Tragovima Istine

utorak, 27.07.2010.


…i kraj

Svako jutro je novi početak, a svaki zalazak sunca obilježava kraj toga dana. U proljeće se priroda budi, a na jesen polako utihne u san. Taj ciklus rađanja i umiranja kao da je usađen u sve što nas okružuje kao i u svakoga od nas. Moglo bi se reći da su rođenje i smrt u ljudskim životima najtajanstveniji i najčudesniji događaji. U taj tren kao da se otvaraju vrata iza kojih nas zabljesne val neizdrživog blještavila koje briše sve dotadašnje naše ovozemaljske muke, probleme, a cijeli naš sistem razmišljanja i vrednovanja u jednom hipu pada u vodu. To je trenutak u kojem kao da se nazire most koji premošćuje jaz između nevidljivog i vidljivog, između stvorenoga i Stvoritelja; trenutak koji potiče na razmišljanje: Tko sam? Odakle dolazim? Zašto sam tu? Da li je smrt kraj svega?

Kada je riječ o smrti, ona obilježava kraj ovog života kakvog poznajemo, sudnji dan kojemu nitko ne zna točan dan i čas.

Rođenje i smrt su sastavni dio života svakoga od nas, a isto tako i sastavni dio života ovoga svijeta. U prošlom postu je bilo rečeno da se u prvom poglavlju, u prvom stihu, u prvih sedam riječi Svetoga Pisma nalazi sažetak cjelokupnog stvaranja te da je označen početak i određen kraj nama poznatoga svijeta. Slova urezana u taj prvi stih Biblije ukazuju na vrijeme koje mora proći da bi se dogodilo ono što je zapisano u Knjizi Otkrivenja a ima se dogoditi na kraju vremena. Alef je jedino slovo hebrejske abecede koje ima dvojaku brojčanu vrijednost: jedan i tisuću. U ulozi broja jedan vidjeli smo da nam daje odgovor na pitanje o stvaranju na početku vremena, dok u ulozi broja tisuću daje nam odgovor na pitanje o sudnjem danu na kraju vremena. Koristeći ključ zapisan u Svetom Pismu….

"Jedno, ljubljeni, ne smetnite s uma: jedan je dan kod Gospodina kao tisuću godina, a tisuću godina kao jedan dan." (Druga Petrova poslanica 3,8)

....uviđamo da šest slova alef sada u prvom stihu o stvaranju obilježavaju šest puta po tisuću, odnosno šest tisuća godina koliko ima proteći od trenutka stvaranja do sudnjega dana, kada će Gospodin opet doći i suditi svima - živima i mrtvima.

Gdjegod u Bibliji naiđemo na broj sedam ono uvijek predstavlja puninu. Inače, u židovskom narodu dani u tjednu nemaju imena, a obilježavaju se brojevima (dan jedan, dan dva, itd.) osim sedmoga dana koji jedini ima naziv, a zove se šabat, što bi mogli prevesti kao odmor, nerad ili nedjelja. Gospodin šest dana stvara svijet i sedmi dan (šabat) odmara. Dakle, sveukupno sedam dana. Na isti način imamo šest tisuća godina od stvaranja nakon kojih ima nastupiti tisuću godina mira (šabatni milenij), kada će Kralj kraljeva zakraljevati zajedno sa dušama pravednih:

"I vidjeh prijestolja - onima što sjedoše na njih dano je suditi - i duše pogubljenih zbog svjedočanstva Isusova i zbog Riječi Božje i sve koji se ne pokloniše Zvijeri ni kipu njezinu te ne primiše žiga na čela svoja ni na ruke. Oni oživješe i zakraljevaše s Kristom tisuću godina." (Knjiga Otkrivenja 20,4)

Ako broju od šest tisuća godina pribrojimo tisuću godina mira, sveukupno dobivamo sedam tisuća godina, dakle opet broj sedam kao broj punine.

Ali gdje se mi nalazimo na Božjoj lenti vremena? Ako se podsjetimo Božićnog adventa i paljenja svijeća, prizvat ćemo u sjećanje da četiri adventske svijeće nas podsjećaju na četiri tisuće godina proteklih od stvaranja do rođenja Mesije. Pridodamo li tome dvije tisuće godina, koliko je otprilike proteklo od Krista do danas, vidimo da je ponovni dolazak našega Gospodina jako blizu.Gospodine tvoju smrt navješćujemo, tvoje uskrsnuće slavimo, tvoj slavni dolazak iščekujemo!!!

27.07.2010. u 14:17 • 1 Ostavi svoj tragPrint#

utorak, 20.07.2010.


Početak….

