triesduja

< travanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Srpanj 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (4)
Siječanj 2009 (4)
Prosinac 2008 (2)
Studeni 2008 (3)
Listopad 2008 (4)
Rujan 2008 (3)
Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (8)
Travanj 2008 (8)
Ožujak 2008 (6)
Veljača 2008 (6)
Siječanj 2008 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Roman za mlade * vožnja autobusom na liniji br 32 * dogodovštine otkačene ekipe

Linkovi
Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

30.04.2008., srijeda

Danas na press konferenciji predstavljena "Snjeguljica u srcu" - humanitarna akcija za djecu s autizmom

U Rijeci je danas održana konferencija za medije povodom humanitarne akcije "Snjeguljica u srcu". Cilj akcije je privući pozornost onih koji bi trebali djelovati na ostvarenju boljih uvjeta za rad s djecom s autizmom.

Apel ministarstvu vezano uz prostore na Pulcu i Potoku koji već nekoliko godina stoje zaključani i neiskorišteni, uputila je i Branka Renko Silov, pročelnica gradskog odjela za školstvo Grada Rijeke.sretanKnjiževnici;
Barbara Drezga - knjiga bajki "Snjeguljica u srcu"
Tatjana Udović - roman za mlade "Triesduja",
Valrio Orlić - zbirka pjesama za djecu "Veseli vrtuljak",
Marko Lukić - zbirka pjesama za djecu "Porasti i budi dijete",
Vesna Miculinić Prešnjak- zbirke pjesama "Radost probuđenog srca", "Čez skale male" , "Svita s dvora riječkog kolodvora",
Božidar Prosenjak- romani "Čežnja", "Za hrvatskim nebom", "Sijač sreće",
Sanja Barić - slikovnica "Obična neobična djevojčica"
daruju knjige čiji prihod ide za potrebe djece s autizmom, a pojedinačna cijena knjiga je 40,00 kn.

Glavni happening - Torta party & Mini disco održati će se 11. svibnja (nedjelja) u 17h u Stereo dvorani u Rijeci. Uz goste pisce u programu nastupaju:
Dječji vrtić “Snjeguljica", Praputnjarski slavići, Mađioničar Kristian, Dječji vrtić Viškovo - Ples sa zvijezdama, Plesni centar Salsero.pjeva
Voditelj programa: Šajeta

Od danas krenule su i promotivne aktivnosti na radio postajama i snimljen je humanitarni spot kojeg emitiraju lokalne televizije, a 8., 9. i 10. svibnja na Korzu ispred Radio Rijeke biti će i promo štand na kojem će se također moći kupiti knjige dječjih pisaca.

Rezači torti na partiju 11. svibnja biti će poznate estradne osobe, a organizator još uvijek drži tajnom o kojim je osobama riječ, samo je rečeno da je to iznenađenje za sve goste u Stereo dvorani.

Svi imaju mogućnost uključiti se u ovu akciju i kupnjom knjige pomoći djeci s autizmom. sretan

Žiro račun Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka: 2340009-1117018017

Osoba za kontakt: Mirna Međimorec, PR: mirna.domina@gmail.com
- 21:56 - Komentari (108) - Isprintaj - #

27.04.2008., nedjelja

Snimljen spot humanitarne akcije „Snjeguljica u srcu“

U Centru za autizam u Rijeci snimao se zanimljiv video spot:
"Snjguljica u srcu" za dobrotu i ljubav

Video spot je sniman kako bi se potaknulo javnost na kupnju zbirki pjesama, priča i bajki, čiji prihod ide za potrebe djece s autizmom


U Centru za autizam u Rijeci snimao se promotivni spot za humanitarnu akciju „Snjeguljica u srcu“ , čiji će se happening održati 11.svibnja 2008., sa početkom u 17.00 sati u Stereo dvorani u Rijeci.Riječ je o akciji u kojoj dječji pisci Barbara Drezga, Marko Lukić, Valerijo Orlić, Tatjana Udović, Vesna Miculinić Prešnjak i Božidar Prosenjak Udruzi za skrb autistične djece Rijeka daruju pjesme, priče i bajke čiji će prihod ići za adaptaciju i uređenje prostora za život i rad djece s autizmom.sretan

