triesduja

< srpanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Srpanj 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (4)
Siječanj 2009 (4)
Prosinac 2008 (2)
Studeni 2008 (3)
Listopad 2008 (4)
Rujan 2008 (3)
Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (8)
Travanj 2008 (8)
Ožujak 2008 (6)
Veljača 2008 (6)
Siječanj 2008 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Roman za mlade * vožnja autobusom na liniji br 32 * dogodovštine otkačene ekipe

Linkovi
Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

19.07.2008., subota

Intervju s Tatjanom Udović

RAZGOVOR S TATJANOM UDOVIĆ,


TRIESDUJA OGLEDALO STVARNOSTI yes

• UPRAVO MALU DJECU TREBA USMJERAVATI I UČITI PRAVIM VRIJEDNOSTIMA ŽIVOTA KAKO BISMO JEDNOG DANA IMALI BOLJI SVIJET
sretan

Tatjana Udović, mlada književnica iz Marinića, čiji je prvijenac Triesduja” roman u izdanju MH Viškovo objavljen u rujnu prošle godine, već je zabilježio i svoju 25. promociju.
Tatjana je s književnim stvaranjem započela vrlo rano, a već sa šesnaest godina svoje uradke objavljuje i u poznatoj rubrici Novog lista - Beseda. Piše i crtice, vijesti, intervjue za Glasnik Općine Viškovo te mnoge internet stranice. Potvrda i poticaj njezinom stvaralaštvu pristigla je i ove je godine – jedna je od sedam dobitnika ovogodišnje nagrade “Pričigina” – hrvatskog festivala pričanja priča u Splitu.
sretan



* Tko je u stvari Tatjana Udović?

Osoba puna energije i života!

Spisateljica koja zamjećuje detalje, smatra vrijednim i želi ovjekovječiti pojedini trenutak ili pak smisliti novu priču koja nosi pouku iz koje možemo nešto naučiti.

Animatorica (turistički animator) koja podiže atmosferu, organizira različita događanja i vodi programe (karneval, dječje redute, mini disco itd.).

* Kako je teklo izdavanje tvog prvog roman Triesduja i što misliš o položaju mladih umjetnika u našem društvu?

Kao i svi početnici, nailazila sam na prepreke odnosno slijepe ulice. Postoji veliki problem za nova neafirmirana lica. Triesduja je nakon poduže odležanog vremena u ladicama različitih izdavačkih kuća, ugledala svijetlo dana uz pomoć Matice hrvatske – ogranka Viškovo kojima sam neizmjerno zahvalna na pomoći i podršci.

Danas slobodno mogu pohvaliti novo Hrvatsko književno društvo “Osvit” iz Rijeke čiji sam već i sama član. Društvo je nastalo upravo zato što je hrvatska književna scena vapila za još jednim društvom koje će posebno pružati priliku mladim još neafirmiranim piscima. Tako bih svima koji nailaza ne početničke poteškoće preporučila da se obrate upravo njima.

* 26 promocija u svega 8 mjeseci - gdje su sve održane i da li si zadovoljna reakcijom publike /tvoji gosti?

Da, možemo reći da sam napravila malu turneju s promocijom Triesduje po Primorsko-goranskoj županiji. Promocije su održavane u osnovnim i srednjim školama, te učeničkim domovima i knjižnicama. Organizatori promocija (ravnatelji, profesori) smatraju moje promocije posebnim i drukčijim od drugih jer se na njima osim samog predstavljanja knjige, pokreću poučne rasprave i parlaonice. A kako bi promocije bile zanimljivije i dinamičnije, gotovo uvijek je sa mnom i jedan od mojih gostiju kojima se ovim putem također zahvaljujem: Dražen Turina-Šajeta (kantautor), Neno Pavinčić (voditelj), Nino Bijelac (glumac), Ivana Marčelja (pjevačica), Dino Antonić (glazbenik), Nikolina Marčelja (pjesnikinja), Robert Žeželić (pijesnik), Anđelo Grlaš (glazbenik), Leo Pavela (novinar), Barbara Drezga (spisateljica), Nina Di Leo (pjevačica).

