (5)
Listopad 2007 (7)
Rujan 2007 (19)
Kolovoz 2007 (10)
Srpanj 2007 (3)
Svibanj 2007 (9)
Travanj 2007 (12)
Ožujak 2007 (21)
Veljača 2007 (18)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
15-dnevni chartovi:

qqqq - Nasdaq 100 ETF

FREE Swing Day Trading Stock Charts from www.mrswing.com - qqqq

VIX - CBOE Volatility index

FREE Swing Day Trading Stock Charts from www.mrswing.com - vix


Ovaj blog je moj osobni osvrt na pojedine dionice, opcije i kretanja u ekonomiji općenito i kako ona utječu na tržišta kapitala.
Služi mi prvenstveno za komunikaciju sa drugim bloggerima istog interesa, komunikaciju sa prijateljima koji nemaju blog i kao moja evidencija.
Nadam se da ću sa vremenom imati dovoljno iskustva da ima i edukativnu svrhu za druge posjetitelje.

Blog ne sadrži preporuke za kupnju dionica i opcija i svaki ulagač se treba posavjetovati sa svojim financijskim savjetnikom i ulagati na svoju odgovornost!

Broj posjetilaca:
poker games

Najčešći linkovi
CNN premarket
CNN market data
Trader Mike
Wall Street Warrior

Mad Money / Fast Money blog
Stockcharts
Schaeffer
Sy Hardingov blog
Investors intelligence chartovi
Opcije.com
Swing trade edukativni blog
StockTock YouTube channel
Stock Tock web page
Alpha Tredns YouTube channel
AlphaTrends web pagerends YouTube channel






















29.04.2007., nedjelja

BRCM (asimetrični) strangle - nastavak

Image Hosted by ImageShack.us

Slika prikazuje stanje dan nakon objave zarada. Kao što se može vidjeti, callovi su izgubili na vrijednosti oko 80%, što je i normalno s obzirom da je dionica pala oko 6%

Dan prije puteve sam platio $650, kada je dionica vrijedila oko $34.30.
Iako pomak nije ludo veliki, ono što me je razočaralo je:
pogodio sam smijer (i kupio više puteva nego callova) i nisam u plusu niti jedan cent za njih!
znači mogao sam kupiti i 50 ili 500 puteva isto bi mi bilo!!!! (osim na početku dana, kada su u jednom kratkom vremenu vrijedili oko $1).
Do kraja dana sam prodao callove po $0.35 (dionica je bila oko 33.20 čini mi se), a kasnije je dionica narasla na 33.60 (za callove se nije više moglo dobiti od 0.30!!!), a putevi (još uvijek neprodani) su mi vrijedili 0.45-0.50 (znači manje nego na slici gdje su 0.65-0.70, jer je i dionica skuplja).
Molim cijenjene posjetitelje za komentar: gdje sam ja to tako jako fulao i što bi oni napravili!
Mislim, kada 5% pomaka nije dovoljno niti u jednom trenutku u danu da se ostvari bar pozitivna nula (bez obzira koliko puteva da sam kupio!!!!), onda stvarno ne znam...
Napominjem još jednom da su putevi isto vrijedili pri cijeni dionice od $34.30 i pri $32.90 dan kasnije!!!
Nije valjda tolika razlika u IV???

- 23:37 - Komentari (23) - Isprintaj - #

27.04.2007., petak

Lista najvolatilnijih kod objave

Image Hosted by ImageShack.us

Evo liste koju sam spominjao u prošlom postu.
Lista je nastala prije ovih zadnjih earnings-a (znači prije Yahoo-a i Amazona).
Možda nekome koristi za paper trade ili čak i za pravu poziciju. Prije preporučujem istraživanje sentimenta za dionicu i zauzimanje kontrarijan stava sa blagim asimetričnim straddleom. Bez pomaka računati na 10%-30% gubitka nakon objave (otcapario sam otprilike :) ).
Nakon objave, ako stvari ne krenu dobro, može se probati smanjiti gubitak i malo pričekati za pomak, ali ne previše ako je ekspiracija blizu!

