tri

ponedjeljak, 01.11.2004.

Magazin "Mama" br. 58, jul, avgust

1. Najpre, opšti podaci, profesije i mame i tate, gde rade, odakle su, kako su se upoznali
Po profesiji sam lekar - infektolog zaposlena u KC Novi Sad. Suprug je po zanimanju policajac a pre rata bio je zaposlen u Jedinici za posebne namene a odselio se i zaposlio u Nemacku odakle se vratio nakon nase odluke da zivimo zajedno.
Prvi nas kontakt dogodio se sasvim slucajno a nakon nekoliko godina i naseg ponovnog susreta usledilo je dopisivanje i dugo su na relaciji Novi Sad Ű Nemacka putovala pisma. Romanticno dopisivanje putem klasicnih pisama je jedan gotovo iscezao nacin komunikacije sasvim poseban i osim neposrednog kontakta - nicim zamenjiv i zaista nikada netreba zaliti truda i vremena da napisete lepo pismo.
2.Kako je tekla trudnoca sa trojkama, da li je bilo problema, šta ste prvo pomislili kada ste saznali da cete postati trostruka mama? Kako je reagovao tata? A ostali?

Na prvom pregledu nacinjenom u ranoj trudnoci postavljena je sumnja na blizanacku trudnocu sto je i potvrdjeno narednim pregledom.Bila sam i tada iznenadjena ali sam uskoro usvojila istinu.Zivela sam u uverenju da cu roditi blizance prvih pet meseci trudnoce.Sok je bio apsolutan kada sam na polovini poodmakle trudnoce saznala da postoji jos jedna beba (kako mi cesto zovemo skrivena beba).Bila sam uzasnuta nisam verovala u ono sto cujem,ubedjivala sam doktora da ne vidi dobro,pokusavala sam da sesetim da li znam nekog ko ima troje dece odjednom i naravno shvatila sam da neznam nikog.I tako... srela sam se po prvi put u svom zivotu s fenomenom cuda.Da cuda postoje. I dan danas kada se bebe "razmile " po stanu ponekad mi je jednako cudno.Tata je bio prisutan kada nam je vidjeno "skriveno" bice .Cim smo dosli kuci javljali smo rodbini i prijateljima vest,secam se vecina su docekala sa velikim smehom a poneki sa velikom zabrinutoscu.Od tada do kraja trudnoce skupljali smo informacije strucne i manje strucne iz nase zemlje i iz inostranstva i nastavili da zivimo s trojkama.A sada se i dopisujem s tri mame trojki.Moja raspolozenjado kraja trudnoce. su se kretala od krajnje zabrinutosti do krajnje euforije.Strah je bio cesto prevelik,strah za bebe,strah za sebe,strah od odgovornosti.Strahovi su bili podnosljivi zahvaljujuci mom lekaru koji je svojom strucnoscu i svojim pretvaranjem neizvesnosti u izvesnost uspeo da sacuva i bebe i mene.Sama trudnoca je protekla uredno,savetovano mi je apsolutno mirovanje do kraja trudnoce.Neposredno pred porodjaj doslo je do povisenja pritiska i do pojave otoka na nogama.Porodila sam se u 34 oj nedelji trudnoce.Doslo je do prevremenog prskanja plodovih ovojaka i porodjaj je zavrsen carskim rezom na Klinici u Novom SaduEkipa lekara je savrseno obavila svoj posao na celu sa prof.Aleksicem ,rodjena su tri mala bica - Zoran,Tiana i Teodora.Deca su bila s malom porodjajnom tezinom / 2290/46, 147o/40, 2150/45 / te su neko vreme morala da provedu na Klinici decjoj u Novo Sadu.Svo troje su bili krace vreme u izoletama gde su im obezbedjeni adekvatni uslovi(temperatura,kiseonik,sterilnost) Prva je kuci poslana Teodora,nakon sedam dana Zoran a Tiana je bila ukupno mesec dana .Imali smo malo vremena da se navikavamo na svaku bebu ponaosob.Intresantno je da su bebe i posle provedenog vremena odvojenog od mene i posle hranjenja na fl;asicu htele da sisaju i sisale su do treceg meseca.