Udruga za skrb autistične djece Rijeka, kao organizator akcije, predviđa za djecu i goste bogat i zanimljiv program, u kome će nastupati Dječji vrtić „Snjeguljica“, „Praputnjarski slavići“, Mađioničar, Torta party, Mini disco, dječji pisci, a program će voditi Dražen Turina Šajeta. yes

Spot će se emitirati od 30.travnja do 11.svibnja na lokalnim televizijama.

Na snimanju je bilo vrlo živo i veselo, pogotovo djeci iz Dječjeg vrtića „Snjeguljica“, kojima je ovo prvo iskustvo sa kamerama i snimanjem.

Spot je izradila televizijska kuća Kanal R, a glavna tema je dobrota, odnosno „Snjeguljica u srcu“, kako je i naziv knjige bajki po kojoj je ova akcija i dobila naziv.

- 19:29 - Komentari (76) - Isprintaj - #

25.04.2008., petak

Parlaonica u O.Š „Milan Brozović“ - Kastav

U petak, 25.travnja 2008. u O.Š „Milan Brozović“ u Kastvu, održao se projektni dan – dan otvorenih vrata pod nazivom „Učka mi otvara vidike“, te je povodom njega bio održan niz radionica u koje su se učenici uključivali po izboru. Posebna mi je čast bila biti pozvana i sudjelovati kao voditelj jedne od radionica zajedno s prof. Ines Mladenić-Grubešić.
Radionica koju smo vodile bila je parlaonica sa pitanjem: Zašto su mladi danas često agresivni i kako bismo mogli spriječiti to njihovo ponašanje? Kao iznenađenje, gost radionice bio je novinar Leo Pavela koji je učenike upoznao sa nekim zanimljivim informacijama i činjenicama iz svijeta.
Na radionici je sudjelovalo petnaestak učenika koji su pomno pratili informativno izlaganje, te se uključivali u parlaonicu sa svojim komentarima i stavovima.
sretanKako sam prije nekoliko dana u ovoj školi održala promociju „Triesduje“, učenici su bili upoznati sa sadržajem romana i problematikom koju on otvara, dok su neki čak već i pročitali knjigu, a to je upravo gore navedeno pitanje - Zašto su mladi danas često agresivni i kako bismo mogli spriječiti to njihovo ponašanje?
U uvodu u parlaonicu, napomenula sam da je upravo ta rasprava prije nekoliko mjeseci pokrenuta i na blogu http://triesduja.blog.hr/ , što su potvrdile neke od učenica - bloggerica koje ovaj blog često i posjećuju, te sam izjavila da je zajednički zaključak blogera bio da bi trebalo ovakve rasprave voditi upravo sa učenicima. Na to sam istaknula: „Ovo je prva takva radionica!“

U školskoj knjižnici, sjedeći u krugu raspravljalo se od 8-10 h, a postavljana su sljedeća pitanja i dobiveni sljedeći odgovori, odnosno zaključci:

Na koji način mladi izražavaju svoju agresivnost? smokin

- vandalizmom i razbijanjemheadbang
- krađom
- krađom olovki iz pernica i „preprodajom“ po školi
- kopanjem po jaknama …

Zašto to čine?


- da se pohvale u društvu
- da budu face
- jer nemaju poštovanja prema profesorima

Zaključeno je da se negativan način uvijek ističu isti, a vrlo često se po pitanju njihova ponašanja ništa utjecajno ne poduzima. Ukori kao način kažnjavanja nemaju učinkovit utjecaj na učenike – oni ih shvaćaju kao trofeje! Donijet je zaključak da bi više utjecaja imale neke „radne kazne“ kao što su čišćenje klupa, učionica, pa u ekstremnim slučajevima (uz prethodno konzultiranje sa roditeljima) i WC-a, uređivanje okoliša idr.
Također je istaknuto da bi„agresivne“ učenike trebali naučiti razumjeti, a onda se s njima sprijateljiti – jer učenici ovakvog ponašanja, vrlo često se tako ponašaju izražavajući nezadovoljstvo i probleme od kuće, te im kroz razgovor pokušati pomoći.