Vidi se da su i Yahoo i Amazon na listi, a lista je iz nekog maila koji sam dobio, pa ako netko ima neku bolju ili bolji prijedlog neka posta ovdje!
Što se tiče kontrarijan stava, i za Yahoo i za Amazon se trebalo postaviti više u call-ove (veća količina puteva i shorteva), ali eto, Yahoo je ipak pao 10%. Pomaci su na obje dionice bili toliko veliki da bi svaki asimetrični strangle & straddle završio u dobranom plusu.
Svakako treba biti i svjestan velike vjerojatnosti gubitka kod ovakvog trade-a, zbog pada Implied Volatility-a nakon objave, ali gubitka koji je ipak ograničen, za razliku od običnog puta ili call-a.
IV ne bi trebao biti puno veći od 40% prije ulaska u trejd, po nekakvom mom iskustvu.
Za one koji ne znaju, mogu provjeriti na IVolatility.com
Sretan trejding! :)


- 09:13 - Komentari (11) - Isprintaj - #

26.04.2007., četvrtak

BRCM (asimetrični) strangle

Image Hosted by ImageShack.us

10 puteva i 7 callova!
Ipak, puteve sam manje platio od callova, jer su za strike 32.5

Nakon velikih pomaka Yahoo-a i Amazona kod objave earnings-a, polakomio sam se i kupio strangle za Broadcom. Naime, iako ne stignem pratiti sve kako treba i nemam još neku razvijenu strategiju, malo sam bijesan na sebe što nakon velikog pomaka na Yahoo(u kojem nisam sudjelovao) nisam probao sa AMZN.
Zašto sam bio malo bijesan? Zato što se oba nalaze na listi dionica koje imaju najveće pomake kod objave zarada, a ja nisam gledao listu koju imam pohranjenu, a baš sam razmišljao o straddle-u za AMZN!

Bilo kako bilo i BRCM je na toj listi. Kupio sam nešto više puteva, jer su svi jako optimistični za tu dionicu (mala količina shortova, nizak open interest put/call, dosta analitičara bullish- strong buy), ali pred kraj dana pozicija mi je izgenerirala veći gubitak bez da je bilo toliko velikog pomaka.
Jesu li to opcije bile skupe (viši IV?) na početku dana, ili je ovaj mali pomak bio dovoljan da pređem u $160 gubitka??
Sjećam se da je OM spominjao da su opcije skuplje na početku dana. Možda bi bila bolja strategija da sam kupio na kraju?

Bilo kako bilo BRCM je objavio rezultate i sada je u aftermarketu u minusu kakvih 5% (ali od mog ulaza manje u minusu).
Kako sam kupio malo više puteva, možda sutra ipak isplivam u kakvu pozitivu!
Komentari su dobrodošli, kao i vaša iskustva!

Evo trenutnog stanja, sa cijenama opcija IZ REDOVNOG TRGOVANJA, ali se vidi cijena dionice u after marketu, kako je pala!

Image Hosted by ImageShack.us


- 23:09 - Komentari (5) - Isprintaj - #

23.04.2007., ponedjeljak

NYSE Experiences Record Short Selling

Zanimljiv članak.
Ovako visoka pozicija short sellinga služi kao tehnička potpora za određenu korekciju sa ovih nivoa, a
svako pokrivanje short pozicija i dalje dodaje ulje na vatru potencijalnom rally-u.
Ako netko zna gdje se može naći graf na kojemu se vidi količina short sellinga na NYSE, molim neka posta.
- 15:28 - Komentari (20) - Isprintaj - #

20.04.2007., petak

Indexi i tehnička analiza

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Jedno razmišljanje: upravo sam na CNBC-u (iako je iskasapljen evropskim prilozima procuri nešto i sa američkog) čuo razmišljanje sa floora (neki debeli tip i Bob Pisani): ovaj rally je short covering!
Inače, pravi dugotrajan rally, obično ima skokove u prvih par tjedana od 2% na volumenu većem od prethodnog dana - po Investors Business Daily. Bez takvih follow through dana, nema pravog rally-a.
A kratkoročno smo dosta overbought.


- 21:43 - Komentari (28) - Isprintaj - #

17.04.2007., utorak

Update: put&call ratio, vix i S&P 500

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Ovo je novi update market sentiment indikatora put to call ratio, u usporedbi sa sp&500