Svatko od nas je jedinstven i neponovljiv. Svakome od nas su dodijeljeni roditelji, rodbina i prijatelji koje imamo iz nekog razloga. Nitko nije slučajno rođen baš tu gdje je rođen i baš u tom trenutku vremena, jer slučajnosti ne postoje. I Bog ima plan za svakoga od nas. Pitanje je samo koliko svatko od nas želi biti dio tog Njegovog plana. A Bog koji ispunjava sva svoja obećanja, daje obećanje da će učiniti velike stvari za svakoga onoga tko je voljan slušati i vršiti Njegovu volju.

Svaki čovjek je cijeli jedan zaseban svemir, a u isto vrijeme kao djelić sudjeluje u oblikovanju jednog velikog mozaika.

Kada promatramo izvorno Sveto Pismo, Bog je svako poglavlje, stih, riječ i svako najmanje slovo smjestio na točno određeno mjesto koje mu je predviđeno unutar Pisma i gdje u potpunosti ispunja svoju zadaću pisane Božje objave čovjeku.

U prvom poglavlju, u prvom stihu, u prvih sedam riječi Svetoga Pisma sažet je opis cjelokupnog stvaranja, označen je početak i određen je kraj nama poznatoga svijeta.Današnja crkva se nažalost dodvorava svijetu pa na taj način opće prihvaćenu teoriju velikog praska i evolucije svemira kroz milijarde godina pokušava pomiriti sa biblijskim konceptom stvaranja. Iz tog razloga je crkva bila primorana knjigu postanka proglasiti alegorijom. Dani više nisu dani nego sada na simboličan način predstavljaju milijarde godina, koje su evolucionistima potrebne da zamijene i zauzmu mjesto koje pripada čudu Božjeg stvaranja svijeta. Kao što ona poslovica kaže da vrijeme liječi sve rane, tako i vrijeme od milijarde i milijarde godina liječi potrebu za Božjim čudima u praznim srcima takozvanih znanstvenika.

Ali Božja riječ je jasna. I kao što sada znamo prvo slovo hebrejske abecede alef, kojemu je dodijeljena vrijednost broja jedan, u prvom stihu Biblije (prikazanom na slici) se pojavljuje točno šest puta te na taj način navješćuje stihove koji slijede u Knjizi Postanka, a koji govore da je Bog za šest dana stvorio svijet.

Ali pretpostavimo na trenutak da je Knjiga Postanka alegorija i da na simboličan način prikazuje stvaranje svijeta. Što je sa drugim knjigama Svetog Pisma? Što je sa Knjigom Izlaska? Što je sa Deset Božjih zapovijedi? Pogledajmo koja je četvrta Božja zapovijed:

"Sjeti se da svetkuješ dan subotni. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni." (Knjiga Izlaska 20, 8-11)

Da li je i ovo alegorija? Da li je Bog rekao da radimo milijardama godina pa se onda milijardu godina odmaramo? NE, NIJE. Stvoritelj nam daje zapovijed da šest dana radimo i sedmi dan odmaramo, kako nikada ne bi smetnuli s našeg zaboravljivog uma da je On naš Gospodin Bog Svemogući Stvoritelj kojemu ništa nije nemoguće pa tako ni stvoriti ovaj svijet u doslovnih šest dana!20.07.2010. u 14:17 • 0 Ostavi svoj tragPrint#

četvrtak, 01.07.2010.


Nevidljivo u vidljivomeŽidovi su se čvrsto držali druge zapovijedi. Poštivali su Božje ime do te mjere da su se bojali izgovarati JHVH - ime koje im je preko Mojsija objavio sam Gospodin. Štoviše, kada bi prilikom čitanja Svetog Pisma naišli na Božje ime, umjesto JHVH, naglas bi izgovarali riječ ADONAI, što bi značilo Gospodin.

Postoji jedno duboko značenje koje se krije iza ne izgovaranja Božjeg imena.

Čin stvaranja svijeta je Božji čin iza kojega se krije sam Bog. Svaki čovjek koji se ozbiljno bavi proučavanjem prirode i prirodnih zakonitosti, neminovno će se prije ili poslije susresti sa Stvoriteljem. Netko će pitati zašto onda svi znanstvenici nisu vjernici?

Imena poput Isaac Newton, Louis Pasteur, Gregor Mendel, John Fleming i mnogi drugi, imena su utemeljitelja znanosti i više-manje su svima poznati. Ono što je javnosti manje poznato je to da su svi oni vjerovali u Stvoritelja kakav nam se otkriva kroz Božju riječ u Bibliji, a kroz znanstvena otkrića su samo sve više produbljivali svoju vjeru i spoznaju o Svevišnjemu. Dakle, nisu bili ateisti kakve nam ih želi pokazati današnji svijet.