Ti agresivci misle da su cool, to čak misle i kolege iz razreda, mada se cool može biti i postignućem nekih dobrih rezultata u školi, sportu ili glazbi...

Naveli smo neke primjere iz svijeta, pogotovo Amerike i zaključili da smo mi u Hrvatskoj u svakom slučaju puno bolji od njih po ponašanju i znanju.yes

Kao dobar primjer i smjernicu kamo bi se mladi trebali obratiti kako bi riješili svoje probleme, naveli smo Vijeće mladih u Opatiji (uzeli smo najbliži primjer), a uz to smo zaključili da je dužnost svakog građana da reagira na probleme koji se javljaju u društvu, jer jedino tada se probleme može riješiti…rolleyes

Po završetvu dvosatne rasprave, u velikoj sportskoj dvorani uslijedilo je izlaganje današnjih radionica.
Nakon što je učenik Elvis ukratko ali na zanimljiv način predstavio rad naše grupe, dao mi je riječ, te sam dobila priliku zahvaliti ravnateljici, prof. Krpan i knjižničarki prof. Mladenić-Grubešić na pozivu za sudjelovanjem na njihovim radionicama, te učenicima na ugodnom druženju.
Leo Pavela se također zahvalio svima, te školi poklonio cd sa pjesmom „My Seagull“ koju smo za kraj i pogledati na velikom platnu. pjeva

- 15:50 - Komentari (65) - Isprintaj - #

23.04.2008., srijeda

Triesduja u Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji u Rijeci

U Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji, 23. travnja 2008. s početkom u 11.30 h održana je još jedna u nizu promocija "Triesduje", te videospota "My Seagull" Lea Pavele kojega je on predstavio na informativan i poučan način.

Druženje u Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji započelo je ugodnim razgovorom sa gostoljubivom prof. Gorički uz kavu u školskoj kantini.

Vrlo lijepo zelenilom uređenim školskim dvorištem, prof. Gorički nas je otpratila do zasebne dvorane u kojoj se kasnije održala prezentacija romana za mlade "Triesduja", te videospot Lea Pavele "My Seagull".

Prostoriju je u trenutku preplavilo šezdesetak zainteresiranih učenika drugih i trećih razreda ove škole.Nakon uvodnih riječi profsorice Gorički i najave Lea Pavele, ukratko sam predstavila roman, te započela sa interpretacijom nekih od ulomaka iz knjige. Učenici su pažljivo pratili izlaganje, a potom su i oni dobili riječ.
Neki od učenika su se prepoznali u romanu pošto i sami svakodnevno putuju iz Lovrana u Rijeku triesdujom, a neki su pak prepoznali slične situacije koje se događaju na nekim drugim autobusnim linijama.
Iako je roman pisan autobiografski, a ja sam nekoliko generacija starija od njih, zaključili su:

* Tako je i danas!

Na postavljeno pitanje o zaključku kojega roman nosi, u šali je izveden zaključak:

* Ne bi se trebalo voziti triesdujom.

A u prvim redovima sjedili su neki od sportaša (sportski gimnazijski smjer) pa istaknuli da se i na pozitivan način, kroz bavljenje sportom možemo istaknuti u drušvu, za razliku od agresivaca navedenih u romanu.

Nakon što smo završili razgovor o Triesduji, uslijedilo je, mogli bismo reći, glazbeno-turističko-geografski informativni dio - Leo Pavela, poznat kao novinar i voditelj informativnog programa, na zanimljiv i poučan način predstavio je svoj videospot "My Seagull" , kojeg su potom učenici imali prilike pogledati.

