Trenerski blog

09.04.2013., utorak

6vs4



NAZIV VJEŽBE: 6vs4
CILJ VJEŽBE: Široko stajanje igrača u fazi napada, zajedničko djelovanje u fazi obrane
BROJ IGRAČA: 10
VELIČINA PROSTORA: cca. 15x15m
OPIS VJEŽBE: U ovoj igri 6 igrača igra posjed lopte protiv 4 suparnika. Igrači stoje u rasporedu prikazanom na gornjoj slici, i to na sljedeći način- u ekipi od šest igrača četvorica stoje izvan prostora za igru, a dvojica unutar. Njihova četiri suparnika svi stoje unutar prostora.
Igra počinje od ekipe šestorice koji moraju dodavanjima ostvariti što duži posjed lopte, dok ekipa četvorice mora taj posjed prekinuti, ne izlazeći iz prostora za igru, tj. ne napadajući vanjske igrače. Nakon što je posjed prekinut, ekipa četvorice pokušava ostvariti što više dodavanja, a od ekipe šestorice, svi igrači pokušavaju u što kraćem vremenu povratiti posjed. To znači da vanjski igrači moraju ući u prostor za igru da bi to ostvarili. Nakon povratka posjeda lopte, ekipa šestorke što prije mora stati u početni raspored i nastaviti sa posjedom.
KOMENTARI: Svi smo mi treneri nebrojeno puta govorili svojim igračima "u fazi napada se raširite, a u fazi obrane skupite". Evo i vježbe koja to automatski zahtijeva od igrača. U rasporedu na početku igre ekipa u posjedu lopte stoji široko. Nakon gubitka posjeda igrači koji su stajali široko moraju ući u prostor za igru i pokušati uzeti loptu. Samim ulaskom u taj prostor ekipa radi gustoću na terenu, odn. skuplja se.
VARIJACIJE: U naprednijoj varijatni može se uvesti bodovanje nakon ostvarivanja određenog broja dodavanja. Npr. ekipa šestorke dobiva jedan bod nakon ostvarenih 8 dodavanja, a ekipa četvorke nakon 5. Na taj način igra će postati još dinamičnija, a ekipa šestorke će još brže morati djelovati u fazi obrane, odn. u fazi oduzimanja lopte.

Oznake: SPORT, nogomet, 6vs4, posjed lopte, obrana, napad, trener, nogometni trening, trening, vježba


07.04.2013., nedjelja

Igra na 2 gola- posjed lopte



NAZIV VJEŽBE: Igra na 2 gola- posjed lopte
CILJ VJEŽBE: Ekipno djelovanje u fazi obrane i fazi napada, brza transformacija iz faze obrane u fazu napada, posjed lopte, završnica na gol
BROJ IGRAČA: 12
VELIČINA PROSTORA: 35x25m
OPIS VJEŽBE: Dvije ekipe od po 5 igrača igraju jedna protiv druge na terenu sa postavljenim golovima. U igri sudjeluju i 2 džokera, koji igraju za ekipu u posjedu lopte i koji su ujedno i golmani. Jedna ekipa ima za cilj samo posjed lopte, a druga oduzeti loptu i postići pogodak na bilo koji od dva gola na terenu.
KOMENTARI: Ovu vježbu najbolje je organizirati kao natjecanje tako da se gleda koja će ekipa postići više pogodaka u određenom vremenskom periodu (npr. dvije minute).
Ovom vježbom može se utjecati na nekoliko taktičkih djelovanja, kao što su transformacija iz napada u obranu i presing. Ekipa u posjedu lopte, nakon gubitka istoga, mora što efikasnije djelovati u fazi obrane, pošto protivnička ekipa može postići pogodak na oba gola. Ako se dvije ekipe natječu koja će postići više pogodaka onda automatski i jedna i druga, kada su u ulozi bez posjeda lopte, moraju težiti tome da što više puta prekinu posjed protivnika. To će uspjeti jedino organiziranim i zajedničkim presingom.
VARIJACIJE: Može se igrati i tako da se unutar trajanja jedne igre ekipi u posjedu lopte boduju ostvarenih svakih 8 dodavanja. Protivnička ekipa tada mora raditi još veći pritisak želi li ostvariti pozitivan rezultat.

Oznake: SPORT, nogometni trening, posjed lopte, nogometni teren, presing, dodavanja, završnica


04.04.2013., četvrtak

Šutiranje na gol iz trokuta



NAZIV VJEŽBE: Šutiranje na gol iz trokuta
CILJ VJEŽBE: Primopredaja lopte, brza reakcija u fazi obrane i fazi napada, završnica na gol
BROJ IGRAČA: 5
VELIČINA PROSTORA: 25x15m
OPIS VJEŽBE: 3 napadača stoje u rasporedu trokuta kako je prikazano na slici iznad teksta. Između njih nalazi se jedan obrambeni igrač. Igrač sa loptom ima zadatak uputiti ju jednom od napadača koji mora postići pogodak. Lopta može biti upućena bilo kojem napadaču. U tom trenutku obrambeni igrač mora što brže reagirati i pokušati spriječiti napadača da postigne pogodak.
KOMENTARI: U ovoj vježbi naglasak je na dvije stvari. Jedna je brza reakcija obrambenog igrača, a druga primanje lopte napadača, odnosno prvi dodir. Obrambeni igrač u trenutku upućivanja lopte ne zna kojem će napadaču ona biti upućena, stoga mora biti spreman brzo zatvoriti i jednog i drugog napadača. Napadač, kod primanja, loptu mora usmjeriti dalje od protivnika koji je aktivan u oduzimanju. Tu do izražaja dolazi taj prvi dodir koji je u raznim situacijama u igri vrlo često odlučujući. Vrhunski nogometaši imaju skoro do perfekcije izrađen prvi dodir. Obratite li pozornost na njihovo primanje lopte uočit ćete da je svaki puta usmjeravaju dalje od protivnika ili u slobodan prostor. Savršenim prvim dodirom mnogi igrači prikrivaju neke svoje nedostatke.
VARIJACIJE: Druga varijanta vježbe može biti ta da napadač ima na izbor primanje lopte i udarac na gol ili može odigrati povratnu loptu igraču od kojeg je dobio loptu i njih dvojica kreću u 2vs1 napad.

