< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

hrana, muško-ženski odnosi i ostale općeljudske teme





Kogo

Blog
Kogo
posvećen kuhanju, gastronomiji i drugim svjetovnim užicima by Derza & Trenk

Trenutna tema: Mala pomoć u kužini #1
Radno vrijeme bloga
svaki radni dan od 8 - 4
subotom nedjeljom i praznikom nisam online


kontakt
kogo.trenk@gmail.com










petak, 04.05.2007.

Roman: Rob (2. dio)

U prošlom nastavku

Naši su junaci sredili dva robovlasnika: Maja je sjedila između njih i istovremeno obadvojicu snažno udarila u vrat onemogućivši im disanje. Dečki su priskočili dokrajčiti ih. Jedan od robovlasnika, padajući na pod rukom je uhvatio Maju za nogu, te posegnuo za mačem. Mač je uskoro bio ispušten nakon Vladimirovog udarca petom po nadlaktici. Onomatopeja „KRC“ pratila je taj udarac. Vladimir je izvukao mač, ali na žalost, zbog blizine Majine noge nije mogao zadovoljiti svoju želju izabiti ga debelom među oči. Morao se zadovoljiti paranjem trbuha. Takav način ga je živcirao zbog glupih mirisa koji se pritom javljaju.

Bero je svome prišao s izvučenim mačem. Čovjek je klečao i držao se za vrat bezuspješno pokušavajući udahnuti barem mrvu zraka. Boljookim očima je gledao Beru tražeći milost. Bero je bio čovjek velikoga srca pa mu je odlučio dati šansu. Rekao mu je:
- Ovako ćemo. Ako mi kažeš „Bero, oprosti, bio sam zločest, ali ću se popraviti“, neću te ubiti i pomoći ću ti...

Ovaj je nešto otvarao usta, ali nije davao nikakva glasa.
- Molim... Ne čujem ništa...
Udarac mačem posred čelenke.
- Nije mi jasno zašto je ljudima toliko teško reći 'oprosti'.

A sada nastavak...
(zadovoljni?)

--------

Vidjevši što se dogodilo njegovim gospodarima, Ilija, rob koji je stajao sa strane doletio je i počeo se derati:
- Jeste li vi normalni??!!? Ubili ste mi gospodare! Što sad da radim? Možete i mete ubiti, skratili bi mi muke!!
- Pa, - probao ga je umiriti Vladimir – sada si slobodan, možeš raditi što hoćeš.
- Gdje da idem? Ja sam profesionalan rob!

Vladimir: ??
Maja: ???
Bero: ????

- Nisam shvatio? – priupita malo zbunjeno Bero – Što si ti?
- Profesionalni rob. Služim gospodarima za hranu i krov nad glavom i ako je gazda zadovoljan sa mnom, da mi 10% prilikom slijedeće kupnje.

Društvo se pogleda u čudu. Djelom su bili zbunjeni, dijelom im je bilo neugodno što su čineći „dobro djelo“, izliječili svoje frustracije, a ne problem.
- Ovaj, - nastavi Vladimir zbunjenim glasom – možeš si naći nekog gospodara...
- Da, sigurno! Samo trebam doći do prvog čovjeka kojeg sretnem i reći mu: „Čujte, želio bi biti vaš rob“. Kakve su to gluposti! Ja nisam nastran, pošteno zarađujem za život!
- Dobro, ove više ne možemo vratiti u život. Mogli bismo sjesti, večerati i vidjeti što dalje. S punim želucem se bolje razmišlja.

Ilija je ispričao svoju tužnu priču kako je rođen u sretnoj obitelji, kako je rano ostao bez roditelja, kako su lokalni moćnici nedugo zatim uzeli kuću, a njega i brata izbacili na ulicu. S bratom je odselio iz rodnog grada, počevši se snalaziti na sve moguće načine. Nadničarski rad bio je izuzetno težak, iscrpljujući do krajnjih granica. Gazde su brinule kako će završiti posao, a ne što će biti s nadničarima. Shvatili su da bez krova nad glavom neće dugo izdržati. Odlučili su da će ga brat prodati, a novac staviti u fond za početak novog života. U stavku kupoprodajnog ugovora stavili su da 10% od sljedeće kupnje ide njima. Na isti način brata je prodao kolega nadničar. Za razliku od ostalih robova, Ilija i njegov brat su imali veliku opću kulturu zbog čega su vlasnici i pristajali na klauzulu od 10% koliko god im je na početku čudno zvučala. Ovako posložene stvari dale su im oblik čiste štednje bez troškova. Po njihovom izračunu i dogovoru, nakon 15 godina bi imali dovoljno kapitala za obnovu ugaslog obiteljskog obrta.

Ilijina priča nije prisutne ostavila ravnodušnim. U koncepciji naših junaka nikako se nije uklapalo imati roba što im je Ilija ponudio. Pao je dogovor da će nastaviti putovanje s njima do prvog većeg grada gdje će ga prodati. Sav dobiveni novac će otići u Ilijin fond.

Smirena atmosfera se vratila, u sada, prošireno društvo.

- 15:11 - Komentari (9) Isprintaj - #