Kao zahvalu na ugodnom druženju, školi smo uručili zahvalnicu i zahvalili na gostoprimstvu.

- 15:59 - Komentari (30) - Isprintaj - #

22.04.2008., utorak

Triesduja u O.Š "Milan Brozović" - Kastav

22.04.2008 u 12,30 h u dvorani O.Š "Milan Brozović" u Kastvu održana je još jedna promocija Triesduje.

U školi me je dočekala ljubazna i gostoljubiva knjižničarka sretankoja me uz ponuđenu kavu partyupoznala sa radom njihove škole. Saznala sam da veliki broj učenika trećih razreda ove škole poznajem - bili su na izletu u Staroj Sušici gdje sam prošle godine radila kao animator. Kada su saznali da sam u njihovoj školi, neki su dotrčali i ponudili se da budu fotografi na promociji. smijehJako ugodno iznenađenje ponovno ih vidjeti! :-)
A što se promocije tiče, dočekala me puna sportska dvorana sedmaša, osmaša, pa i mnogih učenika nižih razreda. yesJavila se nekolicina budućih opatijskih srednjoškolaca, pa su ti posebno naćulili uši pri interpretaciji djelova iz romana. Nakon pročitanih ulomaka, postavila sam pitanje o poanti romana i dobila odgovor:

* Treba kupiti skuter i skuterom ići u školu a ne autobusom. :-)

Na prozivku, istupila je učenica koja je objasnila da je u stvarnosti poruka romana da učenici trebaju kontrolirati svoje ponašanje, jer događaji iz Triesduje koliko god učenicima izgledali zabavni, mogu izmaknuti kontroli.

Prije završetka školskoga sata, zahvalila sam svima na interesu za romanom, zahvalila im na dolasku i na održanom redu ( jer u dvorani se nalazilo oko 120 učenika), a kao zahvalu na gostoprimstvu, knjižničarki škole uručila sam zahvalnicu koja će ukrasiti zid knjižnice.thumbup

Nakon održane promocije, mnoštvo učenika skupilo se u knjižnici na daljnjem druženju. Zanimljivo je bilo da se među njima našlo više učenica - blogerica koje često posjećuju blog Triesduje!sretan

A zatim sam na inzistirani poziv krenula u posijet četirima razreda koji su prošle godine bili veseli posjetioci Stare Sušice... pjeva

Još jednom zahvaljujem se učenicima i profesoricama, te ravnateljici na ugodnom druženju! wave

Vaša Tatjana
- 18:27 - Komentari (34) - Isprintaj - #

20.04.2008., nedjelja

Čakavska večer mladeh pjesnici „Pul Matetićevega ognjišća“

Petak, 18.04.2008. povodom Dana Općine Viškovo, Ustanova Ivan Matetić Ronjgov organizirala je čakavsku večer mladeh pjesnici „Pul Matetićevega ognjišća“.
Na 6 ur večer okupili su se judi pul Ronjgi kako bi poslušali i pogjedali umjetničko stvaralaštvo na našen lepen čakavsken izričaje domaćoj besede.
Se se više mladeh ukjučuje va rad Čakavske katedri, pak su va programe i sudjelovali mladi pjesnici: Robert Žeželić, Senka Laginja, Nino Bijelac, Alfred Šaina, Leo Pavela i Tatjana Udović.

A večer pjesničkega stvaralaštva upotpunili su z svojen glazbenen umijećen; vokalna solistica Ivana Marčelja uz klavirsku pratnju prof. Nine Kovačić, te članovi Katedre „Mladi glazbenici“ Ustanove „I.M.Ronjgov“: Domagoj Štefan i Karlo Brnelić na gitare, te Mateo Saršon-Zorić i Ana Žauhar na klavire. Va glumačken kot i pjesničken dele nan se j' još predstavil glumac Nino Bijelac.
Kroz program su nas vodile Mirna Međimorec i Tatjana Udović.