- 10:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.04.2007., nedjelja

Različiti pristupi

Evo konačno da nađem vremena malo prokomentirati donje postove.
Pustimo na stranu nečiju pristojnost, to neću komentirati, ali ono što mene zanima, a i čitatelje ovoga bloga, je primjenjivost nekog od ovih sistema trejdanja za mene osobno, tako i za svakog čitatelja ponaosob.
Ono što nakon dva i pol mjeseca pisanja ovoga bloga mogu reći je da se u između Contresovog i OM-ovog načina trgovanja najviše razlikuje pristup.
Contreso traži (a i našao je) mehaničke sisteme trgovanja (Pingvin isto trguje dijelom svog portfelja na sličan način, ako se ne varam), nešto što bi mu automatski donijelo dobit neovisno o njegovom utjecaju, a on je u stvari samo operater koji zadaje naloge (jer toliki stupanj autonomnosti da i trguje umjesto njega ne može tehnički postići, jer mora zadati naloge (uvjetne ili bezuvjetne)).
Njegov posao je dalje traženje što boljeg sistema, što boljeg setup-a, to je ono što ga zanima i o čemu raspravlja i traži.
Sa druge strane, OM ulazi u cijelu priču sa sasvim drugačijim pristupom. Osim znanja o tome kako uopće opcije funkcioniraju i iskustva kako i kada ući i izaći, OM-ova metoda se zasniva na više neopipljivom, iskustvenom i imaginativnom pristupu.
Ovdje se radi o "educated guess" principu. OM uzima sve parametre koje može naći i onda ih zbroji i odluči hoće li u odnosu na njih i na svoje iskustvo ući u neki trejd. Ako uđe, onda opet na osnovu svojega iskustva odlučuje o izlazu.

Znači, Contresovo pitanje OM-u da iznese svoj setup je zapravo besmisleno, jer OM nema nikakav setup. Trguje na informacije, na tipove, na vijesti, na događaje koji slijede ili su se desili.
U svemu tome zbraja i malo fundamentalnog i malo tehničkog (pri tome ne mislim samo na tehničku analizu, nego i recimo, da li dionica ima puno shorteva, pa je recimo short- covering rally moguć događaj ako rezultati ne ispadnu previše razočaravajući za dionicu).

Žao mi je što Contresovog bloga više nema, ali zahvaljujem mu se na ostavljenim linkovima i cijenim njegove postove i usmjeravanja.
Sad je stvarno pitanje što ja sa svojom sićom od novaca koje mi niti ne dozvoljava više od 3 trejda u 5 dana mogu napraviti takvom metodom.
Dodavati novce nisam voljan, sve dok ne izbrusim SVOJ pristup, koji može biti i konbinacija više pristupa (ne mislim konbinacija u smislu miješanja stilova, nego u smislu korištenja oba ili više sistema - tipa Pingvin). A možda se i samo jedan pokaže adekvatan za mene, u smislu dobiti na uloženo vrijeme, jer radim, a imam i privatnih obaveza.
Apsolutno mislim probati Contresov način trgovanja.

Ja sam u cijelu priču uletio dosta kasno u odnosu na sve spomenute, pa hvatam priključak.
Kada sam odlučio pratiti opcije, kupio sam par knjiga o opcijama i počeo čitati.
Bez obzira na kvalitetu knjige, samo štivo je dosta nemotivirajuće i zapravo ne daje neki osjećaj što su to zapravo opcije.
Kroz komunikaciju i praćenje drugih, prije svega OM-a, počeo sam shvaćati da je obrnuti put kojim sam krenuo u stvari dobar. Kao kada uzmete opširne upute za novi mobitel i "ubijete" se u njima, a onda probate sami surfati po menijima i sve vam bude jasnije.
Znači, ja nisam tip koji može pročitati svaku živu knjigu o opcijama, pa onda početi razmišljati o paper tradingu i na kraju o pravom tradingu, jer je to naprosto presuhoparno i prezahtjevno za mene.
Ne hrabrim druge da počnu bez veze kupovati opcije pa će onda shvatiti što su to one zapravo, nego govorim o tome da na internetu ima dovoljno resursa (npr. video koji je Felix ostavio i koji opisuje što je to Implied Volatility) da čovjek dobije osjećaj o tome, a i alata da izračuna poziciju.
Knjige su dobre, ali u njima ne piše sve, a piše i dosta nepotrebnoga. Hoću reći, meni je sasvim suvišan detaljan opis načina na koji se opcije izračunavaju i kako se obilježavaju.
Imati osjećaj kako stvarno funkcioniraju je JAKO MOTIVIRAJUĆE da se čovjek onda stvarno vrati i ponovno pročita u knjizi ono što je vidio u stvarnosti. A to što ne piše u knjigama, je lukavstvo koje jedan OM ima u trgovanju, a vjerujem da ga imaju i mnogi pružatelji usluga preporuka, tipa Schaeffer ili Najarian. No nema garancija, toga nema nigdje.