3. Kako su deca dobila imena i po kome?S obzirom na mnoge druge prioritete u trudnoci nismo se raspitivali za polove dece tako da smo za sve razne moguce kombinacije imali sest imena u pripremi iako su neke odluke donesene doslovno u zadnjem trenutku sasvim spontano kada je sluzbenica nestrpliivo drzala olovku na formularu svakog deteta a sin nosi ime svog pokojnog strica tj. Goranovog brata.Tiana je dobila ime po jednoj lepoj ,obozavanoj zeni...


4.Kako izgleda porodicni zivot sa trojkama ?
Roditelji trojki izlozeni su exstremnom naporu i veci je napor / fizicki i materijalni / podizanje trojki nego troje dece koja dolaze planski jedna nakon druge. Postoje brojne specificnosti od samog sustine da saznate da nosite i imate tri bebe pa do svakodnevnih prakticnih pitanja
- pronalaska kolica,
- odnosa prema okolini u kojoj ste uvek zapazeni i koja vam se vrlo cesto obraca s dobronamernim i istim pitanjima pitanjima / Da li su li to trojke ? Da li su muski ili zenski ? Kako se zovu ? Da li vam neko pomaze ?... / pa do onih koju zadiru i u privatnost: ''Da li su zaceti prirodno ili vestacki ?'' ili onih neodmjerenih koji svakako komentarisu npr: ''Mene bi bilo sramota da guram tolika kolica'' i slicno,
- nemogucnost da se svakoj bebi posvetite u onoj meri u kojoj je to slucaj kada je beba samo jedna.
Napor je ogroman, potrebno je mnogo ljubavi i strpljenja ali i zadovoljstvo je proporcionalno i vece kada vam se tri draga lica smeju i raduju.
Postoji i neke zanimljivosti tako da se u nekim zemljama, u nedostatku odgovarajuce zakonske regulative koja obuhvata specificnosti roditeljstva trojki, cetvorki..,primenjuju delovi zakona o postupanju u situacijama elementarnih nepogoda.
Postoje razne medjunarodne organizacije, udruzenja roditelja trojki, cetvorki...poneke od njih obuhvataju i familije blizanaca i oni se sastaju, dopisuju, udruzuju u resavanju zajednickih problema. Posebno aktivno je medjunarodno udruzenje ABC iz Nemacke koje izdaje razne brosure, casopise i imaju redovno azuriran i veoma posecen sajt sa aktivnim forumom gde mozete procitati savete i iskustva roditelja ili trudnica trojki, cetvorki...Npr.iskustva drugih na vasu dilemu: ''Trojke zajedno ili odvojeno kada podju u skolu''.
Ono sto mogu reci da bi bilo zajednicko vecini razvijenih evropskih zemalja sa nama u Srbiji i Crnoj Gori jeste da nepostoji zakonska regulativa koja se bavi specificnoscu roditelja trojki i sve te organizacije preporucuju roditeljima da se za pomoc obracaju direktno lokalnim organima vlasti, ako one to vec prve pre toga neurade. Isto tako savetuje se , u rasterecenju kucnog budzeta pri nabavci potrebnih proizvoda, obracanje direktno proizvodjacima / pelene, decija hrana.../ kao i da se koristi povoljnost koristenja potrosackih popusta koje daju pojedine velike trgovacke kuce za takve familije.
Koristim ovu priliku da predlozim redakciji magazina Mama skupljanje podataka o familijama trojki, cetvorki... sa teritorija Srbije i Crne Gore na nacin da se iste jave redakciji s ciljem organiziranja udruzenja koje bi pomoglo u razmeni iskustava, upoznavanju, druzenju te omogucavanju trudnicama koje saznaju da nose trojke da posete familije trojki i na taj nacin razbiju moguce strahove od nepoznatog koje donosi takvo saznanje. S obzirom na napredak medicine u lecenju sterilnosti koji je cesto povezan sa visestrukom trudnocom ova tema o kojoj govorimo bice sve vise aktuelna i mislim da joj moramo posvetiti dovoljno paznje jer se dotice i demografske slike drustva koja je porazavajuca.
Pominjani napor je svakodnevan danonocni.Radni dan nam pocinje ujutru oko 8 sati i traje uvece do 9 kada se bebe kupaju i stavljaju da spavaju,bebe su sada jako zainteresovane za svoju okolinu,sve pipaju,stavljaju u usta,ispituju,zahtevaju neprekidnu budnost i paznju i naravno hoce da se druze sa svojom majkom.Nekada se druzimo svi zajedno na jednom krevetu,pevamo pesmice,igramo se igrackama,a ponekad su bebe raspolozene za individualno zabavljanje svaka u svom kreveticu.O uobicajenim aktivnostima kasicama i klopicama necemo govoriti,to se podrazumeva.U toku dana bebe spavaju dva do tri puta na dan po pola sata ili sat vremena ali uglavnom u razlicito vreme.Retko kad zaspu svo troje u isto,onda nastane tisina neprijatna od koje smo se odvikli.Nocu spavaju ali i dalje dezuramo jer se bude u toku noci svaka po dva ili tri puta iz raznoraznih razloga,ili su zedni ili se uplase ili duda ispadne ili se samo probude jer im se ne spava.Ponekad svo troje prespavaju noc ali je to jako retko.Jako volimo setnju uvece od 6 do 8.Jako se radujemo setnji.Sednemo u nasu ljubicastu ''kociju'' i napred u svet. Sve bebe gledaju napred a mali decak gleda u svoju majku ili pak oca.Ko je najveca maza,pa mali decak,nikad ne zaspi bez ljuljanja,pesmice,mazenja.Ko najvise rucka,opet mali decak...Uvek je prioritet u zbrinjavanju ona beba koja je najnezadovoljnija tacnije ona koja place.I sad ponekad pomislim da li ce bebama nedostajati onaj deo mame koji brine o drugoj ili trecoj bebi.I koja je mera zaljubav ? Da li bebe imaju dovoljno ljubavi..? Moram pisati o bakama kada pricam o ljubavi.,bake su postale specijalisti za bebe i kada ih pitate kako izdrzavaju kazu - lako,kada su one ovde cuje se vise smeha imaju i svoje ljubimce ali naravno to ne priznaju.