Prof. Darko Čargonja, ravnatelj Ustanovi I.M.Ronjgov z teplemi besedami dobrodošlice pozdravil prisutne med kemi su bili i predstavnici Općine Viškovo z svojemi gosti z Ernestinova.

Kada je za početak Ivana Marčelja uz klavirsku pratnju prof. Nine Kovačić onako milo kako ona ume, zakantala pjesmuv „Vrbniče stari grade“, seh nas je taknula va srce i natirala po ku suzicu na oko.

Prva se j' predstavila Tatjana Udović, mlada spisateljica od Marinić ka je pasano leto izdala roman za mlade „Triesduja“ ki se kot nem promovira zadnjeh leto dan po školah i knjižnicah, A da je ona jena jako emotivna i romantična duša, otkrila je z svoje 3 ljubavne pjesmi.
Jedna od njih ...

Kraj mora

Daj mi ruku,
Prošećimo
Nekamo dugo
z šumon mora…

I dok vali
Zapjuskuju steni,
Gjedajmo more
kako se peni.

Poslušajmo galeba
Kako kriči,
Stojmo mirno
Tišine prepušćeni…


Leo Pavela ki je rodon z Lošinja kade se govori štokavski, na duhovit način nan je povedel kako je va 5. razrede osnovne školi prvi put napisal pjesmicu na čakavštine „Puž“ i š njun osvojil prvu nagradu na natjecanjeva Žminje.

Senka Laginja
zase reče da j' jena vesela, romantična duša ka najviše voli pisat, i najsretneja je na svete dok piše. Lih zapre oče i utone va svoju dušu i zapišuje besedi ke same dohajaju. Dosta njijeh pjesam je uglazbljeno, izvođeno na domaćeh festivaleh, a i nagrađivano. Ovaj put je izrecitirala 3 neobjavljene pjesmi, va keh se j' videla raznolikost njijega stvaralaštva: od majčinske jubavi, domaćega blaga do jubavi prema domaćoj besede.

Alfred Šaina ki je odrasal je na relacije Matuji – Rukavac, voli z bicikletun hludit po šume, voli bordižat po more, voli planinarit, voli vetar va vlaseh, a ne volin teplu biru i mrzlu žensku.
Piše uglavnom teksti keh potla sam uglazbljuje ili jih da drugen uglazbit. Prvi veli hit bil mu je „Anton Zvonećan“ z grupun Kolaž, a najveći do sada „Potresujka“ z Ivanun Marčeljun i Tomijen Kresevičen.. Bil je kot autor učesnik na čuda domaćeh festivali na keh je osvojil dosta nagradi.
Sada se j' odlučil predstavit z 3 pjesmi ke su malo drugačije od pjesam po keh ga judi najviše znaju – z sjetnemi, nostalgičnemi i tužnemi pjesmi.

Na melodičnoj grobničkoj čakavštine predstavil se je Robert Žeželić z pjesmami va keh smo si videli njegovu velu jubav prema rodnoj mu Grobinšćine. Djetinjstvo je provel na Gromišćini, i po krvi i po kući njegoven kraju - od vrtića, igar va selu, od dešpetih na Lišćevici i okolo, pa se do škole. Se vrime pasalo j' va šumi, na ledinah, z bicikli ili bež njih, va poju ili va drvih. A odonda je i počel pisat - pisat va sakon i o sakon momentu ki mu j' daval inspiraciju. Reče da su familija, mesopust, dondolaši, sport, pisanji i divojke ono ča ga čini Grobničanon.
Do sada je objavjena njegova zbirka pjesam „Sjeverni vrhovi“, a fanj pjesam objavjeno je va zajedničkeh zbirkah z drugimi autori.
Njegove pjesmi govore o domaćen kraju, domaćemi judi, domaćoj besedi... va sebi nose emocije o povezanosti grobničkog čovika uz svoj kraj

Nino Bijelac
z Novega Vinodolskega bavi se z više vidi umjetnosti: slikarstvon, fotografijun, glumun i poezijun. Pridruženi je član Ri Teatra, pak nas je najprvo nasmel z svojun glumun, a onda je na teatralan način interpretiral novljansku pomorsku triloguju.

