alterfreemotion

petak, 21.04.2006.

Vodički Žudiji (HTV-ov dokumentarni film)

Evala judi.
Nakon stiske uoči "Velikog tjedna" i obavljanja nimalo lakih obaveza sada sam napokon odmoran i osjećam se donekle spremno da u miru prepričam dojmove sakupljene u jedno ogromno iskustvo.
Dakle,za početak da vas upoznam sa Vodičkim Žudijama koje sam već prije spominjao(pratioci i pratilje bloga imali su prilike pročitati nešto o njima i o njihovom značaju).
Vodički Žudiji su paracrkvena udruga,članovi Žudija su prvenstveno mladi Vodičani(do 33.g života-Isusove godine),koji su ujedno aktivni vjernici crkvene zajednice.Znači,oni predstavljaju rimske vojnike koji čuvaju Kristov grob u Velikom trodnevlju.Pojavljuju se na Veliki četvrtak,nakon pranja nogu apostola za vrijeme mise kao posljednje večere Isusove,tada počinje čuvanje Isusovog groba.
Image Hosted by ImageShack.us
To se nastavlja kroz Veliki petak,u večernjim satima sudjeluju u procesiji kroz grad koja predstavlja Križni put,tu im se pridružuju uloge Isusa Krista koji nosi križ,Veronika koja mu daje rubac,Šimun Cirenac koji mu pomaže nositi križ i Juda koji ga izdaje uzvikom

Izdao sam krv pravednu,vraćam vaš novac !!!
Image Hosted by ImageShack.us
Ove godine ja sam bio Juda,evo me,kao Juda ogorčen i pun krivnje bacam kesu s novcem na pod
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us
Straža se čuva i u veliku subotu,a završava na večernjoj misi kada Žudiji padaju nakon svećenikovog pjevanja :
Slava Bogu na visini !
-što je vrhunac sudjelovanja svakog člana žudijske družbe.
Moram još spomenuti da se ove godine na Uskršnji ponedjeljak održao 6. po redu susret čuvara Isusova groba u Vodicama u kojem su svoju baštinu predstavili čuvari iz raznih dijelova Lijepe naše.Tu su bili župe Promina,sv.Vid,sv.Nikola iz Metkovića;Slivno,Ravno;Vrlika,Šepurine.
E pa sve te uskršnje običaje pratila je ekipa iz HTV-a,oni su strpljivo svojim kamerama skupljali materijal kojeg će poslije pretvoriti u polusatni dokumentarni film.
Koga zanimaju fotografije može pogledati na stranici g.Šime Strikomana koji svojim idejama oživljava tu neprocjenjivu baštinu ovog kraja.
Image Hosted by ImageShack.us
...idemo u nove pobjede...

21.04.2006. u 13:40 • 5 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



< travanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis svrhe djelovanja alter bloga

dojmovi jednog dijela društva u svrhu globalnog razvoja druženja



Aktualna događanja i planovi u vremenu i prostoru :

welcome to TRUSS

........psssst.......slušaj.......
Prije svega,nemojte puno planirati i veoma očekivati,budite opušteni i prepustite se.Jer......
Za početak,da vas upoznam s okolinom i njezinim ugodnim zračenjem:
Vi se kao nalazite u TRussu,to vam je prostor ispunjen retro materijalom koji vas podsijeća na vama drage trenutke i situacije,i u vama budi osjećaj pripadnosti koji iz vas širi dobre vibracije.Najčešće niste sami jer to je najpogodnije misto za druženje u kojem razvijate svoj mentalni sklop,naravno ovisno o tijelesnim mogućnostima.Obično to druženje traje uz dobar backgraund,a u ovom slučaju to su uvik neke nove stvari,ugodna fuzija,kombinacija neobičnih ritmova,zvuk egzotičnih instrumenata koji nekad atmosferu dovode u čuđenje,nekad u bunilo,nekad na đuskanje,nekad na ograničeno poganje uvijetovano okruženjem krhkih i tekućih stvari,ili pak u blagu melankoniju i jednostavno opuštanje optočeno razgovorom.A ako se zateknete sami,znači u opravdanom nedostatku ekipe u tom neobičnom prostoru,nemožete pobjeći od opuštajuće meditacije i ugodnog plutanja u mašti i idejama koje su uvik prisutne.
Znači i nakon šta prozračite tu prostoriju taj miris loja i buđenje ideja ostaje,opet ste prepušteni tom zraku,ma koliko on friški bija.
Tu probleme na trenutke ostavljate da se gomilaju iza vrata,tamo vani znači,izvan.I prepuštate se alternativnom ostvarivanju dobrih i korisnih ideja s puno mašte i dobrovibrirajuće volje.To sve naravno mora biti umjereno,da se oni problemi ne pretvore u tvoj nepovratan bijeg iz ovog nekad hladnog i izopačenog svijeta.Jer ipak tu si da dišeš i da se suočiš s onim što lošim što ne voliš,čega se bojiš,jebiga,bez suočavanja nema kruva.
Free Web Counter

hit Counter