Oznake: SPORT, nogometni trening, šutiranje, gol, obrana, napad, trokut, dodavanja, brzina, završnica


02.04.2013., utorak

3vs2



NAZIV VJEŽBE: 3vs2
CILJ VJEŽBE: Djelovanje igrača u fazi obrane i fazi napada, završnica na gol
BROJ IGRAČA: 6
VELIČINA PROSTORA: 30x15m
OPIS IGRE: Prostor za igru podijeljen je na zonu za igru i na nebranjenu zonu (16m). Cilj napadača je ući u nebranjenu zonu, u koju obrambeni igrači ne smiju, te postići pogodak. Cilj obrambenih igrača je ne dopustiti napadačima ulazak u tu istu zonu, te postići pogodak na jedan od dva mala gola u zoni za igru. Pravilo ofsajda primjenjuje se samo u nebranjenoj zoni. Znači napadači se u trenutku upućenog dodavanja ne smiju nalaziti u nebranjenoj zoni.
KOMENTARI: Ovo je odlična vježba za uigravanje dva stopera koji će ovim putem naučiti pravilno postavljanje u odnosu na protivnika i loptu. Na crtežima ispod teksta može se vidjeti i na koji način. Kada se lopta nalazi kod centralnog napadača dva stopera stoje u liniji, usko i povučeno. Kada se lopta nalazi kod krilnog napadača jedan stoper izlazi na igrača sa loptom, a drugi mu dijagonalno zatvara leđa. Otežavajuća okolnost za stopere je ta da moraju reagirati brže i efikasnije nego u igrama bez ovih dviju zona, jer oni zapravo čuvaju jednu cijelu liniju širine 15-ak metara, a ne gol.
VARIJACIJE: Vježba se može izvoditi i u drugim odnosima, npr. 4vs, 3vs3, 2vs2, 2vs1, u većem, odnosno manjem prostoru.

Oznake: SPORT, nogometni trening, 3vs2, obrana, napad, dodavanja, tehnička, taktika


Igra na 4 gola



NAZIV VJEŽBE: Igra na 4 gola
CILJ VJEŽBE: Posjed lopte, okretanje strana, brzo djelovanje u fazi obrane i fazi napada
BROJ IGRAČA: 12
VELIČINA PROSTORA: 30x20m
OPIS VJEŽBE: Dvije ekipe od po 5 igrača igraju jedna protiv druge uz pomoć 2 džokera koji uvijek igraju za ekipu koja je u posjedu lopte. Ekipa u posjedu lopte mora ostvariti 6 uzastopnih dodavanja nakon kojih mogu postići pogodak na bilo koji od 4 gola. Pogodak se može postići unutar označenih zona ispred golova, što znači da pogodak vrijedi samo iz neposredne blizine. Ekipa koja je postigla pogodak nastavlja igru izvođenjem auta. Kada je jedna ekipa prekinula posjed lopte drugoj, niz dodavanja prve ekipe prekinut je tek kada je druga ostvarila barem jedno dodavanje. To pravilo omogućuje da ekipa nakon što je izgubila posjed može brzom reakcijom vratiti loptu i nastaviti niz dodavanja od broja na kojem je stala prije gubitka.
VARIJACIJE: U igri se može povećati ili smanjiti broj zahtijevanih dodavanja, može se igrati na većem ili manjem prostoru i sa većim ili manjim brojem igrača.

Oznake: SPORT, nogometni trening, treneri, posjed lopte, igra na 4 gola, 5vs5, dodavanja


01.04.2013., ponedjeljak

Novosti

Video je vjerojatno najbolji način za prikazivanje nogometnih vježbi... Ali organiziranje snimanja, pregledavanje snimaka, montiranje uspješnih akcija, itd., iziskuje dosta vremena i napora. Da ne spominjem i nekoliko totalno bezuspješnih snimanja nakon kojih se nije našlo ni 2-3 minute kvalitetnog materijala. Zato, da bih povećao produktivnost i pojednostavio svoj rad, sam morao naći drugi način prikaza.
Na tržištu se danas nudi jako puno kompjuterskih softvera koji omogućuju vrlo pregledno i detaljno kreiranje nogometnih vježbi. Od mnoštva, trenutno jedan od najpopularnijih i najjednostavnijih je "Tactics Manager Software". "Tactics Manager" je softver koji služi isključivo za skiciranje. Nije kao, recimo, "TactFOOT" ili "TactX" koji imaju mogućnost animacije i pokretanja igrača i rekvizita. Najnovija verzija "Tactics Manager-a" je verzija 1.9, koju zasad imam samo u trial verziji, što mi je bilo dovoljno da kreiram desetak vježbi koje ću ovdje pokazati i objasniti.
Za početak sam napravio malo kazalo za sve one koji ne znaju koji se simboli koriste za određene akcije u dijagramima nogometnih vježbi.



Sad kad smo se pobrinuli da ne bude nesporazuma u tumačenju određenih dijelova dijagrama, možemo krenuti! Javim se brzo sa sljedećim postom...

Oznake: SPORT, nogometni trening, software, Tactics manager, vježba, kazalo


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.