Završnu besedu imel je dugogodišnji ravnatelj Ustanove, (sada va penzije) Dušan Prašelj ki nan je povedel kako su dijalekti bogatstvo Hrvacke ka ima mozaik različiteh govori, pak nas informiral kako se Zagorje zalaže za uvođenje područnega dijalekta kako nastavnega predmeta va školah, aš saki dijalekt je također književni zajik – na njin se govori i piše, a takovu ideju bimo i mi sakako podržali.
Zahvalil nan je i podržal nas va oven ča delamo aš storili smo kako j' Ronjgov rekal:

„Saki neka stori svoju dužnost.
Saki neka svoj talent stavi va službu svojega naroda i njegove duhovne ili materijalne kulture!“
- 22:02 - Komentari (53) - Isprintaj - #

17.04.2008., četvrtak

Triesduja u O.Š. "Čavle"

U O.Š. "Čavle", u četvrtak 17.04.2008 sa početkom u 12.30h održana je još jedna u nizu promocija "Trisduje".sretan Promociju ovog romana je upriličila i promocija pjesme i videospota Lea Pavele "My Seagull". pjevaSedmaši i osmaši čavjanske škole nešto prije 12.30h okupili su se u knjižnici svoje škole kako bi prisustvovali promociji romana za mlade pod nazivom "Triesduja".

Pozorno su slušali ulomke iz romana (u interpretaciji autorice Tatjane Udović) međusobno komentirajući neke od djelova. Ti komentari ostali su među njima, a s nama su podjelili izjavu da se nikada nisu našli u nekoj od situacija kakve svakodnevno prolaze opatijski srednjoškolci.sretan

Nakon predstavljanja "Triesduje", Leo Pavela je predstavio pjesmu "My Seagull" - englesku verziju legendarne pjesme Zdenka Runjića "Galeb i ja". pjevaKako pjesmu prati i videospot snimljen na najljepšim lokacijama Istre, sjevernojadranskog primorja i otoka, učenici su ga imali sada prilike i pogledati. A osim videospota, novinar i skiper Leo Pavela učenike je upoznao i s nekim zanimljivim činjenicama i informacijama hrvatske kulture, povijesti i turizma.

Kao zahvala na gostoprimstvu, školi je uručena zahvalnica za sjećanje na ugodno druženje yes

Poslije četrdesetipetominutne promocije učenici novinarske grupe sa svojim diktafonima intervjuirali su nas za školsku radio-emisiju, a onda je nastavljeno druženje... wave- 22:04 - Komentari (65) - Isprintaj - #

10.04.2008., četvrtak

Tatjanine bajke na Dan dječjeg vrtića "Viškovo"

Na Dan dječjeg vrtića "Viškovo" 10.4.2008., klinci i klinceze sa svojim tetama ugostili su Tatjanu Udović. Njezine bajke su nekima čitali mame i tate jer one se objavljuju i u općinskom listu "Glasnik Općine Viškovo". fino

waveVesela dječica zajedno sa svojim tetama dočekali su me s nestrpljenjem i pohrlili svi (čak 3 grupe vrtićanaca) u jednu prostoriju. Kada je jedna od teta stišala žamor nestrpljenja, započela sam sa pričanjem bajki. Stotinjak dječice pozorno je slušalo, te odgovaralo na neka od postavljenih pitanja. Rekli su mi da jako vole bajke, pa nisam ispričala samo jednu, negu čak tri! A iz svake bajke nešto se moglo naučiti.sretansretanCvijet duginih boja - da uvijek treba slušati druge ako nas lijepo zamole

sretanKraljević osmijeha - da se trebamo smijati i poklanjati osmjehe, jer ćemo tako biti sretniji, a i obradovati ćemo druge

sretanVjerkina pekara - da se nesmije uništavati šume jer one su izvor svježega zraka i dom šumskih životinjica

Na kraju smo svi zajedno zapjevali i zaplesali "Kad si sretan", a nakon silnog grljenja, dječica su mi kao zahvalu poklonila svoj vrtićki list i cd sa pjesmama koje su zborski baš oni otpjevali.

