< ožujak, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

hrana, muško-ženski odnosi i ostale općeljudske teme





Kogo

Blog
Kogo
posvećen kuhanju, gastronomiji i drugim svjetovnim užicima by Derza & Trenk

Trenutna tema: Mala pomoć u kužini #1
Radno vrijeme bloga
svaki radni dan od 8 - 4
subotom nedjeljom i praznikom nisam online


kontakt
kogo.trenk@gmail.com










četvrtak, 15.03.2007.

Roman - Početak putovanja

Dok su Majini kompanjoni, Bero i Vladimir, pakirali neophodne stvari za put, Maja se pozabavila razgovorom s ljudima s banketa. Dobila je šture informacije o lopovu. Ušuljao se u dvorac, lažno se predstavio, onesposobio slugu i obavio posao. Izgledom je bio viši, tamni, uredan. Bio je izuzetno šarmantan. Nije bilo puno, ali barem nešto za početak. Kako će se dalje odvijati istraga nitko nije znao.

Spremanje i ispitivanje uzelo je dobar dio dana. Društvance je odlučilo kočijom otići na proplanak ispod grada gdje se račvaju ceste i u miru odlučiti kako dalje.

Na proplanku su zapalili finu vatricu, hranu su ponijeli iz dvorca. Mogli su se opustiti zadnji puta prije početka avanture. Neobavezni razgovor se lagano okretao prema zadatku. Maja je počela elaborirati prikupljene informacije:
- Imamo posla s inteligentnim i promišljenim lopovom. Poslugu, a i ostale šarmirao je rječitošću. Slugi za vino se predstavio kao Šime, trgovački putnik iz Dalmacije. Vjerojatno bi njih dvojica postali prijatelji da ga ovaj nije klepio po glavi i bacio u ostavu. Kasnije je stavio umjetne brčiće i nabacio francuski naglasak. Ljudi na dvoru padaju na naglaske. Poznaje mentalitet i slugu i plemića. U globalu je kod svih ostavio pozitivan dojam. Sreća po nas što neće olako predati pečat dalje, imati ćemo nešto vremena da ga ulovimo.

Nakon uvodnih riječi obratila se svom velikom prijatelju:
- Trebamo se odlučiti kojim ćemo putem dalje. Izaberemo li krivi izgubiti ćemo dane, ako ne i tjedne. Vladimire, ti si stručnjak za putove. Kojim bi ti putem krenuo?
- Naš prijatelj je nakon krađe htio što prije i što dalje pobjeći od dvorca. Sjeverni put vodi u planine i nije brz. Južni i zapadni vode odmah u šumu gdje se čovjek s dragocjenostima ne bi uputio po noći zbog opasnosti od zasjeda. Ostaje nam put prema istoku: brz i siguran. Prve šume i opasnosti su na dva dana jahanja.
- Super, prvo smo sat vremena putovali do ovdje umjesto da prespavamo u dvorcu. – uključio se Bero – Zašto nismo mogli ostati kod kralja jednu noć da iskoristimo blagodati njegova gostoprimstva. Kao da će nas ovaj sat puta spasiti! Mogli smo ostati ispitati tragove u kraljevom vinskom podrumu. Olako smo odbacili tu mogućnost. A sada krećemo na istok. U sjevernim šumama u ovo doba godine cvatu lišajevi odličnih halucinogenih svojstava, a mi idemo na istok kroz polja kukuruza i šećerne repice...
- Daj si uzmi svoj smotuljak i popuši ga! Ostavi nas na miru!, reče Maja.
- I hoću, da znaš da hoću tebi za inat!

Bero je uskoro zapalio svoj pripravak i mislima se vratio u dvor: pio je najbolje vino ispružen na svilenom divanu okružen s tri prekrasne crnke golih pupaka. Ni u halucinaciji nije znao što bi s njima pričao. One su se smijuljile, dlanovima mu prelazile po kosi i ramenima i točile vino iz zlatnog vrča. Jedna se lagano udaljila nekoliko koraka počevši egzotičan ples visoko podižući nogu. Četvrta, diva plavih uvojaka ležala je iza njega hraneći ga bobicama grožđa. Nije se zamarao od kuda se stvorila.


- 10:43 - Komentari (5) Isprintaj - #