Znači oni koji traže nešto "konkretno" i statistički opravdano, sigurno ne trebaju trejdati na vijesti kao OM. Oni koji imaju "žicu" za to (ali prethodno i znanja i iskustva), mogu i trebaju barem probati!
Ja osobno to radim sa malim iznosima i dosta vremena će proći dok se ne usudim povećati uloge. Trejdovi su mi od $500 do $1000.

- 16:06 - Komentari (31) - Isprintaj - #

09.04.2007., ponedjeljak

Asimetrični straddle - BLUD

Ostao sam dužan za opis svoga prvoga uspješnog asimetričnog straddlea.
Kako sam se pretplatio na besplatni dio Schaeffer stranice, pročitao sam o tome da BLUD uskoro objavljuje zaradu i da ima veliki broj short pozicija na dionici!
Ono što mi se dodatno učinilo pozitivnim, je da je dionica u zadnje vrijeme dosta zapostavljena, nije u centru pažnje i da joj opcije vjerojatno nisu tako napumpane sa IV.

Kupio sam 3 call-a i 2 put-a, a imao sam sreću da se dionica pomakla čitavih 10% nakon objave zarada.
Evo situacije nakon objave:

Image Hosted by ImageShack.us

Prodao sam call-ove za velikom zaradom, naravno mislim na postotke, koja je debelo nadmašila cijelokupnu vrijednost pute-va (koje nisam još prodao jer su stvarno jako obezvrijeđeni, a još ima dosta do ekspiracije.
Slika je situacija od četvrtka 5.4.2007 a danas je dionica još malo otišla gore, no to mi ne kvari okus dobro napravljenog trade-a!
O onim lošim nećemo ovom prilikom:)
- 22:30 - Komentari (21) - Isprintaj - #

Brzinska tehnička analiza 2 - short term

Image Hosted by ImageShack.us

Ovaj graf je update, ali modificiran po Contresovim uputama, za one koje trguju MACD crossover. Vrijednosti za MACD su 10,23,8.

Danas je također ETF trader koji trguje qqqq-sima, ušao u short poziciju, a shodno tome, kada sam ocijenio situaciju i overbought poziciju nasdaq-a 100, ja sam ušao u manju poziciju put-eva QQQQR za May (strike 44).

- 22:12 - Komentari (2) - Isprintaj - #

08.04.2007., nedjelja

SRETAN USKRS SVIMA!!!

Image Hosted by ImageShack.us
- 11:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.04.2007., četvrtak

Brzinska tehnička analiza - short term

Image Hosted by ImageShack.us

Kao što se može pročitati kod mnogih analitičara i drugih blogova, crvenom linijom je označen značajni resistance za nasdaq, na nivou od oko 2460 (označeno crvenom linijom).
Ekonomski izvještaji ovaj tjedan nisu ispali dobri, a oslobađanje britanskih mornara je jučer završilo kao - non event - za indexe. Već uračunato u cijenu. Osim što je cijena nafte nakratko pala.
Rally koji smo imali zbog mornara je bio prekjučer i trajao je samo par sati.
Ostaje da vidimo kuda će market dalje sa ovoga nivoa. Ako probije resistance, mogli bi imati značajni rally, ali ekonomski izvještaji i dalje ukazuju na mogućnost recesije ove godine.

Mid term, već smo dulje vremena na sell signalu:

Image Hosted by ImageShack.us
- 13:06 - Komentari (12) - Isprintaj - #

03.04.2007., utorak

Kratkoročni smijer marketa

Interesantno je bilo jučer pred kraj dana na CNBC-u: jedan analitičar je istaknuo da je količina shorteva na NYSE jako velika, a pogotovo da je interesantno da puno malih ulagača shorta (u odnosu na povijesni prosjek). Mali ulagači su obično u krivu i to bi moglo izazvati short squeeze većih razmjera. Poklapa se sa onime što Schaeffer navodi u svom besplatnom Market Recap-u. Zato iako mislim da bi se market trebao jače korigirati - mid term, short term sam bullish! Samo da opali neki pozitivan katalizator i idemo gore. To može biti neki dobar izvještaj na burzi ili rješenje problema oko britanskih mornara - bilo šta! Jer je očita jedna stvar: svaki negativni izvještaj, market je stoički podnio, nije kolabirao.
- 09:25 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.