Hvala svima na ugodnom druženju!mah


Tatjanine bajke


CVIJET DUGINIH BOJA


Jednoga dana, kada se djevojčica Sara vraćala puteljkom iz škole, zastala je i u travi spazila predivan cvijet duginih boja. Posegnula ga je ubrati kad je cvijet odjednom zatvorio latice. Začuđeno je stajala razmišljajući što se to dogodilo. U to vrijeme, dok ga je ona još tako promatrala, cvijet se naglo otvorio, a iz cvijeta je izišla sićušna vila zlatne haljine i pozlaćenih krila, te rekla: « Molim te, nemoj ubrati ovaj cvijet. On je simbol dobrote. Ako ga ubereš, svijetom će zavladati zlo! «. No Sara nije slušala. Njoj se cvijet jako svidio , te ga je silno željela ubrati i staviti u svoju vazu. To je i učinila.
Kada je stigla kući, majka se jako naljutila što je došla kasno i zabranila joj da se igra sa prijateljicama. Kada je stigao njen uvijek blag otac, pohrlila mu je u zagrljaj ne bi li se on smilovao i dozvolio joj da posjeti svoje prijateljice. Međutim, on se naljutio još više i zabranio joj sladoled cijelo ljeto. Sara je plačući otrčala u sobu. Uzela je telefon u ruke i nazvala svoju prijateljicu. Čim se Ivona javila, Sara je prepoznala tugu u njenom obično veselom dječjem glasiću. « Što se tebi dogodilo», upitala ju je, na što se Ivona odmah rasplakala. Jecajući joj je objasnila da su se njeni roditelji posvađali, u svađi razbili dvije njoj najljepše vaze, a nju potjerali u sobu i zaključali. « Bilo je grozno «, dodala je. Na tu njenu priču Sara je ispričala što se njoj danas dogodilo od samoga početka. Kada je završila priču, nastala je kratka stanka. « Pa to si ti kriva! «, povikala je Ivona ne mogavši povjerovati u ono što čuje. Na to se Sara uvrijedila, spustila slušalicu i zlobno se nasmijala sebi u bradu: « Ha, ha ,ha, znači da ja mogu upravljati svijetom! « Maštala je o tome kako sada vlada zlo i kako će uskoro svi biti umorni od silne svađe, otkriti da je ona krivac, te će je preklinjati da to prekine obasipajući je pažnjom. No to se nije dogodilo. Prolazili su dani, a ona je još uvijek bila zatvorena u kući. Tako očajna, požalila je tisućama puta što je bila onako pohlepna i okrutna prema vili i svojoj prijateljici. Promatrala je cvijet koji je svakim danom venuo sve više i više. Tek što mu nisu opale i posljednje latice, kroz prozor je uletjela ona ista vila koja je onoga dana izašla iz cvijeta. Kada ju je Sara ugledala, vratile su joj se sve nade, kleknula je i suznim očima stala moliti za oprost. Nakon nekog vremena vila je rekla: « Dobro. Oprostit ću ti, ali samo pod jednim uvjetom; da ćeš izvršavati tuđe želje ako te lijepo zamole. « Sara je kimnula glavom: « Da, obećajem! «
Vila je sletjela na tučak cvijeta i njemu su ponovno narasle latice duginih boja. Roditelji su Sari obećali izlazak, te ga je odnjela na livadu gdje ga je bila pronašla. Cvijet je pustio korjenje i stao rasti kao nekada.
Kada se vratila, majka je prostirla stol, a ona je sva sretna potrčala da joj pomogne. Sve se vratilo u prijašnje stanje, a Sara nikada nije zaboravila obećanje koje je dala vili, te je pomagala drugima koliko je mogla, a to se dobro i njoj vraćalo.

- 21:25 - Komentari (67) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se