Povijest je učiteljica života, koju nitko ne sluša. Ono što se događa u posljednjih stotinjak godina je preslika pretpotopnih zbivanja. Opijena ohološću i umišljenošću, konvencionalna znanost odbacuje Stvoritelja i sama sebe postavlja na prijestolje i nagrađuje titulama i pozicijama sve one koji joj laskaju i služe u dokazivanju njenog „božanstva“. Za takve znanstvenike konvencionalne znanosti, koji zatvaraju oči pred očitim i svojim prikrivanjem istine zavode ostali narod, u Bibliji piše:

Jer što se o Bogu može spoznati, očito im je: Bog im očitova. Uistinu, ono nevidljivo njegovo, vječna njegova moć i božanstvo, onamo od stvaranja svijeta, umom se po djelima razabire tako da nemaju isprike. Jer premda upoznaše Boga, ne iskazaše mu kao Bogu ni slavu ni zahvalnost, nego ishlapiše u mozganjima svojim te se pomrači bezumno srce njihovo.(Poslanica Rimljanima 1,19-21)

U tom istom stihu, Pismo kaže da ono vidljivo i nevidljivo njegovo, onamo od stvaranja svijeta, umom se po djelima razabire. Mi postojimo i funkcioniramo samo zato jer je On skriven unutar stvorenoga. Da se kojim slučajem Stvoritelj predobro sakrio unutar stvorenoga, bilo bi nam nemoguće «pronaći» Ga, a potragu ne bismo ni započinjali. No, Stvoritelj je ostavio svoje tragove unutar stvorenoga!

Jedini valjani razlog zašto nam Gospodin ostavlja tragove, skrivajući se unutar stvorenoga, je taj da bi čovjek, koji se zgriješivši na samom početku udaljio od svog izvora života, mogao uvijek pronaći put koji vodi natrag k svome Ocu.

01.07.2010. u 09:27 • 4 Ostavi svoj tragPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.< srpanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Komentari da/ne?

Opis bloga

Istina i sloboda su ili skupa povezane ili skupa nesretno propadaju. U društvu u kojem se istina ne spominje niti traži, slabi i svaki oblik istinskog ostvarenja slobode, otvarajući put libertinizmu i individualizmu, štetnima za očuvanje dobra osobe i cijelog društva ...Linkovi

-------+--- B I B L I J A ---+-------


-> Sveto Pismo
-> Jezik kojim je govorio Isus
-> Prijevod Biblijskih imena
-> Emanuel
-> Hagioterapija
-> Prostor Duha
-> 432 Drop Library


Dragi prijatelju,

Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva!
Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude!
Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!DOWNLOAD

(Molitva)

--> Krunica Božanskog milosrđa
--> Molitva za vlast


(Glazba)

--> Messianic Worship Music


(Filmovi)

--> FILMOVI ONLINE
--> Božji proglas
--> Dr Sang Lee

Filmska peporuka:
-> Amish Grace
-> The secrets of Jonathan Sperry
-> Saving God
-> The Encounter
-> War Room


(Knjige)

--> Hebrew-English Bible
--> Nasljeduj Krista
--> Liječenje raka hranom
--> Zdrava prehrana
--> Zdravi život
--> Lijekovi ili priča o obmani


(Propovjedi)

--> Kroz naraštaje
--> Fire Wall
--> Hagioterapija


(Razno)

--> Najvažniji povijesni događaj
--> Pretraživanje Biblije


POPIS POSTOVA:

Početak putovanja

Zar nije istina ...

Uvijek je bilo i uvijek će biti . . .

Grlo ... grob otvoren

Mirjam je začinjala pjesmu . . . (I. dio)

Mirjam je začinjala pjesmu . . . (II. dio)

Mirjam je začinjala pjesmu . . . (III. dio)

Kršćani u svijetu

Kroz pustinju …

Govor ljubavi

Vuk i tri praščića

Uznemirujuće vijesti iz Ukrajine

Bilo jednom u Izraelu

Isusov rođendan

Molitva – svjetlost duše

Sjećanje na budućnost

Riječ Života

Nevidljivo u vidljivome

Početak….

…i kraj

Znakovi vremena

Vječnost

Otisci stvaranja (I. dio)

Otisci stvaranja (II. dio)

Najkraći životopis Isusa Krista

Slobodan pad

Mudrost i geni

Novi Babilon

Vijesti iz svijeta

Posljednji naraštaj

Hosana Sinu Davidovu!

Spasenje dolazi od Židova

Sakriveno obećanje

Vilica u ruci

Čas proslave

Tri kratke priče

Jezik ljubavi

Križ u pustinji


Blogovi:

-> Lastavica
-> Bartimej Croata
-> Drug Icy
-> Evanđelje u molitvama
-> Fridini zapisi
-> Kristov poslanik
-> Milord 55
-> Mir Tvoj
-> Sjećanja i osvrti
-> Valentina
-> Vjera ufanje i ljubav
-> Voyager-nova generacija
-> Modrina neba

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se