Kompjuterski programi


Događa se, s vremena na vrijeme, pa i ovdje na blogu da sistem "zakaže"; tada ne možemo komentarisati ni objavljivati postove.
U tim situacijama obično se pitamo - da li je problem u sistemu ili je sistem u problemu?

- petak, 28.04.2017., 11:34 - Komentar: (15) | Isprintaj - #

Dihotomija i susreti


Ako sam krenula prema tebi ja neću moći stići sve dok se ne „obračunaš sa Zenonom“. On tvrdi da bih stigla do tebe prvo moram preći polovinu puta, dok ne stignem do tačke na pola puta morala bih stići do sredine prve polovine puta i tako do beskonačnosti, što znači da kretanje nikada ne može početi.
Kako se onda uopšte ljudi sreću?

- ponedjeljak, 24.04.2017., 10:24 - Komentar: (23) | Isprintaj - #

Budnost


Malo je onih koji razmišljaju o tome da li će se ujutro probuditi kada uveče zaspu. Važno je probuditi se!
Važnije od toga je održavati budnost. Pažljivije čitati stranice života.

- petak, 21.04.2017., 18:10 - Komentar: (21) | Isprintaj - #

Plava svjetlost – Ona i On


Pod nebeskim svodom, ispod vrhova planina, na kraj travom obrasle padine prirodnog botaničkog vrta, u kotlini nagomilanih krovova, kupola, tornjeva i sjenki, ima jedna velika i dugačka soba, sva u ogledalima iz koje pogled puca na visoki toranj.

Ona se kreće, pleše i ogleda među tim zidovima – ogledalima i postaje mnoštvo. Jedan pogled se pretvara u pogled sa više slika, pogled koji ulazi u srž percepcije, a i slike se kreću i počinju međusobno komunicirati, kao da je bal, prelaze jedna u drugu a sve zrače iz jedne središnje tačke, Nje same, koja je njihova mistična poveznica.

Na rubu reflektujućeg zraka blješti preslikana svjetlost u plavom, asocira na daljinu, znanje i mudrost. Ona se naslanja na prozor i crna kudrava kosa rasipa joj se po ramenima, dok lice gori od zanosa, zagledano preko krovova u toranj crkve koja sada, u njenom zanosu, postaje dvorac sa glavnom kulom iz kojeg će izjahati On, u prolazu domahnuti, dok mu grimizni plašt leprša na vjetru; a Ona će, vaj, ostati i dalje usamljena draga na visokoj kuli, tkati prekrivače sa skladnim geslom i čekati, uvijek čekati, uvijek sama, na visokoj kuli.
I ponekad mahnuti, Njemu, mirišljavom maramicom na kojoj su izvezeni njeni inicijali.

- utorak, 11.04.2017., 12:18 - Komentar: (11) | Isprintaj - #

Premetanje jutra


U tišini odaje nenapisanih priča ona premeće jutro, objašnjava sebe. Po kalendaru je proljeće, dok se po bojama svitanja i pjesmi ševe osjeća ljeto.
Toplo ljeto.
Sve što život značilo je tone u nepostojanje, a sve što mašta stvara ispunjava vidno polje, dok tišina predjelima klizi. U velikoj tišini oslobodili su jedno drugo krivice. Njih dvoje nisu imali ništa oprostiti jedno drugom, samo su se oslobodili osjećaja krivice, kao da ovom uzajamnošću umiljato razjašnjena nejasnoća perioda prijetnji i uvreda i duboko pritajene srdžbe nezadovoljnog muškarca protiv žene.
Željeli su da budu nakraj svega toga, izvan ništavne oskudnosti života u nemoćnoj tuzi kotrljajuće suze, da upoznaju smirenost i bezbrižnost poznog života.

- petak, 07.04.2017., 09:08 - Komentar: (10) | Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se