A posjetili smo:

VTC Viškovo, Prvu riječku hrvatsku gimnaziju, Strojarsku školu za industrijska i obrtnička zanimanja, Hotelijersko - turističku školu u Opatiji, Gimnaziju Eugena Kumičića, Ugostiteljsku školu, O.Š "Sv. Matej", O.Š. "Podmurvice", O.Š "Srdoči", O.Š "Pehlin", Gimnaziju Andrije Mohorovičića, O.Š "Jelenje - Dražice", Učenički dom "Lovran", Trgovačku i tekstilnu školu, Strojarsko-brodograđevnu školu, O.Š. “Pećine”, Učenički dom "Kvarner", O.Š. “Kantrida”, Ekonomsku školu Mije Mirkovića, O.Š "Trsat", O.Š. "Čavle", O.Š "Milan Brozović", Salezijansku klasičnu gimnaziju, O.Š. "V.C. Emin", O.Š "Zamet", a ono što moram istaknuti što mi je bilo osobito drago , da je baš jubilarna 25. promocija bila održana u Knjižnici “Halubajska Zora” na Marinićima – u mom mjestu stanovanja!

Reakcijom publike, pogotovo učenika sam jako zadovoljna. Svi bivaju zainteresirani jer Triesduja je ogledalo njihove stvarnosti i svakodnevnice, a opet nosi pouku iz koje mogu naučiti mnogo o ispravnom ponašanju mladih – što i obrađujemo na parlaonicama nakon predstavljanja samog romana.

* Jedan od uspjelijih žanrova u kojima si se okušala su - bajke, kada si ih počela pisati i što te je potaknulo?

Kada sam shvatila da živimo u sve negativnijem svijetu, da su ljudi većinom namrgođeni, ljuti i nezadovoljni, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja objašnjavanja pojedincima da ne treba imati tako pesimistične stavove, shvatila sam da je odraslim osobama teško objasniti bilo što i da bi zapravo ispravno bilo baš malu djecu usmjeravati i učiti pravim vrijednostima života kako bismo jednog dana imali bolji svijet. A u međuvremenu sam dobila i nećakinju, te sam odlučila početi pisati bajke za djecu iz kojih oni mogu izvući lijepe životne pouke.

Što se tiče bajki, održavam i književne susrete u dječjim vrtićima, gdje djeci pričam bajke koje oni potom obrađuju.

* Kutija života, stil je dosta neuobičajen za tebe, da li to znači sazrijevanje ili umjetničko traženje? Što ti ta nagrada znači ...


Hm, da! Najnovije od mojih književnih uspijeha je to da sam jedna od sedam dobitnica ovogodišnje nagrade najprestižnijeg hrvatskog festivala pričanja priča „Pričigina“ u Splitu i to s pričom “Kutija života” za što bismo mogli reći da je neobičan stil za mene. To je jedna psihološko-socijalna priča koja je nastala čisto iz moje težnje za improvizacijom. To smatram jednom dobrom potvrdom i poticajen za dalje.

* Spremaš li neki novi roman, bajku...

Novi roman “Ludilo” već je u tisku preko izdavača HKD “Osvit”. Više o njemu, u dogledno vrijeme! J

A što se tiče pisanja novih bajki i priča, za to sam uvijek spremna. Pogotovo vjerujem da ću uskoro imati veliku inspiraciju jer se spremam odraditi još jednu turističku sezonu kao dječji animator.

* Humanitarni rad - što te potaknulo i kako si se uključila.......


Pošto je Triesduja u malo vremena postigla zapaženi uspijeh, želja mi je bila kao i još šestorice mojih kolega književnika – Barbare Drezge, Marka Lukića, Valeria Orlića, Sanje Barić, Vesne P. Miculinić, Božidara Prosenjaka, da dio prihoda od našeg umjetničkog rada ide u humanitarne svrhe – za one kojima je pomoć najpotrebnija. Tako je započela suradnja sa Centrom za autizam i pokrenuta je akcija “Snjeguljica u srcu” u kojoj pisci daruju svoje pjesme, priče i bajke za potrebe djece s autizmom. Uz pomoć naše vrijedne PR menađerice za odnose s javnošću Mirne Međimorec, uspjeli smo postići željeno i senzibilizirati javnost o problemu autizma te skupiti određena sredstva za njihove potrebe, ali akcija traje i dalje…

Razgovor vodila: Doris Brusić

- 00:19 - Komentari (72) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.