5. Dali vam je stanbeni prostor odgovarajuci s obzirom na novonastale okolnosti ?

Trenutno je veoma tesko stanje jer pored beba i nas potrebno je stalno prisustvo trecih osoba - baka ili jedne od njih i svi se nalazimo u jednosobnom stanu ali nadamo se uskoro boljem. Kolege sa klinike u kojoj sam zaposlena pokrenuli su inicijativu pred opstinom Novi Sad da se resi taj nas problem a upoznali smo i samog gradonacelnika sa nasom situacijom.

6. Da li uspevate odvojiti vreme i za sebe ?
U celokupnoj novonastaloj situaciji postavlja se pitanje kako odvojiti vreme za sebe i kako se osloboditi stresa i danonocnog napora.Najbitnije je odluciti se "i za sebe" i nemati osecanje krivice ako odete da vozite bicikl, van ili do prijateljice koju volite ili do obliznje teretane ili da setate i gledate izloge.Srecna okolnost je da bake preuzimaju svu kontrolu tih sat dva a ja sam na zasluzenom odmoru.Kada se vratim kuci obostrana sreca i radost je nemerljiva.


8.Sta je mami i tati najteze ?
Tati i mami je najteze to sto su retko sami iako vecina misli da je tako i najbolje.../?/

www.slavica-tomic.tk

.








--------------------------------------------------------------------------------

- 21:39 - Komentari (3) - Isprintaj - #